Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kwidzyńska średniowieczna grupa rekonstrukcyjna
PostNapisane: 6 sierpnia 2010, o 21:03 
Wczoraj zawiązała się grupa ludzi z Kwidzyna zamierzających podjąć grę i zabawę w odtwarzanie życia codziennego w średniowiecznym Kwidzynie. Jej przyszłość i realizacja zamierzeń zależy od przyłączenia się większej liczby osób doceniających takie hobby, bowiem obecnie grupa liczy zaledwie osób kilka, plus parę deklaracji foto-dokumentalistów przyszłych dokonań grupy.
Nie ma jeszcze nazwy, ani rozpisania ról, co będzie ustalane po przyłączeniu się większej liczby uczestników.

Jest tu miejsce dla wszystkich, od pacholęt do starców, dla mieszczek, mieszczan, rzemieślników i partaczy, a przede wszystkim dla rycerzy i wojów z epoki.
Ta sprawdzona w wielu miastach forma zabawowej aktywności , w przypadku powodzenia planów może być ciekawym urozmaiceniem nie tylko weekendów, ale i wszelkich imprez miejskich, na które stawiają się u nas zazwyczaj zaprzyjaźnieni goście ze Sztumu i in. miast.
Przypuszczam, że wraz z powrotem z wakacji będzie ich wielu, a może przyprowadzą też swoich rodziców.
Może tu zrealizujemy nasze zgłaszane kiedyś na forum zamierzenia inscenizacyjne. Z naszymi pomysłami nie musimy tkwić tylko w średniowieczu. Zapraszamy wszystkich przebierańców.

Na razie rozważam wybór profilu swego średniowiecznego sobowtóra. Waham się pomiędzy postacią skryby lub ciury obozowego o specjalności „strażnik baryłki”. Decyzja jest jeszcze przede mną.

Pomysłodawca i organizator wytrwale oczekuje zgłoszeń chętnych pod adresem: marek190768@interia.pl i oby zdążył on wycofać swój ostatni post :oops:

Tytuł: Re: Kwidzyńska średniowieczna grupa rekonstrukcyjna
PostNapisane: 6 sierpnia 2010, o 21:22 

Budslavsky napisał(a):
Na razie rozważam wybór profilu swego średniowiecznego sobowtóra. Waham się pomiędzy postacią skryby lub ciury obozowego o specjalności „strażnik baryłki”. Decyzja jest jeszcze przede mną.

Witaj,
Jeśli zagwarantujesz, że ta baryłka będzie zawsze pełna i w pełni dostępna dla przebierańców to popieram opcję strażnika ;) Siebie widziałam w roli czarownicy. Obawiam się jednak, czy aby komuś nie wpadłoby do głowy pławienie albo, co gorsza spalenie mej osoby. Zostanę, więc stateczną mieszczką.
Liczę na to, że po wakacjach więcej osób będzie chciało brać udział w zabawie.

Pozdrawiam
Joanna

Tytuł: Re: Kwidzyńska średniowieczna grupa rekonstrukcyjna
PostNapisane: 6 sierpnia 2010, o 23:55 
aisa napisał(a):
Liczę na to, że po wakacjach więcej osób będzie chciało brać udział w zabawie.
Ta nadzieja musi się spełnić.
Być może nie każdy to kojarzy, ale to Ty masz tą specjalizację z możliwością przerobienia każdego chudopachołka na herbowego jako profesjonalny geneaolog.
Myślę, że w przyszłości to do Ciebie będzie stała większa kolejka po patenty rodowe niż do mojej baryłki.

Tytuł:
PostNapisane: 7 sierpnia 2010, o 05:51 

Który to już raz....
W każdym bądź razie powodzenia życzę :!:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 7 sierpnia 2010, o 07:28 

Budslavsky napisał(a):
W każdym bądź razie powodzenia życzę :!:

Ty nie życz powodzenia tylko się angażuj. :-) Znając Twoje upodobania do rynsztunku, chętnie bym Cię zobaczył w roli miejskiego kata. :-D

Tytuł:
PostNapisane: 7 sierpnia 2010, o 10:29 

Budslavsky napisał(a):
Znając Twoje upodobania do rynsztunku, chętnie bym Cię zobaczył w roli miejskiego kata. :-D

Herbu Topór ;) Co ja własnoręcznie Ci dorobię :)

Pozdrawiam
Joanna

Tytuł:
PostNapisane: 8 sierpnia 2010, o 11:48 

Nie, z tego już wyrosłem, czas leci do przodu więc i upodobania się zmieniają :]
Dziękuję Wać pannie jednakoż za zaproszenie.
Pozdrawiam :]

P.S. Choć jakby tak można było na rynku głównym kilka osóbek wychłostać to któż to wie :D

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 8 sierpnia 2010, o 18:55 

O bardzo ciekawy pomysł :) Ale pewnie trzeba by było mieć jakiś wkład pieniężny ?? Wydaje mi się że powinno to się skonsultować też z władzami naszego miasta . Może by wyskrobali jakieś środki na rozruch takiego zgrupowania . To bardzo by pomogło naszemu miastu .

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 8 sierpnia 2010, o 19:32 
siklerspiotr napisał(a):
Wydaje mi się że powinno to się skonsultować też z władzami naszego miasta . Może by wyskrobali jakieś środki na rozruch takiego zgrupowania . To bardzo by pomogło naszemu miastu .
Naszemu miastu bardzo by pomogła aktywność jego mieszkańców. Do Ratusza nie ma co iść z żebraczą miseczką, zanim taka grupa nie zorganizuje się i nakładem środków własnych, inwencji i pomysłów będzie w stanie przedstawić jakąś atrakcyjną ofertę widowiskową.
Prób było już wiele, a jeśli i teraz nie zbierze się grupa zapaleńców, która sama sobie uszyje i wyklepie oporządzenie, stworzy ciekawe programy prezentacji, to nie ma o czym gadać.
Władze miasta nikomu nie będą dawały kasy na zakup wyposażenia, które na Allegro sprzedają inne bractwa i grupy rekonstrukcyjne. I słusznie.

Tytuł:
PostNapisane: 8 sierpnia 2010, o 20:39 

no może i tak . Ale jak chce się liczyć na jakieś grono osób to można by było coś takiego zorganizować . Myślę że dużo młodych ludzi było by zainteresowany tym ale nie wszystkich było by stać aby kupować sobie takie stroje . Kwidzyn ma bardzo duży zamek i nic się na nim nie dzieje to mnie i moich znajomych boli ..

Tytuł:
PostNapisane: 8 sierpnia 2010, o 21:06 
No to przypuśćmy szturm na zamek, ale nie z pustymi rękami i nie "na golasa", bo nie zdobędziemy. :-)
Tam już się przyzwyczaili do takich ofert, że: dajcie jakąś kasę, a my może coś tam zrobimy jak się uda, a jak nie to trudno.

Tytuł:
PostNapisane: 8 sierpnia 2010, o 21:59 

GSXR napisał(a):
Nie, z tego już wyrosłem, czas leci do przodu więc i upodobania się zmieniają :]
Dziękuję Wać pannie jednakoż za zaproszenie.
Pozdrawiam :]

P.S. Choć jakby tak można było na rynku głównym kilka osóbek wychłostać to któż to wie :D

Gwoli uścielenia waćpani nie waćpanna ;) Gdybym była dobrym francuskim winem to mój rocznik cenowo wahałby się w granicach 2000 euro za butelkę ;)
Może warto nad przeniesieniem do średniowiecza pomyśleć jednakoż ;) Sama mam kilku kandydatów do postawienia pod pręgierz. I choć wiem, że pod koniec XVII wieku kat sam musiał ufundować w Kwidzynie nowy pręgierz z powodów etycznych to teraz chętnie będę partycypować tym jakże zbożnym celu ;) Powiec waść tylko słowo... :)

Pozdrawiam
Joanna

Tytuł:
PostNapisane: 8 sierpnia 2010, o 22:11 
Jak zapowiemy, że naszą pierwszą rekonstrukcją będzie ten osioł spod ratusza, to zapomnijmy o jakichkolwiek dotacjach.

Tytuł:
PostNapisane: 8 sierpnia 2010, o 22:19 

siklerspiotr napisał(a):
no może i tak . Ale jak chce się liczyć na jakieś grono osób to można by było coś takiego zorganizować . Myślę że dużo młodych ludzi było by zainteresowany tym ale nie wszystkich było by stać aby kupować sobie takie stroje . Kwidzyn ma bardzo duży zamek i nic się na nim nie dzieje to mnie i moich znajomych boli ..

Witaj,
Widzisz, cała zabawa w tym aby sobie samemu uszyć taki strój. No dobra, jak ktoś nie potrafi to na pewno znajdą się osoby chętne do pomocy. Jakby co, to najważniejszą część stroju (wg mnie), pomogę a nawet zrobię Ci. Oczywiście jak przystało na prawie czarownicę (ale taka ukrywającą się, bo wiecie nadal przeraża mnie to pławienie i spalanie ;) Mam tu na myśli kaptorgę. Sprawdzałam ceny. Myślę, że gabarytowo nie jesteś większy niż słoń, więc spokojnie te 2-3 metry lnu wystarczą na Ciebie, a to koszt to około 30 zł. Poza tym zawsze można coś ciekawego znaleźć w sklepach z używaną odzieżą.
A swoją drogą dawno temu o Kwidzynie słyszałam opinię, że to miasto róż i młodzieży, a to z powodu ilości szkół i tym samym młodzieży i róż posadzonych przy ulicach. Teraz za to słyszę od dawnych mieszkańców, przyjeżdżających np. na urlop, że to miasto sklepów z używaną odzieżą i rond.

Pozdrawiam
Joanna

Tytuł:
PostNapisane: 9 sierpnia 2010, o 22:30 

Jeżeli mogę coś doradzić w kwestii organizowania rekonstrukcji historycznych - sam zajmuję się tym od 13 lat tak że mogę chyba powiedzieć coś konstruktywnego :smile:
Po pierwsze czy ma to być rekonstrukcja historyczne - odtwarzanie danej klasy w danej epoce z jak najwierniejszymi elementami strojów, uzbrojenia i itp Tutaj Kwidzyn ma wielkie pole do popisu jeżeli chodzi o okres tzw."około-grunwaldzki" :grinka:
Czy tez ma to być festyn średniowieczny (głównie festyn :evil: ) gdzie do historii przywiązuje się najmniejsze znaczenie...
W pierwszym przypadku wymaga to trochę czasu, samozaparcia, przygotowań i konkretnie określonych celów. Przejrzenia źródeł historycznych i oczywiście pieniędzy, ale efekt finalny może być powalający :grinka:
W drugim przypadku wystarczy odwiedzić jeden z wielu sklepów z używaną odzieżą kupić cokolwiek (np. skórzane portki) lub uszyć jakiegoś koszmarka, który ma przypominać jakikolwiek strój historyczny i udawać, że robi się imprezę historyczną na wysokim poziomie.
W pierwszym przypadku możemy przekazać wiedzę innym (np. lekcje żywej historii dla dzieciaków) a w drugim raczej takiej możliwości nie będzie. :razz:
To tak w bardzo dużym skrócie. Jeżeli mógłbym jeszcze w czymś pomóc służę pomocą. Pozdrawiam! :grin:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1