Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2010, o 15:01 

Piotr_J napisał(a):
Przestój w IP (źródło ciepłej wody)?

Nie przez dwa miesiące ...
Piotr_J napisał(a):
Brak zainteresowania?

Warto sprawdzić :-)

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2010, o 20:47 
Renegat napisał(a):
Czystość wody w publicznym kąpielisku określają przepisy i od tego jest sanepid aby dopuścić lub zamknąć, dane kąpielisko.
M.in. z tego powodu to kąpielisko nie funkcjonuje. Nigdy nie udało się osiągnąć w nim właściwych parametrów wody do kąpieli.
Renegat napisał(a):
"Przystań Batorego" już jest i stosunkowo niewielkim kosztem może służyć mieszkańcom miasta.
Co oznacza według Ciebie "niewiele"? Może na 2 miesiące w roku? Chyba łatwiej i taniej byłoby wynająć autobus np. do Stegny dla tych biednych dzieci.

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2010, o 21:12 

Raz byłem i gdy oczyszczali to ludzkie odchody łopatą wyciągali :/

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2010, o 21:37 

śmiech na sali - dla biednych dzieci
a kto miałby się zająć taką jakby rekrutacją

a jeśliby nawet takie wygody fundowali to ja mając auto też bym się zgłosiła moje dziecię a co?
i co całą ludność mają prześledzić kto biedny a kto nie? bzdura jakaś!!!

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2010, o 22:28 
domi25 napisał(a):
śmiech na sali - dla biednych dzieci
a kto miałby się zająć taką jakby rekrutacją
Nie miałem na myśli tego jako rozwiązania tylko porównanie kosztów
MACIEKZB napisał(a):
Chyba łatwiej i taniej byłoby

Tytuł:
PostNapisane: 20 sierpnia 2010, o 22:56 

no nie wiem
ale tez nie chce sie spierac

jesli jednak cos jest mozliwe do zrobienia to nie omijalabym tego

Tytuł:
PostNapisane: 21 sierpnia 2010, o 12:24 

MACIEKZB napisał(a):
M.in. z tego powodu to kąpielisko nie funkcjonuje. Nigdy nie udało się osiągnąć w nim właściwych parametrów wody do kąpieli.

Cóż, bez sensownych i przemyślanych inwestycji w tej kwestii, nie da się tego osiągnąć.
Metoda "otworzyć zastawki i trochę oczyścić dno" być może byłaby skuteczna trzydzieści lat temu.
Dobrze jednak, że zwróciłeś uwagę na niekompetencje naszych władz.
Wygląda na to, że po raz kolejny bezmyślnie wydano pieniądze na osiąganie parametrów zdatności do kąpieli.
Spróbowano i teraz kilku decydentów ma "czyste sumienie"
.
MACIEKZB napisał(a):
Co oznacza według Ciebie "niewiele"? Może na 2 miesiące w roku?

Setki miast w Polsce inwestuje w miejskie kąpieliska, wykorzystując nawet górnicze wyrobiska i nikt nie mówi tam, że nie warto tego robić w końcu to tylko dwa miesiące.
Nasze władze wolą zamiast tego stawiać druciane rumaki na rogatkach,jakże to widowiskowe jest przecież i jak potrzebne mieszkańcom do dobrego samopoczucia.
Masz rację, nie ma co inwestować w miejsca, które mogłyby stać się namiastką wypoczynku dla tych mniej zamożnych mieszkańców naszego miasta.
Oni i tak rzadko chodzą na wybory :oops:

Tytuł:
PostNapisane: 22 sierpnia 2010, o 10:51 
Zbanowany

Renegat napisał(a):
Setki miast w Polsce inwestuje w miejskie kąpieliska,

Sąsiedzki przykład:

GP napisał(a):
plaża – nowa strzeżona plaża nad Jeziorem Tarpieńskim zaczęła funkcjonować w lipcu 2008 r., przygotowanie kąpieliska kosztowało 50 tys. zł, wymieniono również piasek na plaży miejskiej w Rudniku i zakupiono nowe kajaki, koszt tych inwestycji to 340 tys. zł. W tym roku planowana jest wymiana sprzętu pływającego, zakup 3 łodzi wiosłowych i 6 rowerów wodnych;

Można wynajmować autobusy do Stegny, można także wspierać finansowo organizacje pozarządowe zajmujące się organizowaniem kolonii - ale po co skoro można to wszystko mieć na miejscu. Jestem pewien, że gdyby miasto zainwestowało w porządne kąpielisko to byłyby tam dzieciaki nie tylko z Kwidzyna ale również z okolic. Dojazd jest (są autobusy które wożą je do szkół) więc rodzice też chętniej wysyłaliby dzieciaki na plażę z ratownikiem i resztą udogodnień niż na sadzawkę w okolicy. Powstałaby na pewno jakaś budka z lodami, ciepłym jedzeniem - to przynajmniej jeden dwa etaty ( co prawda tylko na sezon, ale nie można od razu chcieć budować lazurowego wybrzeża. Ktoś musiałby ten teren pilnować, sprzątać, administrować - być może w zimie prowadzić lodowisko. Wg mnie tak powinna wyglądać interwencja samorządu w lokalny rynek - poprzez pobudzanie koniunktury i stwarzanie nowych okazji do płacenia podatków - realizując potrzeby mieszkańców. Ostatnio gdzieś czytałem naszego burmistrza który deklarował potrzebę ściągnięcia turystów i ich pieniędzy do miasta. Panie Krzysztofiak - oto okazja. Pewien jestem, że plaża z kilkoma prysznicami i małym barem, ochroną, ratownikiem itp przyciągnie więcej "turystów" z okolic niż woskowe kukły udające wielkich mistrzów. Turyści może i będą mniej "wartościowi" propagandowo - bo większość to okoliczne dzieciaki - ale każdy z nich zostawi tą złotówkę za wstęp czy sok albo kanapkę na miejscu.

Tytuł:
PostNapisane: 22 sierpnia 2010, o 11:46 

W Gliwicach, skąd pochodzę, miasto zbudowało coś takiego: http://www.tur.gliwice.pl/opis-obiektu-lesne.html
To idealne miejsce dla całych rodzin. Zbiorniki wodne o różnej głębokości, brodzik, gdzie w najgłębszym miejscu miałam wody do łydki - można było śmiało szaleć nawet z ledwo chodzącym dzieckiem.
Pamiętam, że jak byłam mała, to była ruina, jeden basen, woda zielona i śliska od glonów. Ktoś w to zainwestował i sprawił radość sobie i mieszkańcom.

Tytuł:
PostNapisane: 22 sierpnia 2010, o 19:47 
Przyjaciel forum

dixi napisał(a):
W Gliwicach, skąd pochodzę, miasto zbudowało coś takiego: http://www.tur.gliwice.pl/opis-obiektu-lesne.html

Właśnie miałem o tym wspomnieć. Moja żona z Gliwic pochodzi i też nie raz wspomina ten wspaniały obiekt. W następne wakacje jak tam będę to już na 100% się tam wybiorę.

Tytuł:
PostNapisane: 23 sierpnia 2010, o 00:53 

Projekt opublikowany w zeszłym roku: Koncepcja zagospodarowania doliny rzeki Liwy

Tytuł:
PostNapisane: 23 sierpnia 2010, o 09:07 
Pisaliśmy już o tym:
http://forum.e-kwidzyn.pl/viewtopic.php ... icz#103178

Załączniki:
zalew.jpg
zalew.jpg [ 13.5 KiB | Przeglądane 7067 razy ]

Tytuł:
PostNapisane: 23 sierpnia 2010, o 09:57 

Dodałem to dla przypomnienia i uzupełnienia posta Piotra:

Piotr_J napisał(a):
Przecież od dłuższego czasu pojawia się koncepcja zrobienia zalewu na Liwie od Górek do Sportowej. Nawet na tym forum można znaleźć wizualizacje. Czyli jednak miasto myśli o kąpielisku.

Tytuł:
PostNapisane: 23 sierpnia 2010, o 20:05 

Dziękuje za wskazanie odpowiednich linków, zawsze jakoś tak przyjemniej się robi na sercu
gdy czyta się takie odpowiedzi, zamiast spotykać się z prostackimi odpowiedziami typu "poczytaj sobie archiwum"
lub " nie chce mi się jeszcze raz tego czytać".
Cóż, widocznie taka specyfika tego forum, trzeba się będzie przyzwyczaić i dostosować :roll:
Na początek zastanówmy się co też nasze władze chcą nam "sprzedać" jako wabik używając kilku obrazków.
Wykonanie wizualizacji na poziomie ucznia technikum ogrodniczego przy pomocy programu do tworzenia wizji przydomowych ogródków nie jest w żadnym wypadku zobowiązaniem władz do podjęcia JAKICHKOLWIEK działań w tej kwestii.
Mimo wszystko można by odnieść wrażenie, że niektórzy moi przedmówcy w swoim zadufaniu uznali mglistą koncepcję budowy zalewu za pewnik i usprawiedliwienie nieróbstwa naszych władz w kwestii kąpieliska na "Przystani Batorego".
Niestety jeszcze "ciemny lud" kupuje to i to niezależnie jaka opcja polityczna jest sprzedawcą.
Wracając do meritum. Koncepcja budowy zbiornika retencyjnego na Liwie, zapewne z elektrownią jest z wszech miar słuszna i wskazana, chociażby ze względu na wytyczne i dyrektywy unijne dotyczące retencji wody i pozyskiwania energii odnawialnej.
Jest tylko kilka pewnych "ale".
Budowa zbiornika wiązałaby się z wieloma kosztami prawdopodobnie deprecjonującymi budowę zbiornika w tym miejscu.
-Bardzo kosztowne badania geologiczne zbocza od strony osiedla związane z podniesieniem rzędnej piętrzenia i możliwością spełzania budynków (podczas budowy osiedla zjawisko to wystąpiło w niewielkim stopniu i uznano je za niegroźne, jednak w przypadku podniesienia poziomu wody może się nasilić, co wiązałoby się z bardzo drogimi pracami zabezpieczającymi).
-Problemy z wykupem gruntów i wycinką lasu mogłyby być przyczyną wstrzymania budowy na czas nieokreślony.
-Odszkodowania dla właściciela młyna na Miłosnej za utracone zyski z produkcji energii elektrycznej lub długotrwały proces.
-Największym kosztem dodatkowym byłaby budowa drugiego stopnia piętrzącego powyżej wspomnianego zbiornika. znaczącym problemem w zlewni rzeki Liwy jest problem z tzw. rumowiskiem wleczonym powstałym z erozji na tzw. przełomowym odcinku rzeki. W przypadku braku zbiornika "buforowego" gromadzącego rumosz zalew w bardzo krótkim czasie zmienił by się w płytkie bagienko będące wylęgarnią komarów i źródłem zapachów powstających w procesach gnilnych.

Zakładając, że jednak udałoby się znaleźć odpowiednie środki wykorzystując np dotacje unijne to i tak taka inwestycja byłaby nieopłacalna dla władz gdyż napewno nie zamknęła by się w czteroletniej kadencji. Czyli "jeżeli obiecamy ludziom konkret przed wyborami to i tak nie uda nam się skończyć przed następnymi i wtedy ludzie mogą nas podsumować, po co więc w to wchodzić".
Tak więc spodziewajmy się mętnych obietnic, kolejnych wizualizacji ale na konkrety raczej nie ma co liczyć.
I zawsze władza będzie mogła powiedzieć po co wam kąpielisko na Wiślanej.
Przecież MY MYŚLIMY o zalewie :-P

Tytuł:
PostNapisane: 23 sierpnia 2010, o 21:23 
Renegat napisał(a):
Dziękuje za wskazanie odpowiednich linków, zawsze jakoś tak przyjemniej się robi na sercu
gdy czyta się takie odpowiedzi, zamiast spotykać się z prostackimi odpowiedziami typu "poczytaj sobie archiwum"
lub " nie chce mi się jeszcze raz tego czytać".
Cóż, widocznie taka specyfika tego forum, trzeba się będzie przyzwyczaić i dostosować
To nie tylko specyfika tego forum. Chyba na każdym jest "szukaj". Mógłbyś trochę wysilić. Jeżeli ktoś Tobie podpowiada, że pewne tematy były na forum to powinieneś sobie zadać trud i sam poszukać a nie czekać "na gotowca". Ktoś kto podał Ci link poswięcił trochę czasu żeby go znaleść. Tymczasem Ty wykazujesz się próżnością i obrażasz tych, którzy Ci podpowiadali.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1