Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 576 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 39  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: trudna sytuacja w Jabilu
PostNapisane: 22 grudnia 2010, o 15:04 
Wiesz co,chciałem teraz po tobie pojechać jak po burej...... bo zasłużyłeś.Ale dam sobie spokój,święta idą ,nie ma co się denerwować.
Dam ci radę:zrób sobie odpoczynek na czas świąt ,od forum,od neta.Wyluzuj się ,odpocznij,bo chyba masz ostatnio w życiu dużo stresu.
Inaczej nie mogę wytłumaczyć twoich ostatnich "mądrości" na forum.

PostNapisane: 22 grudnia 2010, o 17:11 

Nom NOWY, wigilia idzie może ludzkim głosem ktoś do nas przemówi :D

Obrazek

PostNapisane: 23 grudnia 2010, o 22:20 

a ja jednak dostałam :) jedynka z dwoma zerami pojawila sie dzis rano :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 28 grudnia 2010, o 14:24 

@magzeust Cytujesz wyniki finansowe całej korporacji, a nie wynik fabryk KWI i MIL.

Nie śmiem wątpić nawet, że znasz się na Jabilowej korporacyjnej polityce finansowej i z całą pewnością znasz zasady funkcjonowania wszystkich szczebli w tej korporacji. Gdybyś poświęcił ułamek swojego cennego czasu na przeczytanie choćby kilku ostatnich kart historii tej firmy (przecież uwielbiasz historię) zauważyłbyś, że trend jest taki iż zamykane są fabryki na zachodzie Europy, a otwierane na wschodzie (i nie mówię tu o Rosji i Ukrainie) bardzo dalekim. W chwili obecnej w ramach korporacji działa 9 fabryk w Chinach na ten przykład. (w ten oto sposób między innymi, liczba "Revenue" rośnie, ale pewnie wiesz o tym.

O wielu mechanizmach funkcjonowania pisać nie będę przez szacunek do byłego pracodawcy.

PostNapisane: 28 grudnia 2010, o 15:12 
Beria:

Nie karm Trolla :!: :!: :!:

On i tak będzie wiedział lepiej..............

PostNapisane: 28 grudnia 2010, o 22:31 
Zbanowany

Tak panie kolego - zacytowałem wyniki finansowe Jabila jako korporacji - bo wyników poszczególnych oddziałów nawet nie chciało mi się szukać - a te cytowane jakoś tak wpadły mi w ręce. Prawdę mówiąc to nie interesuje mnie specjalnie Jabil ani jako korporacja, ani nawet jako pracodawca dla pana Zdziśka z Prabut. Zdaję sobie sprawę z tego - że mimo iż stawki tam płacone wołają o pomstę do nieba to gdyby EU nie narzucała ceł dla produktów "Made in China" to w Kwidzynie byłoby co najwyżej centrum dystrybucyjne - a i to pod warunkiem, że byłby most i obiecane autostrady. Śmieszy mnie po prostu "rozbieżność" pomiędzy deklaracjami prezesów a sprawozdaniami finansowymi.

A jeśli chodzi o Kwidzyński oddział (oddziały?) tej firmy - to jedyne co zajmuje moją uwagę to wpływ tego giganta na lokalny rynek pracy etc. Jak w każdej firmie są tam na pewno tacy którzy się realizują i ta praca im odpowiada - ale zauważ, że na tym forum nie ma wątku "trudna sytuacja w IP, (czy spółkach podległych - które także zatrudniają sporo pracowników). Mogę jeszcze dodać, że kilka godzin temu dorzuciłem swoją "cegiełkę" kupując jeden z waszych produktów - Żeby trolle miały pracę i co jeść! :)

PostNapisane: 29 grudnia 2010, o 09:17 

magzeust napisał(a):
Żeby trolle miały pracę i co jeść! :)

Nie wiedziałem, że spożywasz elektronikę użytkową :grinka: :grinka: :grinka:
:573:

Obrazek

PostNapisane: 29 grudnia 2010, o 11:00 

magzeust napisał(a):
Tak panie kolego - zacytowałem wyniki finansowe Jabila jako korporacji - bo wyników poszczególnych oddziałów nawet nie chciało mi się szukać - a te cytowane jakoś tak wpadły mi w ręce. Prawdę mówiąc to nie interesuje mnie specjalnie Jabil ani jako korporacja, ani nawet jako pracodawca dla pana Zdziśka z Prabut. Zdaję sobie sprawę z tego - że mimo iż stawki tam płacone wołają o pomstę do nieba to gdyby EU nie narzucała ceł dla produktów "Made in China" to w Kwidzynie byłoby co najwyżej centrum dystrybucyjne - a i to pod warunkiem, że byłby most i obiecane autostrady. Śmieszy mnie po prostu "rozbieżność" pomiędzy deklaracjami prezesów a sprawozdaniami finansowymi.

A jeśli chodzi o Kwidzyński oddział (oddziały?) tej firmy - to jedyne co zajmuje moją uwagę to wpływ tego giganta na lokalny rynek pracy etc. Jak w każdej firmie są tam na pewno tacy którzy się realizują i ta praca im odpowiada - ale zauważ, że na tym forum nie ma wątku "trudna sytuacja w IP, (czy spółkach podległych - które także zatrudniają sporo pracowników). Mogę jeszcze dodać, że kilka godzin temu dorzuciłem swoją "cegiełkę" kupując jeden z waszych produktów - Żeby trolle miały pracę i co jeść! :)

Więc nie cytuj czegoś wyrwanego z kontekstu, ani niczego, czego nie rozumiesz. Stawki płacowe w Jabilu w porównaniu do takich WZPOW/Pamapol aż tak źle nie wyglądają, zapewniam Cię, że w Kwidzynie są firmy w których ludzie zarabiają jeszcze mniej. Nie wiem co Cię tak śmieszy w deklaracjach prezesów, ale ok, każdy ma inne poczucie humoru. Jabil mimo zwolnień nadal pozostaje jednym z największych pracodawców w województwie pomorskim, (rekordowe zatrudnienie jakie ja pamiętam to coś ponad 6000 razem z pracownikami z agencji pracy tymczasowej) I jeśli taki pracodawca nie przedłuża 1500 umów o pracę no to załamanie na rynku pracy jest. Jabil zawsze wykazywał się tzw. "sezonowością" pracy, ot taki biznes i tacy a nie inni klienci. I nie porównuj IP do Jabila, to zupełnie inny zakład pracy. Pamiętam jak Kwidzyn trząsł się gdy pojawiły się plotki o przeniesieniu IP do Rosji... Niestety firmy takiej jak IP nie da się przenieść z całą infrastrukturą w szybki i prosty sposób, a Jabil potrafi zwinąć linie produkcyjne w ciągu 2-3 tygodni i wywieźć je daleko na wschód. W IP i spółkach podległych (TOR-PAL, KBR itp...) pracuje też zdecydowanie mniej osób a i zatrudnienie jest stabilniejsze. rozumiem, że zakupiłeś sobie miernik energii lub panel solarny bo tylko takie produkty w chwili obecnej produkują zakłady w Kwidzynie i na Miłosnej.

PostNapisane: 29 grudnia 2010, o 11:32 
Beria-no daj spokój.Nie warto.....
On i tak będzie wiedział lepiej......

PostNapisane: 29 grudnia 2010, o 19:30 
Zbanowany

beria napisał(a):
Więc nie cytuj czegoś wyrwanego z kontekstu, ani niczego, czego nie rozumiesz.

Następnym razem zacytuję pełne sprawozdanie finansowe całej grupy - oczywiście z zaświadczeniem dyżurnego ekonomisty (?), że rozumiem o czym piszę. Czy muszę mieć w CV Jabil jako pracodawcę aby móc pisać na ten temat?

beria napisał(a):
Stawki płacowe w Jabilu w porównaniu do takich WZPOW/Pamapol aż tak źle nie wyglądają, zapewniam Cię, że w Kwidzynie są firmy w których ludzie zarabiają jeszcze mniej.

Wierzę, choć trudno - ale zdaję sobie sprawę że są i mniejsze zarobki. Ale jak sam zauważyłeś - Jabil to największy pracodawca w okolicy - więc nie spodziewaj się, że będę miał pretensje, że pani Krysia ze spożywczaka zarabia mało. Dziwi mnie po prostu fakt, że polski niewykwalifikowany pracownik ( a nie oszukujmy się - nie potrzebujesz dyplomu z fizyki żeby wkręcać śrubę czy wpinać wiązkę) zarabia tak marne grosze! Porównując ceny w PL i za granicą - w zderzeniu z zarobkami...

beria napisał(a):
Nie wiem co Cię tak śmieszy w deklaracjach prezesów, ale ok, każdy ma inne poczucie humoru.

Recesja, cięcia kosztów aby utrzymać się na rynku i wyzwania przed którymi stają planiści aby firma nie przynosiła strat - wyniki finansowe mówią coś innego. Odnoszę wrażenie, że kryzys jest dla wielu firm świetną wymówką przed pracownikami.

NOWY(L) napisał(a):
On i tak będzie wiedział lepiej....

Coś jeszcze dodasz, czy to wszystko co masz do powiedzenia?

PostNapisane: 29 grudnia 2010, o 19:33 

magzeust napisał(a):
Czy muszę mieć w CV Jabil jako pracodawcę aby móc pisać na ten temat?

TAK !

PostNapisane: 29 grudnia 2010, o 20:01 

Hopeczka napisał(a):
magzeust napisał(a):
Czy muszę mieć w CV Jabil jako pracodawcę aby móc pisać na ten temat?

TAK !

Nie ma to jak dobry żart na rozładowanie sytuacji :P

PostNapisane: 29 grudnia 2010, o 20:59 

to nie byl zart, to dotyczylo trolla ;)

PostNapisane: 3 lutego 2011, o 17:12 

co dalej? nikt się dawno nie wypowiadał...
na tv niestety już nie pracuję..może i dobrze, atmosfera w ostatnim czasie była mega gorąca
zaczynam od wtorku na Landysie, już przez workservice
i wcale się tym nie martwię, porównując kwitki z ostatniego roku to przez agencję potrafili na jednej wypłacie mieć nawet o 270zł większe wypłaty.
więc pal licho jabilowe urlopówki...

w razie niedogodności zasiłek na szczęście mam wypracowany

PostNapisane: 3 lutego 2011, o 18:59 

W takim razie witamy w szeregach landysa .Ja jestem tam od 03 stycznia i nie potrafie sie przestawic na zakład A niestety z kim bym nie rozmawiała z osób które przeszły z telewizorów to ich odczucia sa takie same .próby nawiazania jakiego kolwiek kontaktu ograniczaja sie tylko do odpowiedzi na zadane pytania poza tym mur ,ciagłe szeptania na boku i przebywanie tylko we własnym gronie .Tak na marginesie nikt z nas tam na siłe sie nie pchał ja tez wolałabym zostac tam gdzie byłam i robic to co robiłam do tej pory . Przepraszam jezeli kogos uraziłam wyrazam tylko swoje zdanie .

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 576 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 39  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1