Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2612 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 175  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2010, o 22:44 

krzyzak napisał(a):
Podobno w 2012 roku ma być koniec świata.

Ma jednak być most?!
No to koniec świata!!! :grinka: :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2010, o 05:50 

a mozna prosic jakas fotke z mapa gdzie ten most bedzie stal?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2010, o 08:07 
Przyjaciel forum

proszę

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2010, o 20:17 

zdjecie z dziś plac przed budowa

Obrazek

Ostatnio edytowano 4 września 2010, o 20:37 przez nicqo, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2010, o 09:04 

Obwieszczenie o postanowieniu GDOŚ utrzymującego w mocy postanowienie RDOŚ w Gdańsku dot. sprostowania omyłek w postanowieniu uzgadniającym warunki realizacji przedsięwzięcia poelgającego na budowie mostu przez rzekę Wisłę koło Kwidzyn ia w ciągu DK 90.

http://bip.gdos.gov.pl/index.php?option ... &Itemid=41

Może ktoś powiedzieć, czy to coś zmienia?

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2010, o 09:18 

Patryk napisał(a):

Nie można otworzyć (czy to blokada rodzicielska?). :-) :?:

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2010, o 09:20 
kwidzownik napisał(a):
Nie można otworzyć (czy to blokada zodzicielska?).
Chyba to drugie bo u mnie się otwiera :D
Obwieszczenie według mnie nic nie zmienia może tylko to, że decyzja jest już prawomocna bez możliwości odwołania się od niej.

Tytuł:
PostNapisane: 9 września 2010, o 17:39 

Czy OTOP może odwołać się od Decyzji Środowiskowej bezpośrednio do Komisji Europejskiej, bez wcześniejszego odwołania w polskim sądzie? (WSA, NSA?). Wczoraj słyszałem taki news...

Tytuł:
PostNapisane: 10 września 2010, o 06:42 

Wydaje mi się, że zgodnie z obowiązującymi w świecie standardami prawnymi, sprawę kieruje się do wyższej instancji, kiedy zostanie ona rozpatrzona na niższych szczeblach i zapadły w tej sprawie prawomocne decyzje.

Poza tym, nie wiem czy KE to odpowiednie miejsce, do rozstrzygania w takich sprawach :)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Komisja_Europejska

Tytuł:
PostNapisane: 10 września 2010, o 06:49 

KrzaQ napisał(a):
Poza tym, nie wiem czy KE to odpowiednie miejsce, do rozstrzygania w takich sprawach
Może to rozwieje Twoje wątpliwości:
http://www.zm.org.pl/?a=rospuda-ke-077

Ostatnio edytowano 10 września 2010, o 07:01 przez Grzegorz Gniew, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 10 września 2010, o 06:52 

KrzaQ napisał(a):
Wydaje mi się, że zgodnie z obowiązującymi w świecie standardami prawnymi, sprawę kieruje się do wyższej instancji, kiedy zostanie ona rozpatrzona na niższych szczeblach i zapadły w tej sprawie prawomocne decyzje.

Poza tym, nie wiem czy KE to odpowiednie miejsce, do rozstrzygania w takich sprawach :)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Komisja_Europejska

Dokładnie - KE nie może zmieniać ewentualnych orzeczeń niezawisłych sądów w Polsce - jej stanowisko może być ewentualnie brane pod uwagę, gdy sprawa trafi do Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości.

Tytuł:
PostNapisane: 10 września 2010, o 06:53 

Jeżeli "plotki" brzmiące mniej więcej tak: "podobno już jest protest w Strasburgu na most" może oznaczać, że OTOP zwrócił się o interwencję do KE a ta wystosowała wniosek do Trybunału Europejskiego o nakaz wstrzymania prac.... Ja nie chcę wywoływać wilka z lasu, ale jak wiem do czego to towarzystwo jest zdolne. Wręcz dziwiłem się, że nagle odpuścili...

Tytuł:
PostNapisane: 10 września 2010, o 06:54 

Paweł napisał(a):
Dokładnie - KE nie może zmieniać ewentualnych orzeczeń niezawisłych sądów w Polsce
Przecież nie było żadnego orzeczenia polskiego sądu tylko sprawa stanęła na etapie SKO! Zresztą sprawa Rospudy pokazała, że to co dla Was niemożliwe było jednak możliwe i stało się faktem. Wydano tam 90 mln zł na roboty i wstrzymano prace - z powodu interwencji UE i Trybunału Europejskiego.... Moje informacje nie są zaczerpnięte z ulic Kwidzyna lub Gniewa a z dość pewnych źródeł. Jeżeli okazałyby się totalną plotą to bym się cieszył, ale jednocześnie dziwił tej osobie co je powiedziała....

Tytuł:
PostNapisane: 10 września 2010, o 07:07 

Jeśli jakiś taki wniosek trafił do KE to i tak bardzo marne są szanse OTOP - jeśli w ogóle są jakiekolwiek. Kiedyś w poprzednim wątku pisałem dłuższy post na temat porównania sprawy Rospudy z naszym mostem. W przypadku Rospudy to ostatecznie nie stanowisko KE, ani orzeczenie ETS było decydujące, ale polski sąd, który rozpatrzył odwołanie od DŚU i wykazał, że wybrano zły wariant w sensie poprzez poprowadzenie drogi akurat takim korytarzem, a nie rozpatrzono możliwości ominięcia obszaru chronionego. U nas, jako, że most ma bądź co bądź przekroczyć Wisłę, nie ma możliwości poprowadzenia trasy inaczej, niż przez obszar Natura 2000 - Dolinę Dolnej Wisły. Mogą się znów przyczepić do tego, jaki wariant mostu wybrano. Ale my już mamy stanowisko SKO i wcześniej Dyrekcji Ochrony Środowiska.... ETS nic już tu nie zmieni, bo musieliby zakazać budowania mostów z wysokimi pylonami w całej Europie...
Poza tym u nas nie ma straszaka w postaci możliwości odebrania środków unijnych na most - dlatego UE i tak nie może mieć żadnego szybkiego wpływu w tej kwestii.

Tytuł:
PostNapisane: 10 września 2010, o 07:13 

Grzegorz Gniew napisał(a):
Paweł napisał(a):
Dokładnie - KE nie może zmieniać ewentualnych orzeczeń niezawisłych sądów w Polsce
Przecież nie było żadnego orzeczenia polskiego sądu tylko sprawa stanęła na etapie SKO!

Dlatego piszę ewentualnych orzeczeń. Jeśli OTOP skieruje sprawę do ETS to dostanie odpowiedź - "a jakie było orzeczenie polskiego sądu?". Z kolei KE nie będzie starała się wywierać nacisku na Polskę w tej sprawie, bo nigdzie w Europie nie przeszkadza im budowanie mostów extradosed, czy takie rzeczy jak stawianie wiatraków. Gdyby im nagle extradosed miały zacząć przeszkadzać, to musiałyby zacząć przeszkadzać w całej Europie.

Zapomniałem też dodać najważniejszego odnośnie Rospudy - wtedy było inne prawo i nie było czegoś takiego jak RDOŚ, która nadzorowała warianty w DŚU, ale wszytko mogło być pchnięte do przodu jedynie ze względów politycznych. Teraz prawo jest inne właśnie po to, żeby uniknąć cyrków z rozpoczynaniem i wstrzymywaniem inwestycji. Właśnie odpowiednik tamtego rospudowego wstrzymania my już mieliśmy - i był to etap przeprowadzania ponownej oceny środowiskowej. Dzięki temu, że prawo jest inne to lepiej są chronione zarówno interesy inwestorów, jak i organizacji ekologicznych, które mogą się odwoływać od DŚU jeszcze przed rozpoczęciem inwestycji i wstrzymać ją na czas ponownej oceny.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2612 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 175  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1