h3cate napisał(a):
Ojj coś o tym wiem. Ostatnio pewien prezes pewnej kwidzyńskiej firmy też zaproponował mi najniższą krajową na stanowisku administratora sklepu internetowego... A ponieważ ogłoszenie zniknęło ze stronki urzędu pracy tzn. że ktoś jednak się zgodził na taką stawkę... żałosne...
Ja wysłałem CV z zaznaczeniem stawki - zero odpowiedzi

Ktoś się zgodził... W moich oczach to jest psucie rynku pracy. Ale to oczywiście tylko moja opinia.
are_the napisał(a):
Można się tak uśmiechać jak się już pracę ma. A jak nie ma co do garnka włożyć to się bierze pierwszą lepszą. A poszukiwanie ofert powyżej średniej krajowej może jednak trochę potrwać, a w Kwidzynie to dłużej jeszcze
A gdyby tak wszyscy prosili by o średnią krajową? Co zrobiliby pracodawcy? Zatrudnili by Chińczyków? Ukrainców?
are_the napisał(a):
I tak liczą się głównie znajomości- jako filozof z licencjatem pracowałam w firmie informatycznej, nie mając żadnego doświadczenia
Widzisz, ja posiadając wiedzę informatyczną nie zgodziłbym się za żadne skarby pracować jako wykładowca filozofii

Ale to też moje przekonania. Ja pracuje i robię to co lubię.
Z drugiej strony jednak gdybym miał decydujący głos w kwestiach rekrutacji do firmy na stanowiska IT zadawałbym kandydatom serię pytań, odpowiesz dobrze masz pracę, ściemniasz lub nie potrafisz - nie masz.
Przykładowe pytania z dziedziny systemów Windows:
Jakie znasz metody połączenia zdalnego do serwera?
Ile sesji terminalowych jest dostępnych w Windows 2003 srv a ile w 2008 (oczywiście mowa o serwerze, który nie jest serwerem terminali)?
Jakie znasz podstawowe (wbudowane w system operacyjny) narzędzia do diagnostyki połączeń sieciowych?
Jakie unikalne cechy posiada Windows server 2008 w wersji datacenter?
Czy z jednego obrazu da się postawić system na różnych sprzętowo maszynach? Jak? Jakie są ograniczenia?
Linux:
Do czego służy i jakie są opcje polecenia chmod?
Do czego służy opcja ping -t?
Jaka jest różnica pomiędzy at i cron?
Jaka jest różnica pomiędzy tail i cat?
Co spowoduje polecenie cat /dev/urandom > /dev/dsp , a co cat /dev/urandom > /dev/null
Co zmieni linijka w /etc/inittab - id:3:initdefault: zamieniona na: id:5:initdefault:
Co znajduje się w /etc/fstab ?
Ogólne:
Jaka jest różnica pomiędzy uwierzytelnianiem a autoryzacją?
Co określa parametr TTL? I jakie znasz domyślne jego wartości? Od czego one zależą?
W jaki sposób propagują się polityki GPO w domenie Active Directory?
Co powiedział/a byś o ROT-13?
I specjalistyczne w mojej działce:
Jakie są różnice pomiędzy ESX i ESXi?
Czy znasz inne darmowe (single-server mode) narzędzia do wirtualizacji?
Czym różni się klaster HA od DRS?
Czy domyślnie dostęp dla root przez ssh powinien być włączony? Dlaczego?
Jak działa sposób blokowania plików maszyn wirtualnych przez hosty? Czy zerwanie połączeń sieciowych przez hosta spowoduje migrację maszyny wirtualnej?
Po prawidłowych odpowiedziach na takie pytania dostałbyś u mnie średnią krajową

Do tego komunikatywny angielski i głowa do góry - najniższa krajowa Ci nie grozi

Inna sprawa, że w Kwidzynie dla mnie np pracy nie ma