Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dzień Dawcy Szpiku dla Marleny i innych
PostNapisane: 7 września 2011, o 19:10 

W dniu 17 września w godzinach: 10:00 - 16:00 w Starostwie Powiatowym przy ulicy Kościuszki odbędzie się dzień dawcy szpiku dla Marleny i innych chorych na białaczkę.

Załączniki:
17092011_Dzien_Dawcy_dla_Marleny_6e60c1014d.jpg
17092011_Dzien_Dawcy_dla_Marleny_6e60c1014d.jpg [ 29.07 KiB | Przeglądane 9983 razy ]
 Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Dzień Dawcy Szpiku dla Marleny i innych
PostNapisane: 11 września 2011, o 12:59 

Gorąco was zachęcam, ale... chciałabym też zasygnalizować,
że to decyzja na całe życie.
Nagły zryw wspołczucia niech wami nie kieruje, a dobre serce i zdrowy rozsądek.
Pozdrawiam:)

PostNapisane: 11 września 2011, o 13:29 
Przyjaciel forum

Nie rozumiem Twojej wypowiedzi. Jeśli znajdzie się ktoś kto będzie potrzebował akurat Twojego szpiku to i tak możesz powiedzieć "nie bo nie". Podejrzewam również że można wycofać swoje dane z rejestru potencjalnych dawców.

PostNapisane: 11 września 2011, o 13:57 
electro_nick napisał(a):
Nie rozumiem Twojej wypowiedzi. Jeśli znajdzie się ktoś kto będzie potrzebował akurat Twojego szpiku to i tak możesz powiedzieć "nie bo nie". Podejrzewam również że można wycofać swoje dane z rejestru potencjalnych dawców.

a pomyslales jak wowczas poczuje sie ta osoba ktorej odmowiles pomocy? lepiej nie dawac wogole nadziei niz potem ja zabierac, ale to oczywiscie moje zdanie.....

PostNapisane: 11 września 2011, o 14:03 
Przyjaciel forum

electro_nick napisał(a):

I właśnie jest czasami z tym ,, nie bo nie " ogromny problem. Wydano pieniądze i to niemałe na przebadanie Twojej krwi cała maszyna ruszyła , jest już ktoś kto dzięki Tobie może kontynuować swoje żyje a Ty mówisz NIE bo NIE ( taki kaprys).
Ja uważam, że jeśli się ktoś na to zdecyduje to powinien to kontynuować do końca.

Brakuje mi jeszcze w tego rodzaju ogłoszeniach dokładnego wyjaśnienia na czym polega oddanie szpiku.
Do niedawna pobierano go z kręgosłupa , z tego co wiem teraz pobiera się go z krwi.

PostNapisane: 11 września 2011, o 14:06 
Przyjaciel forum

aszastra, viewtopic.php?f=122&t=7943

PostNapisane: 11 września 2011, o 17:22 
Przyjaciel forum

electro_nick napisał(a):

Super , dzięki za link :grin: .To co przeczytałem w większości było mi znane , ale bardzo dużo zwykłych śmiertelników o przeszczepie wie mało.
Dlatego tego rodzaju informacje (może w dużym skrócie ) powinny także być na tego rodzaju ogłoszeniach.

PostNapisane: 11 września 2011, o 18:01 

fotka tak mala ze nie da się przeczytać a przy powiększeniu traci dużo na jakości i nie da się przeczytać, można prosić o lepsza kopie?

PostNapisane: 11 września 2011, o 18:52 
Przyjaciel forum

Cytuj:
„Dzień Dawcy Szpiku dla Marleny i innych”

„Mam na imię Marlena i mam 16 lat. Mieszkam w Kwidzynie. Jak każda nastolatka pragnę chwytać życie pełnymi garściami, jednak nie jest to takie proste… 2 i pół roku temu zdiagnozowano u mnie ostrą białaczkę szpikową M5. Musiałam porzucić wszystko to co sprawiało mi radość i „zamieszkać” w szpitalu, to on przez 2 lata był moim drugim domem. Najbardziej brakowało mi przyjaciół i może to śmieszne – szkoły. W listopadzie 2010r. moje wyniki się na tyle poprawiły, że uwierzyłam, że to już koniec walki, że wraca normalność… Niestety w lipcu tego roku okazało się, że nastąpiła wznowa choroby… Moje nastoletnie plany i marzenia znowu musiałam odłożyć na potem… Aby mogły się spełnić potrzebuję szpiku kostnego... Pomóżcie mi i wielu innym chorym w podobnej sytuacji znaleźć swojego genetycznego bliźniaka!!! Im więcej dawców, tym więcej szans na nowe ŻYCIE” [ulotka do pobrania]

W Polsce co godzinę, stawiana jest komuś diagnoza: nowotwór krwi, czyli białaczka. Co drugi chory zakwalifikowany do przeszczepienia szpiku od dawcy niespokrewnionego tego dawcy nie znajduje. Im więcej potencjalnych dawców tym większe szanse na życie dla osób chorych na białaczkę i inne choroby układu krwiotwórczego. Dlatego Fundacja DKMS Polska wraz z organizatorami lokalnymi przeprowadza „Dzień Dawcy Szpiku dla Marleny i innych”, podczas których zdrowe osoby mogą dokonać rejestracji i tym samym powiększyć bazę potencjalnych dawców. W Polsce zarejestrowanych jest 230 000 potencjalnych dawców z czego ok. 150 000 to dawcy zarejestrowani w Fundacji DKMS Polska. W przeciągu dwóch lat działalności Fundacji DKMS Polska, aż 71 osób oddało swoje komórki macierzyste dając tym samym nadzieję na nowe życie osobom chorym na białaczkę i inne schorzenia układu krwiotwórczego.

Rejestracja jako potencjalny dawca jest bardzo poważną decyzją. W przypadku, gdy okaże się, że któraś z zarejestrowanych osób jest czyimś genetycznym bliźniakiem, daje tej osobie nadzieję na nowe życie. Jeżeli wtedy zrezygnuje, to odbiera komuś tę nadzieję.

Kto może zostać dawcą?

Zarejestrować może się każdy zdrowy człowiek pomiędzy 18 a 55 rokiem życia, ważący minimum 50 kg (bez dużej nadwagi). Rejestracja polega na pobraniu 4 ml krwi i zajmuje tylko chwilę. Na podstawie pobranej krwi zostaną określone cechy zgodności antygenowej, a jeśli okaże się, że kod genetyczny dawcy zgadza się z kodem genetycznym chorego, wtedy dochodzi do przeszczepu. Wszyscy, którzy chcą się zarejestrować powinni mieć ze sobą dokument tożsamości z nr PESEL.

Więcej informacji: http://www.dkms.pl, tel.: (22) 331 01 47, email: fundacja@dkms.pl,

Kontakt:

Fundacja DKMS Polska Baza Dawców Komórek Macierzystych: Ewa Majkowska – ewa-majkowska@wp.pl tel. 600 112 383

Organizator lokalny: Magdalena Morańska – magda-moranska@o2.pl tel. 500 279 139

Koordynator lokalny akcji w Starostwie Powiatowym w Kwidzynie:

Aleksandra Gałka – a.galka@powiatkwidzynski.pl tel. 55 646 50 09

Rejestracja potencjalnych dawców odbędzie się:

Data: 17 września 2011r., sobota

Godziny: 10.00 – 16.00

PostNapisane: 12 września 2011, o 19:18 

electro_nick, czytaj proszę pomiędzy wierszami.
Prosiłam o rozwagę, by nie zarejestrować się, bo "koleżanka też idzie",bo "szkoda mi jej, to może się zapisze". Bo wycofanie się kiedy dało się już komuś nadzieje jest gorsze niż zabicie tej czekającej osoby.

PostNapisane: 16 września 2011, o 23:08 

ja już jestem w rejestrze .

PostNapisane: 17 września 2011, o 16:55 

Około 500 zgłoszeń po godzinie 15 :)
(organizatorzy spodziewają się około 600)

To chyba dobry wynik:)

PostNapisane: 17 września 2011, o 20:58 
Hm....powiem szczerze, że liczyłam na dużo, dużo większy.

PostNapisane: 18 września 2011, o 14:18 

A ja cieszę się, że tylu Kwidzyniaków ma dobre serce i zgłosiło się do rejestru.
Życzę tym wszystkim, by nie zawiedli, kiedy przyjdzie na nich czas by oddać część siebie.

PostNapisane: 18 września 2011, o 15:17 

Bardzo bym chciała odebrać telefon informujący mnie o tym, że przede mną powtórne badanie, bo jest szansa, że mój szpik się komuś przyda... chciałabym dostąpić zaszczytu takiej pomocy komuś :)

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1