MAK stwierdził: „Winny Kaczyński, pijany generał i słabi piloci”.Oglądając i czytając reakcje w Polsce na ogłoszony dziś raport MAK mam wrażenie, że obserwujemy powstawanie jakiegoś wspólnego frontu braku zgody na stanowisko przyjęte przez Rosjan. Wskazywanie przez nich, że przyczyny katastrofy smoleńskiej leżą wyłącznie po stronie polskiej i całkowite przemilczanie działań rosyjskich kontrolerów i ich zwierzchników skutkujących rozbiciem się samolotu – dość zgodnie jest oceniane jako skandal i manipulacja.
Napisałem „dość zgodnie” bo wysłuchałem posłów z PO, którzy jeszcze dużo mówią, by nic nie powiedzieć i kluczą gdyż premier Tusk jest jeszcze w drodze i nie wiedzą co powie; z SLD poseł Kalisz nawoływał do bezwarunkowej zgody z MAK , by kwestionowanie jego stanowiska nie zakłóciło pojednania polsko-rosyjskiego, a Kaczyński nazwał raport kpiną.
Bardziej mnie interesowało stanowisko min.MSWiA Jerzego Millera, który w bardzo dyplomatyczny sposób, ale wytknął zastrzeżenia do raportu z powodu zignorowania polskich uwag oraz ograniczanie dostępu do śledztwa MAK.
Nie sposób dyskutować z ustaleniami, że lot nie był przygotowany, nie powinien startować do Smoleńska, ani tam lądować we mgle.
Wiele wskazuje, że nie będzie polskiej zgody na pomijanie milczeniem także i innych przyczyn katastrofy. Dlaczego urządzenia pokładowe wskazywały błędne dane, a kontrolerzy ze Smoleńska podawali takie same zmyłkowe komendy. Czy urządzenia miały certyfikaty a kontrolerzy uprawnienia. Jeszcze bardziej zastanawiające jest ukrywanie przed stroną polską dokumentacji tego wszystkiego z lotniska.
Rosyjscy specjaliści nie zapomnieli podrzucić Polakom kość, o którą pożrą się teraz i zapomną o zastrzeżeniach do Rosjan. Jest tym niewiele znacząca informacja, że gen. Błasik miał 0,6 promila (czyli seta, albo 2 piwa). Tatiana Anodina potwierdziła, ze badano też kontrolerów lotu, jednak odmówiła odpowiedzi na pytanie o wynik badań.
Oczywiście to jeszcze nie koniec całego śledztwa, bo będzie trzeba poczekać na ustalenia prokuratury rosyjskiej, polskiej i komisji min.Millera.
Nawet Gazeta Wyborcza pisze o ewidentnych kłamstwach MAK
http://wyborcza.pl/1,105744,8937125,Pra ... a_MAK.html