Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 412 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 28  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 12 sierpnia 2010, o 21:15 
[center]Grupa inicjująca sprzeciw wobec lokalizacji w Kwidzynie pomorskiej spalarni odpadów komunalnych
organizuje otwarte spotkanie mieszkańców
w celu powołania
komitetu obywatelskiego do przeprowadzenia tej akcji.
Przyjęto termin spotkania na dzień 2-go września. Dokładny termin i miejsce spotkania zostaną podane w terminie późniejszym.
[/center]

Tytuł:
PostNapisane: 12 sierpnia 2010, o 22:00 

Co nas przeraża w tym temacie?
1. Smród ogromu przywożonych śmieci na trasie przejazdu
2. Jeszcze gorszy smród docierający do osiedli znajdujących się od zawietrznej obiektu spalarni
3. Bakcyle rozsiewane powyższymi sposobami
4. Dym po spaleniu śmieci o specyficznym dla rodzaju śmieci „aromacie” w odległościach od spalarni zależnych od siły i kierunku wiatru
5. Chorób z tym związanych
6. Bycia zagłębiem śmietnikowym dla okolic o dużym promieniu
7. Prawdopodobieństwa, że na tym nic nie skorzystamy, oprócz kilku przy spalaniu zatrudnionych współmieszkańców
8. Zmian, których jeszcze się nie spodziewamy w związku z zaistnieniem i funkcjonowaniem spalarni

Tytuł:
PostNapisane: 12 sierpnia 2010, o 22:20 
W tym artykule : http://kwidzyn.naszemiasto.pl/artykul/5 ... ,id,t.html cytuje się słowa wiceburmistrza :
Cytuj:
Rozumiem jednak nastroje mieszkańców. Sam mam mieszane uczucia, choć dostrzegam w inwestycji też szansę dla naszego samorządu
Ja to rozumiem tak, że członkowie samorządu mają szansę na kolejną kadencję, jeśli oddalą ten pomysł spalarni w ich mieście.
Dlatego należy poznać zdanie każdego z rajców w tej sprawie, choć podejrzewam, że ich wiedza w tym temacie może być równie znikoma, jak każdego statystycznego mieszkańca.

Tytuł: Dobra wiadomość
PostNapisane: 13 sierpnia 2010, o 06:51 
Dobra wiadomość. Oby spełniła się:
Cytuj:
To jednak Szadółki będą rekomendowane jako miejsce, gdzie powinien powstać zakład termicznej utylizacji odpadów - przyznał Wojciech Głuszczak z Zakładu Utylizacyjnego w Gdańsku. Nie potwierdziły się tym samym przewidywania ekspertów i samorządowców, którzy jako najbardziej prawdopodobną, a nawet pewną lokalizację spalarni wskazywali Kwidzyn. (...) ...ostatnie słowo należy do samorządów

http://www.dziennikbaltycki.pl/fakty24/ ... ,id,t.html

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2010, o 08:41 

Faktycznie to bardzo dobra wiadomość! Ale ja i tak przy najbliższych wyborach będę pamiętał o świństwie jakie chcieli nam zafundować włodarze naszego miasta. Oj Panowie, zawiodłem się! Chyba czas na zmiany!

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2010, o 09:29 

Budslavsky napisał(a):
Oby spełniła się:

Oby, oby.

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2010, o 09:29 

Budslavsky napisał(a):
Dobra wiadomość.

Co w niej dobrego?

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2010, o 09:32 

Budslavsky napisał(a):
[center]Grupa inicjująca sprzeciw wobec lokalizacji w Kwidzynie pomorskiej spalarni odpadów komunalnych
organizuje otwarte spotkanie mieszkańców
w celu powołania
komitetu obywatelskiego do przeprowadzenia tej akcji.
Przyjęto termin spotkania na dzień 2-go września. Dokładny termin i miejsce spotkania zostaną podane w terminie późniejszym.
[/center]

Popieram i gratuluję inicjatywy! Ja oczywiście będę obecny. No szlag mnie trafił jak się dowiedziałem co za numer chcą nam tu po cichu odwalić! Ale najbardziej przeraża mnie fakt, że wciska się ludziom kit, że to takie super jest! I to nasi samorządowcy, no cholera o co tu chodzi? Ja wiem, zaraz mi ktoś odpowie he, he, że jak niewiadomo o co chodzi to chodzi o... ;) tylko chyba nie dla mnie... Dla mnie, mojej żony i dzieci będzie tylko smród, hałas, bakterie, robactwo, utrudnienia komunikacyjne i "sława" na całą Polskę! Już to widzę: GIGANTYCZNA SPALARNIA ŚMIECI W ŚRODKU MIASTA! Kwidzyniacy się zgodzili…tylko kto pytam się zgodził? Ja? A kto mnie pytał? Póki co to nie podniecajmy się z tym Szadółkami , trzeba trzymać rękę na pulsie! Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2010, o 09:46 

Corzano napisał(a):
Co w niej dobrego?

Skoro już to cholerstwo musi powstać, to jego lokalizacja powinna być racjonalna, a nie polityczna. Nie może być tak, że w ramach ratowania tyłków włodarzy Gdańska przed politycznym problemem, marszałek Czarnobaj podrzuca kukułcze jajo Kwidzynowi.

Dwa zasadnicze argumenty przemawiają za lokalizacją w Szadółkach:

1. ...szczegółowa analiza kosztów wskazuje, iż transportowanie odpadów do Kwidzyna mogłoby być zbyt drogie...

2. ...za Szadółkami ma przemawiać fakt, że to tamtejsze składowisko byłoby największym dostawcą odpadów.

Jednym słowem ZUT pokazał, że nie działa na polityczne zapotrzebowanie samorządowców. I to jest dobra wiadomość.

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2010, o 09:51 

Mam prośbę. Nie traktujcie "faktów prasowych" jako wiarygodne źródło informacji i to nawet wtedy kiedy w publikacji umieszczona jest wypowiedź jakiegoś decydenta. Fakty rodzą się zwykle na papierze, ale nie gazetowym. Dlatego proponuję zachować czujność i działać dalej w kierunku przekształcenia grupy inicjatywnej w komitet obywatelski.

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2010, o 10:03 

simar napisał(a):
Dlatego proponuję zachować czujność i działać dalej w kierunku przekształcenia grupy inicjatywnej w komitet obywatelski.

Racja, racja, racja. Trzeba dobić ten gwoźdź do trumny.

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2010, o 10:08 
Piotr_J napisał(a):
Jednym słowem ZUT pokazał, że nie działa na polityczne zapotrzebowanie samorządowców. I to jest dobra wiadomość.
Ta wiadomość jednak nie zamyka sprawy w Kwidzynie. Ten Komitet Obywatelski powstanie i będzie działał do momentu ostatecznego oddalenia tego zagrożenia dla Kwidzyna.
Mówiąc krótko: dopóki "nieprzyjaciel" będzie stał u bram miasta, a jego włodarze otwarcie zadeklarują, że go tutaj nie wpuszczą.

Dzisiejsza informacja nastraja optymistycznie, ale przypomnijmy ile to razy most "już był" a jednak ciągle go nie ma.
Żebyśmy się nie zderzyli z rzeczywistością, w której to spalarnia w Kwidzynie dzisiaj: "raczej nie będzie", a w przyszłości jednak będzie.

Poczekajmy na jednoznaczne stanowisko w tej sprawie suwerena władzy w mieście, czyli Rady Miejskiej i Burmistrza, jeśli zechcą się wypowiedzieć na najbliższym posiedzeniu Rady.
Niepokoju mieszkańców miasta nie zgasi tu żadne hamletyzowanie w stylu: "jesteśmy przeciw a nawet za", a tylko konkretne TAK lub NIE.

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2010, o 10:51 

Piotr_J napisał(a):
Nie może być tak, że w ramach ratowania tyłków włodarzy Gdańska przed politycznym problemem, marszałek Czarnobaj podrzuca kukułcze jajo Kwidzynowi.

Jesteś pewien?
A skąd o tym wiesz?

Jeżeli byś był tak łaskaw: to podaj mi źródło tej informacji.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2010, o 11:31 
krzyzak napisał(a):
Jeżeli byś był tak łaskaw: to podaj mi źródło tej informacji.
Kaziu, poproszę dzienniczek, muszę Ci wpisać: Lekcji nie odrabiasz, lektur nie czytasz.
(Informację wrzucił na forum asztara
Cytuj:
Wysłany: |5 Sie 2010|, 2010 14:49
Znalazłem ciekawy artykuł , proponuję przeczytać :
http://www.dziennikbaltyc...html#material_1
Cytuj:
Wywiad z Dyr. IP Kwidzyn: Dużo emocji budzi ostatnio sprawa lokalizacji spalarni śmieci w Kwidzynie. W jaki sposób zrodziła się koncepcja, by spalarnia powstała na terenie IP?
W Urzędzie Marszałkowskim odbyła się swego czasu dyskusja, gdzie miałaby się znaleźć taka instalacja, która z jednej strony spełniałaby polskie wymogi, z drugiej natomiast realizowała wymogi UE. Jeden z wicemarszałków, Leszek Czarnobaj, który notabene pochodzi z Kwidzyna i był związany niegdyś z naszym zakładem, zaproponował, by wykorzystać infrastrukturę należącą do IP. Zgodziliśmy się, bo dzięki temu będziemy mieli stałe źródło energii cieplnej, potrzebnej w naszych procesach technologicznych.
http://www.dziennikbaltycki.pl/sporoene ... material_1

A jeszcze wcześniej, bo już 24 marca b.r. Dziennik Bałtycki donosił: http://www.dziennikbaltycki.pl/fakty24/ ... ,id,t.html „Chętnie spalarnię na swój teren przyjmie jedno z największych w Pomorskiem przedsiębiorstw: International Paper. Już podpisano w tej sprawie list intencyjny” (pomiędzy Urzędem Marszałkowskim a IP Kwidzyn).

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2010, o 11:33 

Piotr_J napisał(a):
I to jest dobra wiadomość.

Nie obchodzą mnie samorządowcy i ich tyłki. Moje pytanie w domyśle brzmiało: Co dobrego jest w powstaniu spalarni? Gdziekolwiek.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 412 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 28  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1