Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 164 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Atak
PostNapisane: 24 stycznia 2012, o 22:22 

To dobrze, że są tacy ludzie jak mirror. Pokazują nam jaką drogą kroczyć. Oczywiście, oryginały przede wszystkim. Niestety, zabawa np. na weselu już pewnie nie będzie taka fajna, bo utwory grane tam są w większości "zhakowane". Chyba, że zespół ma pozwolenia, opłacone ZAiKS-y itp na wykonywaną muzykę. Albo gra własne kawałki. Osobiście, mirror, nie wierzę, że nie masz ani jednego pirata. I nie musisz mi udowadniać, że jest inaczej. Jeżeli się mylę to miej satysfakcję. Podkreślam, nie jestem za piractwem, ale jeżeli mam oryginał to czemu nie mogę dać posłuchać go znajomemu? A on mieszka daleko. Wyślę mu pliki netem i wiem, że nie zniszczy ich kurier czy ambitnie walący pieczęci poczciarz. I wiedz kolego, że nie moim celem jest atakowanie Ciebie osobiście. Szanuję Twoje zdanie i nie wcinam się w Twoje poglądy. Po prostu nawiązałem do Twojego zdania.

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 24 stycznia 2012, o 23:40 

Czym innym jest walka o korzystanie z oryginałów (w archiwum forum można znaleźć moje zdanie na ten temat i jest niemal identyczne ze zdaniem mirror'a) a czym innym jest wdrażanie SOPA PIPA i ACTA a tym bardziej SPOSÓB ich "omawiania" i przygotowywania.
@mirror - jesteś pewien, że kasa z płyty trafia do artysty? Sporo artystów i twórców jest przeciwko ACTA/SOPA/PIPA

ot taki przykład: http://www.youtube.com/watch?v=aCkX0KcNwrI

Wojciech Cejrowski na temat:
Cytuj:
Na temat ACTA myślę tak: ZAGROŻENIE.

Należy zwalczać ten akt prawny, należy zwalczać władze, które chcą ACTA wprowadzać.
Zwalczać... mało powiedziane! Władze, które wpadają na takie pomysły są niebezpieczne i należy je obalić, bo nawet jeśli dziś powstrzyma się ACTA, to jutro oni wymyślą coś następnego.
Już teraz pełno jest kamer w miastach, pełno śledzenia obywatela w internecie, w sklepie, w zbliżeniowej karcie kredytowej, w komórce, w odciskach palców na granicy, w skanerach całego ciała przed wejściem do samolotu, w tych numerach pesel i NIP, które nam nadają, w kolczykowaniu każdej krowy na Twoim polu, w numerowaniu jajek w sklepie, znacznikowaniu każdego telewizora i komputera w fabryce, w montowanych na stale GPSach, które śledzą ruchy Twojego auta zawsze, chcesz, czy nie, w czytnikach do oka, które mają zastępować klucze do drzwi, w identyfikatorach głosu, które mają być "ułatwieniem dla Ciebie", do obsługi "wyłącznie Twojego sprzętu"... Tęczówka, siatkówka, fale muzgowe, odciski palców, pomiary izometryczne głowy, kod kreskowy przypisany do obywatela... ZAGROŻENIE.

A zatem władzę, która wprowadza ACTA należy obalić. Dla własnego bezpieczeństwa.

A piractwo w sieci?
Z piractwem się nie wygrywa zakazami - z piractwem należy walczyć poprzez wyprzedzanie piratów na zakrętach.
Steve Jobs - ten od firmy Apple - wyprzedził piratów, gdy zaczął sprzedawać legalnie piosenki po 99 centów za sztukę. Skończyło się nielegalne kopiowanie , bo większość ludzi woli za dolara kupić sobie porządny plik z piosenką, okładką, opisem, niż niepewny od pirata za... no właśnie - za ile piratowi się opłaca, w sytuacji, gdy legalnie można kupić za 99 centów?

W podobny sposób należy zwalczać piractwo we wszystkich miejscach - to znaczy, należy legalny towar oferować tanio w dobrej jakości.
Pirackiej płyty DVD w USA się już nie kupi.
Dlaczego?
Bo nie ma klientów. Nie ma chętnych na pirackie kopie.
A nie ma dlatego, że można sobie za 9 dolarów miesięcznie wykupić usługę NETFLIX, podłączyć internet do telewizora i oglądać wszystkie filmy świata w ramach tych 9 dolarów miesięcznie. Wykupiłem. Jestem w Polsce - działa, jestem w Meksyku - działa, a teraz jestem w USA na prerii, i też działa - odpalam laptopa, podłączam kabelek do telewizora i oglądam na co mi akurat przyjdzie chęć. Stare programy telewizyjne, stare filmy czarno-białe, najnowsze filmy z kina, wczorajszy mecz futbolowy... co tylko mi się podoba.

ACTA wprowadzane dzisiaj jest potrzebne wyłącznie władzy.
Dziesięć lat temu jakoś się za to nie brali, a wtedy piractwo było problemem prawdziwym. Dzisiaj już nie jest.

I przypomnę Państwu kto to pisze: facet, który żyje ze sprzedaży dzieł w rozumieniu prawa autorskiego, czyli facet, którego wkurza, gdy jest okradany przez internetowych piratów. Okradają mnie i denerwują codziennie. Wywieszają nielegalne wersje moich książek, audycji radiowych, moich programów telewizyjnych, potem kasują za to pieniądze, ale ze mną się nie dzielą - ZŁODZIEJE wartości intelektualnej. Ja z obrotu prawami do moich utworów utrzymuję rodzinę i kilkunastu pracowników, z których większość ma swoje rodziny i dzieci... A zatem pisze to wszystko facet, którego osobiście dotyka problem piractwa w internecie.
I z tej mojej pozycji, osoby okradanej, poszkodowanej, piszę, że ACTA jest zagrożeniem większym dla mnie osobiście, niż wszyscy ci piraci. Bo ACTA to ograniczenie wolności osobistej, swobód obywatelskich, to wpieprzenie się władzy w przestrzeń, gdzie władzy być nie powinno.
A ponieważ władza raczej nie zrezygnuje sama, to trzeba jej pomóc - OBALIĆ.

Nawet lewacy zaczynają się orientować, że Tuski to zagrożenie. Nawet lewacy zaczynają się orientować, że wrogiem nie jesteśmy my katole, narodowcy, homofoby, tylko władza. Z lewakiem mogę żyć na jednym osiedlu; nie lubię go, nie cenię jego poglądów ani stylu życia i tu się kończy konflikt. Wojna między nami zaczyna się dopiero wtedy, gdy ponad nami pojawia się władza. To władza napuszcza ludzi na siebie. To władza jest inżynierem konfliktów. To władza wydaje zezwolenia na dwie manify na tej samej ulicy o tej samej porze. To władza jednym wydaje licencję na nadawanie, a innym nie daje. To władza ustawia starych ludzi w kolejkach do aptek. To władza zabrania Ci zatrudniać tanią ukraińską sprzątaczkę. To władza każe Ci zapłacić cło za komputer, który chcesz sobie sprowadzić z USA. To władza za twoje pieniądze zamawia autostradę u Chińczyków, ale jednocześnie ta sama władza nigdy w życiu nie kupiłaby swojej własnej córce chińskiego samochodu, ani chińskiej liny alpinistycznej, ani niczego, od czego zależy bezpieczeństwo i zdrowie. To władza produkuje dziesiątki tysięcy magistrów i zapewnia im zero miejsc pracy. To władza obiecuje Ci konkretne rzeczy w exposee premiera, a potem nigdy nie rozlicza się z ich wykonania.

Obudziłeś się lewaku, lemingu, czy kim tam chcesz być?
Widzisz już, gdzie jest Twój wróg?
To nie ja, nie Jarosław, nie Dyrektor - my mamy po prostu radykalnie odmienne poglądy w większości spraw. A wrogiem Twoim, moim, naszym jest ta władza.
I nawet nie proszę Cię byś mi ją pomógł obalić - po prostu obalaj ją sam ze swojej strony, a ja z mojej.
Będę wdzięczny, jeśli ktoś popchnie tę władzę w tym samym czasie, gdy ja popycham.
Zacznie się kiwać, raz w lewo, raz w prawo i w końcu runie w cholerę.

PostNapisane: 25 stycznia 2012, o 09:18 
Akurat Cejrowski jest wątpliwej jakości autorytetem, Jarosław i Dyrektor to najchętniej wszyli każdemu chipa żeby mieć tylko władzę nad wszytkimi a Tuskowie już osiągneli co chcieli. A tak OT... wie ktoś gdzie jest pełny zapis postanowień ACTA, jego orginalny tekst?
Według mnie są marne szanse żeby coś się w tym kierunku zmieniło. Całą akcją kierują zwykle młodzi i niezależni ludzie, którzy nie wiele mają do stracenia. Jest ich zdecydowanie mniej niż zwykłych lemingów, którzy wracają do domu z pracy, patrzą na buźki swoich dzieciaczków i nawet nie myślą o tym żeby wyjśc na ulicę na znak protestów przeciwko zgody na ściagnięcie pliku z nowością hollywoodzką. Na tych lemingów można liczyć wtedy gdy brakuje na chleb powszedni...
Ogólnie to zwykły polityczny artykuł, wyrażający poglądy autora, który wykorzystuje szum wokół ACTA.

PostNapisane: 25 stycznia 2012, o 10:11 
Przyjaciel forum

MACIEKZB napisał(a):
Akurat Cejrowski jest wątpliwej jakości autorytetem.

Tego nie trzeba mówić.
Nie ma dzisiaj już żadnych autorytetów, to tylko głupota ludzi ( niechęć do samodzielnego myślenia) ich nieustannie szuka albo kreuje. :razz:

PostNapisane: 25 stycznia 2012, o 10:14 

MACIEKZB napisał(a):
Akurat Cejrowski jest wątpliwej jakości autorytetem,(...)Ogólnie to zwykły polityczny artykuł, wyrażający poglądy autora, który wykorzystuje szum wokół ACTA.

Może i nie jest autorytetem, ale ja uważam, że to dość mądre słowa. Kiedyś na scenie polskiej muzyki rozrywkowej pewien artysta dokonał małej rewolucji. Zauważył był ów artysta, że jego "piracka" płyta kosztuje 10zł. A oryginał 35zł (więc dla fana 25zł to całkiem spora kwota). Artysta ten namówił własną wytwórnię i wydawcę na taki oto manewr: sprzedawać płyę za 20zł + jako bonus do płyty dołożyć DVD z koncertu. :) Kilka dni po ukazaniu się takiego wydania płyty z czarnego rynku zniknęła wersja piracka - nikomu nie opłaciło się jej kupować. Ten artysta to Jacek Łaszczok. Warto tu chyba zaznaczyć, że wykonawca muzyczny zarabia na koncertach a nie na płytach ;)
Obejrzałeś wideo z Joss Stone?

MACIEKZB napisał(a):
wie ktoś gdzie jest pełny zapis postanowień ACTA, jego orginalny tekst?

Wersja angielska
Wersja po "naszemu"

Cały ten protest jest także sprzeciwem wobec stanowienia prawa za plecami obywateli. I nie pomoże tu pycha premiera:
Cytuj:
"Będziemy chcieli wspólnie ze środowiskami internautów przygotować przepisy, które dadzą pełną gwarancję wolności w internecie, co nie znaczy - gwarancję bezkarności dla tych, którzy brutalnie nadużywają tej wolności"
a wcześniej:
Cytuj:
podpiszemy ACTA, nie ugniemy się pod szantażem

Warto zauważyć to, że protest jednoczy młodych ludzi kibiców i lewaków np. Jak to napisał mój kolega:
Cytuj:
Kiedy w jednej demonstracji w Warszawie, biorą udział Krytyka Polityczna i ONR, idąc razem ramię w ramię, „to wiedz że coś się dzieje”.

PostNapisane: 25 stycznia 2012, o 10:36 
To rzuciło mnie na kolana i zmusiło do wyczyszczenia monitora :D :
Załącznik:
oświadczenie.jpg
oświadczenie.jpg [ 49.47 KiB | Przeglądane 6198 razy ]

Źródło

PostNapisane: 25 stycznia 2012, o 10:48 
MACIEKZB napisał(a):
wie ktoś gdzie jest pełny zapis postanowień ACTA, jego orginalny tekst?
Tekst umowy międzynarodowej ACTA jest utajniony, a wszystkie oficjalne wnioski o odtajnienie treści umowy były konsekwentnie odrzucane przez organy rządowe państw zaangażowanych w rozmowy. Postulowane poprawki opierano w znacznej mierze na wiedzy uzyskanej z nieoficjalnych przecieków, które z opóźnieniem były ujawniane w sieci.
Głosowania w sejmowej Komisji do Spraw Unii Europejskiej głosowania odbywały się „w ciemno”, a posłowie teraz przyznają się, że nie wiedzą za czym głosowali. Podobnie w Parlamencie Europejskim poza posłami z SLD wszyscy byli za (PO,PIS, PSL), a teraz głupio przepraszają.
W całej sprawie nie chodzi przecież o ściąganie nielegalnych plików w Internecie, czy o podrabiane dżinsy.
Sprawa jest poważniejsza a dowodzą tego wypowiedzi osób oficjalnych i „na urzędach”:
prof. Ewa Łętowska, była rzecznik praw obywatelskich napisał(a):
- Niepokoi mnie nierzetelność argumentacji rządu. Czy można aż tak nie widzieć problemów, które stworzy ACTA? Rząd ma rację, że ACTA bezpośrednio nic nie zmienia. Ale jest to argument tak prostacki z prawnego punktu widzenia, że aż podejrzany. Czy można aż tak nie widzieć problemów, które stworzy? ACTA jako akt prawa międzynarodowego zobowiązuje państwa do zapewnienia konkretnych warunków dochodzenia ochrony praw I poziomu ich ochrony. Te warunki są niepokojące. - To Polska, a nie ten czy inny rząd bierze na siebie obowiązek wykonania umowy międzynarodowej. Dlatego strona społeczna ma rację, alarmując, że skoro przyjmuje się prawo ewidentnie pod presją mocarnych, komercyjnie nastawionych lobbies, to nie wiadomo, jak będzie potem implementowane.
Rzecznik Praw Obywatelskich napisał(a):
Zobowiązania zawarte w porozumieniu ACTA mogą mieć wpływ na ograniczenie prywatności i wolności słowa obywateli w przestrzeni internetu. Ccała sprawa ma też szerszy kontekst i dotyczy procedury konsultacji społecznych.
Dr Wojciech Rafał Wiewiórowski, Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych napisał(a):
Podpisanie i ratyfikacja konwencji ACTA jest niebezpieczne dla praw i wolności określonych w Konstytucji RP. (źródło)

ACTA to "porozumienie przeciw obrotowi podróbkami" (Anti-Counterfeiting Trade Agreement).
Mnie to się marzy jakieś porozumienie Polaków przeciw podróbom, zarówno takim jak rządząca ekipa, jak i takim jak liderzy opozycji.
beria napisał(a):
Cytuj:
Kiedy w jednej demonstracji w Warszawie, biorą udział Krytyka Polityczna i ONR, idąc razem ramię w ramię, „to wiedz że coś się dzieje”.
Może dotrze do nich, że ktoś ich ciągle napuszcza na siebie nawzajem, a sprzeczać się warto o to, co ważne, a nie o podpowiadane "problemy" np. z "urodą" polityków.

PostNapisane: 25 stycznia 2012, o 10:54 
Przyjaciel forum

MACIEKZB napisał(a):
To rzuciło mnie na kolana i zmusiło do wyczyszczenia monitora :D :

Źródło
Żenada ;) Za to Gnojno pokazało klasę. Po tym jak Wojewódzki i Figurski nawoływali do masowych odwiedzin strony gminy Gnojno, strona padła. Admini jednak wykazali się sporą pomysłowością i trzeźwością umysłu. http://www.gnojno.gminy.com.pl/

Załączniki:
gnojno strona sartowa.jpg
gnojno strona sartowa.jpg [ 89.08 KiB | Przeglądane 6191 razy ]

Kim jestem i czym się zajmuję? Jacek Chmurzyński, nie jestem sprzedawcą, jestem rodzicem interesującym się bezpieczeństwem dzieci, który postanowił działać lokalnie na rzecz poprawy bezpieczeństwa dzieci w samochodach.

PostNapisane: 25 stycznia 2012, o 11:00 
ACTA będzie mogła to, ACTA będzie mogła tamto... i tak w kółko. Może mam jakiś niż intelektualny, dlatego zapytałem o źródło orginalnego tekstu. Myslę, że trochę też rozdmuchały całą aferę ACTA te firmy, które zarabiały grubą kasę na podróbach i piraceniu. Potwierdziło się, że jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze.
Budslavsky, wyjaśniłeś mi jak chłopu na miedzy (bez obrazy chłopów). Takiego tekstu brakowało mi. Dzięki :)

PostNapisane: 25 stycznia 2012, o 13:26 

Z OSTATNIEJ CHWILI!!!!!

W związku z tym iż z przyczyn rodzinnych nie będzie mnie dziś w Kwidzynie poszukuje kogoś kto za mnie poprowadzi manifestacje....Info pod nr gg 40596591.....

PostNapisane: 25 stycznia 2012, o 14:21 
Przyjaciel forum

w jakich godzinach ?

PS
po 16 jest mecz, więc odpada ;)

PostNapisane: 25 stycznia 2012, o 14:33 
Cytuj:
Tekst umowy międzynarodowej ACTA jest utajniony, a wszystkie oficjalne wnioski o odtajnienie treści umowy były konsekwentnie odrzucane przez organy rządowe państw zaangażowanych w rozmowy.

Nie prawda. Oto tekst:

http://di.com.pl/files/ACTA_PL_16_11_2011_1.doc

PostNapisane: 25 stycznia 2012, o 14:56 
brzydal Oczywśce, iż nie mam pirata żadnego. Np na windows nie stać mnie na oryginał, więc mam linux.

PostNapisane: 25 stycznia 2012, o 15:30 

Darek napisał(a):
MACIEKZB napisał(a):
Akurat Cejrowski jest wątpliwej jakości autorytetem.

Tego nie trzeba mówić.
Nie ma dzisiaj już żadnych autorytetów, to tylko głupota ludzi ( niechęć do samodzielnego myślenia) ich nieustannie szuka albo kreuje. :razz:

Jak to nie ma. Lady Gaga, Wojewódzki, Doda, Nergal, dwa tysiące siedemset ośmiu polskich celebrytów. A i tak najmądrzej w tym gromadzie prawi "wątpliwej jakości autorytet" Cejrowski.

PostNapisane: 25 stycznia 2012, o 15:42 
canario napisał(a):
Rzeczywiście tekst jest już widoczny, tylko nie wiadomo od kiedy. No bo skąd się wzięło tyle protestów o utajnienie umowy oraz brak konsultacji. Coś tam daje do myślenia aktualnie trwające czyszczenie stron rządowych, jak choćby na tym przykładzie: http://www.wykop.pl/ramka/1016143/acta- ... ezydencji/
Ja tam jestem w tych sprawach pikuś, ale czytam fachowców:
prof. Genowefa Grabowska kierownik Katedry Prawa Międzynarodowego i Europejskiego na Uniwersytecie Śląskim napisał(a):
Rozmowy w sprawie ACTA zainicjowały Stany Zjednoczone. Prowadziło je wąskie grono zaproszonych przez USA ekspertów, w atmosferze pełnej tajemnicy, i to utrzymywanej nawet przed posłami PE. Uczestniczący w rozmowach z ramienia Komisji Europejskiej komisarz ds. handlu Karel De Gucht stanowczo odmówił ujawnienia szczegółów negocjacji i towarzyszącej dokumentacji.
Dlatego w czerwcu 2010 Parlament przyjął (miażdżącą większością głosów) rezolucję krytykującą brak przejrzystości w procesie tworzenia ACTA. Stwierdził, że nowe przepisy – pod pozorem ochrony własności intelektualnej – doprowadzą do ograniczenia wolności Internetu, osłabią prawa podstawowe, takie jak wolność słowa i prawo do prywatności, ograniczą prawo do rzetelnego procesu sądowego. PE wezwał Komisję Europejską do upublicznienia dokumentacji negocjacyjnej, skrytykował dążenie do ujednolicenia unijnego prawa autorskiego, patentowego i prawa znaków towarowych. Uznał także, że usługodawcy internetowi nie powinni być obligowani do kontrolowania lub filtrowania zamieszczanych danych. Przykro stwierdzić, iż tak merytoryczny apel Parlamentu Europejskiego pozostał także bez echa.(źródło)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 164 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1