Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: PARADA 11 LISTOPAD W GDAŃSKU DZIEŃ NIEPODLEGŁOŚCI
PostNapisane: 12 listopada 2011, o 16:23 
Cytuj:
Czy obraz stereotypowego kibica ma się kojarzyć tylko z tym, który rozkręca zadymy na stadionie? Bez przesady... Więcej tolerancji dla tych normalnych, dla prawdziwych kibiców i patriotów, którzy pokazują swój patriotyzm nie tylko 11 listopada.

Ależ oczywiście, każdy chcialby żeby kibic kojarzył się z kibicowaniem i ja im w tym kibicuję. Napisałem swoje odczucie, to co widziałem to jednak było bardziej pokazywaniem się niż pokazywaniem patriotyzmu.

PostNapisane: 12 listopada 2011, o 16:34 

W porządku, faktem jest, że nie było flagi Polskiej ani nic podobnego w tej ekipie, co by się ze świętem kojarzyło, jedynie dwie osoby miały szaliki Polski. Ja się cieszę, że mimo wszystko, Ci ludzie zechcieli przyjść i być z innymi, złożyć hołd walczącym o wolną Polskę, a nie siedzieć w domu i być biernymi wobec tej uroczystości i wszystkiego, co z tym jest związane.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 12 listopada 2011, o 18:10 
Przyjaciel forum

Moje fotki z Kwidzyńskich obchodów Dnia Niepodległości:
https://picasaweb.google.com/1148056096 ... WKwidzynie

Jak ktoś chce zdjęcie w pełnej rozdzielczości, to niech śmiało pisze na priv.

Tytuł: Bilans
PostNapisane: 12 listopada 2011, o 18:54 
Bilans wydarzeń w Wa-wie 11.11.11
Cytuj:
Blisko połowa zadymiarzy zatrzymanych wczoraj przez policję podczas starć w Święto Niepodległości w Warszawie to lewaccy bojówkarze zza Odry. …210 osób zatrzymano przez policję, w tym: 92 obywateli Niemiec, po jednym z Węgier, Danii i Hiszpanii w trakcie ulicznych rozrób w Warszawie w Święto Niepodległości.

- Osoby te zostały zatrzymane i doprowadzone na komendy policji w związku z naruszeniem nietykalności cielesnej funkcjonariuszy i uszkodzeniem mienia (…)
W piątek w Marszu Niepodległości maszerowali sympatycy konserwatywnej i narodowej prawicy m.in. działacze Młodzieży Wszechpolskiej i ONR, ale też prawicowi publicyści i politycy, z drugiej- organizacje lewackie i anarchistyczne, wsparte przez sympatyzujących z lewicą celebrytów skupione w Koalicji Porozumienie 11 listopada organizowały uliczną blokadę „faszystów".

Świętowanie zakończyło się rozróbą zadymiarze zarówno z lewicy jak i uczestniczący w demonstracji po stronie prawicy zaatakowali funkcjonariuszy policji (…)
Do pierwszych starć doszło już kilka minut po południu. Na ulicy Nowy Świat pojawiła się grupa około 150 bojówkarzy z Niemiec, działaczy nielegalnej organizacji Antifa(…)
Bojówkarze z niemieckiej Antify na Nowym Świecie starli się też z policją. Rozproszeni schronili się w kawiarni „Nowy Wspaniały Świat" należącej do środowiska „Krytyki Politycznej". – Doskonale wiedzieli, gdzie biec, mieli opanowaną trasę – mówi jeden z policjantów uczestniczących w akcji (...)

Jeszcze przed tygodniem Krytyka Polityczna wydała oświadczenie: „Zarówno 'Porozumienie 11 listopada', setki organizacji i projektów wokół niego zorganizowanych jak i tysiące Warszawiaków będą dumni, jeżeli faktycznie antyfaszyści z Amsterdamu, Sztokholmu, Paryża, Moskwy, Pragi czy Berlina wesprą naszą blokadę" ( …)
Do starć lewaków i kiboli piłkarskich z policją doszło też już w trakcie Marszu Niepodległości. Bilans: kilkadziesiąt osób rannych w tym czterdziestu policjantów, zniszczone czternaście radiowozów - W związku z naruszeniem nietykalności cielesnej funkcjonariuszy i uszkodzeniem mienia zatrzymaliśmy osoby najbardziej agresywne. Teraz musimy je rozpoznać, wskazać jak się zachowywały, żeby potem móc przedstawiać określone zarzuty- powiedział rzecznik Policji. (źródło)

Ostatnio czytam listy Czesława Miłosza (wydane w 1999 r.), w których jest znamienna wypowiedź Tadeusza Krońskiego, mentora Leszka Kołakowskiego i jednego z intelektualistów najbardziej zaangażowanych w tworzenie reżimu stalinowskiego w Polsce: „Kto daje nam gwarancję, że ten ustrój, który umożliwia wolność i postęp, przejdzie przez wszystkie niebezpieczeństwa? Na kim się opieramy? Górnicy, część robotników i nawet Żydów (myślę, że nie więcej jak 20%). Że większość jest jeszcze przeciw nam, to dlatego mamy zrezygnować z takiej szansy historycznej? No więc i ja czasem celowo daję się ponieść temperamentowi: My sowieckimi kolbami nauczymy ludzi w tym kraju myśleć racjonalnie bez alienacji".
Wczoraj, rodacy morderców i podpalaczy Warszawy sprzed pół wieku, zaproszeni tu przez kolorowych postępowców uczyli Polaków tym razem tolerancji za pomocą metalowych prętów szczęśliwie i prawie w porę skonfiskowanych im przez polską policję.

Ale to wszystko furda i nie ma znaczenia. A nadzieja polskiej pożal się Boże lewicy, czyli "Krytyka Polityczna" Sławomira Sierakowskiego wydała oświadczenie o wielkim sukcesie tego dnia w Warszawie. Czytamy w nim: "Marsz Niepodległości przeszedł. Czy wygrał? (...) Kolorowa wygrała! (http://wyborcza.pl/1,76842,10631763,Osw ... znej_.html)
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Porównując ten rok z 2009 Kwidzyńskie obchody święta są coraz bardziej kolorowe :arrow: http://picasaweb.google.com/Budslavsky/ ... 1Listopada.

-- 12 lis 2011, 2011 19:15 --

(off) :oops:
To było tutaj :arrow: viewtopic.php?f=127&t=6228

PostNapisane: 12 listopada 2011, o 19:24 

Oczywiście jak zwykle cos nie w smak. Jest coś robione- źle. Panuje marazm- też źle.
Prosze, nauczcie się może doceniać jakieś inicjatywy lokalne ze strony młodych ludzi.
Patriotyzm to domena tylko ludzi starszych? Dlaczego?
Bo żyliście za młodu w paskudnych czasach i tylko wy wiecie co to znaczy kochać Ojczyznę?
Każdy pokazuje swoją miłość, oddanie tak jak potrafi. Nie wolno tego krytykować, a raczej nie przystoi.
Jeden wywiesza flagę, drugi kupuje wieniec i idzie, trzeci codziennie robi coś dla Polski,
coś dla jej mieszkańców.
W tym roku może to było troszkę nieudolne, może odrobinę niedopracowane, ale...
dajcie NAM czas.

PostNapisane: 12 listopada 2011, o 20:16 
Przyjaciel forum

Nie zapominaj, że byliscie tam jako goscie. Organizatorem byl starosta.

PostNapisane: 13 listopada 2011, o 12:46 

Mała relacja z Warszawy okiem jednego z kolegów z forum fotograficznego:
http://www.canon-board.info/showthread. ... 389&page=3

Świat byłby bezpieczniejszy, gdyby przed wejściem do samolotu trzeba by było zjeść kawałek bekonu.
NDIE

PostNapisane: 13 listopada 2011, o 13:15 

drosik, przecież nikt sobie niczego nie przypisuje.
Obchody 11 listopada zostały zorganizowane przez miasto (zresztą, jak co roku),
a kibice się tylko pod nie podczepili. Za co nie należy ich (nas..) krytykować.

PostNapisane: 13 listopada 2011, o 23:53 
Dzień Niepodległości? A co to za święto? To nie tytuł filmu o najeźdźcach z kosmosu?

Ja znam Święto Niepodległości. Tak dla porządku.

Panowie kibice, po co te licytacje na to kto jest większym patriotą, kto zna więcej weteranów i kto komu uścisnął dłoń. Gdzie skromność, anonimowość i brak szukania rozgłosu? A co, nie można wmieszać się w tłum i iść ze wszystkimi? Nie, trzeba się wyróżnić, pokazać! Może jeszcze napiszcie ile Was kosztował ten wieniec? Czekacie na owacje czy co? Czego w zamian chcecie? Czujecie się jakimiś wybrańcami? Pozerstwo i tyle.

Podpis Lisu CFH wiele wyjaśnia:
"Stoimy dumni, oblani światłem reflektorów, nikt nie śmie nas tknąć. Karty na stół, pojedynek, posiejemy strach w granicach i poza nimi. Sami weźmiemy co się nam należy i cały kraj obiegnie nasze słowo."

PostNapisane: 14 listopada 2011, o 00:35 

Akurat ten mój podpis, który raczyłeś zacytować, jest to tłumaczenie fragmentu utworu thrashmetalowego, jednakże nie odnoszę się tym wpisem akurat do kibiców i do klubu Rodło Kwidzyn, do jakiegoś skrajnego fanatyzmu. Fakt faktem stoję po stronie tych kibiców, ale moje związki z Rodłem kończą się jedynie na zwykłej sympatii do klubu, więc ze mnie praktycznie jest żaden kibic, bo nawet nie byłem na żadnym meczu. Ten wpis odnosi się do innej dziedziny życia niż kibicowanie.

Poza tym skąd twierdzenie, że ktoś chce się licytować, kto jakim jest patriotą, kto jest lepszy od kogo? Nikt niczego nie oczekuje, po prostu został wypełniony obywatelski obowiązek upamiętnienia poległych za wolność kraju. Przedstawiona została sytuacja, jaka wyglądała z mojego punktu widzenia czy chociażby WST 1939 odnośnie Święta Niepodległości w Kwidzynie. Nie uważam, żeby to wszystko było w jakikolwiek sposób pozerstwem.

PostNapisane: 14 listopada 2011, o 06:11 

LisuCFH napisał(a):
Poza tym skąd twierdzenie, że ktoś chce się licytować, kto jakim jest patriotą, kto jest lepszy od kogo?

Komunistow bardzo boli patriotyzm wsród KIBOLI.

PostNapisane: 14 listopada 2011, o 06:45 
Przyjaciel forum

Cytuj:

Jeszcze strzel kilka stadionowych hasełek. W imię wolności i niepodległości...

PostNapisane: 14 listopada 2011, o 09:14 

electro_nick napisał(a):
Jeszcze strzel kilka stadionowych hasełek. W imię wolności i niepodległości...

Nie jestem tak słaby jak Ty, by korzystać ze słów osób innych.

Ty masz jakis problem - a moze to problem jest z Toba. Pobili Cie kibice? A moze boli Cie niepodlegla Polska?

PostNapisane: 14 listopada 2011, o 10:45 
Przyjaciel forum

fusek napisał(a):

Dobre! zapisuję sobie to. :D :D :D

Masz u Jarka Kaczyńskiego duże piwo.

PostNapisane: 14 listopada 2011, o 11:03 

Darek napisał(a):
fusek napisał(a):

Dobre! zapisuję sobie to. :D :D :D

Masz u Jarka Kaczyńskiego duże piwo.

a Ty u Palikota wygrales kolacje z Biedroniem:)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1