Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2612 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 175  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Budowa mostu koło Kwidzyna w ciągu DK90
PostNapisane: 12 czerwca 2011, o 18:50 
Przyjaciel forum

,,nie mozna pozostawic szumu fal czy wiatru, zamiast tej kakofoni rodem z wiejskich przytupajek?"

Dzisiaj nad Wisłą jak i na Marezie tak piź_ziło , że szum wiatru na filmie byłby nieznośny :P

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 12 czerwca 2011, o 21:45 

aszastra napisał(a):
,,nie mozna pozostawic szumu fal czy wiatru, zamiast tej kakofoni rodem z wiejskich przytupajek?"

Dzisiaj nad Wisłą jak i na Marezie tak piź_ziło , że szum wiatru na filmie byłby nieznośny :P

Nie przejmuj się,
nie wiem jak reszta,
ale dla mnie jest OK!!!!! ;) :)

PostNapisane: 13 czerwca 2011, o 00:18 

Strzyziujr napisał(a):

Na filmie widać, że w poprzek Wisły powbijano wąskie pale... ktoś wie jakie jest ich przeznaczenie?

-- 12 czerwca 2011, o 14:27 --

Domyślam się, że to nie filary pod kładkę dla ruchu pieszego :D

Wydaje mi się, że one odpowiadają miejscom, w których będą budowane tymczasowe podpory nurtowe (tj. paliki są kilka metrów w górę rzeki od tych miejsc). Gdzieś czytałem w jakiejś decyzji środowiskowej, że te podpory tymczasowe będą mogły być umieszczone jedynie poza okresem ochronnym.

Kiedyś prowadziłem dyskusję na temat sposobu montażu ustroju niosącego tutaj na forum. Jeśli to są paliki poprzedzające konstrukcję podpór tymczasowych to oznacza, że ustrój niosący będzie budowany metodą nasuwania poprzecznego. Generalnie super innowacyjna konstrukcja w skali Polski.

-- 13 cze 2011, 2011 01:09 --

Paliki w wodzie, budowa białego ustrojstwa do betonu na prawym brzegu Wisły... i "coś" widoczne w sekundzie 3:23 na filmiku aszastry - wszystko wskazuje, że właśnie z nasuwaniem poprzecznym będziemy mieć do czynienia.
"Coś" nie jest podporą 26, bo ta jest zaraz przy drodze i nie ma tego "cosia" w projekcie (podpora 25 jest podporą/filarem zaraz na brzegu rzeki).

Czy ktoś mógłby dokładniej to "coś" obfotografować?

Prawdopodobnie jest to zaczątek stanowiska tymczasowego, z którego ustrój niosący będzie nasuwany w kierunku drugiego brzegu.

Poniżej cytat z projektu wykonawczego (dostępny na repocentrum)

"Pomost (w przypadku nasuwania konstrukcji)
Pomost może zostać wykonany etapami na stanowisku tymczasowym zlokalizowanym na jednym z
brzegów wyłącznie w pasie drogowym. Kolejne, sprężone sekcje będą nasuwane na wcześniej wykonane
filary i dodatkowe podpory tymczasowe. Rozstaw podpór tymczasowych przyjęto na etapie projektowania
na 40,8m. Po zakończeniu procesu nasuwania zostaną wykonane poprzecznice podporowe wraz z pylonami
a następnie sprężenie zewnętrzne docelowe. W tej fazie budowy można usunąć podpory tymczasowe.
Podpory tymczasowe
Maszyny budowlane w tym palownice, gotową mieszankę betonową i wszystkie pozostałe materiały
budowlane należy dostarczyć w miejsce wbudowania transportem samochodowym wykorzystując drogę
tymczasową i barki. Składowiska materiałów i park maszyn zlokalizowany będzie poza obszarem Natura
2000. Konstrukcja podpór tymczasowych w strefie poza nurtem rzeki zostanie wykonana w wytwórni
konstrukcji stalowych i przetransportowana w miejsce zmontowania w postaci gotowych segmentów.
Wykonanie mostu wymagać będzie wykonania dodatkowych podpór tymczasowych w nurcie rzeki co
40,8m. Podpory zostaną wykonane z wiązek rur stalowych. Wykonanych zostanie 8 podpór tymczasowych.
Przewidywany okres, którym podpory tymczasowe będą potrzebne nie przekroczy 24miesięcy. Demontaż
polegający na wyciagnięciu rur zrealizowany będzie po całkowitym sprężeniu przęsła i trwać będzie
maksymalnie 8 tygodni. Rury zagłębione będą w gruncie na głębokość ok. 10-14m. Podpory tymczasowe
stalowe nie będą malowane."

PostNapisane: 13 czerwca 2011, o 10:57 
Przyjaciel forum

Filmik na razie wyczerpał temat, wobec tego fotki zrobię za kilka dni :)

PostNapisane: 13 czerwca 2011, o 12:21 

Nie jasne było dla mnie na czym polega budowa metodą nasuwania, więc zwróciłem się o pomoc do wujka google :D
Udało mi się znaleźć dosyć czytelny filmik obrazujący etapami budowę mostu tą właśnie metodą :D

http://www.youtube.com/watch?v=S3Kf9e6JgF4&feature=player_embedded#at=194

Ostatnio edytowano 13 czerwca 2011, o 12:26 przez Strzyziujr, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 13 czerwca 2011, o 12:24 

Paweł,nieźle zamąciłeś Wisłę.Te paliki mają służyc do cumowania barek.Przęsła mostu(skrzynia żelbetowa z jezdnią),będzie wylewana metodą przesuwanego(mechanicznego)szalunku.Jak powstaje taki most,polecam strony,most autostradowy k.Grudziądza lub w Sandomierzu. :roll:

PostNapisane: 13 czerwca 2011, o 12:30 

Jeśli te paliki mają służyć tymczasowej podporze, to powinny chyba być umieszczone na osi budowy mostu :D
Zgodzę się raczej z Amator48, że te pale znajdą zastosowanie jako cumy barek :D

PostNapisane: 13 czerwca 2011, o 14:56 

Super filmik, wystarczy obejrzeć i juz wiadomo na czym polega ta metoda.

PostNapisane: 13 czerwca 2011, o 15:26 
Przyjaciel forum

Pomiędzy palami założą siatkę na ryby :D

PostNapisane: 13 czerwca 2011, o 15:57 

Podpory zostaną wykonane z wiązek rur stalowych

To chyba te podpory z rur spawają na nabrzeżu niedaleko promu.

PostNapisane: 13 czerwca 2011, o 16:55 

Amator48 napisał(a):
Paweł,nieźle zamąciłeś Wisłę.Te paliki mają służyc do cumowania barek.Przęsła mostu(skrzynia żelbetowa z jezdnią),będzie wylewana metodą przesuwanego(mechanicznego)szalunku.Jak powstaje taki most,polecam strony,most autostradowy k.Grudziądza lub w Sandomierzu. :roll:

Na etapie przetargu były do wyboru 2 metody. Ta o której Ty piszesz i ta o której ja napisałem. Przed rozpoczęciem budowy Budimex miał sobie wybrać technologię (więc może masz dojścia i ją znasz?).
Wg. mnie: Paliki do cumowania - zacumować barkę po to, żeby wbić 10 metrów w ziemię tymczasowe podpory? Napisałem, że paliki są w górę rzeki od miejsca tymczasowych podpór.

Ale ok... paliki i białe ustrojstwo nie znaczą jeszcze same w sobie, że będzie nasuwanie poprzeczne (i nie napisałem inaczej).
Co mnie przekonuje do wersji z nasuwaniem poprzecznym jest właśnie owa konstrukcja widoczna na filmiku w 3:23. Nie ma jej w projekcie z przetargu więc została doprojektowana później - według mnie może się tam budować stanowisko, na którym będą konstruowane segmenty i nasuwane w stronę rzeki. Tym bardziej, że ta konstrukcja jest osadzona na palach (co widać na poprzednich zdjęciach).

PostNapisane: 13 czerwca 2011, o 17:28 

Paweł.Te różne metody wynikają z konstrukcji przęseł ( nasz most, to monolit zelbetowy),a dodatkowe podpory, stosowane są podczas wykonywania przęseł stalowych-blachownicowo kratowych.Montaż polega na tym,że scalane elementy przęsła, przesuwne są na podporach, aż znajdą się na łożysku filara.

PostNapisane: 13 czerwca 2011, o 17:44 

Amator48 napisał(a):
Paweł.Te różne metody wynikają z konstrukcji przęseł ( nasz most, to monolit zelbetowy),a dodatkowe podpory, stosowane są podczas wykonywania przęseł stalowych-blachownicowo kratowych.Montaż polega na tym,że scalane elementy przęsła, przesuwne są na podporach, aż znajdą się na łożysku filara.

Ja tylko cytuję projekt wykonawczy (http://www.reprocentrum.pl/gddkia/407/):

rozdz. 3.4. Ustrój niosący:

"Sposób montażu należy do Wykonawcy robót. Istnieje możliwość nasuwania konstrukcji. Dla tego celu
pokazano i uzgodniono z RZGW Gdańsk lokalizacje podpór tymczasowych. Przed przystąpieniem do robót
Wykonawca opracuje szczegółowy projekt technologiczny wraz z programem naciągu i sprężenia kabli. "

rozdz. 3.5.22 Sposób wznoszenia obiektu - technologia budowy:

"Pomost (w przypadku nasuwania konstrukcji)
Pomost może zostać wykonany etapami na stanowisku tymczasowym zlokalizowanym na jednym z
brzegów wyłącznie w pasie drogowym. Kolejne, sprężone sekcje będą nasuwane na wcześniej wykonane
filary i dodatkowe podpory tymczasowe. Rozstaw podpór tymczasowych przyjęto na etapie projektowania
na 40,8m. Po zakończeniu procesu nasuwania zostaną wykonane poprzecznice podporowe wraz z pylonami
a następnie sprężenie zewnętrzne docelowe. W tej fazie budowy można usunąć podpory tymczasowe. "

BTW: Oglądałem budowę mostu w Grudziądzu od wielu, wielu miesięcy. Zarówno nasuwane estakady, jak i sam most :)

Jeśli masz informacje, że nasz most to będzie monolit i budowany podobnie do tego w Grudziądzu to ok - wierzę :)

PostNapisane: 13 czerwca 2011, o 17:48 

Paweł.To białe ustrojstwo,to węzeł betoniarski,a paliki do cumowania barek będą potrzebne,jak wylewana konstrukcja (przęsło)znajdzie się nad korytem rzeki.Przęsło powstanie wtedy,jak wylewane segmenty połączą sie w połowie rozstawu filarów.

PostNapisane: 13 czerwca 2011, o 18:00 

Amator28, czyli masz informacje, że Budimex wybrał tę metodę?

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2612 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 175  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1