Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: PARADA 11 LISTOPAD W GDAŃSKU DZIEŃ NIEPODLEGŁOŚCI
PostNapisane: 11 listopada 2011, o 20:11 
Przyjaciel forum

Głupota i tyle. Burmistrz nie wydał pozwolenia? Bardzo dobrze! Nie podoba się jeden nudny pochód i ten sam program co rok? Zostańcie w domu! O co wam chodzi? Nikt nie chce na ustawki już się umawiać? Policja bije? A kto rozdał kominiarki i wszystko inne do zasłonięcia twarzy? Czy trzymanie w rękach flagi usprawiedliwia rzucanie w policję kamieniami?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 11 listopada 2011, o 20:29 

Jeśli chodzi o marsz itp. wydarzenia, policja ma zmienione kompetencje w czasie zgromadzenia publicznego, wiadomo, ale jak można wyjaśnić fakt, kiedy to podchodzący policjanci, ot tak, do grupki ludzi, głównie młodzieży, zaczynają spisywać nie podając swoich danych, ani podstawy faktycznej i prawnej swego działania, gdzie w dodatku jeszcze byliśmy nagrywani?

PostNapisane: 11 listopada 2011, o 20:50 

LisuCFH napisał(a):
podchodzący policjanci, ot tak, do grupki ludzi, głównie młodzieży, zaczynają spisywać

LisuCFH , gwoli wyjaśnienia :) ... spisuje to się towar w sklepie podczas inwentaryzacji , a policjanci co najwyżej mogli Cię wylegitymować ;) :P

PostNapisane: 11 listopada 2011, o 20:52 
Przyjaciel forum

LisuCFH czy ty nie masz naprawdę innych zmartwień ?

PostNapisane: 11 listopada 2011, o 21:04 

Kropka napisał(a):
gwoli wyjaśnienia :) ... spisuje to się towar w sklepie podczas inwentaryzacji , a policjanci co najwyżej mogli Cię wylegitymować ;) :P

Ok niech będzie, w każdym razie, wszyscy wiemy, o co chodzi. ;)

Darek napisał(a):
czy ty nie masz naprawdę innych zmartwień ?

No niestety, to wyglądało tak dziwnie, że musiałem to zawrzeć w swojej wypowiedzi. Wszystkiego i tak nie opiszę słowami, trzeba było to zobaczyć.

PostNapisane: 11 listopada 2011, o 21:10 
Przyjaciel forum

LisuCFH napisał(a):
Wszystkiego i tak nie opiszę słowami, trzeba było to zobaczyć.

Skąd pewność, że trzeba? powiedz szczerze liczyłeś na zadymę.

PostNapisane: 11 listopada 2011, o 21:11 

LisuCFH,
W każdym razie możesz być dumny!

Dzień Niepodległości przepięknie uczczony,
w takim (trzeba przyznać) duchu Patriotycznym!

PostNapisane: 11 listopada 2011, o 21:22 

Darek napisał(a):
Skąd pewność, że trzeba? powiedz szczerze liczyłeś na zadymę.

Wbrew pozorom, nie liczyłem na zadymę, nie jestem zadymiarzem i nie lubię zadymy. Jeśli już mam rozwiązywać jakiś konflikt, robię to drogą dyplomacji.

Może i wyolbrzymiam sprawę, ale fakt faktem, dla mnie było to dziwne, tyle w temacie.
krzyzak napisał(a):
W każdym razie możesz być dumny!

Dzień Niepodległości przepięknie uczczony,
w takim (trzeba przyznać) duchu Patriotycznym!

Tak, pomimo tego wszystkiego, cieszę się, że mogłem uczestniczyć w tym ciekawym wydarzeniu, spotkać ludzi, poczuć tego ducha patriotyzmu razem z innymi zgromadzonymi. ;)

PostNapisane: 11 listopada 2011, o 21:31 
Obejrzałem w TV transmisje z bijatyk w Wa-wie i ogólne wrażenie jest przygnębiające.
Nie zamierzam wymądrzać się na temat akcji policji, jak i jej zaniechań, bo się na tym nie znam. Mogę się tylko dziwić stołecznym władzom, że wydają zgody na zgromadzenia zantagonizowanych środowisk w jednym miejscu (Plac Konstytucji a Marszałkowska przy Wilczej, to jak u nas z Dworca PKP do Placu Plebiscytowego, albo i blizej).

Lewacy mogliby się odwalić od Dnia Niepodległości i święcić sobie 22 lipca, albo rocznicę rewolucji bolszewickiej.
Nie udało się bojówkom lewackim z Niemiec zaproszonym przez Seweryna Blumsztajna z Wyborczej. Zorganizowane komanda w czarnych uniformach przyjechały kilkoma autokarami i na samym wstępie stłukli maszerujący oddział uczestników rekonstrukcji historycznej w napoleońskich uniformach oraz te osoby, z biało-czerwoną w ręku, które napotkali na swej drodze. Pognani przez policję schronili się i zabarykadowali zupełnie "przypadkowo" w lokalu Krytyki Politycznej, gdzie mieści się jaczejka rodzimych lewaków. Policja zwinęła ich dwie godziny przed główną zadymą.

Na Pl.Konstytucji zwracała uwagę szczególnie agresywna aktywność facetów w białych kominiarkach, którzy przemieszczali się grupą i sprytnie umykali policji.
150 osób przymknięto, ileś tam wyłuskają jeszcze z monitoringu, ale faktycznym organizatorom dzisiejszego nieszczęścia, którzy oficjalnie od tygodnia zwoływali blokadę Marszu Niepodległości we wszystkich mediach, jak i gościnnie sprowadzających na Mazowsze lewacko-anarchistycznych "krzyżaków" - jestem pewien, że włos z głowy im nie spadnie, bo nie ma takiej "opcji".

PostNapisane: 11 listopada 2011, o 21:59 

Darek, zastanów się czlowieku co Ty piszesz.
Posłuchaj, panowie wydali kupę kasy na wieniec, postarali się aby wszystko było legalne
i zorganizowane.
A Ty sugerujesz, ze ktoś tam liczył na bijatykę. Może dość tego słupiego oceniania, bo tylko wieczne jęki, \
że młodzi siedzą tylko pod blokami i jarają zielone. A kiedy chcą coś zrobić, coś pięknego, fajnego,
to "liczyłeś na bijatykę".

A za Warszawę mi wstyd....

PostNapisane: 11 listopada 2011, o 22:02 

Dzień niepodległości to nasze najważniejsze święto państwowe, to święto możemy traktować jako sumę działań patriotycznych, zrywów w historii naszego kraju stąd tyle pozytywnych emocji które wypływają w dniu 11 listopada. Ta data, w roku 1918 umożliwiła nam założenie państwa polskiego, ponowne założenie czegoś co nie istniało od ponad 120 lat. Od roku 1918 trwały zacięte boje o granice marginalne Polski, praktycznie przez 4 kolejne lata Polska walczyła o uwarunkowanie granic. W całej Polsce obchodziliśmy to wydarzenie, nasze miasto - Kwidzyn nie było również w tym bierne. Jak co roku władze naszego pięknego miasta zorganizowały tradycyjny pochód. Jednak w tym roku miało to wyglądać zupełnie inaczej, za sprawą kibiców - patriotów, a nawet patriotów - kibiców którzy postanowili zorganizować przemarsz ulicami miasta. Niestety pierwotne plany organizacji zpełzły na niczym stąd przed obchodami postanowiliśmy iść z mieszkańcami miasta, zważywsz na wczesną godzinę zjawiły się osoby dla których Polska jest czymś ważnym, najważniejszym. Nie patrząc na przeciwności losu oraz godzine poranną kibice kwidzyńskiego Rodła pojawili się przed mogiłą nieznanego żołnierza. Kibice Rodła byli obecni na marszu w około 30 osób, co jest średnim wynikiem jednak proszę zwrócić uwagę na przeciwności któych było sporo. Zakupiliśmy wieniec, który miał symbolizować nasz herb, a przypomnijmy że w tym herbie zawarty jest znak Rodła, co daje nam dumę i większą wiarę w to co robimy, symbol który tyle lat opierał się w sercach Polaków na obcej ziemi. Po apelu poległych nadszedł czas na złożenie wieńca, uroczyście złożyli go trzej kibice. Kibice mieli na sobie oczywiście szaliki, element po którym rozpoznaje się kibiców. Warto nadmienić że zostaliśmy mile przywitani przez harcerzy i ludzi, jednak pozostaliśmy w cieniu naszych bohaterów - kombatantów, na myśl o nich ciepło w sercu się robi, a uśmiech powraca na twarz. Są to ludzie wielcy, więksi od każdego żyjącego w tym kraju.. to oni dali nam jezyk, wolność. To oni pokazali że warto wierzyć, dziś dla mnie są synonimem zwycięstwa i honoru. Niestety od początku byliśmy inwigilowani przez służby policyjne, oraz niewątpliwie prowokowani aczkolwiek niestety nie wiem do czego. Na wstępie kamerowanie nas przez kryminalnych, wykonali to bardzo skrupulanie jak na każdym meczu Rodła. Dla nas to nic nowego, jednak budziło to we mnie zażenowanie że ktoś nie potrafi zachować się przy takiej okazji. Władze lokalne zaprosiły nas do marszu, za osobą pana burmistrza. Kibice Rodła przeszli z placu kombatantów pod pomnik jakże wielkiej osoby jaką był Józef Piłsudski, jednego z twórców odrodzonej Polski. Na miejscu w ciszy i skupieniu wysłuchaliśmy pieśni legionów, pierwszej brygady. Duma nas rozpierała, bedąc przy marszałku. Po wszystkich uroczystościach na "deptaku" cały przemarsz kierował się do katedry, by pomodlić się, oddać hołd. Oczywiście mieliśmy zamiar udać się pod nasz zamek, niestety nastąpił nieoczekiwany zwrot. Grupę sympatyków Rodła otoczyli policjanci, otoczyli zwarcie by wylegitymować patriotów potążających ku chwalę Ojczyzny. Niestety zostaliśmy oddzieleni od reszty manifestacji co sprawiło że wielu z nas poczuło się gorszymi obywatelami, ze względu na wiek ?, może ze wzgledu na to że byliśmy tam bardziej rozpoznawalni, bo nie ubrani w garnitury ?. Niestety kwidzyńska policja kolejny raz zachowywała się bardzo arogancko, i niestety nie pasywnie. Wedle mnie oddzielenie nas od pozostałych uczestników marszu, odosobnienie i arogancja jest przykładem tego jak można tracić szacunek w oczach młodych w których tętniła duma że mogą być, uczestniczyć w wielu przypadkach pierwszy raz w tym. Tutaj chciałbym przykuć uwagę na zachowanie pozostałych ludzi będących za otaczającą nas policją, którzy w jednoznaczny sposób udzielili się za nami, padały hasła gdzie oni mają godność i honor ?. Osobne podziękowania należą się panu burmistrzowi, Andrzejowi Krzysztofiakowi który wstawił sie za nami w bardzo jasny sposób, wraz z nim był jeszcze jeden przedstawiciel władzy oraz przewodniczący (niestety nie znam stopnia) harcerzy który prowadził uroczystości. Podziękowali nam za uczestnictwo w marszu, było mi niezmiernie miło. Jednak postanawiamy nie przestawać na tym, byliśmy zdeterminowani by dojść do naszego celu - katedry. Wraz z nami (skrótem) wybrał się burmistrz miasta, pan Krzysztofiak, cóż chyba jednak obawy policjantów zpełzły znów na niczym. Po dojściu w oblicze naszej perełki architektonicznej, i symbolu miasta dajemy zdecydowanie znać po co tu jesteśmy, dla kogo gromkim śpiewem "Bóg Honor i Ojczyzna". Nadal inwigilowani przez policje rozchodzimy się do domów i na mszę, warto dodać że kibice wracający z manifestacji nie raz spotkali się z kwidzyńskimi służbami które posuwały się do takich środków jak zajechanie na chodnik. Nie dajemy się prowokować i powtarzamy znów "Bóg Honor i Ojczyzna". Na koniec jeszcze dodam ze jeden kibic KKS-u został przeszukany w drodze powrotnej, gdy był sam. Mimo wszystko nie jesteśmy w złych humorach, jedynie w sercu tkwi zażenowanie że "nasze" służby tak traktują patriotów, zadajmy sobie pytanie kiedy podobnie traktowano patriotów ?.

Pozdrawiam i do zobaczenia za rok, dziękuję wszystkim którzy byli z nami.

Kibic Rodła Kwidzyn.

PostNapisane: 11 listopada 2011, o 23:37 

krzyzak napisał(a):
BombeL1916 napisał(a):
http://www.youtube.com/watch?v=BHTrAcSHdsU

To czego oczywiście media nie pokażą. Żeby nie było niedomówień, nie mówię, że było wzorowo, że uczestnicy marszu nic nie zrobili. Podejrzewam jednak, że tak zupełnie bez prowokacji się nie obeszło.

Oczywiście!!Przecież to jasne!!
To przecież policji zależało na zadymie!!

A tak na marginesie:
Myślę że jak bym był policjantem, a skopali by mojego kolegę policjanta.
Tylko za to że jest policjantem i próbuje pilnować porządku:
To wybacz, ale nie wiem jak ja bym zareagował.

Nigdzie nie napisałem, że to policja prowokowała. Podałem tylko przykład, że zachowują się tak jak im... powiedzmy, że jak im nie przystoi. Nie było mnie w Warszawie, nie widziałem na własne oczy co się działo, nie będę wpadał w polemikę. Na pewno nie będę jej konstruował w oparciu o "rzetelne" reportaże telewizji, nie raz się przekonałem, że mają wspólnego z prawdą mniej niż się mogło wydawać.

PostNapisane: 11 listopada 2011, o 23:49 

Ciekawi mnie jak pieski skomentują zachowanie niby cywila psa ....

Obrazek

PostNapisane: 12 listopada 2011, o 01:39 

BombeL1916 napisał(a):
Podałem tylko przykład, że zachowują się tak jak im... powiedzmy, że jak im nie przystoi.

"BombeL1916"Nie bądź śmieszny!!

Tak oczywiście! Policjantów można napier....ć czym się da i ile się da.
I to jest OK!
Ale jak już policjant odda, i to czasami w taki sam sposób.
No to wtedy krzyk!!!Że im nie przystoi!!!
I że biją naszych!!
My tu grzecznie w dobrych zamiarach, a Oni (Psy)nas biją.

BombeL1916 napisał(a):
Nie było mnie w Warszawie, nie widziałem na własne oczy co się działo, nie będę wpadał w polemikę.

Dlatego nie wiemy jak było naprawdę?
Mogło być przecież też tak jak napisałem:
Że przed chwilą ten sam pobity przez cywila mógł brutalnie pobić policjanta

A jak ja bym był policjantem, a kilku bandziorów skopało by mi kumpla policjanta, (tylko za to że, próbuje pilnować porządku bo na tym polega jego praca).
To gdybym dorwał takiego bandziora, to nie wiem czy nie zachował bym się tak samo jak ten cywilny policjant pokazany na filmie!
Zresztą, nigdy nie byłem po stronie bandziorów!

A tak przy okazji.
Wyobraź sobie taką sytuację:
Paru pijanych bandytów (nie kibiców) dla sportu, pobiło policjanta, (który akurat miał służbę i trafił na nich w ciemnej ulicy) i zaczynają uciekać.
Na pomoc przybiega mu kumpel policjant, po cywilnemu łapie jednego ze zbirów i wymierza mu (w afekcie i nerwach) parę nieprzepisowych razów .
Po czyjej wtedy byś był stronie?
Biednego bandyty?

BombeL1916 napisał(a):
Na pewno nie będę jej konstruował w oparciu o "rzetelne" reportaże telewizji, nie raz się przekonałem, że mają wspólnego z prawdą mniej niż się mogło wydawać.

Dlatego zostawmy wyjaśnienie tego, tym którzy od tego są.
Bo tak naprawdę to ani Ty, ani ja nie wiemy jak było naprawdę.

A jak znam życie, to pewnie będzie tak , że gliniarza rozpoznają i ukarzą, a bandziorowi się upiecze.

PostNapisane: 12 listopada 2011, o 08:09 
Przyjaciel forum

krzyzak,
Czyli gdybyś szedł przez miasto i nagle dostał wpier*** od policjanta to byś jeszcze mu za to podziękował :?:

Sorry starty, ale oni mają być przeciwieństwem bandytów i nie reagować impulsywnie tylko racjonalnie. Jeżeli ktoś tego nie potrafi to nie jest godzien być policjantem.
Możliwe, że człowiek z poniższego filmiku będzie się starał o odszkodowanie, wiesz z czyjej kieszeni zostanie wypłacone :?: oczywiście, że wiesz, z naszej.

http://www.youtube.com/watch?v=BHTrAcSHdsU#t=0m30s

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1