Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 595 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 40  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Foteliki samochodowe.
PostNapisane: 4 października 2011, o 09:04 

Poczułem się wywołany do tablicy, bo nasza młodzież jest mocno aktywna rowerowo. Nasz syn nauczył się jeździć na rowerze bez dodatkowych kółek w wieku 3 lat + 1 miesiąc.

Oczywiście używamy kasków dla dzieci. Młody ma też swój fotelik, w którym podróżuje na moim rowerze na dłuższe wycieczki. Kiedy kupowaliśmy fotelik (2 lata temu) trudno było szukać jakiś testów. Sprawdzałem przede wszystkich komfort podróżowania, jakość wykonania, sposób zapięcia i regulacji pasów, amortyzację.

Padło na fotelik Hamax Siesta, w którym dziecko można odchylić do tyłu, kiedy zaśnie na wycieczce, co w wieku 1-2 lata zdarza się bardzo często ze względu na bujanie (fotelik jest na amortyzowanym wysięgniku) i świeże powietrze.

Kaski od kilku lat kupujemy w Decathlonie (nie tylko rowerowe, bo nasza Olka jeździ też konno). Jakieś atesty mają, ale nie potrafię ich wymieniać z głowy. Ja sprawdzam ich kształt (ochrona potylicy i "trzymanie" się na głowie w czasie symulowanej kolizji. Po prostu nasze dzieci robią baranki w sklepie. Oczywiście delikatnie, ale to daje jakiś obraz zachowania się pasków i kasku podczas czegoś grubszego.

Nasz młody w kasku:
Obrazek

Nasz fotelik:
Obrazek

PostNapisane: 4 października 2011, o 09:15 
Przyjaciel forum

Widać że znasz się na rzeczy :) Kask zapięty wzorowo. Moja córka skończyła 2 lata jeździ na rowerku biegowym i też oczywiście w kasku, kryteria wyboru podobne do twoich. W przyszłym roku chcemy zacząć z nią podróżować:). Starszą Dominikę woziłem w foteliku gdy miała ok 3 lat. Wtedy, 10 lat temu, ciężko było o fotelik nie mówiąc o przyczepce. I właśnie o to się rozchodzi. Może lepiej przyczepka?

Załączniki:
Komentarz: Zdjęcie dość wiekowe, ale sprzęt bez zmian :)
DSCF0091.JPG
DSCF0091.JPG [ 154.05 KiB | Przeglądane 7955 razy ]

Kim jestem i czym się zajmuję? Jacek Chmurzyński, nie jestem sprzedawcą, jestem rodzicem interesującym się bezpieczeństwem dzieci, który postanowił działać lokalnie na rzecz poprawy bezpieczeństwa dzieci w samochodach.
 Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 4 października 2011, o 09:35 

Cytuj:
Moja córka skończyła 2 lata jeździ na rowerku biegowym

To w przyszłym sezonie będzie śmigać na dwóch. Pozwalaj jej jak najczęściej toczyć się z pochyłości z nogami w górze (oczywiście za asekuracją). Nauczy się błyskiawicznie trzymać równowagę. Mój Radek właśnie tak zaczynał. Rowerek biegowy w zeszłym sezonie, a w tym już jeździ sam.

Cytuj:
Może lepiej przyczepka?

Przyczepki to nowość. Mam kilka zdjęć ze Skandii (dystans rodzinny), gdzie widać dysporoporcję. Jedna przyczepka kontra kilkanaście fotelików. Trzeba by zapytać panią, która ciągnęła przyczepkę, jak ją ocenia.

Ja fotelik sobie bardzo chwalę, bo potrafimy wjechać w dowolny teren. Po zejściu z roweru mogę z fotelikiem pokonać np. schody. Z przyczepką byłoby trudno. Nieznacznie zmienia się środek ciężkości i obecnie muszę jeździć ostrożniej, bo młody powoli osiąga maksymalną dopuszczalną masę. Na asfaltach nie ma z tym poroblemu, ale na wertepach trzeba uważać.

Postęp w fotelikach też widać. Jeszcze 8 lat temu wypozyczaliśmy rowery w Dolinie Chochołowskiej i fotelik był na sztywno montowany do tylnego bagażnika. Teraz mamy wysiągnik amortyzujący, regulację położenia. Porządne, regulowane uchwyty na stopy, pasy dające się rozpiąć jedną ręką itd.

PostNapisane: 4 października 2011, o 13:42 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Trzeba by zapytać panią, która ciągnęła przyczepkę, jak ją ocenia

Jeżeli chodzi o tą Panią z poniższego zdjęcia, to postaram się przy najbliższej okazji zapytać.
Czasami ją spotykam, ale jakoś nigdy nie było pretekstów, żeby zagadać :)

Obrazek

PostNapisane: 4 października 2011, o 13:50 
Cytuj:
Przyczepki to nowość.
U nas to nowość. Z 10 lat temu widziałem fajne przyczepki, które miały "bude" stylizowane na VW garbusa, Porshe i inne takie fikuśne.
A tak na temat, to nie długo zwiększa się ilość otrzymanych punktów karnych za przewożenie dziecka bez fotelika z 3 na 6.

PostNapisane: 4 października 2011, o 13:58 

Cytuj:
Jeżeli chodzi o tą Panią z poniższego zdjęcia, to postaram się przy najbliższej okazji zapytać

Właśnie o tą Panią chodzi. W weekend widziałem ich też na Furmańskiej, ale przyczpekę ciągnął mąż.

Szczerze mówiąc, to są wady i zalety takiego rozwiązania. Zaleta, to środek ciężkości bardzo nisko, dzięki temu mniejsze ryzyko wywrotki.

Wadą jest jazda po ruchliwej szosie, bo dziecko narażone jest na uderzenie np. kamieniem lub drobnym zwirem spod kół ciężarówki. Pierwsze na co zwróciła moja żona, kiedy zobaczyła zdjęcia ze Skandii.

PostNapisane: 4 października 2011, o 22:09 
Przyjaciel forum

MACIEKZB napisał(a):
Cytuj:
A tak na temat, to nie długo zwiększa się ilość otrzymanych punktów karnych za przewożenie dziecka bez fotelika z 3 na 6.

To wiem :) Pytanie czy to coś zmieni? Restrykcjami chyba nie załatwi się problemu. A problemem jest nie przewożenie dzieci w fotelikach lub używanie niewłaściwych fotelików niedostosowanych do dziecka.

Co do przyczepek to po prostu się waham. Starszą córkę woziłem w foteliku. Nie jest to idealne rozwiązanie, a im dziecko cięższe tym łatwiej o wypadek. Przyczepka wydaje mi się lepsza ze względu na większą stabilność po za tym sposób połączenia z rowerem uniemożliwia jej wywrotkę. Trochę obawiam się polskich kierowców, zmiana przepisów to jedno... A nie zawsze można jeździć po ścieżce rowerowej.

-- 4 paź 2011, 2011 23:29 --

Nie byłbym sobą nie wnikając w temat na maksa:) Okazuje się że ADAC porównało fotelik z przyczepka (wady,zalety) oraz przeprowadziła testy kilku modeli dostępnych na rynku niemieckim. Niestety translator kaleczy potwornie. Pomocy?

Kim jestem i czym się zajmuję? Jacek Chmurzyński, nie jestem sprzedawcą, jestem rodzicem interesującym się bezpieczeństwem dzieci, który postanowił działać lokalnie na rzecz poprawy bezpieczeństwa dzieci w samochodach.

PostNapisane: 5 października 2011, o 08:45 
Przyjaciel forum

Dzięki chłopaki za pomoc. Do przyszłego sezonu już chyba wybiorę :) W razie czego jeszcze się odezwę. Dzięki Piotr za fotę fotelika i porady. Nie wiedziałem że teraz są foteliki rowerowe z możliwością regulacji oparcia. To znacznie poprawia komfort. Pamiętam że był to główny mankament starego fotelika. A ty drosik to chyba znasz wszystkie panie na rowerach w mieście ;)

Mam jeszcze jedną informację i prośbę zarazem. Jak wiecie od jakiegoś czasu w Polsce dostępna jest w necie strona ankiety projektu CASPER http://projektcasper.pl/ Powiem wprost ankieta potrzebuje promocji, potrzebuje wsparcia rodziców! Im więcej ankiet, tym dane będą dokładniejsze. Chodzi mi głównie o linkowanie na stronach WWW. Wysłałem kilka maili do redakcji kwidzyńskich portali i gazet, na razie cisza. Być może ktoś z was ma jakiś pomysł? Z naszego regionu, informację na temat CASPER zamieścił jeden z portali http://www.rodzinne-trojmiasto.pl/publicystyka/artykul/11-10-04/Chronmy-malych-pasazerow---czyli-CASPER-w-Polsce

PostNapisane: 5 października 2011, o 09:17 
Przyjaciel forum

Cytuj:
A ty drosik to chyba znasz wszystkie panie na rowerach w mieście

no baa, nawet mam je wszystkie sfotografowane ;) a tak na poważnie, to moja sąsiadka :)

PostNapisane: 9 października 2011, o 12:08 
Przyjaciel forum

Już za chwilę rusza nowy konkurs! Nagroda nie byle jaka :) Warto powalczyć. http://forum.e-kwidzyn.pl/viewtopic.php?f=67&t=10857

PostNapisane: 9 października 2011, o 15:00 
Przyjaciel forum

Niedawno pokazywałem dmuchane(!) siedzisko, które oczywiście ma homologację ECE R44. Ale to to już jakaś kpina i te mrzonki na temat bezpieczeństwa na stronie producenta. ECE jest do...

PostNapisane: 12 października 2011, o 23:16 
Przyjaciel forum

Polecam odwiedzenie profilu projektu Casper na FB https://www.facebook.com/ProjektCASPER
Warto tez zajrzeć na profil fotelik.info https://www.facebook.com/www.fotelik.info oraz nowy profil ciąża i pasy https://www.facebook.com/CiazaiPasy

PostNapisane: 14 października 2011, o 08:25 
Przyjaciel forum

Zaświtał mi w głowie pewien pomysł :) Co myślicie o tym aby w Kwidzynie można było sprawdzić poprawność montażu fotelika? Na przykład raz na kwartał? Może częściej? Myślę też o wykorzystaniu wiedzy kom. Jerzego Szatkowskiego naczelnika kwidzyńskiej "drogówki", jak zapewne wiecie brał on udział w szkoleniu fotelik.info. Skorzystalibyście z takiej okazji? Co wy na to drodzy Kwidzyniacy?

PostNapisane: 14 października 2011, o 08:32 
Przyjaciel forum

Myślę, że świetny pomysł, chociaż ja już nie muszę korzystać.

PostNapisane: 14 października 2011, o 08:48 

Cytuj:
Skorzystalibyście z takiej okazji? Co wy na to drodzy Kwidzyniacy?

Jestem za! Po tym, co wyprawiałeś z moim fotelikiem, śmiem twierdzić, że 90% fotelików jest źle mocowanych przez rodziców. :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 595 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 40  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1