Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Msza Święta ku pamięci ofiar...
PostNapisane: 1 kwietnia 2011, o 20:34 
Przyjaciel forum

W najbliższą niedzielę (3-ego kwietnia 2011) o godzinie 12:30 w naszej katedrze odbędzie się msza oraz odsłonięcie tablicy (?)
upamiętniającej ofiary katastrofy pod Smoleńskiem.

Po mszy ma być jakaś konferencja czy coś w tym stylu w sali zamkowej.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Msza Święta ku pamięci ofiar...
PostNapisane: 1 kwietnia 2011, o 21:08 

Po prostu PiS i Solidarność dało na mszę. Jest to druga intencja na tą godzinę, ale chyba im się daty pomieszały. 10 kwietnia jest za tydzień. :roll:

O tablicy nie słyszałem.

Nie ma to jak robienie polityki w kościele. :x

PostNapisane: 1 kwietnia 2011, o 21:42 
Przyjaciel forum

drosik napisał(a):

Jest takie powiedzenie: Gdzie Krym a gdzie Rzym :sad:

PostNapisane: 1 kwietnia 2011, o 22:28 

Darek napisał(a):
drosik napisał(a):

Jest takie powiedzenie: Gdzie Krym a gdzie Rzym :sad:

Dareczku, nie zapominaj, że w tym samolocie zginęła rodowita kwidzynianka, absolwentka mojego ogólniaka:
http://kwidzynopedia.pl/index.php?title ... omaszewska

PostNapisane: 1 kwietnia 2011, o 22:40 
Przyjaciel forum

Piotr_J napisał(a):
Dareczku, nie zapominaj, że w tym samolocie zginęła rodowita kwidzynianka, absolwentka mojego ogólniaka:

Moja koleżanka sąsiedniej działki zginęła również, Pani Szymanek Deresz, nikt o zdrowych zmysłach nie ma zamiaru wieszać tablicy na działkach :evil:

PostNapisane: 1 kwietnia 2011, o 22:55 

Ok, wyrwałeś z kontekstu i jakoś nie uzmysłowiłem sobie, że piszesz o tablicy. Myślałem, że piszesz o mszy.

EDIT:

Na działkach nie, ale tu już tak:
Cytuj:
28 września 2010 Rada Miasta Płocka przyznała Jolancie Szymanek-Deresz tytuł honorowego obywatela miasta.

16 listopada 2010 przy Starym Rynku 27 w Płocku odsłonięto tablicę pamiątkową poświęconą Jolancie Szymanek-Deresz; tego samego dnia odsłonięto również poświęconą jej tablicę pamiątkową przy ul. Wyzwolenia 31 w Żurominie.

EDIT2:
Odnośnie tablicy na działkach - zobacz kto ufundował tę tablicę w Płocku:
http://www.pzd.pl/strona.php?2872

PostNapisane: 1 kwietnia 2011, o 22:59 
Przyjaciel forum

Piotr_J napisał(a):
Po prostu PiS i Solidarność dało na mszę. Jest to druga intencja na tą godzinę, ale chyba im się daty pomieszały. 10 kwietnia jest za tydzień. :roll:

O tablicy nie słyszałem.

Nie ma to jak robienie polityki w kościele. :x

Nie sądzę, by się im pomieszało; po prostu 10 kwietnia będą politykować :sad: w Warszawie pod Pałacem Prezydenckim.

Wg dzisiejszej Gazety Trójmiasto tablicę upamiętniającą Lecha i Marię Kaczyńskich odsłoni Marta Kaczyńska, ma jej towarzyszyć mąż Marcin Dubieniecki (mój Boże, czego się nie robi dla polityki!), tablica już jest umieszczona pod chórem, obok innych tablic pamiątkowych, jak mówi Gazecie duchowny z katedry, wg którego inicjatywa wyszła od lokalnego działacza PIS, a w sobotę ów duchowny dostanie listę posłów PIS, żeby ich przywitać.

I dajej, jak podaje Gazeta, (...) "Choć Kwidzyn to rodzinne miasto Dubienieckiego, działacze PIS podkreślają, że tablicę odsłoni tylko Marta Kaczyńska.-Bp odsłania się przecież jednoosobowo - wyjaśnia Arwid Żebrowski z kwidzyńskiego PIS.- Tablicę ufundowały środowiska prawicowe dla pana prezydenta Lecha Kaczyńskiego, ale czci ona też pamięć innych ofiar. Mszę będzie koncelebrował ks.infułat Jan Oleksy z Prabut - najwyższy rangą przedstawiciel Kościoła w powiecie. Przyjadą m.in. Anna Fotyga, Jacek Kurski, Tadeusz Cymański.
Po nabożeństwie w pobliskim zamku odbędzie się spotkanie ruchu odwołującego się do Lecha Kaczyńskiego. Z referatami wystąpią były prezydencki minister Maciej Łopiński i były szef "S" Janusz Śniadek. Obaj mają kandydować do palamentu z listy PIS"(...)

Owi politycy-fundatorzy zapomnieli o kwidzyniance, która zginęła w tej samej katastrofie. Po prostu jest to żenujące.

Msza o godz.12:30 w Katedrze jest "moją" mszą, tzn. mszą, na którą najczęściej chodzę, ale na znak mojego prywatnego protestu nad tym, co uprawia się przy okazji tej tragedii w tę niedzielę na tę mszę nie pójdę

PostNapisane: 1 kwietnia 2011, o 23:13 

Żenada i tyle. Szkoda tylko, że nasz proboszcz daje się wciągać w te ich szopki. Wszak wygląda na rozsądnego.

PostNapisane: 2 kwietnia 2011, o 08:20 
Piotr_J napisał(a):
Odnośnie tablicy na działkach - zobacz kto ufundował tę tablicę w Płocku: http://www.pzd.pl/strona.php?2872
Strony związku działkowców, a tam ani słowa o roślinkach ani glebie ino sama polityka.
A w Kalendarzu Rolników wypisy z historii Polski, „Nauczanie papieskie’ i parę przepisów kulinarnych.
Nawet Adam Małysz po wykonaniu ostatniego skoku wylądował wśród politykierów.
Coś mi się widzi, że kula ziemska chyba już się obraca w przeciwnym kierunku.
P.S.
Cytuj:
… proboszcz … wygląda na rozsądnego.
Pozwalał na organizowanie w Katedrze imprez promujących posłów Platformy Obywatelskiej, a teraz dopuszcza uroczystości z udziałem posłów PiS. Dowodzi to tylko tego, co napisałeś.
Szczytem takiej postawy „zdroworozsądkowej” były wyjaśnienia pewnego proboszcza we Francji. W czasach wojen religijnych zmieniał on co sezon wyznanie, a gdy mu to wytykano, to tłumaczył się: „ależ ja tylko nadal chcę być proboszczem w tym miasteczku”.
Zabytkowe wnętrze Katedry ma już ileś tam razy więcej „denkmali” niż po światowych wojnach. (Chyba nie zaczną przykrywać nimi malowideł?) Uświetniają one pamięć różnych szlachetnych i wybitnych postaci i wydarzeń, ale co na to wojewódzki konserwator zabytków ? Pewnie też chce tylko nadal być wojewódzkim konserwatorem…
(Prezydenckiemu zięciowi pozwoliłbym tam wchodzić tylko z grupą turystów.)

PostNapisane: 2 kwietnia 2011, o 09:05 

Z tego co napisano w artykule http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/ ... edrze.html zawisnąć ma tablica upamiętniająca śmierć Marii i Lecha Kaczyńskich, a nie tablica upamiętniająca wszystkie ofiary katastrofy pod Smoleńskiem! W dodatku ma przyjechać m.in. Pan Jacek Kurski (jeden wielki krętacz, któremu nie starcza na życie z pensji poselskiej, dlatego jest teraz w Parlamencie Europejskim!). Dla mnie to po prostu kpina! Jestem przeciwny faworyzowaniu tylko Marii i Lecha, nie mówiąc już o pojawieniu się "polskiej elity" (złodziei i krętaczy z sejmu) w naszej katedrze. Tylko co ja mogę...

PostNapisane: 2 kwietnia 2011, o 09:06 
Przyjaciel forum

Ja z kościołem mam w życiu już dawno pozamiatane.
Miałem oczywiście chwile zwątpienia, jednak od momentu kiedy nauczyłem się oddzielać kościół od wiary, zwątpień już nie mam.
To co czyni kościół i jego urzędnicy, będę piętnował z taką samą siłą jak głupotę Kaczyńskiego.
Sprawa wiary na tym nie cierpi, bo to jest zupełnie inna bajka.

Piotr_J - msza i pamięć jak najbardziej, nawet popieram z całego serca. Niestety reszta tego udawanego blichtru zwyczajnie mnie obrzydza. :(

PostNapisane: 2 kwietnia 2011, o 09:28 
Przyjaciel forum

lukasz1185 napisał(a):
Z tego co napisano w artykule http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/ ... edrze.html zawisnąć ma tablica upamiętniająca śmierć Marii i Lecha Kaczyńskich, a nie tablica upamiętniająca wszystkie ofiary katastrofy pod Smoleńskiem! W dodatku ma przyjechać m.in. Pan Jacek Kurski (jeden wielki krętacz, któremu nie starcza na życie z pensji poselskiej, dlatego jest teraz w Parlamencie Europejskim!). Dla mnie to po prostu kpina! Jestem przeciwny faworyzowaniu tylko Marii i Lecha, nie mówiąc już o pojawieniu się "polskiej elity" (złodziei i krętaczy z sejmu) w naszej katedrze. Tylko co ja mogę...

http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,9361526,Tablica_Marii_i_Lecha_Kaczynskich_zawisnie_w_katedrze.html napisał(a):
Tablicę ufundowały
środowiska prawicowe dla pana prezydenta Lecha Kaczyńskiego, ale czci ona też pamięć innych ofiar.

PostNapisane: 2 kwietnia 2011, o 11:25 
Darku, kto i jak „pozamiatał” sobie z Kościołem, to jest jego sprawa. Pewnie już mało kto tu pamięta jak obcesowo „wymietliśmy” z forum deklaracje religijne jednego z naszych kolegów.
A rozdzielanie Kościoła od wiary jest tym samym, co np. oddzielanie szkoły od nauczycieli, albo - powiem to brutalnie - pastucha od stada i odwrotnie.

Rozumiem, że to są jakieś konsekwencje notorycznego mieszania kwestii politycznych z religijnymi i w drugą stronę. Sam to ganię, ale wyciągam z tego odmienne wnioski. Dość daleko rozdzielam od siebie zasługi Kościoła w obronie uciśnionych (stalinizm, PRL, stan wojenny) od "współkonsumowania" owoców władzy w czasach obecnych.

Jak ich nazywasz: „urzędnicy” kościelni opuszczeni przez wiernych gnuśnieją niczym ryby w stawie bez okoni i szczupaków. Postawy księży kształtowane są w dużej mierze przez parafian. Jeśli ktoś nie poczuwa się do wspólnoty z innymi wiernymi, to co go obchodzi to, co się w niej dzieje, albo i nie dzieje.

Gdybym np. wkroczył do jakiejś instytucji, której statutu nie zamierzam przestrzegać, ani płacić składek i zaczął rozstawiać po kątach tamtejszych funkcyjnych , pouczając zarazem co maja robić, a czego nie robić – to bardzo przypominałbym Ciebie z Twoją postawą.

P.S. W swoim nowym miejscu zamieszkania dopytuję się np. co jest z tutejszą radą parafialną i nawet nie wiem, czy wcześniej dostanę jakąś konkretną odpowiedź, czy też „bana” z plebanii, ale temat drążę, choć żadnej "fuchy" sobie nie szukam.

(Pewnie byłbym na jutrzejszej uroczystości w Katedrze, ale musiałbym mieć gwarancje, że na czas jej trwania - mąż Marty Kaczyńskiej zostanie internowany w zakrystii wraz z ekipami telewizyjnymi i fotoreporterami. Wątpię w to, bo nie po to on tu przyjedzie.)

PostNapisane: 2 kwietnia 2011, o 13:08 

Uważam całą przedwyborcza imprezę PiS - u za profanację kwidzyńskiej katedry.

Czy tablica Lecha Kaczyńskiego zawiśnie w Krypcie Wielkich Mistrzów? :wink:

PostNapisane: 2 kwietnia 2011, o 19:39 
Przyjaciel forum

[quote="MIMAK"]Uważam całą przedwyborcza imprezę PiS - u za profanację kwidzyńskiej katedry.

Zgadzam się w 199% :568:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1