Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2612 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68 ... 175  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Budowa mostu koło Kwidzyna w ciągu DK90
PostNapisane: 1 grudnia 2011, o 19:03 

chanbord-co do ilości przęsęł wszystko się zgadza.Nie wrysowałem jednej podpory,która będzie dobudowana,a ilość segmentów pozostaje ta sama,czyli 16.Jeśli chodzi o przyspieszenie prac,patrzę na to z dużą obawą.W następnym wejściu wytłumaczę o co chodzi.
Dzięki adminowi,że wycina pyskówki. :)

PostNapisane: 1 grudnia 2011, o 20:10 
Przyjaciel forum

Tak naprawdę to też mam obawy, bo jeśli nie przyspieszą 37-mio dniowego cyklu segmentu, to faktycznie się nie wyrobią. Dodatkowo dochodzi jeszcze zewnętrzny czynnik, czyli pogoda, która może dodatkowo opóźnić prace mostowe. Ilość segmentów na Twoim rysunku jest trafnie oszacowana i na tą chwilę jest się czym martwić. Chciałbym żeby nie było to prawdą. Pożyjemy zobaczymy, a nóż widelec cykl jednego segmentu zmaleje o połowę?! :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 5 grudnia 2011, o 21:01 

Budowa mostu w Kwidzynie prowokuje do powstawania nowych inwestycji drogowych - bliżej oraz dalej.
Lada moment rusza jakże wyczekiwana od wielu wielu lat na Powiślu i Warmii modernizacja ścieżki DW-521
od granicy województw pomorskiego oraz warmińsko-mazurskiego koło miejscowości BRONOWO (gm. Susz)
przez miasto SUSZ do miasta IŁAWY. Oj będzie fajnie, będzie...

PostNapisane: 5 grudnia 2011, o 21:25 

Aż się prosi o budowę północno-wschodniego kawałka obwodnicy Kwidzyna :)

PostNapisane: 6 grudnia 2011, o 07:55 

Rzędzian napisał(a):
od granicy województw pomorskiego oraz warmińsko-mazurskiego koło miejscowości BRONOWO (gm. Susz)
przez miasto SUSZ do miasta IŁAWY.

I tradycyjnie juz to co w okolicy Kwidzyna zostanie pominiete. Ciekawe czemu u nas remontuje sie drogi od granicy do granicy a nie od poczatku do konca? Jak sobie dobrze przypominam, to remont drogi z Kwidzyna do Prabut odbyl sie ostatnio jakies 20 lat temu a obecnie to, co sie dzieje w okolicy Raniewa to absolutne apogeum.

PostNapisane: 6 grudnia 2011, o 08:54 

Na stronce GDDKIA znalazłem przetarg.

„Roboty budowlane dodatkowe do zamówienia podstawowego: „BUDOWA MOSTU PRZEZ RZEKĘ WISŁĘ KOŁO KWIDZYNA WRAZ Z DOJAZDAMI W CIĄGU DROGI KRAJOWEJ NR 90” – Obniżenie poziomu wód gruntowych poprzez wykonanie dodatkowego drenażu na odcinku od km 11+670 - 11+875”

Potrzeba wykonania drenażu na odcinku od km 11+700 do km 11+927 wynikła na etapie realizacji projektu. Z uwagi na występowanie w korycie wysięków wody oraz stwierdzony odmienny od określonego w opracowaniu projektowym rodzaj i stan gruntów zadecydowano o konieczności obniżenia poziomu wód gruntowych na wskazanym odcinku.
Projektant zdecydował, że w związku z występującymi w podłożu gruntowym sączeniami konieczne będzie obniżenie poziomu wód gruntowych na odcinku od km 11+670 – do km 11+875 poprzez wykonanie drenażu. Obniżenie poziomu wód poprzez wykonanie drenażu pozwoli na prawidłowe przygotowanie podłoża pod konstrukcję jezdni.

Termin realizacji:
do dnia 19.12.2012 r.

To chyba gdzieś pod górą przy Lotosie?

PostNapisane: 6 grudnia 2011, o 18:38 
Przyjaciel forum

Pogoda dziś znów zachęcała do wędrówki, więc pogoniłem nad Wisłę by poobserwować postępy mostowych prac.

Po naszej stronie zazbrajana jest trzecia część belki mostowej
Zazbrajany jest przyczółek mostu
Zbrojona jest podstawa prawej podpory mostu. Na niej zostanie zbudowana podpora tymczasowa.
Elementy zbrojenia pokazują umiejscowienie i kąt przyszłych filarów (tak myślę).

Na konstrukcję tym razem nie wchodziłem, bo prace przy wykonywaniu kolejnych segmentów są powtarzalne
i nie chcę zanudzać Amatora48.

W nurtowej podporze wykonano betonowy korek i wczoraj wypompowano wodę. Woda nadal podsiąka, trzeba będzie
dolać betonu. Pozostała w niej jeszcze łódka. Po uszczelnieniu podpory, zacznie się żmudne skuwanie końcówek pali.

Na lewym brzegu zalewany jest fundament lewej podpory mostu. Wykonano też stabilny namiot nad wytwórnią segmentów estakady.
Estakada składa się już z dziesięciu segmentów i mierzy 300 metrów. Do świąt planuje się jeszcze wykonanie dwóch segmentów.

Jedna fotka - reklamowa (trzeba reklamować swoich) - koparki Terenów Zielonych państwa Kędziorów, która pracowała na podporze nurtowej.

Uzyskałem odpowiedzi na parę pytań.
Przed podporą nurtową nie będzie budowana ostroga przeciwlodowa. Sama podpora jest bardzo masywna a jej krawędź natarcia będzie ostra.
Przy betonowaniu podpór, gdy wystąpią mrozy - zastosowane zostaną podgrzewane namioty i prace będą trwały.

Tyle na dzisiaj :D

Załączniki:
mostowo_01.JPG
mostowo_01.JPG [ 266.81 KiB | Przeglądane 105369 razy ]
mostowo_02.JPG
mostowo_02.JPG [ 260.04 KiB | Przeglądane 105369 razy ]
mostowo_03.JPG
mostowo_03.JPG [ 254.37 KiB | Przeglądane 105369 razy ]
mostowo_04.JPG
mostowo_04.JPG [ 235.02 KiB | Przeglądane 105369 razy ]
mostowo_05.JPG
mostowo_05.JPG [ 212.71 KiB | Przeglądane 105369 razy ]
mostowo_06.JPG
mostowo_06.JPG [ 256.14 KiB | Przeglądane 105369 razy ]
mostowo_07.JPG
mostowo_07.JPG [ 225.13 KiB | Przeglądane 105369 razy ]
mostowo_08.JPG
mostowo_08.JPG [ 234.64 KiB | Przeglądane 105369 razy ]
mostowo_09.JPG
mostowo_09.JPG [ 253.52 KiB | Przeglądane 105369 razy ]
mostowo_10.JPG
mostowo_10.JPG [ 237.02 KiB | Przeglądane 105369 razy ]
mostowo_11.JPG
mostowo_11.JPG [ 200.97 KiB | Przeglądane 105369 razy ]
mostowo_12.JPG
mostowo_12.JPG [ 161.33 KiB | Przeglądane 105369 razy ]
mostowo_13.jpg
mostowo_13.jpg [ 197.28 KiB | Przeglądane 105369 razy ]
mostowo_14.jpg
mostowo_14.jpg [ 174.84 KiB | Przeglądane 105369 razy ]
mostowo_15.JPG
mostowo_15.JPG [ 239.01 KiB | Przeglądane 105369 razy ]
mostowo_16.jpg
mostowo_16.jpg [ 216.27 KiB | Przeglądane 105369 razy ]

PostNapisane: 6 grudnia 2011, o 19:11 

Ależ oni tam ostro jadą z tamtej strony. Ciekawy będzie efekt spotkania się dwóch konstrukcji-naszej i lewostronnej...

Obrazek

PostNapisane: 6 grudnia 2011, o 21:10 

Pogoda sprzyja budowie mostu,a czy będzie można przyspieszycz oddawanie segmentów to polecam http://www.ikb.poznan.pl/almamater/bibl ... kladka.pdf :idea:
Temperatura odczuwalna -http://www.label.pl/po/wind-tab.html

Ostatnio edytowano 6 grudnia 2011, o 21:21 przez Amator48, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 6 grudnia 2011, o 21:21 
Słyszałem dzisiaj, że przyspieszenie oddawania segmentów nastąpi po wylaniu podpór. Podobno wytwórnia betonu nie jest na tyle wydolna żeby produkowała beton na przęsła i podpory równocześnie.

PostNapisane: 6 grudnia 2011, o 21:37 

MACIEKZB napisał(a):
Słyszałem dzisiaj, że przyspieszenie oddawania segmentów nastąpi po wylaniu podpór. Podobno wytwórnia betonu nie jest na tyle wydolna żeby produkowała beton na przęsła i podpory równocześnie.

Co do podpór w korycie rzeki,to nie mają wyboru,muszą wyjść do góry, kra (a może jej nie będzie?) może zniszczyć wykonane już zbrojenie.

PostNapisane: 6 grudnia 2011, o 22:22 
Przyjaciel forum

Amator48 napisał(a):
MACIEKZB napisał(a):

Co do podpór w korycie rzeki,to nie mają wyboru,muszą wyjść do góry, kra (a może jej nie będzie?) może zniszczyć wykonane już zbrojenie.

Z tego co mi wiadomo, to podpory tymczasowe są już w dolnej części zabetonowane, tylko tego nie widać bo stal zasłania. Przy podporach głównych
praca trwa pełnym gazem.

Podzielę się jeszcze jedną ciekawostką z dzisiejszego dnia.
Otóż, do tej pory przy wejściu na budowę - pożyczałem od kask od budowlańców. Postanowiłem to zmienić,
dziś pojechałem do Muszkieterów i kupiłem kask budowlany. Kosztował... :!: niecałe 14 złotych :!: :D :D :D

PostNapisane: 6 grudnia 2011, o 22:46 
Przyjaciel forum

MACIEKZB napisał(a):

Nie jestem budowlańcem i jeśli jestem w błędzie to proszę mnie poprawić. Wydaje mi się, że większość czasu zabiera przygotowanie do wylania, a nie samo wylewanie czy też produkcja betonu. Prace zbrojeniowe itp. są najbardziej czasochłonne i to należałoby przyspieszyć żeby zejść z cyklem. Tak czy siak nie będę miał pretensji, jeśli budowa się opóźni o kilka miesięcy. Cóż to znaczy w porównaniu z kilkudziesięcioma latami oczekiwania na rozpoczęcie budowy? :)

PostNapisane: 6 grudnia 2011, o 22:53 

Cytuj:
Nie jestem budowlańcem i jeśli jestem w błędzie to proszę mnie poprawić. Wydaje mi się, że większość czasu zabiera przygotowanie do wylania, a nie samo wylewanie czy też produkcja betonu. Prace zbrojeniowe itp. są najbardziej czasochłonne i to należałoby przyspieszyć żeby zejść z cyklem.

Sądzę, że przerzucenie wszystkich zbrojarzy, którzy obecnie muszą pracować na podporach, powinno rozwiązać problem.

PostNapisane: 7 grudnia 2011, o 16:48 

Piotr_J napisał(a):
Cytuj:
Nie jestem budowlańcem i jeśli jestem w błędzie to proszę mnie poprawić. Wydaje mi się, że większość czasu zabiera przygotowanie do wylania, a nie samo wylewanie czy też produkcja betonu. Prace zbrojeniowe itp. są najbardziej czasochłonne i to należałoby przyspieszyć żeby zejść z cyklem.

Sądzę, że przerzucenie wszystkich zbrojarzy, którzy obecnie muszą pracować na podporach, powinno rozwiązać problem.
Opadają mi ręce jak słyszę opinie z serii "dajcie więcej chłopa a budowa ruszy z kopyta". Podczas robót zbrojarskich i ciesielskich są granice wydajności i nie rosną one proporcjonalnie do ilości ludzi. Co więcej grozi to dodatkowo wypadkiem na budowie.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2612 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68 ... 175  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1