Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2010, o 08:02 

bowwer napisał(a):
Kryształ? W niedzielę była zielona! Skąd ta zmiana wody na kryształ?

Może nie o kryształ chodziło, ale o szmaragd :wink:

Potrzeba utworzenia takiego kąpieliska wyszła dopiero teraz. Sama szczerze powiedziawszy nigdy o tym nie myślałam. Ale faktycznie, nie wyobrażam sobie wyganiania dzieci z tego prowizorycznego "kąpieliska". Na szybko powinno się je dostosować do nowej funkcji, wcześniej nie przewidzianej. Ale też nie zakładać, że będzie to na zawsze i zacząć molestować władze, najlepiej po wyborach samorządowych, by na kolejne wakacje odłożyli zaskórniaki na zrobienie kąpieliska z prawdziwego zdarzenia. Myślę, że to forum jest skarbnicą pomysłów, które z powodzeniem, mogą być wykorzystywane w praktyce.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2010, o 08:21 
Didi napisał(a):
najlepiej po wyborach samorządowych,
A jeszcze lepiej przed wyborami i w trakcie kampanii spisać różne deklaracje i zobowiązania pod adresem: obiecaliście.pl i potem egzekwować. :-)

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2010, o 08:36 

Budslavsky napisał(a):
Didi napisał(a):
najlepiej po wyborach samorządowych,
A jeszcze lepiej przed wyborami i w trakcie kampanii spisać różne deklaracje i zobowiązania pod adresem: obiecaliście.pl i potem egzekwować. :-)

O! i jestem za. Większość decydentów pewnie będzie jednak nieuchwytna;) tak całkowicie szczerze, to mamy tu przecież jakichś webmasterów. Fajnie by było, gdyby ktoś wziął w końcu odpowiedzialność za swoje słowa, zwyczajowo zwane kiełbasą wyborczą. :-)

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2010, o 09:17 

Didi napisał(a):
Może nie o kryształ chodziło, ale o szmaragd :wink:

Tak się porobiło, że każdy szmaragd jest kryształem, więc określenie kryształowa woda jest w każdym przypadku adekwatne :grinka:.
Na szczęście, nikt jeszcze nie napisał, że woda jest kryształowa jak np. rubin albo kwarc dymny :grinka: .
Didi napisał(a):
Fajnie by było, gdyby ktoś wziął w końcu odpowiedzialność za swoje słowa, zwyczajowo zwane kiełbasą wyborczą. :-)

Na to też jest pewne rozwiązanie. Po opublikowaniu list wyborczych należy do wszystkich kandydatów wysłać ankiety z zastawem pytań, na które trzeba odpowiedzieć jednoznacznie np. "Czy jesteś za budową spalarni śmieci w Kwidzynie? TAK/NIE.
Uniknie się wtedy relatywizmu przedwyborczego charakteryzującego się wypowiedziami typu"jestem za, a nawet przeciw" lub" jestem przeciw ale tylko troszeczkę".

Wracając do tematu jednym z pytań mogłoby być takie pytanie:
-Czy zamierzasz podjąć zdecydowane działania tak aby w lecie 2011, mniej zamożni mieszkańcy Kwidzyna mogli w pełni korzystać z miejskiego kąpieliska stworzonego na tzw. "Przystani Batorego"? TAK/NIE :roll:

Pozdrawiam serdecznie

Renegat

P.S. Ciekawe czy w związku z wykorzystywaniem sadzawki przed teatrem jako namiastki miejskiego kąpieliska miasto prowadzi jakikolwiek monitoring w zakresie stanu zagrożeń bakteriologicznych wody w tym baseniku :?:

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2010, o 10:31 
Przyjaciel forum

Ku uwadze postulującym:
No przecież trwa budowa hali sportowej, przy której będzie basen kąpielowo-rekreacyjny.
Basen, który będzie czynny nie tylko w upalne dni, ale także wszystkie inne.
Taką zapewne dostaniecie odpowiedź :)

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2010, o 10:37 

Przecież od dłuższego czasu pojawia się koncepcja zrobienia zalewu na Liwie od Górek do Sportowej. Nawet na tym forum można znaleźć wizualizacje. Czyli jednak miasto myśli o kąpielisku.

Nie wiem, czy chciałbym, aby moje dzieci kąpały się na przystani Batorego, która byłaby zasilana wodami Liwy po przejściu dookoła Kwidzyna i IP. Wszak wody deszczowe z miasta i zakładów przemysłowych spływają do Liwy. Nikt mi nie powie, że deszczówka z terenu miasta, czy jakiegokolwiek zakładu przemysłowego jest czysta jak łza.

Kłopoty z wymianą wody na przystani Batorego też już tu omawialiśmy. Niektórzy nowi użytkownicy powinni zapoznać się archiwum przed wszczynaniem przedwyborczych awanturek.

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2010, o 10:39 

Renegat napisał(a):
Tak się porobiło, że każdy szmaragd jest kryształem, więc określenie kryształowa woda jest w każdym przypadku adekwatne :grinka:.

fakt. Głupia, głupia Didi :razz:

Renegat napisał(a):
Na to też jest pewne rozwiązanie. Po opublikowaniu list wyborczych należy do wszystkich kandydatów wysłać ankiety z zastawem pytań, na które trzeba odpowiedzieć jednoznacznie np. "Czy jesteś za budową spalarni śmieci w Kwidzynie? TAK/NIE.
Uniknie się wtedy relatywizmu przedwyborczego charakteryzującego się wypowiedziami typu"jestem za, a nawet przeciw" lub" jestem przeciw ale tylko troszeczkę".

Wracając do tematu jednym z pytań mogłoby być takie pytanie:
-Czy zamierzasz podjąć zdecydowane działania tak aby w lecie 2011, mniej zamożni mieszkańcy Kwidzyna mogli w pełni korzystać z miejskiego kąpieliska stworzonego na tzw. "Przystani Batorego"? TAK/NIE :roll:

Ja się nakręciłam. Kilka istotnych z naszego punktu widzenia pytań. Rozesłać do komitetów (każdemu kandydatowi z osobna nie ma sensu, szkoda lasów na papier a i tak później na głosowaniach mają dyscyplinę. Trzeba mieć tylko nadzieję, że później nie będą masowo z klubów wystepować, by uniknąć naszego miecza sprawiedliwości;) Zróbmy taka akcję jako Kwidzyniacy. Temat chwytliwy, może być o nas głośno. No i przede wszystkim stanowiłoby to emanację idei społeczeństwa obywatelskiego, które nie tylko marudzi, ale też podejmuje konkretne kroki. Jak dla mnie pomysł jest sexy. :-D

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2010, o 10:44 

Piotr_J napisał(a):
Niektórzy nowi użytkownicy powinni zapoznać się archiwum przed wszczynaniem przedwyborczych awanturek.

a nie dramatyzujesz trochę? :-)

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2010, o 12:34 

To w koncu jaka jest ta woda? Zielona jak szmaragd? Czy moze juz jak szafir? :P

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2010, o 13:05 

Didi napisał(a):

A nie. ;) Po prostu nie chce mi się czytać tych samych argumentów i kontrarumentów po raz drugi.

Paweł napisał(a):
To w koncu jaka jest ta woda?

Jest po prostu czysta. Wczoraj nie było śladu po glonach.

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2010, o 13:42 

oki44 napisał(a):
Basen, który będzie czynny nie tylko w upalne dni, ale także wszystkie inne.

A tak właściwie to dlaczego basen jest zamykany na wakacje? Jeżeli byłby remont, to OK - ale w tym roku chyba nie ma?
Konserwacjka nie musi trwac 2 mesiące, zresztą są baseny czynne cały rok.

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2010, o 14:19 

aman napisał(a):
A tak właściwie to dlaczego basen jest zamykany na wakacje?

Przestój w IP (źródło ciepłej wody)? Brak zainteresowania?

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2010, o 14:20 
Przyjaciel forum

Piotr_J napisał(a):
Brak zainteresowania?

Może nie brak, ale na pewno mniejsze.

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2010, o 14:49 

oki44 napisał(a):
No przecież trwa budowa hali sportowej, przy której będzie basen kąpielowo-rekreacyjny.

Brakuje mi wody, nad którą można poleżeć, a nie kryty basen.

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2010, o 14:58 

Piotr_J napisał(a):
Kłopoty z wymianą wody na przystani Batorego też już tu omawialiśmy. Niektórzy nowi użytkownicy powinni zapoznać się archiwum przed wszczynaniem przedwyborczych awanturek.

Zawsze wydawało mi się, że jeżeli temat został zdublowany to wystarczyłoby wskazać linka do właściwego tematu. Zwłaszcza, że jak zdążyłem zauważyć, na tym forum jest parę tysięcy tematów. Bądź więc tak uprzejmy, proszę i skieruj mnie do odpowiedniego tematu.
Chyba, że na tym forum napisanie w miarę poprawnego merytorycznie posta kończy się agresywną reakcją moderatora.
Didi napisał(a):

Jak to jakże celnie określiła Didi
Nie tego spodziewałem się wchodząc w to społeczeństwo.
Wracając do tematu.
Piotr_J napisał(a):
Nie wiem, czy chciałbym, aby moje dzieci kąpały się na przystani Batorego, która byłaby zasilana wodami Liwy po przejściu dookoła Kwidzyna i IP. Wszak wody deszczowe z miasta i zakładów przemysłowych spływają do Liwy. Nikt mi nie powie, że deszczówka z terenu miasta, czy jakiegokolwiek zakładu przemysłowego jest czysta jak łza.
.

To akurat jest akurat twój problem. Jest wiele dzieci w Kwidzynie, które nie mają gdzie się kąpać, a rodziców nie stać na wyjazd za miasto.
Czystość wody w publicznym kąpielisku określają przepisy i od tego jest sanepid aby dopuścić lub zamknąć, dane kąpielisko. W swoim poprzednim poście wspomniałem o konkretnych urządzeniach pozwalających uzdatnić wodę z Liwy do stanu umożliwiającego kąpiel. Dodatkowym plusem tego kąpieliska jest występujące na dnie źródło. Jeżeli woda będzie spełniała wymogi to nie ma znaczenia czy jest ona z Liwy, Wisły czy kanału Palemona.
A napewno to nie będzie przeszkadzało dzieciom, które i tak kąpią się tam teraz.

Piotr_J napisał(a):
Przecież od dłuższego czasu pojawia się koncepcja zrobienia zalewu na Liwie od Górek do Sportowej.

Powstanie zalewu na Liwie, to jest political fiction z naciskiem na fiction, zresztą woda byłaby w nim ta sama, z Liwy. Tylko,że w zalewie wymiana następowała by kilkukrotnie wolniej, a zbierał by wszystkie burzowe śmieci z osiedli Piastowskiego i Zatorza.
"Przystań Batorego" już jest i stosunkowo niewielkim kosztem może służyć mieszkańcom miasta.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1