Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Burmistrz chce legitymować klientów sklepu z dopalaczami
PostNapisane: 1 października 2010, o 06:43 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Każdy z wchodzących do kwidzyńskiego sklepu z dopalaczami będzie rejestrowany kamerą miejskiego monitoringu. Dodatkowo funkcjonariusze straży miejskiej i policji będą ich legitymować, by poznać tożsamość. To nie wszystko - rodzice nastolatków będą mogli przyjść do komendy Straży Miejskiej i sprawdzić czy ich dzieci nie korzystały z usług sklepu z artykułami "kolekcjonerskimi".
Taki pomysł przedstawił Andrzej Krzysztofiak, burmistrz miasta, na piątkowej (30.09.10) sesji Rady Miejskiej.

- Te działania mają na celu przede wszystkim ograniczyć sprzedaż dopalaczy nieletnim - tłumaczył włodarz. - Nie mamy możliwość prawnych do skutecznej walki z tym zjawiskiem. Nie możemy jednak być bezczynni. Wszystkie działania będą zgodne z obowiązującym prawem, w tym ustawą o ochronie danych osobowych.

źródło: kwidzyn.naszemiasto.pl

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Nękanie
PostNapisane: 1 października 2010, o 06:58 

Jestem przeciwny takim rozwiązaniom. Nie pochwalam dopalaczy, ale prawo jest prawem. Nie można nękać ludzi (na fali reportarzy w TVN-ie) za kupowanie dozwolonych prawem produktów. Nie jestem klientem dopalaczy, jednak jeśli tam bym wszedł, albo do monopolowego, albo do spożywczaka albo do sexshopu to nikogo nie powinno interesować dopóki produkty sprzedawane są legalne. Takie legitymowanie, nagrywanie itp. jest "nękaniem" w majestacie prawa i zaczyna już to prawo jeśłi nie naginać to łamać. Gdybym był właścicielem sklepu z dopalaczami, wytoczyłbym proces władzom miasta o utrudnianie prowadzenia działalności gospodarczej.
Demokracja charakteryzuje się tym, że dopóki coś nie jest zabronione, to jest dozwolone, a tego typu działania przypominają mi demonstracje kobiet kółka różańcowego przed sexshopem.
Wiem, że dopalacze szkodzą, że głównie nieletni cierpią z ich powodu, ale aby waczyć z tym zjawiskiem należy zmienić prawo, albo wziąć za d...ę rodziców gówniarzy, którzy nad nimi nie panują, ale nie legitymować i nagrywać klientów sklepu. To niedemokratyczne i niedopuszczalne.
Pozdrawiam!

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2010, o 07:34 
Teeyo napisał(a):
do spożywczaka albo do sexshopu
Jakoś nie słyszałem żeby produkty z wymienionych sklepów zabijały. Rodzice mają prawo wiedzieć co robią ich dzieci, tym bardziej w tym temacie, gdy nie mają ich na "oku". A właściciele
Teeyo napisał(a):
dopóki coś nie jest zabronione, to jest dozwolone,
mimo to, że zabrobiona jest sprzedaż małoletnim, ich kosztem, cynicznie, nabijają sobie trzos w imię wolności gospodarczej i demokracji.

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2010, o 08:13 

ja jestem za, popieram każdą akcję przeciwko dopalaczom!!!

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2010, o 08:44 
Przyjaciel forum

MACIEKZB napisał(a):
Rodzice mają prawo wiedzieć co robią ich dzieci, tym bardziej w tym temacie, gdy nie mają ich na "oku". A właściciele
Rodziece to nie mają prawa a obowiązek wiedzieć co się dzieje z ich dzieciakami szczególnie nieletnimi. Straż miejska nie złuży do pilnowania dzieci.
Zgodnie z ustawą straż miejska służy do ochrony porządku publicznego na terenie miasta. Jak wspomniał Teeyo na chwilę obecną sprzedaż dopalaczy jest legalna i straży miejskiej nic do tego.

P.S. Żeby ktoś nie pomyślał, że jestem zwolennikiem - oświadczam, że jestem przeciwny dopalaczom oraz wszelkiego rodzaju środkom odurzającym łykany, palonym czy wciąganym (poza alkoholem i papierosami oczywiście :grinka: ) i mam nadzieję, że do czasu kiedy moje dziecko zacznie samotne wędrówki po mieście państwo nasze upora się z tym problemem skutecznie zakazując takich praktyk.

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2010, o 08:59 
Przyjaciel forum

Mnie dziwi jedno. Państwo nasze zgodnie z hasłami Obywatelskie, Prawe i Sprawiedliwe a nie potrafi sobie poradzić z prostą sprawą. Pewnie wszyscy czekają co nam Unia podpowie, bo sami jak zwykle wykazujemy bezradność :oops:

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2010, o 09:01 

Słuchałem wypowiedz burmistrza i zrozumiałem tylko, że straż będzie legitymować tylko nieletnich. Ma do tego prawo. Rodzice natomiast mają prawo sprawdzać gdzie bywają i co kupują ich dzieci. Pomysł burmistrza nie jest nowy. W Bydgoszczy stoi po 2 strażników pod sklepem z dopalaczami niemalże we wejściu sklepu. Rzecznik straży w Bydgoszczy jasno wypowiedział się, że są przygotowani na sprawy sądowe ze strony właścicieli sklepów ale oni też znaleźli furtki prawne.

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2010, o 09:11 

Teeyo napisał(a):
Nie można nękać ludzi (na fali reportarzy w TVN-ie) za kupowanie dozwolonych prawem produktów. Nie jestem klientem dopalaczy,

Powiedz to rodzicom dzieci, które zmarły w skutek przedawkowania tego świństwa
Masz całkowitą rację, nie można nękać itd...
Ale kiedy Ludzie zwłaszcza dzieci umierają ,bo prawo sobie nie może z tym poradzić , to każdy sposób jest dobry żeby temu zapobiec i ratować życie ludzkie zwłaszcza życie naszych dzieci.
A monitorowanie i legitymowanie obywateli kupujących to świństwo widocznie nie jest, nie zgodne z prawem jeżeli próbuje się to zastosować.
A takie inwigilowanie to jest (wydaje mi się) mniejsze zło.
A tak na marginesie.
Nie życzę Ci żeby kiedykolwiek, klientem tego sklepu zostało Twoje dziecko.
A tym bardziej przedawkowało tak, jak to się coraz częściej zdarza, o czym coraz częściej słyszymy .

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2010, o 09:13 

Dopalacze można kupić w internecie,
nawet z dostawą w sobotę:
http://www.dopalacze.com/dhl_sobota.php

Świat byłby bezpieczniejszy, gdyby przed wejściem do samolotu trzeba by było zjeść kawałek bekonu.
NDIE

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2010, o 09:31 

punky napisał(a):
Dopalacze można kupić w internecie,
nawet z dostawą w sobotę:
http://www.dopalacze.com/dhl_sobota.php

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2010, o 09:45 

Teeyo,
Sprawiasz wrażenie jak byś miał interes w tym żeby,
ten biznes istniał i miał się dobrze.

Tytuł: Dopalacze a prawo
PostNapisane: 1 października 2010, o 09:47 

Krzyzak napisał: " to każdy sposób jest dobry żeby temu zapobiec i ratować życie ludzkie zwłaszcza życie naszych dzieci.
A monitorowanie i legitymowanie obywateli kupujących to świństwo widocznie nie jest, nie zgodne z prawem jeżeli próbuje się to zastosować. "

Otóż nie zgadzam się. Mając świadomość zagrożeń płynących ze spożywania dopalaczy twierdzę, że nękanie i inwigilowanie kupującech jest niedopuszczalne, póki produkty są legalne. Jedna z osób piszę, że jest przeciwna używkom z wyjątkiem papierosów i alkoholu. A co jak się znajdą pomysły, żeby legitymować i nagrywać Ciebie lub innych jak chcesz sobie flaszkę kupić (nie wiem może wogóole nie pijesz lub palisz - to tylko przykład) czy paczkę fajek? Spójrzcie szerzej! Alkohol też zabija tylko wolniej. Denaturat też nie do spożycia a alkoholicy-menele piją. Na dopalaczach jest ostrzeżenie - że produkt nie do spożycia - jak ktos spożywa, jego sprawa. A jakby jakis głupek zjadł trutkę na szczury bo mu kopa daje to co, zakażemy trutki na szczury? Albo postawimy strażnika przed chemicznym? Nie w samych dopalaczach jest problem a w tym komu są sprzedawane i w kontroli rodzicielskiej w tym w wychowaniu dzieciaków. Jak rodzicie mają gdzieś to strażnicy nie upilnują.
Generalnie jestem przeiwny zakazom i nakazom! A dopalacze? Dozwolone po 18 r.ż. i po sprawie. Po 18 każdy sam odpowiada za siebie. Jak chce się niszczyć-jego sprawa. A za leczenie tekiego niepowinniśmy płacić, ale to służba zdrowia powinna być prawatna itd. itd. to cały system jest do niczego. Zakaz dopalaczy przypomina mi nakaz jazdy w pasach. Moja głowa, moje zdrowie i moja śmierć. Jak mam ochotę jeżdzić bez pasów to wolałbym żeby nikt się za mnie o mnie nie martwił. Podobnie dopalacze.
Ale za bardzo się rozpisuję.
Pozdrawiam!

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2010, o 09:49 
krzyzak, naprawde uwazasz, ze "pilnowanie" sklepu zminimalizuje problem?

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2010, o 09:51 
Teeyo ma rację z punktu widzenia legalistycznego i liberalnego. Zamiast zmienić prawo na skuteczne to państwo sięga po półśrodki. Kamery nic nie zmienią. Jak słusznie zauważył punky dopalacze można zamówić przez internet. By pozbyć się tego świństwa z naszego kraju trzeba konkretnych działań a nie zabawy w kotka i myszkę.

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2010, o 09:53 

Teeyo napisał(a):
Dozwolone po 18 r.ż. i po sprawie. Po 18 każdy sam odpowiada za siebie.

Dlatego niedawno nieletni po "kolekcji" dźgnął nożem?

Absurd to co piszesz, no ale każdy orze jak może broniąc swojego interesu.

Popadasz w skrajności pisząc o trutce i sklepie chemicznym, a popadanie w skrajności nikomu na dobre nie wychodzi - przykładów wiele :D

Świat byłby bezpieczniejszy, gdyby przed wejściem do samolotu trzeba by było zjeść kawałek bekonu.
NDIE

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1