Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 412 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 28  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2010, o 13:56 

ja będę

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2010, o 13:58 

Budslavsky napisał(a):
Sam ledwo co wylazłem ze skomunalizowanej ( :-) ) kardiologii i jeszcze nie nadaję się do publicznego użytku, ale mam nadzieję, ze wkrótce to mi minie.

Jurek!
ŻYCZĘ CI SZYBKIEGO POWROTU, DO PEŁNEGO ZDROWIA!

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2010, o 14:25 
Piotr_J napisał(a):
MACIEKZB napisał(a):
A ktoś zwrócił się do Przewodniczącego Rady o zabranie głosu?
Zrobi to zapewne jeden z członków komitetu, ale nie uprzedzajmy faktów.
Nie we wszystko jestem jeszcze wprowadzony, ale podobnież p.Przewodniczący Kaźmierz, który miał wedle pierwotnych planów już wczoraj otrzymać segregator z podpisami mieszkańców protestujących przeciwko spalarni - zażyczył, by ten moment protestu odbył się w godnej oprawie obecności całej Rady.
Kilka dni temu witałem się z Burmistrzem i Przewodniczącym po wystąpieniu na pewnej konferencji w teatrze, i pewnie stąd, po pewnym ostatnim intensywnym zabiegu w szpitalu miałem wizję, że w Radzie, w momencie dzisiejszego złożenia podpisów mieszkańców, oni obaj staną właśnie na czele naszego protestu i zakończą go oddając papiery do archiwum.
Gdyby w Komitecie Obywatelskim nie było naszego Radnego, który temu zapobiegnie, to pewnie już bym tam jechał, a mam coś ze szpitala podpiętego, co upodabnia mnie do Araba w izraelskim autobusie. Jest nas tylu, ze nikt z nas nie jest tu odosobniony, a poza tym wspólna sprawa.

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2010, o 18:49 

krzyzak napisał(a):
Budslavsky napisał(a):
Sam ledwo co wylazłem ze skomunalizowanej ( :-) ) kardiologii i jeszcze nie nadaję się do publicznego użytku, ale mam nadzieję, ze wkrótce to mi minie.

Jurek!
ŻYCZĘ CI SZYBKIEGO POWROTU, DO PEŁNEGO ZDROWIA!
Jerzy nie poddawaj sie :cry: szacuneczek pelny ;)

Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2010, o 22:49 

Cytuj:
Kilka dni temu witałem się z Burmistrzem i Przewodniczącym po wystąpieniu na pewnej konferencji w teatrze, i pewnie stąd, po pewnym ostatnim intensywnym zabiegu w szpitalu miałem wizję, że w Radzie, w momencie dzisiejszego złożenia podpisów mieszkańców, oni obaj staną właśnie na czele naszego protestu i zakończą go oddając papiery do archiwum.

Prawie tak było. Na obrady przybył sam marszałek Czarnobaj i obiema rękami chciał się zapisywać do naszego komitetu. :-D W rozmowie kuluarowej zadeklarował nam wszelką pomoc w dalszych konsultacjach i uświadamianiu mieszkańców w temacie spalarniowym. Jedynie prosił, abyśmy wrócili do tematu po wyborach. Powodem miało być jakoby zbyt emocjonalne podejście do tematu w gorącym okresie przedwyborczym. ;) Jurek, przyznaj się, tak się rozemocjonowałeś, że Ci pikawka numer chciała wykręcić, co? :-D Ten marszałek to jakiś wizjoner jest. Albo ma gorącą linię z kwidzyńską kardiologią. :-D

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2010, o 00:27 
Piotr_J napisał(a):
pikawka numer chciała wykręcić, co? :-D Ten marszałek to jakiś wizjoner jest. Albo ma gorącą linię z kwidzyńską kardiologią. :-D
Pikawka się rozrajlowała, bo jest ogólnie już zdezelowana. Ale gdyby nie fakt, ze kierujący mnie do szpitala osobiście zebrał ok. 500 podpisów pod protestem, to chyba podejrzewałbym jakiś spisek. :wink:

Nie oglądałem sesji Rady, jednak ogólnie to same dobre wiadomości. Zastanawia mnie jednak ten "powrót do tematu" po wyborach.
Jeśli zagrożenie spalarnią miałoby ożyć po tym magicznym terminie, to już widzę sprawę znacznie trudniejszą od zakończonego dziś pierwszego etapu, bo będzie to referendum, w którym sprawa spalarni będzie na drugim miejscu po bardziej brutalnej propozycji.

Wypadałoby mieć w Radzie jakiś niezależny hamulec broniący mieszkańców przed recydywą pomysłów ze spalarnią w Kwidzynie.

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2010, o 10:57 
Czy ktokolwiek śledzący wczorajszą sesję Rady zechciałby poinformować o tym, co dla akcji jest najważniejsze, a mianowicie: czy Rada, jej Przewodniczący zajęli jakieś konkretne stanowisko wobec protestu złożonego przez mieszkańców. Złożony apel był adresowany do Rady Miejskiej:
Cytuj:
Domagamy się, by w żywotnym interesie wszystkich mieszkańców władza samorządowa miasta Kwidzyna zajęła jednoznaczne stanowisko, że inwestycja ta na terenie naszego miasta nie uzyska jej zgody.
Piękne słówka marszałka Czarnobaja nie zastąpią oficjalnego stanowiska Rady, które należy się przynajmniej tym mieszkańcom, którzy się podpisali.
Niewiele wiem o przebiegu sesji, ale coś mi się widzi, że sprawę usiłuje się wygasić niezobowiązującymi opiniami i niespisanymi deklaracjami, z których nie wynika żaden konkret.

Na takie zwieńczenie akcji nie będzie zgody, a unikanie przez obecny samorząd jednoznacznego stanowiska w sprawie spalarni, z konieczności przeniesie ten problem na czas wyborczy.
Naiwnością obywatelską byłoby tu jakieś zaufanie wobec Rady, która do przedwyborczego dnia wczorajszego lekceważyła ten temat nie interesując się nim, ani wobec oficjeli, którzy cichcem (list intencyjny, „pokątne” konsultacje, promocja projektu przez Burmistrzów) próbowali przemycić do Kwidzyna spalarnię za friko dla miasta i za uciążliwości dla mieszkańców.

Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2010, o 11:21 

Budslavsky napisał(a):
czy Rada, jej Przewodniczący zajęli jakieś konkretne stanowisko wobec protestu złożonego przez mieszkańców

Oprócz oświadczenia PIS-u, że "też są przeciw spalarni", nie było konkretów. Pan przewodniczący przejął apel z podpisami i na tym się zakończyło. Nie znam procedur Rady, więc lepiej żeby się Radny Marek wypowiedział co dalej stanie się z tym apelem.

Tytuł:
PostNapisane: 2 października 2010, o 12:27 

tak się to robi w Łodzi... http://wolnemedia.net/wiadomosci-z-kraj ... ni-smieci/

Tytuł:
PostNapisane: 2 października 2010, o 20:56 

piki napisał(a):
tak się to robi w Łodzi...

Jak widać inne miasta mają ten sam kłopot co Gdańsk. Tylko, że w Łodzi nie próbują wywozić swoich problemów do np. Wielunia. Świństwem jest natomiast wciskanie przestarzałych technologii i pseudo konsultacje w jeszcze gorszym stylu niż u nas.

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2010, o 09:50 

Apeluję o dalszą konsekwencję. Zbieramy nadal podpisy i przekazujemy radzie. Według mnie sprawa spalarni wróci do nas po wyborach i to w zupełnie innym opakowaniu. Zaczną się targi. Usłyszymy jak to się opłaca i zostanie uruchomione referendum (inicjatorem może będzie sam burmistrz).
Po tej sesji odczytałem większość intencji. Chciałbym się mylić. Potrzebne będzie mocniejsze wsparcie.

PS
Serdecznie pozdrawiam naszego Jurka. Twoje siły będą bardzo potrzebne.

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2010, o 20:29 

Jestem przeciwnikiem spalarni ale dziś w TVN TURBO trafiłem na program o spalarni pod Warszawą.W tv tak żle to nie wyglądało :neutral:

http://www.tvnturbo.pl/program/2429/view

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2010, o 00:03 

dreds11 napisał(a):
spalarni pod Warszawą.W tv tak żle to nie wyglądało :neutral:

A to ciekawe, bo pod Warszawą nie ma spalarni. Jedyna w Polsce jest w Warszawie na Targówku.

W telewizji wyglądało pewnie nieźle, bo nikt jeszcze nie wymyślił jak transmitować smród i szkodliwe gazy przez TV. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2010, o 08:46 

Mam fotkę. Może kiedyś, komuś się przyda do zobrazowania tematu.
Wierzcie mi, naokoło było czyste niebo, tylko ta jedna chmura

Załączniki:
dym IP.JPG
dym IP.JPG [ 16.1 KiB | Przeglądane 7297 razy ]

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2010, o 11:06 

Piotr_J napisał(a):
dreds11 napisał(a):
spalarni pod Warszawą.W tv tak żle to nie wyglądało :neutral:

A to ciekawe, bo pod Warszawą nie ma spalarni. Jedyna w Polsce jest w Warszawie na Targówku.

W telewizji wyglądało pewnie nieźle, bo nikt jeszcze nie wymyślił jak transmitować smród i szkodliwe gazy przez TV. ;)

W odpowiedzi na Twój post

Mapa spalarni w Polsce (naturalnie małych ale jednak spalarni) tutaj

bliższa informacja o działajacej spalarni tutaj

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 412 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 28  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1