Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Czy chcesz aby zlikwidowano targowisko
Ankieta wygasła 13 czerwca 2011, o 11:47
Tak Manhattan na Zatorzu 14%  14%  [ 24 ]
Tak Manhattan na Zatorzu 14%  14%  [ 24 ]
Tak targowisko na Kopernika 13%  13%  [ 21 ]
Tak targowisko na Kopernika 13%  13%  [ 21 ]
Mają zostać obydwa 20%  20%  [ 34 ]
Mają zostać obydwa 20%  20%  [ 34 ]
Nie mam zdania 2%  2%  [ 4 ]
Nie mam zdania 2%  2%  [ 4 ]
Liczba głosów : 166
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Likwidacja targowiska - Manhattan czy na Kopernika?
PostNapisane: 5 czerwca 2011, o 00:31 
Przyjaciel forum

Doskonale pamiętam czasy, gdy było jedno targowisko na Słowiańskiej. Ciasnota jak diabli na nim panowała, ale takie były czasy.

Później pojawiły się dwa; na Słowackiego i Kopernika. Jak wszem i wobec wiadomo Kwidzyn przedzielony jest torami na dwie części i mieszkańcy obu części miasta zaczęli się cieszyć, że mogą iść "na swój targ".

I teraz co? Chyba tylko naiwny człek uwierzy, że nie ma środków na remont nawierzchni na Słowackiego... wszak Słowackiego TO DUŻY PLAC, zaś targ na Kopernika to tylko placyk, a kto MA PLAC, ten może mieć z placu kasę... Kabaret "Dudek" się przypomina...

Obym się myliła, ale chyba tu o to chodzi! Niestety!

Zamysł likwidacji jednego z dwóch targowisk, to poroniony pomysł. Wystarczy pomyśleć - mieszkają ludzie np.na Krańcowej i co? Po normalne targowe zakupy będą chodzić/jeździć na Kopernika?

Jak można wpaść na taki pomysł! Środki na remont się znajdą, gdy się je zechce znależć, czyli zaplanować w budżecie należy, a nie pozbawiać ludzi mozliwości robienia targowych zakupów blisko domu.

Sklepów brzydko i niesłusznie zwanych marketami (wszak market to sklep) mamy w Kwidzynie raczej dosyć, a jeśli ktoś chce komuś coś sprzedać pod ów kolejny sklep, to proszę bardzo, ale nie targowisko!

PostNapisane: 5 czerwca 2011, o 10:34 

Jedyne sensowne wyjście to pozostawić jedno i drugie targowisko :)

PostNapisane: 14 czerwca 2011, o 13:19 

http://finanse.wp.pl/kat,104124,title,C ... caid=1c7be można? można ;] Prawie jak Kwidzynie :P

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 14 czerwca 2011, o 13:32 

HE :) Dobrze by było zlikwidować jedno tarowisko i zrobić jedno nowoczesne :) Na którym handel będzie się odbywał od poniedziałku do piątku . A dzięki temu targowisku upadł by jakiś market np. kaufland ..

PostNapisane: 14 czerwca 2011, o 13:56 
Przyjaciel forum

Cytuj:
HE Dobrze by było zlikwidować jedno tarowisko i zrobić jedno nowoczesne Na którym handel będzie się odbywał od poniedziałku do piątku . A dzięki temu targowisku upadł by jakiś market np. kaufland ..

Ta, srały much będzie wiosna!!! Marne szanse na to widzę. Zbyt mały asortyment, a zbyt wysokie ceny. Poza tym nie każdy lubi robić zakupy na bazarach. Ja na przykład z całym szacunkiem do starszych ludzi jak widzę te wszędzie rozpychające się łokciami babcie, które nie uważają na nic i nikogo (nawet kobiety w ciąży) to dostaje białej gorączki a kwidzyńskie targowiska traktuję jako folklor i odwiedzam bardzo sporadycznie.

PostNapisane: 14 czerwca 2011, o 21:45 
drosik napisał(a):
Koszty utrzymania targowiska na Słowackiego to 400 tyś PLN rocznie, zaś przychód od handlujących to 419 tyś PLN rocznie.

hm, no właśnie ! i to jest zajefajna informacja, bo chyba nic tak nie urealnia i nie urzeczywistnia problemu, jak cyfry ... śmiem wysnuć taką teorię - że, gdyby oddać owe targowisko komuś w dzierżawę, to "koszty" byłyby drastycznie różne...i pewnie miasto miałoby z tego tytułu jeszcze kaskę, no ale bilanse księgowe bywają różne...

-- 14 cze 2011, 2011 22:04 --

reflexes napisał(a):
Cytuj:
HE Dobrze by było zlikwidować jedno tarowisko i zrobić jedno nowoczesne Na którym handel będzie się odbywał od poniedziałku do piątku . A dzięki temu targowisku upadł by jakiś market np. kaufland ..

Ta, srały much będzie wiosna!!! Marne szanse na to widzę. Zbyt mały asortyment, a zbyt wysokie ceny. Poza tym nie każdy lubi robić zakupy na bazarach. Ja na przykład z całym szacunkiem do starszych ludzi jak widzę te wszędzie rozpychające się łokciami babcie, które nie uważają na nic i nikogo (nawet kobiety w ciąży) to dostaje białej gorączki a kwidzyńskie targowiska traktuję jako folklor i odwiedzam bardzo sporadycznie.

buhahahaha, nowoczesne targowiska masz w marketach, które już prawie zabiły rodzimych handlarzy, w markecie się nie "potargujesz" a poza tym często i gęsto szukasz kogoś na próżno, by uzyskać jakąkolwiek informację, ponieważ wlaściciele marketów skupiają się na ochronie - czytaj - nie na Twoim zadowoleniu, a na tym, byś go nie okradł, oczywiście czysto hipotetycznie, a jakże...
a tak już zupelnie na marginesie mówiąc...jeśli nie lubisz naszych targowisk i "starych babć" , bywasz na nich zatem "sporadycznie" nie wypowiadaj się w tym temacie - ponieważ, w zasadzie Cie nie dotyczy - kropka:)

PostNapisane: 15 czerwca 2011, o 07:02 

Moim zdanie takie odnowione targowisko, z większym terenem przyciągnęło by nowych handlarzy . Co przyczyniło by się do konkurencji. Jest projekt państwowy o którym już była mowa, dotyczy współfinansowania odnowy targowisk . W wielu miejscach dało to pozytywne skutki .. U nas też by dało. Pracuję obok rynku i w każdy wtorek i piątek widzę masę ludzi chodzących po zakupy. Chodzą już praktycznie od 6.30 . Widzę w tym tłumie ludzi starszych ale także masę ludzi młodych .

PostNapisane: 15 czerwca 2011, o 07:15 
Przyjaciel forum

Cytuj:
które już prawie zabiły rodzimych handlarzy,

Rodzimych handlarzy to w zasadzie zabija ich chciwość. Był kiedyś taki temat (podpowiem, że chodzi o akcję Kupuj w Kwidzynie) na forum. Poszukaj i poczytaj co ludzi myślą na temat zakupów u naszych rodzimych handlarzy.
Cytuj:
w markecie się nie "potargujesz"

Tak, tu masz rację, zgadzam się w 100%. Ale o co się targować na bazarze? O to, że marchewka kosztuje 2 zł za kg a ja ją kupię za 1,90? Szkoda czasu i sens wątpliwy. Ubrań, butów i sprzętu nie widzę sensu kupować, bo w markecie i każdym innym sklepie dają paragon i gwarnacje.
Cytuj:
poza tym często i gęsto szukasz kogoś na próżno, by uzyskać jakąkolwiek informację, ponieważ wlaściciele marketów skupiają się na ochronie - czytaj - nie na Twoim zadowoleniu, a na tym, byś go nie okradł, oczywiście czysto hipotetycznie, a jakże...

Wydaje mi się, że robisz z igły widły. Jeżeli jadę po artykuły spożywcze to raczej porady nie potrzebuję a jak jadę po coś większego to informacji na ten temat nie szukam u sprzedawcy (bo on chce tylko sprzedać i bez różnicy czy to market czy mały sklepik) tylko gdzie indziej.
Cytuj:
a tak już zupelnie na marginesie mówiąc...jeśli nie lubisz naszych targowisk i "starych babć" , bywasz na nich zatem "sporadycznie" nie wypowiadaj się w tym temacie - ponieważ, w zasadzie Cie nie dotyczy - kropka:)

W zasadzie, tak już zupełnie na marginesie to nie mówi mi gdzie mam się wypowiadać. Temat mnie dotyczy tak samo jak każdego innego mieszkańca tego miasta. Żyję i płacę podatki w tym mieście więc mam prawo wypowiedzieć swoje zdanie, czy Ci się ono podoba czy nie!

PostNapisane: 15 czerwca 2011, o 07:34 

reflexes napisał(a):

Tak, tu masz rację, zgadzam się w 100%. Ale o co się targować na bazarze? O to, że marchewka kosztuje 2 zł za kg a ja ją kupię za 1,90? Szkoda czasu i sens wątpliwy. Ubrań, butów i sprzętu nie widzę sensu kupować, bo w markecie i każdym innym sklepie dają paragon i gwarnacje.

paragon i owszem ale gwarancję? to już chyba tylko na firmówki albo skórzane buty.(chodzi mi o ciuchy oczywiście i obuwie).

PostNapisane: 15 czerwca 2011, o 08:12 
Przyjaciel forum

Cytuj:
paragon i owszem ale gwarancję? to już chyba tylko na firmówki albo skórzane buty.(chodzi mi o ciuchy oczywiście i obuwie).

Mówiąc o gwarancji myślałem bardziej o sprzęcie wszelkiej maści (od narzędzi do rtv i agd) ciuchów czy butów to nie pamiętam żebym reklamował. Nie zmienia to faktu, że przepisy dotyczące praw konsumenta związanych z gwarancją i rękojmią nie rozróżniają dóbr zakupionych na firmowe i nie. Przepisy są takie same dla butów Adiadas i Adihasz z 4 paskami.

PostNapisane: 15 czerwca 2011, o 12:16 

Moim zdaniem, tym jeszcze (na szczęście) różnimy się od reszty sprywatyzowanego handlu, że mamy coś swojego. Przecież jak ktos nie chce kupować warzyw na rynku to nie musi ale niech nie gada, że targowiska są złe. Market jest na każdym osiedlu więc na brak możliwości "zakupów marketowych" nikt nie może narzekać, ale jeszcze troche jak tak dalej bedzie to zabraknie nam "zakupów bazarowych". Mieszkam w Gdańsku przy jednym z najwiekszych targowisk, przy "zielonym rynku" i w Kwidzynie przy Manhattanie, moje odczucia są takie iż gdański rynek to jeden wielki śmietnik przy kwidzyńskim manhattanie, więc jak ktoś nie ma porownania niech nie mowi że manhattan to tylko stare babcie, tłok i nie wiadomego pochodzenia warzywka. Ja nie krytykuje tego, że ktoś woli markety więc oczekuje od niego żeby nie krytykował bazarów jak sam na nich zakupów nie robi.

PostNapisane: 15 czerwca 2011, o 12:22 
Zbanowany

Wiśnia87 napisał(a):
od reszty sprywatyzowanego handlu,

A ja slyszalem gdzies plotki, ze socjalizm sie w Polsce skonczyl i teraz handel jest sprywatyzowany i wolny.*

*Pomijajac lekarstwa - bo tam ministerstwo zrezygnowalo z kapitalizmu. :)

PostNapisane: 15 czerwca 2011, o 13:22 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Przecież jak ktos nie chce kupować warzyw na rynku to nie musi ale niech nie gada, że targowiska są złe. Market jest na każdym osiedlu więc na brak możliwości "zakupów marketowych" nikt nie może narzekać, ale jeszcze troche jak tak dalej bedzie to zabraknie nam "zakupów bazarowych".

Różnica jest tylko tak, że właścicielom sklepów i marketów nikt miejsca do handlu nie sponsoruje. Gdzieś tu padło, że budżet miasta wydaje na utrzymanie kwidzyńskich bazarów 400 tyś rocznie. Ja bym wolał żeby miasto wydało te pieniądze na coś innego.
Cytuj:
Mieszkam w Gdańsku przy jednym z najwiekszych targowisk, przy "zielonym rynku" i w Kwidzynie przy Manhattanie, moje odczucia są takie iż gdański rynek to jeden wielki śmietnik przy kwidzyńskim manhattanie, więc jak ktoś nie ma porownania niech nie mowi że manhattan to tylko stare babcie, tłok i nie wiadomego pochodzenia warzywka.

1. A co ma piernik do wiatraka? To, że w Gdańsku jest gorzej nie oznacza, że u nas jest dobrze.
2. Kto napisał, że bazar = tylko stare babcie? Jeżeli pijesz do tego co napisałem to przeczytaj jeszcze raz.
3. Co do pochodzenie warzyw to też temat rzeka ale nie będę cię wyprowadzał z błędu. Żyj w przekonaniu, że są one zdrowe, bez nawozów, oprysków i tego wszystkiego co mają warzywa kupowane w sklepach i marketach. Życzę powodzenia.
Cytuj:
Ja nie krytykuje tego, że ktoś woli markety więc oczekuje od niego żeby nie krytykował bazarów jak sam na nich zakupów nie robi.

Ale ja na nich zakupy robię, tylko bardzo rzadko. Czy to już uprawnia mnie do zabierania głosu w tej sprawie? Czy muszę być na rynku 2 razy w tygodniu żebym mógł być jego przeciwnikiem? Nie widzisz to jakiegoś absurdu?

PostNapisane: 15 czerwca 2011, o 13:41 

Pewnie większość tych kosztów to sprzątanie po każdym takim dniu targowym .. Można by było odremontować targowisko i nałożyć obowiązek sprzątania na handlarzy ..

PostNapisane: 15 czerwca 2011, o 14:38 
Zbanowany

reflexes napisał(a):
Ale ja na nich zakupy robię, tylko bardzo rzadko. Czy to już uprawnia mnie do zabierania głosu w tej sprawie? Czy muszę być na rynku 2 razy w tygodniu żebym mógł być jego przeciwnikiem? Nie widzisz to jakiegoś absurdu?

Coraz czesciej slychac takie argumenty:

drosik napisał(a):
Nie wiem po co się wypowiadasz w temacie, który Ciebie bezpośrednio nie dotyczy i nie masz z nim styczności :roll:
Zamieszkaj w Kwidzynie i wtedy pisz :)

reflexes, poruszyl ciekawa kwestie - czy miasto placi podatek gruntowy poszczegolnym sklepom? I czy ktos da rade sprawdzic jakie sa realne koszty utrzymania tej swiatyni kapitalizmu? Bardziej interesujacy bylyby jakies zrodla a nie co ktos slyszal... Wg mnie miasto powinno udostepniac jakis plac targowy na ktorym kazdy moze stanac i sprzedawac cokolwiek tam zechce - ale chcialbym poznac koszty utrzymania takiego placu. Nie twierdze, ze powinno sie brac oplate od ucznia ktory sprzedaje jagody aby zarobic na wakacje - ale "zawodowi" sprzedawcy powinni poniesc koszty utrzymania placu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1