Piotr_J napisał(a):
Po prostu PiS i Solidarność dało na mszę. Jest to druga intencja na tą godzinę, ale chyba im się daty pomieszały. 10 kwietnia jest za tydzień.
O tablicy nie słyszałem.
Nie ma to jak robienie polityki w kościele.

Nie sądzę, by się im pomieszało; po prostu 10 kwietnia będą politykować

w Warszawie pod Pałacem Prezydenckim.
Wg dzisiejszej Gazety Trójmiasto tablicę upamiętniającą Lecha i Marię Kaczyńskich odsłoni Marta Kaczyńska, ma jej towarzyszyć mąż Marcin Dubieniecki (mój Boże, czego się nie robi dla polityki!), tablica już jest umieszczona pod chórem, obok innych tablic pamiątkowych, jak mówi Gazecie duchowny z katedry, wg którego inicjatywa wyszła od lokalnego działacza PIS, a w sobotę ów duchowny dostanie listę posłów PIS, żeby ich przywitać.
I dajej, jak podaje Gazeta, (...) "Choć Kwidzyn to rodzinne miasto Dubienieckiego, działacze PIS podkreślają, że tablicę odsłoni tylko Marta Kaczyńska.-Bp odsłania się przecież jednoosobowo - wyjaśnia Arwid Żebrowski z kwidzyńskiego PIS.- Tablicę ufundowały środowiska prawicowe dla pana prezydenta Lecha Kaczyńskiego, ale czci ona też pamięć innych ofiar. Mszę będzie koncelebrował ks.infułat Jan Oleksy z Prabut - najwyższy rangą przedstawiciel Kościoła w powiecie. Przyjadą m.in. Anna Fotyga, Jacek Kurski, Tadeusz Cymański.
Po nabożeństwie w pobliskim zamku odbędzie się spotkanie ruchu odwołującego się do Lecha Kaczyńskiego. Z referatami wystąpią były prezydencki minister Maciej Łopiński i były szef "S" Janusz Śniadek. Obaj mają kandydować do palamentu z listy PIS"(...)
Owi politycy-fundatorzy zapomnieli o kwidzyniance, która zginęła w tej samej katastrofie. Po prostu jest to żenujące.
Msza o godz.12:30 w Katedrze jest "moją" mszą, tzn. mszą, na którą najczęściej chodzę, ale na znak mojego prywatnego protestu nad tym, co uprawia się przy okazji tej tragedii w tę niedzielę na tę mszę nie pójdę