Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 412 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 28  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 14 września 2010, o 19:36 

Niestety ja to przeczytałem. Dlatego wkleiłem.

Tytuł:
PostNapisane: 14 września 2010, o 20:36 
Przyjaciel forum

Walther napisał(a):
Niestety ja to przeczytałem. Dlatego wkleiłem.

Nie gniewaj się na mnie, ale...
Zgłęb swoją wiedzę dotyczącą tego co nam oferują i z jakimi normami mamy do czynienia w Polsce, a potem zasiądź do pisania i polecania lektury innym.

Wątek jest dość długi, ale większość informacji w nim znajdziesz i nie będziesz się musiał więcej posiłkować takimi materiałami, jak ten co polecasz innym.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 14 września 2010, o 21:19 

Zdaję sobie sprawę,że normy polskie mają się nijak do norm austriackich. Chodzi mi o to,że jeżeli nikt nie chce spalarni u siebie na własnym terenie to jakie jest wyjście z sytuacji. Ekscytujecie się, że w Kwidzynie nie będzie spalarni a zbuduję ją w Szadółkach. Mi zgłębianie tej wiedzy jest niepotrzebne ale notable zrobią i tak co chcą i nie mamy na to wpływu.

Tytuł:
PostNapisane: 14 września 2010, o 21:21 
Przyjaciel forum

No właśnie mamy wpływ i to ogromny :)

Tytuł:
PostNapisane: 14 września 2010, o 21:41 
Przyjaciel forum

Walther napisał(a):
notable zrobią i tak co chcą i nie mamy na to wpływu.

Coś w tym jest, pamiętacie niepotrzebną stację we Włoszczowej :grinka: :grinka: :grinka:

Tytuł:
PostNapisane: 14 września 2010, o 21:51 
Przyjaciel forum

Darek napisał(a):
Coś w tym jest, pamiętacie niepotrzebną stację we Włoszczowej :grinka: :grinka: :grinka:

Oj pamiętamy :-D

Tytuł:
PostNapisane: 15 września 2010, o 05:34 

Zobaczymy jaki ten wasz wpływ jest ogromny! Chodziło mi o to ,że przy zachowaniu restrykcyjnych norm można spalarnie postawić prawie w centrum miasta.

Tytuł:
PostNapisane: 15 września 2010, o 10:32 

Porażka konsultacji społecznych w sprawie spalarni w Gdańsku.

http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/ ... larni.html

Tytuł:
PostNapisane: 15 września 2010, o 12:40 

Cytuj:
Wydaje mi się,że w Wiedniu i w Kwidzynie śmieci będą spalane jak to w spalarni śmieci.

Różnica jest taka, że:

1. W Wiedniu spala się śmieci wiedeńskie, a w Kwidzynie chcą spalać śmieci trójmiejskie, tczewskie, starogardzkie i inne. Kwidzyńskich (z całego powiatu) miałoby być ok. 2.3% a nawet mniej.

2. Wiedeń ma wspaniałą sieć transportową, a spalarnia jest otoczona z trzech stron dwupasmowymi jezdniami. Porównaj to z lokalizacją kwidzyńską i zastanów się którędy te śmieci miałby być dowożone z Gdańska i okolic.

Jeśli nadal nie czujesz różnicy między Wiedniem i Kwidzynem, to zapraszam Cię na jutrzejsze spotkanie.

Tytuł:
PostNapisane: 15 września 2010, o 15:25 

Jakie spotkanie? Doskonale wiem jakie są różnice między Wiedniem a Kwidzynem. Chodziło mi o to,że technologie utylizacji śmieci posunęły się tak daleko,że można wybudować taki zakład prawie w centrum miasta i nikomu nie będzie to szkodziło. Śmieci zwożą też z okolic Wiednia. To co hałda śmieci w Gilwie czy gdzieś w okolicy? Mam pytanie byłeś w Wiedniu PJ przy MVA ( spalarnia)?

Tytuł:
PostNapisane: 16 września 2010, o 07:51 

Walther napisał(a):
Jakie spotkanie?

Czyżbyś czytał wybiórczo tylko swoje wypowiedzi w tym wątku?
http://forum.e-kwidzyn.pl/viewtopic.php?p=125169#125169

Walther napisał(a):
Chodziło mi o to

Rozumiem o co Ci chodziło. Ja podałem dwie podstawowe różnice między Wiedniem a Kwidzynem, które dyskwalifikują nasze miasto do porównań z Wiedniem.

Walther napisał(a):
To co hałda śmieci w Gilwie czy gdzieś w okolicy?

Jako alternatywa dla spalarni? Nie. Przesegregowana hałda w Szadółkach i innych lokalizacjach lokalnych (każdy powiat u siebie). Przesegregowana, czyli przebrana bardzo dokładnie. Reszta do spalarni w Szadółkach. Dlaczego? Dlatego, że Szadółki i Eko-Dolina w Gdyni są i będą dostawcą ok. 75% wsadu dla przyszłej spalarni. Rachunek ekonomiczny jest prosty. Po co wozić to do Kwidzyna, skoro taniej można to zutylizować w miejscu wytworzenia. Jak wspomniałem Gilwa produkuje ok 2,3% śmieci w skali województwa.

Walther napisał(a):
Mam pytanie byłeś w Wiedniu PJ przy MVA ( spalarnia)?

W Wiedniu byłem, ale spalarni nie oglądałem. A nawet jak ją mijałem, to mogłem nie zauważyć. Ale jakie ma to znaczenie? Widziałem z autostrad kilka spalarni w Niemczech. Komin jak komin. Dymi jak inne.

Ostatnio prześledziłem lokalizację kilkunastu spalarni w Niemczech i innych krajach. Wszystkie miały dwie cechy wspólne. Były zlokalizowane nie więcej niż 500 m od drogi dwupasmowej i nie dalej jak kilka - kilkanaście kilometrów od głównego dostawcy odpadów do palenia czyli wysypiska dużego miasta.

Tytuł:
PostNapisane: 16 września 2010, o 11:20 

Hałda śmieci nawet przesegregowanych wygląda jak hałda śmieci. I.P. też powinny być parę kilometrów od miasta. Po co wozić śmieci do Kwidzyna? Bo może szwagier np. Prezydenta Gdyni ma firmę która tym się zajmuje i trzeba bez przetargu ( po co? wiadomo że szwagier wygra) skorzystać z jego usług. Tak u nas wygląda kolego "rachunek ekonomiczny" jakbyś nie wiedział.

Tytuł:
PostNapisane: 16 września 2010, o 12:12 

Walther napisał(a):
Bo może szwagier

I dlatego będziemy walczyć o swoje. Nic mnie nie obchodzi kto ma do zarobienia na tej sprawie. Wiem, że my - mieszkańcy Kwidzyna i okolic mamy tylko do stracenia.

Widzę, że zaczynasz czuć tą sprawę i lekko zmieniłeś pogląd. Prawda, że to dziwne, że ktoś chce lokować tą spalarnię u nas a nie w Gdańsku? Przecież spalarnie są takie ekologiczne. :-D

A o hałdę się nie martw. Byłeś kiedyś Gilwie? Kwatera na odpady jest wielką dziurą w ziemi i nic ponad poziom zero nie będzie wystawać.

Tytuł:
PostNapisane: 16 września 2010, o 13:35 

Mało tego firma w której pracuję była jednym z wykonawców ( podwykonawców) wysypiska w Gilwie znam to wysypisko.

Tytuł:
PostNapisane: 16 września 2010, o 20:44 

Przed 20-tą zakończyło się spotkanie Komitetu Przeciw Spalarni w Kwidzynie. Swoją obecnością zaszczycił nas Przewodniczący Rady Miejskiej w Kwidzynie - Pan Kazimierz Gorlewicz. Przybył również asystent pana burmistrza Krzysztofiaka. Cieszy mnie ogromnie, że pan Przewodniczący jest z nami. Złożył nawet swój podpis pod apelem do Rady. Obiecał, że na następne spotkanie przyjdzie z panem burmistrzem, co dobrze wróży dla dalszych rozmów. Pod naszym apelem do Rady podpisał się również pan asystent.

Więcej pewnie napisze Jerzy. Ja ograniczę się do relacji foto.

Załączniki:
IMG_4224.jpg
IMG_4224.jpg [ 186.82 KiB | Przeglądane 6544 razy ]
IMG_4227.jpg
IMG_4227.jpg [ 148.21 KiB | Przeglądane 6544 razy ]
IMG_4229.jpg
IMG_4229.jpg [ 170.15 KiB | Przeglądane 6544 razy ]
IMG_4230.jpg
IMG_4230.jpg [ 158.91 KiB | Przeglądane 6544 razy ]
IMG_4234.jpg
IMG_4234.jpg [ 171.76 KiB | Przeglądane 6544 razy ]
IMG_4235.jpg
IMG_4235.jpg [ 178.11 KiB | Przeglądane 6544 razy ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 412 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 28  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1