Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 4 grudnia 2006, o 19:11 

No ja znam pewną osobę, która jest raczej znana i pochodzi z Kwidzyna. A mianowicie mówię o Prezydencie Polskiej Federacji Podnoszenia ciężarów - a o kim mowa?? CIEKAWE KTO WIE :531:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 grudnia 2006, o 19:20 

Baszanowski?

Porcellus

Tytuł:
PostNapisane: 4 grudnia 2006, o 20:00 
Przyjaciel forum

Tak, Waldemar Baszanowski, znałem jego młodszego brata, Romana. Waldek wcześnie przeniósł się do Warszawy.

Jest jeszcze (uwaga forumowi fotkowicze) wybitny fotografik Krzysztof Kamiński. :-)

Tytuł:
PostNapisane: 4 grudnia 2006, o 20:02 

o jak miło - a Roman i Waldek to moi wujkowie... :531:

Tytuł:
PostNapisane: 5 grudnia 2006, o 20:01 

oki44 napisał(a):
Tak, Waldemar Baszanowski,

Mnie na I roku uczyła Anna Baszanowska. Wiem, że to jakaś rodzina, bo pytałam.

Tytuł:
PostNapisane: 6 grudnia 2006, o 22:15 

Bombka napisał(a):
oki44 napisał(a):
Tak, Waldemar Baszanowski,

Mnie na I roku uczyła Anna Baszanowska. Wiem, że to jakaś rodzina, bo pytałam.

Oo to pewnie studiowałaś na Uniwersytecie Gdańskim ,ewentualnie w Wyższej Szkole Społeczno-Ekonomicznej, a Anna Baszanowska pewnie wykładała matematykę lub makroekonomię(lub coś takiego) i to również jest moja ciocia... :531:

Ostatnio edytowano 4 lutego 2007, o 18:17 przez Szymon24, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł: Re: Waldemar Baszanowski
PostNapisane: 29 kwietnia 2011, o 09:47 

Cytuj:
Zmarł Waldemar Baszanowski

W piątek nad ranem w szpitalu w Warszawie po długiej chorobie zmarł dwukrotny mistrz olimpijski w podnoszeniu ciężarów Waldemar Baszanowski. Miał 75 lat - poinformował rzecznik PZPC Jacek Korczak-Mleczko.

Baszanowski był najwybitniejszym polskim sztangistą, pięciokrotnym mistrzem świata i sześciokrotnym mistrzem Europy. Łącznie na podium tych imprez stanął 19-krotnie. Złote medale olimpijskie zdobył w Tokio (1964) i Meksyku (1968). Rekordy świata poprawiał 24 razy, a kraju - 61.

Pismo "World Weightlifting" w 1997 roku uznało go za trzeciego najlepszego sztangistę wszech czasów, za Turkiem Naimem Suleymanoglu oraz Węgrem Imre Foeldim.

Urodził się 15 sierpnia 1935 roku w Grudziądzu. Przez 15 lat kariery sportowej był wierny barwom AZS AWF Warszawa, uczelni, której był absolwentem i pracownikiem naukowym (Instytutu Naukowego Kultury Fizycznej). Startował w czterech igrzyskach (1960-1972), a na trzech był chorążym polskiej reprezentacji podczas ceremonii otwarcia - w Tokio, Meksyku i Monachium. Po tych ostatnich igrzyskach zakończył karierę sportową.

W latach 70. i 80. pracował z kadrą Indonezji. Po powrocie do kraju w 1988 roku został szefem wyszkolenia PZPC. W latach 1999-2008 kierował Europejską Federacją Podnoszenia Ciężarów.

Był kawalerem Krzyża Komandorskiego Orderu Odrodzenia Polski, laureatem plebiscytu "Przeglądu Sportowego" na najlepszego sportowca Polski w 1969 roku.

Zapytany przez PAP przed kilku laty, czy gdyby ponownie miał wybierać sport, któremu chciałby poświęcić wiele lat swego życia, byłoby to podnoszenie ciężarów, odpowiedział bez wahania: "tak, miałem do tego smykałkę".

Z podnoszeniem ciężarów zetknął się wojsku. W swoim pierwszym sprawdzianie w armii osiągnął 60 kg w wyciskaniu, 70 kg w rwaniu i 90 kg w podrzucie, przy wadze ciała w granicach 63-64 kg. Dla porównania jego rekordy życiowe: 145 kg (wyciskanie), 137,5 (rwanie), 175 (podrzut), 450 (trójbój).

Baszanowski podkreślał, że z licznych trofeów sportowych najbardziej ceni złoty medal igrzysk olimpijskich w Tokio. Ten pierwszy, o który było najtrudniej, bowiem jego rywalami byli tej klasy zawodnicy, co kolega z reprezentacji Marian Zieliński (brązowy medal) i znany sztangista ZSRR Władimir Kapłunow (srebrny).

Źródło: http://sport.wp.pl/kat,32312,title,Zmar ... omosc.html

Jako uzupełnienie:
http://kwidzynopedia.pl/index.php?title ... aszanowski

PostNapisane: 30 kwietnia 2011, o 06:11 

"Czasem odchodzą dobrzy ludzie
Co nam pomogli w życiu wiele
I próżno wtedy pytać Boga
Czemu odchodzą przyjaciele

Lecz oni ciągle przecież żywi
Nadal wytrwale są wśród nas
Ich dusze przy nas pozostały
Tylko ich ciała zabrał czas..."

..............................................

PostNapisane: 1 maja 2011, o 14:11 

Dodatkowa informacja o jednej z przyczyn śmierci Waldemara Baszanowskiego : dwa lata temu spadł On z drabiny i złamał kręgosłup.

Strefa czasowa: UTC + 1