Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 175 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Ulice Wschodnia i Polna do remontu
PostNapisane: 8 grudnia 2010, o 11:12 
Przyjaciel forum

beria napisał(a):
Można ustawić wagi oceny ;) I zastosować różne kryteria...

Największy problem jest w tym jakie kryteria wybrać, szczególnie jak zna się poniższe zapisy wynikające z ustawy

Cytuj:
Art. 91. 1. Zamawiający wybiera ofertę najkorzystniejszą na podstawie kryteriów oceny ofert określonych w specyfikacji istotnych warunków zamówienia.

2. Kryteriami oceny ofert są cena albo cena i inne kryteria odnoszące się do przedmiotu zamówienia, w szczególności jakość, funkcjonalność, parametry techniczne, zastosowanie najlepszych dostępnych technologii w zakresie oddziaływania na środowisko, koszty eksploatacji, serwis oraz termin wykonania zamówienia.

3. Kryteria oceny ofert nie mogą dotyczyć właściwości wykonawcy, a w szczególności jego wiarygodności ekonomicznej, technicznej lub finansowej.

Cytuj:
Art. 7. 1. Zamawiający przygotowuje i przeprowadza postępowanie o udzielenie zamówienia w sposób zapewniający zachowanie uczciwej konkurencji oraz równe traktowanie wykonawców.

Niestety PZP jest jakie jest i nie zapowiada się żeby miało się to zmienić. Zamawiający może dodatkow zgodnie z ustawą postawić warunek, kto może się ubiegać o takie zamówienie ale niestety w związku z zacytowanym art. 7.1 te warunki nie mogą być zbyt wygórowane w stosunku do zamówienia. Zbyt wysokie wymagania zamawiającego szybko się weryfikują po spotkaniu z Krajową Izbą Odwoławczą przy Urzędzie Zamówień Publicznych.
Trochę przetargów w życiu przerobiłem i wierz mi albo nie ale trudno jest wybrać takie kryteria, które wyeliminują tego jednego, którego nie chcemy. Cała sprawa tak na prawdę powinna się sprowadzić do umowy, która jest podpisywana po przetargu i to ona powinna określać warunki wykonania robót i ewentualne kary za jej niewłaściwe wykonanie. Niestety do przetargu może stanąc każdy i każdy może go wygrać.

P.S. Nie bronię tu nikogo (ani urzędników ani wykonwacy) ale zdaża mi się pracować na tych przepisach i wiem, że nie jest to proste. Trzeba działać tak żeby był wilk syty (zamawiający kupi co chce) i owca cała (wykonawca nie poczuje się dyskryminowany i nie złoży odwołania).

PostNapisane: 15 grudnia 2010, o 11:30 

Pierwszy termin to 15 listopad :) poślizg poszedł na ..... :( drugi termin to 20 grudzień ! i to wszystko było opisane w " Kurierze " wykonawca zapewniał że jak i co ! to już prawie skończone ! pod koniec listopada ! a na początku grudnia ! jeszcze brakowało 3-dni na zakończenie !!! dziś nawierzchnia asfaltowa leży ! parkingi prawie są ! chodniki ????????? chyba w innym mieście !!! a ???? np. oznakowania pionowe czy poziome ? a ? a ? ech :( a kapuchą podzielą sie ci którzy mają sie podzielić !
BO ! wszystko musi " grać " !!!
A ! TU ! KU.....A !!! na moje nic nie gra !!!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 15 grudnia 2010, o 14:19 

reflexes napisał(a):
Największy problem jest w tym jakie kryteria wybrać, szczególnie jak zna się poniższe zapisy wynikające z ustawy

Cytuj:
Art. 91. 1. Zamawiający wybiera ofertę najkorzystniejszą na podstawie kryteriów oceny ofert określonych w specyfikacji istotnych warunków zamówienia.

2. Kryteriami oceny ofert są cena albo cena i inne kryteria odnoszące się do przedmiotu zamówienia, w szczególności jakość, funkcjonalność, parametry techniczne, zastosowanie najlepszych dostępnych technologii w zakresie oddziaływania na środowisko, koszty eksploatacji, serwis oraz termin wykonania zamówienia.

3. Kryteria oceny ofert nie mogą dotyczyć właściwości wykonawcy, a w szczególności jego wiarygodności ekonomicznej, technicznej lub finansowej.

Cytuj:
Art. 7. 1. Zamawiający przygotowuje i przeprowadza postępowanie o udzielenie zamówienia w sposób zapewniający zachowanie uczciwej konkurencji oraz równe traktowanie wykonawców.

P.S. Nie bronię tu nikogo (ani urzędników ani wykonwacy) ale zdaża mi się pracować na tych przepisach i wiem, że nie jest to proste. Trzeba działać tak żeby był wilk syty (zamawiający kupi co chce) i owca cała (wykonawca nie poczuje się dyskryminowany i nie złoży odwołania).

Racja, ale pisząc SIWZ powinno się wiedzieć czego się oczekuje. Niestety świadomość urzędników jest taka a nie inna, gdyż dysponują oni nie swoimi pieniędzmi i wydają je nie na swoje potrzeby, więc wydają pieniądze byle jak. Jeśli nie wie się co się zamawia i jak zrobić, żeby to coś było takie jakie chcemy to może lepiej pozostawić to komuś kto wie?

Ja też pracowałem w budżetówce i też kilka przetargów organizowałem określając różne kryteria np. długość gwarancji oraz czas jej realizacji. Na remont drogi też jakaś gwarancja chyba jest wystawiana?

PostNapisane: 15 grudnia 2010, o 15:45 
Przyjaciel forum

wojtaskw napisał(a):
Pierwszy termin to 15 listopad :) poślizg poszedł na ..... :( drugi termin to 20 grudzień ! i to wszystko było opisane w " Kurierze " wykonawca zapewniał że jak i co ! to już prawie skończone ! pod koniec listopada ! a na początku grudnia ! jeszcze brakowało 3-dni na zakończenie !!! dziś nawierzchnia asfaltowa leży ! parkingi prawie są ! chodniki ????????? chyba w innym mieście !!! a ???? np. oznakowania pionowe czy poziome ? a ? a ? ech :( a kapuchą podzielą sie ci którzy mają sie podzielić !
BO ! wszystko musi " grać " !!!
A ! TU ! KU.....A !!! na moje nic nie gra !!!

I tutaj właśnie jest okazja dla opozycji w radzie miasta , ażeby nagłośnić temat :grinka: ( domagać się wyjaśnień , i wreszcie pociągnąć zajmujących się przetargami do jakiejkolwiek odpowiedzialności ).

Z tego co się orientuję,to zaprzyjaźniona firma z Prabut już nie jedną kichę odwaliła.Trzeba wreszcie powiedzieć STOP PAPUDRAKOM :evil:

PostNapisane: 18 stycznia 2011, o 21:55 
Przyjaciel forum

Tydzień temu powróciła ekipa i wzięli się ostro do pracy, na pierwszy ogień poszły parkingi przy ulicy Wschodniej, jeżeli jutro znajdę chwilę czasu to podskoczę tam z aparatem.

PostNapisane: 20 stycznia 2011, o 14:14 

drosik napisał(a):
Tydzień temu powróciła ekipa i wzięli się ostro do pracy, na pierwszy ogień poszły parkingi przy ulicy Wschodniej, jeżeli jutro znajdę chwilę czasu to podskoczę tam z aparatem.

Drosik, dodam kilka fotek z dnia dzisiejszego a ty najwyżej uzupełnisz swoimi fotopstrykami.

Załączniki:
Polna przy blokach.JPG
Polna przy blokach.JPG [ 193.75 KiB | Przeglądane 5722 razy ]
Polna przy blokach parking.JPG
Polna przy blokach parking.JPG [ 245.44 KiB | Przeglądane 5722 razy ]
Polna.JPG
Polna.JPG [ 197 KiB | Przeglądane 5722 razy ]
Polna-Wschodnia.JPG
Polna-Wschodnia.JPG [ 226.65 KiB | Przeglądane 5722 razy ]
Wschodnia parking.JPG
Wschodnia parking.JPG [ 204.51 KiB | Przeglądane 5722 razy ]

PostNapisane: 25 stycznia 2011, o 13:55 

O mój blok na pierwszym zdjęciu... No parkujemy koło tej wyrwy... cholera nie wiadomo co tam w ogóle oni mają robić... Chodnika nie mamy jest rozwalony, bajoro albo lepiej bagno... po prostu masakra! Co wykonawca wyprawia tego chyba nigdy się nie dowiemy!

PostNapisane: 9 lutego 2011, o 13:02 

Ja mieszkam na ul.polnej 6 dodam na parterze i tuż przy moim balkonie będzie szedł chodnik tj. tak około 1 metra od mojego balkonu trochę mnie to wk.....
Czy ktoś może wie coś na temat przepisów budowy chodnika odległości itd. Bo nie dość że monopolowy blisko to jeszcze chodnik tuż przed nosem ???
Podobno właśnie ten teren S.M. Pomezania oddała miastu a oni właśnie tak sobie chcą pociągnąć chodnik ? Czy mieszkańców należy się pytać o zgodę z takim umiejscowieniem chodnika czy nie ?
Jak ktoś coś wie na ten temat to proszę o pomoc

PostNapisane: 9 lutego 2011, o 13:14 
Przyjaciel forum

gall napisał(a):
Bo nie dość że monopolowy blisko to jeszcze chodnik tuż przed nosem ???

Świat stanął nad przepaścią, inni za taką lokalizację pół życia by oddali :D :D :D

PostNapisane: 9 lutego 2011, o 13:20 

Generalnie z czystej teorii wiem, że budynek mieszkalny jednorodzinny musi być oddalony od zewnętrznej krawędzi jezdni o co najmniej 6m (o ile mnie pamięć nie myli tak samo jest z budynkami wielorodzinnymi). Chodnik który jest zazwyczaj zaraz przy jezdni może być już budowany na działce właściciela, niejako zabierając mu kilka metrów kwadratowych działki. Nie ma chyba w przepisach zapisu o tym ile od budynku musi znajdować się chodnik. Podejrzewam, że wszystko jest zgodnie z przepisami, jeżeli tylko przepisy mają się tak samo do budynków wielorodzinnych i jednorodzinnych. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę, dopiero studiuję po to żeby być pewnym :P

PostNapisane: 9 lutego 2011, o 13:30 
Cytuj:
dopiero studiuję po to żeby być pewnym

Patrz pan,a nam mówił że dla fajnych lasek :shock: :D

PostNapisane: 10 lutego 2011, o 20:41 

Polna 14... mieliśmy zejście na parking i do sklepu spożywczego teraz będziemy chodzić na około by dojść do samochodu lub do sklepu masakra!! postawili jakieś mury betonowe..... skakać będę teraz do samochodu lub do sklepu a no i obok niby "parkingów" będzie droga rowerowa.... już widzę lusterka poobrywane. Czy blok nie ma prawa głosu w takiej sytuacji co do np. schodów? Były a teraz ich nie będzie.

PostNapisane: 10 lutego 2011, o 21:22 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Czy blok nie ma prawa głosu w takiej sytuacji co do np. schodów? Były a teraz ich nie będzie.

Czy są tam "pasy" dla pieszych :?: Jak są to faktycznie dziwna sprawa, jeżeli nie ma, to nie marnuj klawiatury, bo odpowiedź będzie prosta, poprawa bezpieczeństwa pieszych ;)

PostNapisane: 10 lutego 2011, o 22:28 

Drosik, z tego co wiem to pasów tam nigdy nie było a zejście było po prostu na parking, teraz faktycznie może być to uciążliwe dla mieszkańców. Niestety owych w takich sprawachnie pyta się o zdanie. Lecenie po kosztach jak dla mnie i tyle.

PostNapisane: 10 lutego 2011, o 22:34 

Zejście było tam zawsze a teraz go nie będzie i my mieszkańcy szczególnie bloku nr 14 będą chodzić albo na lewo albo na prawo by dojść do swojego samochodu lub do sklepiku. Szkoda że nikt nas o zdanie nie spytał....

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 175 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1