Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Śmieci
PostNapisane: 1 października 2011, o 07:19 

Kropka, dalej będę drążył temat tych szyb. Teoria teorią, a mnie interesuje sytuacja w Kwidzynie.

Piszesz, że nie powinno się ich wyrzucać do pojemników na szkło. Zatem co z nimi zrobić? Według mnie lepiej, żeby zostały wstępnie odsortowane, niż mialy trafić do pojemnika na odpady komunalne. Jeśli chodzi o pojemniki, to część z nich jest metalowa, więc nie ma ryzyka ich uszkodzenia.

PostNapisane: 1 października 2011, o 07:30 

Kropka napisał(a):
Może i się czepiam , ale od jakiegoś czasu obserwuję nową " modę " na pozbywanie się odpadów komunalnych... :twisted: Mianowicie jestem posiadaczką czworonoga i często zdarza mi się wychodzić dość późno na spacery i zaobserwowałam ( niejednokrotnie ) pewne praktyki uprawiane przez nieuczciwych mieszkańców Naszego mista , którzy to podjeżdzają swoimi samochodami pod osiedlowe śmietniki do segregacji odpadów ( plastikowych , papierowych i szklanych ) i podrzucają do nich wielkie wory ze swoimi śmieciami ( i śmiem twierdzić , iż nie posegregowanymi ). Rozumiem , że jest to " łatwy " sposób na pozbycie się odpadów , tylko dlaczego czyimś kosztem :?:

Wcale się nie czepiasz. U mnie często zdarza się, że w wiacie śmietnikowej pierwsze dwa pojemniki są pełne, natomiast dwa następne (oddalone o 15 centymetrów od tych pierwszych) prawie puste. Przecież to wielki trud by pokonać dodatkowe pół metra, więc pozostaje zostawić wór przy pojemniku. Mniejsze psy, koty i muchy też coś muszą mieć z życia.

Jednak najbardziej trendy (słowo, którego nie znoszę) jest po prostu pozostawić wór przy wiacie. Nie potrzeba klucza. Wtedy poza wyżej wymienionymi stworzeniami także większe psy są radosne.

Wychodzi mi, że to sprawka ludzi humanitarnie nastawionych do "osiedlowej" zwierzyny. Tyle, że potem spacer z dzieckiem po osiedlu to rajd pomiędzy porozrzucanym śmieciem a psim gów......

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 1 października 2011, o 07:53 
Moim zdaniem w ostatnim dziesięcioleciu wiele się pod tym względem zmieniło i chyba ludzie nie nadążają. Brak jest edukacji, zwycięża przyzwyczajenie z minionej epoki. Szkoła kuleje, edukacja młodzieży w tym temacie polega na jego "odfajkowaniu". Oczywiście są prawdziwi nauczyciele ale jest to zdecydowana mniejszość. Dom, rodzice... Takich Kropek czy Piotrów_J jest garstka a to dzieci najczęściej idą wyrzucić śmieci, bez żadnego "instruktarzu" rodziców. Dorośli nie reagują a najczęściej dają zły przykład. Mało jest ludzi, którzy mają odwagę zareagować i zgłosić złe zachowania "tam gdzie trzeba".
Nie, nie jest aż tak źle. Uważam, że powoli zmienia się na lepsze ale właśnie, to chyba za wolno. Nie nadążamy.
Kropka... zarażaj swoją świadomością ekologiczną rodzinę, znajomych, nie znajomych... Takich jak Ty potrzeba jak najwięcej.
A czy szkło białe miesza się z kolorowym to jest mały problem. Ważne żeby nie mieszało się z z bateriami, z obierkami od ziemniaków i butelką od coli...

PostNapisane: 1 października 2011, o 08:08 

Cytuj:
Brak jest edukacji

To jak się pytam na co są wydawane środki (z pamięci ok. 150 tys. zł rocznie) przekazywane Eko-Inicjatywie w ramach programu "Edukacja ekologiczna mieszkańców miasta Kwidzyna"?

Cytuj:
Takich Kropek czy Piotrów_J jest garstka

Tu się nie zgodzę. Doskonale to widać na osiedlach jednorodzinnych w dniu odbioru kolorowych worków przez ZUO. Worki widać prawie przed każdym domem. Sam bym z chęcią skorzystał z systemu workowego, ale my nie mieszkamy (jeszcze) na osiedlu.

Cytuj:
zgłosić złe zachowania "tam gdzie trzeba".

No właśnie, czyli gdzie?
Ludzie próbują reagować (przykład wspomnianego ochroniarza KCK), ale nie wyobrażam sobie Kropki w konfrontacji z rosłym facetem w środku nocy. W jaki sposób powinna zareagować? Co to znaczy "tam gdzie trzeba"?

PostNapisane: 1 października 2011, o 10:11 

Uważam, że jednak świadomośc naszego społeczeństwa odnośnie smieci polepszyła się. Od kilkunastu lat biorę udział razem z młodzieża w akcji " Sprzątanie swiata". Tak się składa że mam ten sam rejon od lat. I co daje sie zauwazyć?
Kiedyś na końcu trasy mielismy dużo wiecej workow naładowanych do pełna. Od kilku lat jest tendencja spadkowa, tzn. śmieci jest coraz mniej. W tym roku mieliśmy trzy niepelne worki.
Może to tylko w tym rejonie tak jest.

PostNapisane: 1 października 2011, o 10:18 

kadzimiedz napisał(a):
Kropka, ciekawi mnie czy Ty "odpady" po swoim czworonogu utylizujesz :D

Nie wiem czy zauważyłeś , ale w Naszym mieście są wyznaczone śmietniki przeznaczone na odchody zwierzęce :)

-- 1 października 2011, o 11:26 --

bloszek napisał(a):
Dwa w jedym z państw, w których ostatnio byłem każda: puszka, butelka szklana, i plastikowa (np. po coca coli albo wodzie mineralnej) była zwrotna i przyjmował ją automat taki jak w "kauflandzie"

Zgadzam się z tym . U Naszych zachodnich sąsiadów w każdym dużym markecie , przed wejściem stoją takie automaty. Uważam , że pomysł bardzo fajny ... I podobno jesteśmy w Unii :?: :|

-- 1 października 2011, o 11:36 --

Piotr_J napisał(a):
Kropka, dalej będę drążył temat tych szyb. Teoria teorią, a mnie interesuje sytuacja w Kwidzynie

Drogi Piotrze_J , mieszkam w blokowisku i u mnie nie ma z tym problemu , gdyż Spółdzielnia zarządzająca osiedlem raz w tygodniu jeździ traktorem i zbiera odpady wielkogabarytowe w tym również szyby , następnie składuje je na swoim terenie i jak uzbiera się większa ich ilość wywozi je do recyklingu.

Składowane są również w osobnych kontenerach odpady z tzw. osiedlowego odliściania ( jak ja to nazywam )

A jeśli mieszkasz w domku jednorodzinnym i nie wiesz , co zrobic z takimi szybami :?: - myślę , że najprościej to zapytać w firmie , która odbiera Twoje odpady.

-- 1 października 2011, o 11:41 --

Michał napisał(a):
Jednak najbardziej trendy (słowo, którego nie znoszę) jest po prostu pozostawić wór przy wiacie. Nie potrzeba klucza. Wtedy poza wyżej wymienionymi stworzeniami także większe psy są radosne.

Też bardzo czesto obserwuję ten proceder :twisted:

Michał napisał(a):
Wychodzi mi, że to sprawka ludzi humanitarnie nastawionych do "osiedlowej" zwierzyny.

Skoro mamy tylu humanitarnie nastawionych ludzi , to w kwidzyńskiej przechowalni dla zwierząt na ul. Miłosnej bardzo by się ucieszyli , gdyby tacy ludzie raz w miesiącu przywieźli dla zwierzaków wór suchej karmy

-- 1 października 2011, o 11:47 --

MACIEKZB napisał(a):
A czy szkło białe miesza się z kolorowym to jest mały problem

Oooo nie :shock: i tu muszę " zainterweniować " - nie prawdą jest , że to jest mały problem , otóż:
konieczne jest rozdzielanie szkła bezbarwnego. Kolorowe szkło stanowi jedynie 20% opakowań szklanych . Mieszanie kolorów szkła utrudnia przygotowanie do recyklingu , ponieważ z kolorowej stłuczki nie można produkować bezbarwnych opakowań. Wielobarwne szkło można wykorzystać głównie do produkcji przedmiotów barwy zielonej .

-- 1 października 2011, o 12:04 --

MACIEKZB napisał(a):
Szkoła kuleje, edukacja młodzieży w tym temacie polega na jego "odfajkowaniu". Oczywiście są prawdziwi nauczyciele ale jest to zdecydowana mniejszość.

Szkołę skończyłam już parę lat temu - edukacja związana wyłącznie z ochroną środowiska przez 5 lat procentuje jak widać do dzisiaj :D , ale to może ja jestem jakaś " inna " :P

PostNapisane: 1 października 2011, o 11:24 

Przebieg recyklingu poszczególnych odpadów :

Załączniki:
schemat.jpg
schemat.jpg [ 56.58 KiB | Przeglądane 5476 razy ]

PostNapisane: 1 października 2011, o 11:46 

Cytuj:
najprościej to zapytać w firmie , która odbiera Twoje odpady.

Najprościej = najdrożej. :) Przyjadą, zapakują, wystawią fakturę i po kłopocie. :D

Ja się pytam, w jaki sposób mam przeprowadzić prawidłowy recykling szyb, a nie jak się ich pozbyć. :)

PostNapisane: 1 października 2011, o 11:50 
Przyjaciel forum

Na prawie kazdym skupie zlomu przyjmuja tez stluczke szklana, zadzwon i zapytaj co by powiedzieli na szyby-mozna na tym tez zarobic :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 1 października 2011, o 12:00 
Kilka lat temu postarałam się o pojemniki na odpady do utylizacji. Na samym początku była ogromna awantura z sąsiadami, ponieważ żaden z nich nie wyrażał zgody na ich usytuowanie. Pojemniki miały stanąć na ogólnie dostępnym terenie, drodze wewnętrznej, sąsiadującej z ogrodzeniami prywatnych posesji. Argumenty - na "NIE", były obezwładniające....ludzie, nie chcieli "smrodu" z tak wielkich "śmietników", pod swoimi płotami... :D
Miałam świadomość tego, że problem można przeforsować drogą urzędową, ale wolałam uniknąć konfliktu sąsiedzkiego. W rezultacie ustawiliśmy pojemniki na naszym terenie prywatnym. Po dziś dzień, cieszą się ogromnym wzięciem, nawet przez ludzi mieszkających kawał drogi od nas... :D
Wielokrotnie zdarzało się, że były pełne na maksa, dzwoniłam wtedy z prośbą o ich wywóz. Sam zarządca sugerował niejednokrotnie, by odpady wrzucać do obojętnie jakiego wolnego pojemnika, nie zważając na segregację. Tak samo zresztą jak i Panowie, którzy owe kontenery opróżniają. Byłam zresztą naocznym świadkiem, że odpady z różnych pojemników lądowały do tego samego kontenera. Tak więc śmiem twierdzić, że sama segregacja, nie stanowi jakiegoś większego problemu. Najistotniejszą chyba sprawą jest sam fakt, by nie lądowały one razem z resztą zwykłych śmieci.

PostNapisane: 1 października 2011, o 12:15 

Piotr_J napisał(a):
Ja się pytam, w jaki sposób mam przeprowadzić prawidłowy recykling szyb, a nie jak się ich pozbyć. :)

hmm.. recyklingu nie przeprowadzisz :D :D :D ... no chyba , że masz do tego odpowiednie urządzenia , Twoim obowiązkiem jest segregacja

pod pojęciem recyklingu rozumie się taki odzysk, który polega na powtórnym przetwarzaniu substancji lub materiałów zawartych w odpadach w procesie produkcyjnym w celu uzyskania substancji lub materiału o przeznaczeniu pierwotnym lub innym

-- 1 października 2011, o 13:21 --

electro_nick napisał(a):
Na prawie kazdym skupie zlomu przyjmuja tez stluczke szklana

To prawda

" Zielony Punkt "
Toruńska 36
82-500 Kwidzyn
tel. 55 279 34 13

zadzwoń i zapytaj :)

PostNapisane: 1 października 2011, o 12:29 

Cytuj:
Twoim obowiązkiem jest segregacja

Czepiamy się słówek? Dobra, będę się pilnował. :D

Cytuj:
To prawda

" Zielony Punkt "
Toruńska 36
82-500 Kwidzyn
tel. 55 279 34 13

zadzwoń i zapytaj :)

Ok, rezultaty podam jak już się szyb pozbędę. Dzięki za namiary.

PostNapisane: 1 października 2011, o 12:35 

Piotr_J napisał(a):
Czepiamy się słówek?

Tak trochę :D :P

Znalazłam jeszcze te adres jakby co :

"Man"
ul. Łąkowa 44
tel. 55 261 73 49, fax 55 261 73 49

"Wojt Stal"
ul. Ślepa 6
tel. 55 261 15 19

PostNapisane: 1 października 2011, o 16:44 
Kropka napisał(a):
MACIEKZB napisał(a):
A czy szkło białe miesza się z kolorowym to jest mały problem

Oooo nie :shock: i tu muszę " zainterweniować " - nie prawdą jest , że to jest mały problem , otóż:
konieczne jest rozdzielanie szkła bezbarwnego. Kolorowe szkło stanowi jedynie 20% opakowań szklanych . Mieszanie kolorów szkła utrudnia przygotowanie do recyklingu , ponieważ z kolorowej stłuczki nie można produkować bezbarwnych opakowań. Wielobarwne szkło można wykorzystać głównie do produkcji przedmiotów barwy zielonej .
To zdanie jest uzupełnione następnym. Wyrwałaś z kontekstu. Gdybyśmy mieli tylko takie problemy to możnaby powiedzieć, że mamy sukces w segregacji. :roll:
Co do edukacji to nawet nie wiedziałem, że tyle pieniędzy poszło. Opieram się na tym, że w większosci ludzi, także młodych i bardzo młodych, twierdzi, że nie wie co i jak. Kropka, mam nadzieję, że Twoje koleżanki i koledzy z klasy postępują podobnie jak Ty ale może kiedyś sprawdź jak to jest u nich.
Piotr_J jeśli Ty nie wiesz gdzie należy zgłosić złe zachowania to ja tym bardziej nie wiem :D

PostNapisane: 1 października 2011, o 17:06 

MACIEKZB napisał(a):
A czy szkło białe miesza się z kolorowym to jest mały problem. Ważne żeby nie mieszało się z z bateriami, z obierkami od ziemniaków i butelką od coli...

Wiesz właśnie nie chodzi o to , by kolorowe szkło nie mieszać z odpadami takimi jakimi wymieniłeś. Chodzi również o to , by białe szkło było oddzielone od kolorowego , a z Twojej wypowiedzi wynika jednoznacznie , że nie ma to żadnego znaczenia :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1