Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2010, o 18:44 

Tak,tylko na odcinku płacowym są informacje, których nie muszę, a nawet nie powinnam pokazywać obcym osobom.
A tak w ogóle to będąc w sierpniu w szpitalu z dzieckiem nikt nie chciał nawet patrzyć na odcinek płacowy - dla nich to nie był dokument potwierdzający odprowadzanie składek. Musiałam dzwonić do kadr i prosić o przefaksowanie na nr szpitala druku potwierdzającego płacenie składek.

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2010, o 01:25 
Zbanowany

dixi napisał(a):
Musiałam dzwonić do kadr i prosić o przefaksowanie na nr szpitala druku potwierdzającego płacenie składek.

Konstytucja RP napisał(a):

Artykuł 68

1. Każdy ma prawo do ochrony zdrowia.
2. Obywatelom, niezależnie od ich sytuacji materialnej, władze publiczne zapewniają równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanej ze środków publicznych. Warunki i zakres udzielania świadczeń określa ustawa.
3. Władze publiczne są obowiązane do zapewnienia szczególnej opieki zdrowotnej dzieciom, kobietom ciężarnym, osobom niepełnosprawnym i osobom w podeszłym wieku.
4. Władze publiczne są obowiązane do zwalczania chorób epidemicznych i zapobiegania negatywnym dla zdrowia skutkom degradacji środowiska.
5. Władze publiczne popierają rozwój kultury fizycznej, zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży.

To im powinnaś przefaksować!

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2010, o 07:57 

Z jakiej to jest bajki? :evil:

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2010, o 08:02 
Przyjaciel forum

Motylek napisał(a):
Z jakiej to jest bajki? :evil:

Ta bajka to "Prawo i Sprawiedliwość" :grinka: :grinka: :grinka:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2010, o 11:05 

magzeust napisał(a):
To im powinnaś przefaksować!

Rozumiem, ale spróbuj to wytłumaczyć tym paniom z administracji szpitala.

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2010, o 13:22 
Zbanowany

dixi napisał(a):
Rozumiem, ale spróbuj to wytłumaczyć tym paniom z administracji szpitala.

Miałem okazję kilka tygodni temu :) dałem im cytat, pesel i pojechałem do domu. Mimo iż jestem ubezpieczony - szukanie ubezpieczyciela to jest ich praca a nie moja. Dlaczego w innych miastach chcą jedynie dokumentu ze zdjęciem a w Kwidzynie potwierdzenia nie dalej niż miesiąc wstecz? Art. 68 Ustawy zasadniczej. Żadna ustawa, prawo, rozporządzenie nie może być sprzeczna z konstytucją! Więc wszelkie dyskusje ucinamy cytując ww art.

Pracownik odprowadza składki do NFZ (chyba, że coś pozmieniało), NFZ podpisuje umowę na świadczenie usług ze szpitalem - szpital wykonując usługę zwraca się o zapłatę do NFZ - czy był ubezpieczony czy nie - NFZ (państwo) musi pokryć koszty jego leczenia. To, że system jest chory i pełno w nim paradoksów nie oznacza że pacjent, obywatel ma z tego powodu wykonywać za urzędników ich pracę. Dostają pieniądze za trzymanie w ryzach tego "bałaganu"więc przyzwoitość nakazywałaby powstrzymać się od szukania wolontariuszy wśród pacjentów.

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2010, o 18:25 

Trochę się moim zdaniem zagalopowałeś. Nie jest tak, że wszystkim przysługuje bezpłatne leczenie i dlatego wg Ciebie niech lekarze i NFZ sobie szukają ubezpieczyciela.
Konstytucja mówi, że każdy ma prawo, ale, ale, ale warunki i zakres udzielania świadczeń określa ustawa.
Gdyby nie było "ale" to Twój tok rozumowania jest prawidłowy. Ponieważ jest "ale" to musisz odpowiednich poszukać przepisów. One stanowią, że póki pracujesz, pobierasz rentę, emeryturę, prowadzisz firmę i samodzielnie płacisz składkę, jesteś zarejestrowanym bezrobotnym itp. to nie powinieneś mieć kłopotów. Niestety w Polsce zgodnie z prawem jest grupa osób bez prawa do bezpłatnego leczenia. To wszyscy ci, co albo kombinują albo uważają państwo za przeżytek. Skończyły się czasy, kiedy wszyscy są równi i wszystkim wszystko się należy.
Niestety masz rację biurokracja nie powinna być przeszkodą w leczeniu, a komisja przyjazne państwo powinna kiedyś zabrać się do pracy.

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2010, o 20:20 
Zbanowany

Wydaje mi się, że ten fragment jest dość jednoznaczny. W Polsce nie ma osób bez prawa do bezpłatnego leczenia. Jeśli nie pracujesz, jesteś bezdomnym "bez nazwiska" - żadna karetka Cię nie zostawi, żaden szpital nie odmówi leczenia. Była dość głośna sprawa - zdaje mi się, rok czy dwa lata temu. Kobieta wygrała w Strasburgu proces z Państwem. Chodzi właśnie o żądanie ubezpieczenia w jakimś nagłym wypadku. Ustawa określa zasady rozliczeń : podatnik-NFZ-lekarz, finansowanie recept i kontrolowanie lekarzy. Są tam zapisy które regulują zasady - kto, kiedy i co płaci. Fakt, że NFZ (państwo) robi problemy z płaceniem za "bezimiennych" to zupełnie inna sprawa. Szpitale, przychodnie dlatego wolą od razu mieć potwierdzenia, żeby nie przedłużać ( lub dokładać sobie pracy) procedury rozliczenia z NFZ - który w każdym warunku płaci za leczenie - tyle, że część świadczeń pokrywają składki świadczeniobiorcy a za resztę musi zapłacić "podatnik" - co generuje koszty i "psuje sprawozdania" Ale jak obaj się chyba zgodziliśmy - to już wina złego prawa, a schodząc trochę z tematu, prawa które podobno minister Kopacz ma w niedalekiej przyszłości reformować. Mam nadzieję, że z obietnicy się wywiąże i protesty lekarzy są przedwczesne.

Tu leży sedno sprawy - jest gwarancja w ust. zasadniczej - ale pieniądze trzeba gdzieś znaleźć. Państwo nie potrafi jeszcze okiełznać budżetu rozwijającego się kraju więc stara się tego typu ustawami (często niedopracowanymi) związywać koniec z końcem. Póki co bez większych sukcesów - choć za rządów AWS była duża szansa. Nadzieją była prywatyzacja (PO) - ale dość szybko o niej zapomniano - w każdym razie - nie ten temat.

Kod:
Obywatelom, niezależnie od ich sytuacji materialnej, władze publiczne zapewniają równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanej ze środków publicznych.  Warunki i zakres udzielania świadczeń określa ustawa.

Nie ma tam - "ale", jest za to odsyłacz do "legendy" - kto i za co płaci.

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2010, o 20:53 
Przyjaciel forum

dixi napisał(a):
Tak,tylko na odcinku płacowym są informacje, których nie muszę, a nawet nie powinnam pokazywać obcym osobom.

U mnie w pracy tak skonstruowali "pasek" z wypłaty, że mogę wyciąc ten odcinek mówiący o opłaceniu składki.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6

Strefa czasowa: UTC + 1