Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Tiry Na Tory - lubię to!
PostNapisane: 12 lipca 2011, o 18:46 

czy tylko ja mam takie wrażenie że od pojawienia się systemu e-myto, jakby przybyło ciężarówek na naszych drogach?

codziennie pokonuję trasę kwidzyn-grudziądz oczywiście ruch "wakacyjny" wzmożony ale mimo wszystko...

Tir za tirem tira wyprzedza!!

Dlatego proszę... na stronie www.tirynatory.pl dowiecie się więcej o akcji,

Pewnie nierealne :) ale warto mieć nadzieje że może kiedyś tir nie będzie mnie wyprzedzał w Dusocinie (ograniczenie do 40km/h, podwójna ciągła i przejście dla pieszych)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Tiry Na Tory - lubię to!
PostNapisane: 12 lipca 2011, o 20:05 
Przyjaciel forum

TIRY na tory :D :D :D :D :D
Przecież o tym mówi się już przynajmniej od 15 lat :razz:

PostNapisane: 12 lipca 2011, o 21:55 
Przyjaciel forum

Właściciele firm transportowych zakazują swym podwładnym jazdy autostradami, żeby nie płacić za przejazd nimi, natomiast polecają im jazdę bocznymi drogami za przejazd którymi nie trzeba płacić :razz: .

PostNapisane: 12 lipca 2011, o 23:10 

Ta akcja "tiry na tory" nigdy nie osiągnie sukcesu. Polska jest za małym krajem, aby opłacało się ładować tiry na wagony. Państwo musiałoby do tego dużo dopłacać. Hasło powinno brzmieć "towary na tory".

Mnie cieszą te nowe opłaty. Niech doją tiry, bo nie ma równowagi między transportem kolejowym, a drogowym w Polsce.

Infrastruktura kolejowa jest słabo dofinansowywana przez państwo i ten ciężar Polskie Linie Kolejowe przerzucają na przewoźników kolejowych żądając jednych z najwyższych w Europie opłat za dostęp do torów.

W przypadku pociągu pasażerskiego koszt przejazdu po 1km toru wynosi nawet 19zł, zaś towarowego do 40 zł. Przejazd pociągu z węglem ze Śląska do Gdyni to koszt około 20 tyś. zł samej opłaty za przejechanie się po torze. Taki pociąg to 40 wagonów, czyli w przybliżeniu 40 ciężarówek, każda w takim razie powinna za taką trasę zapłacić 500zł e-myta, aby było sprawiedliwie.

PostNapisane: 13 lipca 2011, o 12:16 

PKP Cargo czyli przewoźnik towarowy PKP ma bardzo duże dofinansowania z państwa, dzięki czemu może obniżać ceny swoich usług. Prywatni przewoźnicy są przez to z góry skreśleni i dzisiaj w Polsce stanowią tylko 15% przewozów towarowych.
Ja widzę bardzo proste rozwiązanie, prywatyzacja PKP na 2, max 3 prywatne spółki. Wolny rynek na kolei ukształtuje potem już wszystko, tzn. konkurencja i równe szanse będą powodowały obniżenie kosztów przewozu towarów jak i pasażerów.
Co do opłat za drogi ekspresowe i niektóre drogi krajowe było to wiadome, że ciężarówki zaczną jeździć bocznymi drogami omijając ten system. Jest to normalne zjawisko przy podnoszeniu/wprowadzaniu podatku.
Oczywiście jestem przeciwny temu podatkowi, ponieważ drogi budowane za nasze pieniądze z podatków[!], mają być darmowe.

PostNapisane: 13 lipca 2011, o 14:53 

Cytuj:
Ta akcja "tiry na tory" nigdy nie osiągnie sukcesu. Polska jest za małym krajem, aby opłacało się ładować tiry na wagony. Państwo musiałoby do tego dużo dopłacać. Hasło powinno brzmieć "towary na tory".

Z tego co słyszałem to w państwach skandynawskich właśnie tak jest - Tiry są transportowane koleją, na kołach przemierzają krótkie odcinki np. z bocznicy do danej firmy, dla której jest towar. A przecież taka Szwecja czy Norwegia to państwa mniejsze niż Polska. A w Polsce takie koncepcje pojawiały się już przed wejściem do UE, gdzie rózni specjaliści, ze względu na położenie, przewidywali dla Naszego kraju, rolę najkrótszej drogi tranzytowej na wschód...

PostNapisane: 13 lipca 2011, o 19:37 

Tak się składa, że Szwecja i Norwegia to bardzo bogate kraje posiadające duże złoża gazu, metali itd. Jeśli to państwowe firmy przewożą te towary to widocznie mogą sobie na to pozwolić, jeśli prywatne, widać im się opłaca. Przy okazji zaznaczam, że Norwegia nie jest w UE, nie chcą dzielić się swym bogactwem i przyjmować unijnych dyrektyw czego im zazdroszczę.
Takie coś jest także w Austrii tylko, że tam są góry i wychodzi taniej przetransportować koleją, niż 'przebijać się samochodem'. ;)

PostNapisane: 13 lipca 2011, o 20:39 

Archi88 napisał(a):
Mnie cieszą te nowe opłaty. Niech doją tiry, bo nie ma równowagi między transportem kolejowym, a drogowym w Polsce.

A mnie bawi to że nie zdajesz sobie sprawy z tego iż wprowadzenie kolejnych opłat za drogi podniesie koszty transportu a to odbije się na cenie każdego z produktów codziennego użytku.

A akcję "Tiry na tory" włóżmy już między bajki i nie wyciągajmy nawet w kampaniach wyborczych.

PostNapisane: 14 lipca 2011, o 10:59 

xjad napisał(a):
Ja widzę bardzo proste rozwiązanie, prywatyzacja PKP na 2, max 3 prywatne spółki.

Przestań słuchać swojego JKM, w PKP już nie ma co prywatyzować...

PostNapisane: 14 lipca 2011, o 12:01 

xjad napisał(a):
PKP Cargo czyli przewoźnik towarowy PKP ma bardzo duże dofinansowania z państwa, dzięki czemu może obniżać ceny swoich usług. Prywatni przewoźnicy są przez to z góry skreśleni i dzisiaj w Polsce stanowią tylko 15% przewozów towarowych.

PKP Cargo nie jest dofinansowywane przez państwo. Dofinansowywana jest infrastruktura i przewozy pasażerskie - nie przewoźnicy.

Prywatni przewoźnicy towarów w zeszłym roku mieli już 40 paro procentowy udział w rynku. W tym roku może już mają połowę.

A ewentualny dumping stosowany przez spółki zarówno PKP Cargo jak i samorządowe Przewozy Regionalne wynika z tego, że nadal są to molochy, a prywatni przewoźnicy choć są liczni to jednak mali.

gkwKuba napisał(a):
A mnie bawi to że nie zdajesz sobie sprawy z tego iż wprowadzenie kolejnych opłat za drogi podniesie koszty transportu a to odbije się na cenie każdego z produktów codziennego użytku.

Wiem o tym, ale takie opodatkowanie ciężarówek ma swoje plusy. Ja chcę, aby więcej towarów jeździło koleją. Jak będzie mniej tirów spowalniających ruch na drogach to nasze samochody będą paliły mniej - oszczędność. Drogi nie będą się tak niszczyć - oszczędność.

Strefa czasowa: UTC + 1