Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 29 września 2010, o 14:36 

Przeczytaj odpowiedź na interpelację:

http://orka2.sejm.gov.pl/IZ6.nsf/main/42484FFF

Zwłaszcza to:
Cytuj:
4. Minister Zdrowia dąży do powiększania zasobów Centralnego Rejestru Niespokrewnionych Dawców Szpiku i Krwi Pępowinowej. Będzie to skutkowało tym, że polski biorca otrzyma szpik lub komórki krwiotwórcze krwi obwodowej od polskiego dawcy, a tym samym zostanie ograniczona konieczność sprowadzania ich z zagranicy i refundowania dość znacznych kosztów. Jednocześnie wprowadzenie regulacji prawnych w ww. ustawie powoduje, że wszystkie działające dotychczas rejestry, w tym fundacje, powinny do 15 września 2010 r. uzyskać status ośrodków dawców szpiku oraz pozwolenie ministra zdrowia na pozyskiwanie potencjalnych dawców szpiku lub komórek krwiotwórczych krwi obwodowej, po spełnieniu warunków określonych w ustawie. W związku z powyższym można wnioskować, że Fundacja DKMS Polska po spełnieniu ustawowych warunków, a w szczególności dotyczących jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego zarówno dawców, jak i biorców szpiku lub komórek krwiotwórczych krwi obwodowej, znacznie powiększy zasoby Centralnego Rejestru Niespokrewnionych Dawców Szpiku i Krwi Pępowinowej.

Zatem chyba ustawodawca przewidział taką sytuację, że rejestr będzie niedostępny dla polskich ośrodków. Zamierzam pogłębić wiedzę w tym temacie.

Tytuł:
PostNapisane: 29 września 2010, o 14:44 

Piotrze, wystarczy że obejrzysz wczorajsze wydanie "Misji specjalnej" (TVP1).
We wczorajszym odcinku było bardzo dokładnie przedstawione wszystko związane z DKMS.

Była tez mowa o ustawie związanej z transplantologią, fachowcy mieli do tej ustawy wiele uwag. Sugerowali nawet, faworyzowanie DKMS :evil:

Tytuł:
PostNapisane: 29 września 2010, o 14:49 

slavek18, nie bronię DKMS. Czuję się zrobiony w balona. Tak jak napisałem, zamierzam przyjrzeć się tematowi.

Program właśnie oglądam.

Tytuł:
PostNapisane: 29 września 2010, o 14:58 

Piotrze mamy w Polsce kilka rodzimych (Polskich) instytucji, które prowadzą rejestr dawców. Osobiście wolę dołączyć do polskiego rejestru, a nie niemieckiego. Nie mam oczywiście nic przeciwko DKMS, bo i tak jest to wszystko w słusznej sprawie, czyli w ratowaniu życia, ale nie podoba mi się, że polskie (nasze) pieniądze są wydawane na szpik gdzie dawcą jest Polak.

Tak czy siak, dziękuję za dobre chęci Piotrze i tylko jeszcze powiedz mi co mam zrobić z tym pakietem? Mam nadzieję, że nie masz mi za złe, że rezygnuję z rejestracji w tej instytucji. :)

EDIT

Piotr_J napisał(a):
Motylek napisał(a):
Mogę Ci odwieźć ten pakiet

Mi on już nie jest potrzebny. Ja już swój przesłałem i teraz czuję się mocno naciągnięty. Do Niemiec na ewentualne pobranie nie pojadę.

Nic to. Mądry Polak po szkodzie. Zgłoszę się ponownie do polskiego rejestru.

Nie przeczytałam tego postu - sorki.

Z tego co mi wiadomo można być tylko w jednej bazie. :)

Tytuł:
PostNapisane: 29 września 2010, o 15:31 

Motylek napisał(a):
Z tego co mi wiadomo można być tylko w jednej bazie. :)

No to się wykreślę. :-D

Niemieckim szpikożercom polskiego szpiku mówimy stanowcze NIE! :-D

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2010, o 09:58 
Piotr_J napisał(a):
Niemieckim szpikożercom polskiego szpiku mówimy stanowcze NIE

Dokładnie.Człowiek chciał pomóc ,a tu takie cyrki.A miałem dzisiaj isc i wysłąc ten pakiet. :evil:

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2010, o 10:36 

Moim zdaniem, jeżeli sprawa jest międzynarodowa, a taka jest, bo twojego szpiku może potrzebować osoba gdzieś w świecie, to powinna być jedna organizacja z bazami w każdym zaiteresowanym kraju, jeden międzynarodowy fundusz, który pokrywałby wszystkie koszty, wypracowane jednakowe standardy.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2010, o 10:54 

Rejestr jest światowy. Składa się z danych z rejestów lokalnych. Więc równie dobrze Twój szpik może pojechać w dowolne miejsce na Ziemi, wszak dawca i biorca są anonimowi włącznie z krajem, z którego pochodzą.

Pytanie tylko, dlaczego pobranie od dawcy z bazy DKMS musi nastąpić w Niemczech?

Jedyny problem jakiego się doszukałem, to sytuacja kiedy dawca i biorca są z Polski (bardzo małe prawdopodobieństwo). Wtedy NFZ będzie pokrywał zwiększone koszta pobrania szpiku na terenie Niemiec. Na tą chwilę znalazłem tylko ten punkt jako dyskusyjny.

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2010, o 11:26 

Kolejny punkt to taki, że polski dawca oddający w niemczech komórki jest pozostawiony sam sobie, a z tego co mi wiadomo, szczególnie po pobraniu powinna być kontrola i opieka medyczna, bo mogą wystąpić powikłania. Oddając w Polsce podobno taką kontrolą jesteśmy objęci.

Dodatkowo nabijamy statystyki niemcom pomniejszając tym samym nasze krajowe.

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2010, o 11:39 

Użytkownik napisał(a):
polski dawca oddający w niemczech komórki jest pozostawiony sam sobie

Ok, zgoda.

Użytkownik napisał(a):
nabijamy statystyki

To akurat mnie mało obchodzi. Ważne jest życie człowieka.

Skoro rejestr jest jeden, to czy może dojść do sytuacji, że dostaję powiadomienie, że mam jechać do Niemiec, ale odmawiam i żądam pobrania w Polsce? Wszak nasze ośrodki widzą te same dane. Tak sobie przynajmniej wyobrażam.

P.S. Nazwy krajów i ich obywateli piszemy z wielkiej litery. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2010, o 12:16 

Piotr_J napisał(a):
P.S. Nazwy krajów i ich obywateli piszemy z wielkiej litery.

Nie mam nic przeciwko, chcecie - piszcie ;)

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2010, o 12:39 

Użytkownik napisał(a):
Nie mam nic przeciwko, chcecie - piszcie ;)

Następna. ;) Ty też startujesz do Rady Miejskiej? :-D Szanuj swój język. To też objaw patriotyzmu. :-)

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2010, o 15:24 

Piotr_J napisał(a):
Zatem chyba ustawodawca przewidział taką sytuację, że rejestr będzie niedostępny dla polskich ośrodków.

Nergal uderza w "Misję Specjalną" TVP: Pełna oszczerstw
http://wiadomosci.dziennik.pl/wydarzeni ... erstw.html

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2010, o 16:53 

Dla chorego obojętnym jest gdzie znajdzie dawcę, a DKMS ma bardzo dobre sposoby pozyskiwania potencjalnych dawców. Nikt tego nie neguje. Czynią wiele dobrego i to jest bezsprzeczne. Jest jednak kilka rzeczy, które można zarzucić DKMSowi. Jedna z nich to fakt, że nie informował dawców o fakcie, że będą zarejestrowani w niemieckiej bazie i że za ich "szpik" polskie szpitale będą musiały płacić dużo wyższe pieniądze.

Dlaczego było to ukrywane? Nie odpowiadajcie. Polacy chyba lubią być robieni w ch***

Ja dzięki prawu wyboru rezygnuję z rejestracji na rzecz DKMSu i zarejestruję się w bazie krajowej.

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2010, o 17:55 

Odpowiedź "Misji specjalnej":
"...W odpowiedzi na zarzuty sformułowane publicznie przez Pana Adama Darskiego („Nergala”, dawniej „Holocausto”) oraz Panią Kingę Dubicką z fundacji DKMS Polska wobec redakcji programu „Misja specjalna”– pragniemy podkreślić, że nie jesteśmy przeciwni akcjom rekrutowania dawców szpiku, które uratowały już niejedno ludzkie życie. Zgadzamy się z opinią, że zdrowie nie ma narodowości. Niestety miewa jednak cenę.
W naszym reportażu pokazaliśmy, że za szpik oddany przez polskich dawców wpisanych – często bez ich wiedzy - do niemieckiego rejestru, a następnie pobrany w Niemczech, polskie kliniki muszą płacić o wiele więcej, niż gdyby dawcy trafili do polskich banków szpiku, a do pobrania doszło na terenie naszego kraju.
I właśnie ten problem pragnęliśmy uwypuklić. Uważamy, że zwłaszcza w dziedzinie, która bazuje na ludzkiej ofiarności i szlachetnych odruchach serca, powinna obowiązywać pełna uczciwość i przejrzystość. Nie jest nią na pewno wprowadzanie w błąd dawców, którzy są przekonani, że oddając szpik w akcjach DKMS-u wpisują się do polskich rejestrów.
Wątpliwości dotyczące działania fundacji DKMS Polska sformułowali profesorowie będący niewątpliwie autorytetami w tej dziedzinie medycyny, ludzie którzy na co dzień ratują życie chorym na białaczkę. Tym bardziej jest nam przykro, że Pan Adam Darski - którego chorobę przyjęliśmy ze współczuciem – życzy im, a jak się domyślamy i nam, śmiertelnej choroby. Składając mu, mimo wszystko życzenia jak najszybszego powrotu do zdrowia, obiecujemy, że nadal będziemy śledzić rozwój rynku przeszczepów w Polsce.

Zespół „Misji specjalnej"..." (cyt. za portalem wPolityce.pl)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1