Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: ZLEWKA RENAWY
PostNapisane: 25 września 2010, o 11:14 

jak był taki temat to przepraszam z góry

Zacznę od tego, że decydując się na mieszkanie w Renawie byłam świadoma, że tak szybko powstające bloki zaczną równie szybko pękać.
Norma to popękane tynki w mieszkaniu np. nad oknem. No dobra blok pracuje.

Ale strasznie wadzi mi zlewka pracowników Renawy na lokatora.

W moim mieszkaniu po kilkakrotnym malowaniu ściany strasznie przebija instalacja elektryczna. Na rocznym przeglądzie zgłosiłam to. Było to jakoś w październiku 2009. Panowie zanotowali i obiecali, że elektryk do mnie zadzwoni. Chodziło o sprawdzenie czy nie jest mokra ta instalacja. Co dwa tygodnie łaziłam do nich i się przypominałam aż do wiosny.
Później dałam sobie spokój jak przyszły wakacje. Elektryka nie zobaczyłam do dziś dnia.
Zrobiłam kolejny remoncik ale i tak widać.

W lato patrzę jakiś roboty przy bloku. Robotnicy zbijali tynk. Zapytałam co się stało. Niewykorzystana część piwnicy była zalana wodą.
Teraz mam problem bo co dzień znajduje kilka szczypawic w domu. Pewnie to skutek wilgoci jak i wyłażący grzyb na suficie w łazience. Póki co kupiłam preparat na takie zjawiska i pomogło, ale pewnie nie raz jeszcze wylezie.

Wentylacja jest aż za dobra, ba - można sobie w chwilę włosy wysuszyć siedząc na wc bo tak wieje.

A okna jakie szczelne - proszę zobaczyć jak było w zimę.

Obrazek

Obrazek

Nie napisałabym tych rzeczy, gdyby obsługa ze spółdzielni spełniała swoje obowiązki.
Na dodatek jak była pora odbioru kluczy nikt do nas nie zadzwonił. Przez przypadek podczas spaceru zobaczyliśmy, że ludzie już się wprowadzają. Jak poszłam to pani sekretarka powiedziała mi, że wiecznie słyszy pocztę jak do mnie do dzwoni - a to bardzo ciekawe bo nigdy poczty głosowej nie miałam. Gdy zrobiłam tak małą awanturkę od prezesa usłyszałam - Nie podoba się to proszę oddać klucze, ktoś inny czeka na to mieszkanie. ŻAŁUJĘ, ŻE NIE MIAŁAM WTEDY DYKTAFONU!!!

Tytuł:
PostNapisane: 25 września 2010, o 11:48 

Chodząc do nich, bierz ze sobą pismo. Nic na przysłowiową gębę. Twórz dokumentację. Dodawaj załączniki w postaci takich zdjęć. Więcej osiągniesz.
Druga rada. Odmaluj mieszkanie i je ubezpiecz. Jak sięgniesz do portfela ubezpieczyciela Renawy to poskutkuje.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 25 września 2010, o 11:57 

dzięki za rady
a może ktoś mi podpowie coś o ubezpieczeniu mieszkania. Gdzie w Kwidzynie się udać i jak to w ogóle wygląda. Cena, jakie warunki itd bo jestem zielona.

Tytuł:
PostNapisane: 25 września 2010, o 12:03 
Przyjaciel forum

domi25,
Za kilka dni mija termin gwarancji naszego bloku, lepiej napisz to wszystko na piśmie to co napisałaś tutaj tzn okna, ściany, dmuchanie w łazience wydrukuj w dwóch kopiach i zanieś do spółdzielni.

Tytuł:
PostNapisane: 25 września 2010, o 12:07 

tak się zastanawiam czy tylko ja tak mam czy inni też
byłam u sąsiadki w pionie
ona też ma szczypawice

Tytuł:
PostNapisane: 25 września 2010, o 12:31 

drosik napisał(a):
domi25,
Za kilka dni mija termin gwarancji naszego bloku, lepiej napisz to wszystko na piśmie to co napisałaś tutaj tzn okna, ściany, dmuchanie w łazience wydrukuj w dwóch kopiach i zanieś do spółdzielni.
Dodaj 2 zdjecia i daj buziaka sekretarce to powinno wystarczyc :roll:

Tytuł:
PostNapisane: 25 września 2010, o 19:17 

Przy Szerokiej szczypawic nie mam, grzybów też nie mam, instalacji elektrycznej też nie widać.

Gdy wieje z kratek to je zakrywam. Ściany popękane - norma.

Widzę, że im nowsze i droższe tym więcej zjawisk paranormalnych jest :)

Tytuł:
PostNapisane: 25 września 2010, o 19:22 

jeszcze jedna sytuacja już zaraz po zamieszkaniu
pękła szyba górna od drzwi balkonowych

poszłam do Renawy, kazali mi dać 170zł to wymienią
poprosiłam o numer do firmy, która okna wstawiała
przyjechali, wymienili, okazało się, że źle były zawiasy zamontowane
na odwrót - wypychały drzwi, była szczelina i okropnie wiało
zawiasy wymienili
szkoda gadać

no ale 170 miałam w kieszeni

Tytuł:
PostNapisane: 25 września 2010, o 21:54 

Te szczypawki to robale przystosowane do chodzenia po murach. Też je mam latem na balkonie. W tym względzie Renawa winna nie jest.

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2010, o 07:46 

dobra jakoś je przeżyję, chociaż mieszkam na 3 piętrze
one włażą nam przez te kratki wentylacyjne w łazience i kuchni
mam je często w zlewie
na moje idą za wilgocią, nie mam nikogo nad sobą a grzyb na suficie wyłazi

jak firma montowała mi szafę pod zabudowę to facet mówił, że w klatce obok jak się wwiercił w sufit to woda mu zeszła

na moje nie spuścili wody dokładnie przy zakończeniu budowy

piwnica pod częścią bloku jest niewykorzystana, jak się otworzy drzwi jest goła ziemia a ja latam prawie pod 3 klatkę

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2010, o 08:18 

Ostatnie piętra mają to do siebie, że wieje, a woda zeszła z otworu płyty żerańskiej tej betonowej z otworami wzdłuż. W tych otworach właśnie często zalega woda i siedzi tam czasami przez wiele lat.

Z piwnicami to jest dziwna sprawa. Moim zdaniem nie wykończony blok.

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2010, o 09:01 

Słuchaj domi25, moży Ty nie masz szczypawek a rybiki cukrowe? http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /701608455
Powiem Wam, że w Sztumie Renawa wybudowała blok i ludzie mają też problemy.

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2010, o 09:42 

Koleżance na Sybiraków na parterze też wyłazi grzyb.

A szczypawki są chyba sezonowo. Ja co roku latem zabijam kilkanaście w mieszkaniu, w zimie ich nie widać

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2010, o 10:40 
Zbanowany

Przeczytałem wątek z zapartym tchem i prawdę mówiąc nie wierzę w to co czytam i widzę na fotografiach. Jak można mieszkać w domu w którym wieje, na suficie wychodzi grzyb, okna zbierają wodę - zresztą, czytam, że nie tylko okna. Dom jest siedliskiem robactwa - nie ważne jakiego i czy w sezonie czy także poza. To jest nowy budynek i podejrzewam, że zapłaciliście za te mieszkania niemałe pieniądze! Może mam inne wyobrażenie o domu, ale gdybym zobaczył wodę zbierającą się na oknach, "przebijającą" instalację, popękane tynki (nowy blok) etc... Ja bym tam z dziećmi nie zamieszkał i to samo radzę Tobie! Do tego profesjonalne podejście spółdzielni/developera - wysyłającego elektryka ponad rok... Oddał bym klucze i zażądał zwrotu pieniędzy.

Zdziwił mnie jeden fragment:

domi25 napisał(a):
Zacznę od tego, że decydując się na mieszkanie w Renawie byłam świadoma, że tak szybko powstające bloki zaczną równie szybko pękać.

Akceptując bylejakość przyzwyczajasz ich do takiego poziomu. Gdybyś więcej wymagała to i oni musieli by się więcej starać. W ten sposób dajesz im jasny sygnał - nie trzeba się starać - ktoś tą fuszerkę i tak kupi! 150 tys zł za 60 m w bloku! - Taką ofertę znalazłem na ich stronie - grzyby gratis? Powodzenia.

Tytuł:
PostNapisane: 26 września 2010, o 11:51 

to mieszkanie lokatorskie
zanim się wprowadziłam minęło 3 mies od oddania kluczy bo robiliśmy pod siebie to mieszkanie
braliśmy kredyt na wpłatę 46 tys
nie mam gdzie iść
wtedy tylko mąż pracował i o dziwo na szczęście dostaliśmy ten kredyt
kredytu w wysokości powyżej 150 tys nie dostalibyśmy na mieszkanie z drugiej ręki

Rachel żadne rybiki. Wiem jak wyglądają, te akurat były na Mickiewicza, gdzie na 36 mkw mieszkaliśmy z moimi rodzicami

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1