Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Manipulacja
PostNapisane: 10 listopada 2010, o 11:09 
Portal KwidzynNaszeMiasto.pl, który jest internetową filią kwidzyńskiego "zielonego Kuriera" popisał się osobliwą bezstronnością w trwającej kampanii wyborczej.
Nie przypisywałbym tego pomysłu samym dziennikarzom, którzy piszą tam co im wolno, a raczej najsilniejszemu sztabowi wyborczemu.
Od początku kampanii toczy się taka odmiana gry „w pomidora”, polegająca na tym, żeby publicznie nie padała nazwa komitetu wyborczego „Kwidzyniacy”. Niby zwyczajne prawo konkurentów, ale dlaczego tą grę przenosi się do gazety z czytelną intencją wypychania z gry wyborczej jedynego komitetu niezależnego.

W zakładce: Wybory 2010 – Lista kandydatów http://kwidzyn.naszemiasto.pl/wybory201 ... /21,n.html przy każdym z nich wymieniona jest nazwa jego komitetu wyborczego, oprócz kandydatów komitetu „Kwidzyniacy”, których zapisano tam do „”Innych Partii” (?).
Poza anegdotycznym skojarzeniem, jak to w szczęśliwie minionej przeszłości zapisywano do TPPR każdego obywatela nie pytając go o zdanie, to sprawa nie jest tak wesoła i jak na dłoni widać tu przedwyborczą manipulację z „Kwidzyniakami” manifestującymi swą bezpartyjność i apolityczność "zapisanymi" do partii.

Do Rady Miejskiej startują cztery komitety, więc dlaczego ten niewymieniany, czyli „Kwidzyniacy” jest tak sekowany już przed wyborami? (Czyżby były już jakieś wyniki sondaży?)
Ta manipulacja jest też komiczna, bo w celu zamglenia nazwy komitetu „Kwidzyniaków” posłużono się tabelą z nazwami sześciu partii politycznych i jednego komitetu wyborczego. Ani ten wymieniony komitet wyborczy ( KW Janusza Korwin-Mikke ), ani wyszczególnione tam dwie partie (Samoobrona Rzeczpospolitej Polskiej i Unia Polityki Realnej ) nie uczestniczą w kwidzyńskich wyborach miejskich, powiatowych, ani gminnych, o czym rozbrajająco informują komunikaty pod ich linkami: kandydatów brak! Więc dlaczego to zatkano nimi miejsce zarejestrowanego zgodnie z prawem KW "Kwidzyniacy".
Czyżby nie ukrywano już obaw, że ewentualne pojawienie się grupy niezależnych w radzie aż tak zagrażałoby utrwalonej przez 20 lat tamtejszej większości.
W każdym razie zabieg to brzydki, a szwy po nim są zbyt widoczne.
(Jest to też kolejny przyczynek do nadal aktualnych refleksji sprzed trzech lat o kwidzyńskiej prasie.)

Ostatnio edytowano 10 listopada 2010, o 17:00 przez Konto usunięte (B...y), łącznie edytowano 1 raz

Tytuł: Re: Manipulacja
PostNapisane: 10 listopada 2010, o 12:04 

To raczej trzeba do administratora strony pisać. Jak widać do "systemu" wprowadzone są tylko partie ogólnopolskie. Jeśli np. w Gdańsku założono "Komitet Przyjaciół Piwa" o też będzie widniał jako "Inne partie".

Widzę gorączka przedwyborcza i teorie spiskowe rosną :) może mały spacer, nieco pada być może ostudzi :)

PS. jestem bezpartyjny niezrzeszony i nikogo nie mam zamiaru bronić czy usprawiedliwiać ... po prostu nieco więcej zdrowego rozsądku.

PostNapisane: 10 listopada 2010, o 12:57 

Żadna to manipulacja tylko czyste lenistwo. W województwie pomorskim zarejestrowano ponad 700 komitetów wyborczych, myślę, że nawigacja między nimi na stronie była by uciążliwa, bądź też przeszkadzało by to, że jeden komitet jest na miejscu 234 a konkurencyjny na 689.

Trochę chłodniejszego podejścia życzę...

EDIT:
Na stronie PKW istnieje KWW Kwidzyniacy. http://wybory2010.pkw.gov.pl/geo/pl/220 ... 2feac04e8d

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 10 listopada 2010, o 16:56 
No dobra. :oops: Gafa jest gafą. Przestrzeliłem, bo okazuje się że decyzja o schowaniu różnych konkurentów zapadła nie w Kwidzynie, a w Gdańsku. Nie zajrzałem wcześniej na stronę trójmiejską Naszego.Miasta.pl , a lenistwo nie popłaca i zawsze się zemści.
Oczywiście KW „Kwidzyniacy” figuruje na stronach PKW, ale jest też faktem, że na stronach regionalnych zapisano „Kwidzyniaków” w partyjne kamasze jak i inne im podobne komitety w Trójmieście. Też się ktoś polenił, bo wystarczyło do tych bez rejestracji ogólnokrajowej „Inne Partie” dopisać „i Komitety”.

Teraz w tym wątku jest nie częsta okazja udzielania dobrych rad Budslavskiemu: gorączka przedwyborcza, może mały spacer, nieco więcej zdrowego rozsądku, trochę chłodniejszego podejścia. Odbieram je jako dobrze życzące i dziękuję za nie.
Gorączka wyborcza mi nie zagraża, bom nie kandydat, ani nie wystawiam w wyborach familii, a jedynie jestem kibicem.
Pomimo „globalnego spiskowania” przeciwko upatrzonej przeze mnie drużynie spokojnie wróżę jej wynik na jaki ona zasługuje. :)

PostNapisane: 10 listopada 2010, o 19:18 

Oczywiście, że dobrze życzące :)

J też kibicuje takim i takim partiom i komitetom, a raczej ludziom na listach tychże, bo wybory samorządowe mają to do siebie, że ja np głosuje na tych ludzi których znam i których darzę jakąś sympatią ;)

Niestety na mój głos przedstawicie lokalnej "Innej partii" liczyć nie mogą z prozaicznych przyczyn - zameldowany jestem poza Kwidzynem :)

PostNapisane: 19 listopada 2010, o 08:48 
Jednak zmieniono "Inne partie" na "Inne komitety" http://kwidzyn.naszemiasto.pl/wybory2010/10,,id,t.html

PostNapisane: 21 listopada 2010, o 11:23 

Czy całe miasto nie ma wody, czy tylko mój blok? :) wygląda to na spisek mający na celu uniemożliwienie czyściochom udanie się do lokali wyborczych :D

PostNapisane: 21 listopada 2010, o 11:42 

U mnie jest. Na nas szkoda spisku. Wszak to tylko dwa głosy. :-D

PostNapisane: 21 listopada 2010, o 11:45 

To się chyba nazywa złośliwość rzeczy martwych :) Ej, to mogę przyjść do Ciebie umyć głowę? :D

PostNapisane: 21 listopada 2010, o 11:48 

Pewnie, zapraszam. :-D Tylko się pospiesz, bo Mamba wraca za 1,5 godziny. :-D Koniecznie musisz jej otworzyć w szlafroku. :-D Muszę zobaczyć jej minę. :-D

PostNapisane: 21 listopada 2010, o 11:53 

Piotrek, traktujesz mnie co najmniej instrumentalnie :lol:

PostNapisane: 21 listopada 2010, o 11:58 

Hej, ale korzyść będzie obopólna. Głowę umyjesz... :-D

PostNapisane: 21 listopada 2010, o 12:00 

W wodociągach powiedzieli, że już nad tym pracują, więc pokornie będę czekać :grin:

PostNapisane: 21 listopada 2010, o 13:23 
Przyjaciel forum

Piotr_J napisał(a):
Muszę zobaczyć jej minę. :-D

Być może będzie to ostatni w życiu widok, jaki zobaczyłeś :D :D :D

PostNapisane: 21 listopada 2010, o 13:50 

Darek, co to byłoby za życie bez scen mrożących krew w żyłach. :-D :-D

Strefa czasowa: UTC + 1