Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: XII TARGI STAROCI
PostNapisane: 17 maja 2011, o 18:58 

28 maja 2011 roku już po raz XII Kwidzyńskie Towarzystwo Kulturalne zaprasza na Targi Staroci.

W tym dniu deptak przed Biblioteką Miejsko – Powiatową w Kwidzynie zamieni się w miejsce, które skupi kilkudziesięciu wystawców, hobbystów i miłośników starych przedmiotów.

Jak co roku będą stoiska z porcelaną, butelkami o niespotykanych dziś kształtach, szablami, zegarami, lustra oraz przedwojenne monety i znaczki pocztowe. Będą twórcy ludowi oraz kolekcjonerzy, będzie także dobra muzyka.

Gwarantujemy, że na Targach Staroci każdy znajdzie coś dla siebie

W programie muzycznym zespół TIMUR I JEGO DRUŻYNA

Zapraszamy serdecznie!

Sobota, 28 maja 2011 roku na placu przed Biblioteką Miejsko-Powiatową przy ul. Piłsudskiego, w godz. 10.00-16.00

Łukasz N.

Załączniki:
12ts_ver moja[01].jpg
12ts_ver moja[01].jpg [ 124.01 KiB | Przeglądane 6725 razy ]
 Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: XII TARGI STAROCI
PostNapisane: 17 maja 2011, o 19:12 
Przyjaciel forum

Świetnie,dzięki za info

PostNapisane: 17 maja 2011, o 22:28 

Eh, egazminy... niestety nie dam rady heh. Wiem że takich rzeczy raczej tam nie ma ale jakby ktoś widział tam na sprzedaż Amigę 500 to pisać :P Chyba że wogole ktoś z forumowiczów posiada takowy sprzęt i chce dobić ze mną targu :P

PostNapisane: 18 maja 2011, o 10:32 

Cytuj:
28 maja 2011 roku już po raz XII Kwidzyńskie Towarzystwo Kulturalne zaprasza na Targi Staroci.

Ja tylko mam nadzieję, że w tym roku organizator zadba, aby na stoiskach nie pojawiały się takie kwiatki jak poniżej.

Obrazek
Obrazek

PostNapisane: 18 maja 2011, o 14:40 

Czy pisząc "kwiatki" miałeś na myśli medal dla towarzysza Jarentowskiego (ten w czerwonym etiu) leżący pod ciekawymi eksponatami z czasów II wojny..... :D

PostNapisane: 18 maja 2011, o 14:53 

Cytuj:
pod ciekawymi eksponatami z czasów II wojny..... :D

makovy, toć to podróby dla dzieciarni podnieconej wszystkim, co ma na sobie swastykę.

W Niemczech za takie "eksponaty" można zarobić wyrok, ale u nas wolno wszystko. Brakuje tylko portretów Hitlera i Goebbelsa w pozłacanych ramach. To byłby dopiero jarmark. :?

PostNapisane: 18 maja 2011, o 16:21 

W Niemczech proszę Piotra J coś takiego to nic nowego na targach staroci, czy targach rekonstrukcji historycznej, może w końcu czas zrozumieć że według naszego prawa coś takiego w żadnym wypadku nie jest przestępstwem, jeżeli nie podchodzi się do tego "kultowo" a jedynie historycznie. Ja nie widzę problemu by zaraz przy szabelce wz. 31 wisiał kordzik HJ. Powojenny absurd niszczenia wszystkiego co niemieckie był zrozumiały, przez co straciliśmy tyle eksponatów wojennych, ale to inna rzeczywistość. W Niemczech czasem bywam, aczkolwiek nigdy nie było z tym problemu, gdyż społeczeństwo jest bardziej "rozumne" że tak to mogę nazwać.

Jeżeli "maluchów" czy tam młodzież ma fascynować swastyka, tylko tutaj zależy czy ideologicznie czy militarystycznie to w końcu dojrzeje do tego i doceni nasze wyroby militarne. Aczkolwiek takie przemyślenie, jeżeli akceptujemy socjalistów, jeżeli akceptujemy środowiska które szerzą nienawiść kulturową, to dlaczego nie Narodowych-Socjalistów Polskich, ale to już inny temat, i tu podkreślam że daleko mi do tego.

Jeżeli pojawią się dobre kopie klamerek Wermachtu i Waffen SS to sam zakupie, gdyż brakuje w realizacji założeń historycznych. Niestety w Kwidzynie widać tylko kopie Polskich odznaczeń.. ale może w tym roku coś pojawi się z Orzełkiem, oby !.

I taka lużna myśl, myślę że targi są po to by pokazywać wszystko co związane z historią, byłby problem gdyby tym handlować w sklepie, innym niż militarny czy z antykami.

PS. Wiesz.. jestem za tym by dzieciaki fascynowały się swastyką.. no ale tą Polską, z południa.. która była tyle lat symbolem Polaków walczących z armią Hitlera. Chociaż to można w jakiś sposób podciągnąć pod swarożyce.

Pozdrawiam :grin: . Świetna inicjatywa !, już od kilku miesięcy czekałem na wyznaczenie daty targów, do zobaczenia !.

PostNapisane: 18 maja 2011, o 16:56 

Za przeproszeniem Piotrze, ale ..p...licie...
Sprzedaż to nie propagowanie, chyba to rozumiesz :)

Obrazek

PostNapisane: 18 maja 2011, o 18:15 

Nie jestem za tym, zeby karac handlarzy, ktorzy za psi grosz sprzedaliby wlasna babcie.

Po prostu chcialbym, aby organizatorzy poszli po rozum do glowy i wyjasnili handlarzom, ze nie zycza sobie tego typu atrakcji.

Rekonstruktorzy sobie doskonale poradza. Maja swoje zrodla.

Chcialbym zobaczyc kiedys na takich targach komplet wyposazenia wszystkich rodzajow broni polskich oddzialow z roznych okresow. Moglbym spokojnie pochodzic po jarmarku i pokac dziecku nasza historie a nie podrobki wyposazenia bandyterki z SS.

PostNapisane: 18 maja 2011, o 19:00 

Rekonstruktorzy mogą sobie poradzić, jednak wyposażenie Polaka z 39 roku jest bardzo kosztowne dla zwykłego Nowaka, Kowalskiego, wyposażyć Niemca jest zdecydowanie łatwiej, chociażby dzięki takim "zlotom".

Komplet wyposażenia oryginalny z 1939 roku, czy 1920 roku w stanie "igła" ciągle można zakupić, aczkolwiek rzadko, jednak to nie jest suma na którą stać 99 % społeczeństwa, a na pewno nie by wystawiać na targach, tylko grubszych kolekcjach.

Takim tropem idąc to również musimy zakazać "fantów" z ZSRR, oraz PRL-u gdyż to było marionetkowe podległe państwo, myślę że wtedy lepiej nie robić takich targów :) .

Pozdrawiam !

PostNapisane: 18 maja 2011, o 19:05 

Piotr_J napisał(a):
Nie jestem za tym, zeby karac handlarzy, ktorzy za psi grosz sprzedaliby wlasna babcie.

Chcialbym zobaczyc kiedys na takich targach komplet wyposazenia wszystkich rodzajow broni polskich oddzialow z roznych okresow.

Można by było wtedy oskarżyć handlarzy o nielegalny handel bronią. :)

PostNapisane: 19 maja 2011, o 09:28 

Cytuj:
wyposażyć Niemca jest zdecydowanie łatwiej

Zgadnij dlaczego? Jest koniunktura, to chinole trzepią te podróbki kordzików, klamry pasków i inny złom. Jest popyt, jest podaż. Ale czy to oznacza, że polskie grupy rekonstrukcyjne mają się przebierać za Niemców, tylko dlatego, że mają łatwiejszy dostęp do akcesoriów? Dla pasjonatów pieniądze nie są ważne, ważne jest odwzorowanie danego typu jednostki. Po stokroć wolałbym obejrzeć na tych targach jeden oryginalny bagnet (choćby niemiecki), niż tony pokazanego wyżej podrabianego chłamu, pokazywanego tylko dlatego, że jest popyt.

Cytuj:

Przecież pisałem, że nie jestem za karaniem, więc po co ten Twój wkręt? Wyposażenie a broń, to zupełnie inna bajka.

PostNapisane: 19 maja 2011, o 09:57 

zgadzam się z Piotrem!
co innego oryginały, choćby i ze swastyką, a co innego takie chińskie badziewie!
nikt normalny tego nie kupuje...

PostNapisane: 19 maja 2011, o 10:50 

Piotr_J napisał(a):

Cytuj:

więc po co ten Twój wkręt?

Przepraszam Cię Piotruniu! Więcej nie będę "wkręcał", żeby cię nie zdenerwować. :sad:

Mój błąd, myślałem że masz poczucie humoru. :(
Tak mi przykro!! WYBACZ!!! :oops: :cry:

PostNapisane: 19 maja 2011, o 18:04 

Piotr_J napisał(a):
Cytuj:
wyposażyć Niemca jest zdecydowanie łatwiej

[quote=Piotr_J:]
Cytuj:
Jest popyt, jest podaż. Ale czy to oznacza, że polskie grupy rekonstrukcyjne mają się przebierać za Niemców, tylko dlatego, że mają łatwiejszy dostęp do akcesoriów?

Cóż, a jak sobię wyobrażasz rekonstrukcję, Polacy walczą z Polakami czy może z snopkami siana ?. A może dlatego że technologia militarna pociąga każdego miłośnika historii ?. Akurat technologia III Rzeszy w tym wypadku. Można mówić co się chcę, ale pod filozofią sprzętu, ciekawości i różnorodności biją na głowę wszystko, dlatego sprzęt Niemiecki oraz Polski jest najbardziej porządany. Jeden oryginalny bagnet ?. Myślę że rok temu było ich około 30-40.. natomiast w 2009 roku chyba rekordowa liczba, sam widziałem ponad 50 z całą pewnością, oryginalne, z odciśniętym piętnem czasu.

Hagedorn, nikt normalny tego nie kupuje ?. Czyli jestem nienormalny ?. Cóż.. to zostają tylko starcia podczas inscenizacji typu Armia Poznań - Armia Prusy hehe.

A powiem więcej że gdzieś 65 % inscenizatorów to reprezentanci III Rzeszy z 1939-45 roku. Kończę temat inscenizacji, w tym pięknym temacie, gdyż dopóki ktoś tego nie zobaczy, nie dotknie i nie spędzi kilku minut na pancerzu "dwójki" czy na Wicku to nie zrozumie. Oby jak najwięcej kopii, jak najwięcej oryginałów, i aby pogoda nas uraczyła.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1