Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 334 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 23  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Bezrobocie Powiat Kwidzyn
PostNapisane: 15 lutego 2012, o 14:58 
Ile warte są oficjalne statystyki? :arrow: Jerzy Bartnicki, dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy w Kwidzynie: choć w ciągu dwóch lat, liczba bezrobotnych z powiatu kwidzyńskiego, wzrosła dwukrotnie, w statystykach nie wspomina się o jakichkolwiek zwolnieniach. (kwidzyn.naszemiasto.pl)

PostNapisane: 15 lutego 2012, o 17:05 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Ile warte są oficjalne statystyki?

Nie wiem o co Ci chodzi? Statystyka statystyką a fakt jest taki, że liczba bezrobotnych rośnie. Dla osób, które trafiają do rejestru bezrobotnych nie ma znaczenia czy zostali zwolnieni czy wygasła im umowa (chodzi mi tu tylko i wyłącznie o sytuację takiej osoby jako bezrobotnego). Tak samo dla urzędu to nie ma znaczenia, bo wszelkie działania interwencyjne są jednakowe dla wszystkich bezrobotnych. Dla urzędu jest ważne aby na te działania miał środki finansowe a tu jak wiadomo jest i będzie cienko do czasu gdy rząd przestanie Funduszem Pracy łatać budżet.

PostNapisane: 15 lutego 2012, o 17:47 
reflexes napisał(a):
Cytuj:
Ile warte są oficjalne statystyki?
Nie wiem o co Ci chodzi? Statystyka statystyką a fakt jest taki, że liczba bezrobotnych rośnie. ... dla urzędu to nie ma znaczenia, bo .....
Chodziło mi o to, że tak sporządzane w UP statystyki lądują po jakimś czasie u ministra finansów, a on gada, to co gada i ma do tego podkładkę z takich właśnie kwitów opisujących nie tyle stan faktyczny, co rzeczywistość propagandową: czyli "bezrobocie spada" :arrow: http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/ ... ocie-spada

PostNapisane: 15 lutego 2012, o 18:55 

Tak profilaktycznie, gwoli wyjaśnienia: UP nie tworzą sobie statystyk ot tak, wedle swojego widzimisię.
Założenia, formularze, warunki i walidacje są definiowane przez Główny Urząd Statystyczny.
Ostateczne wyniki tamże (czyli do GUS) wpływają i są sumowane, zestawiane i opracowywane.

To co się z nimi dzieje dalej, cóż...
Jak każdą statystykę, także i tę można wykorzystać zarówno do 'dobrych', jak i 'złych' celów.
Czyli 'kreatywnie' (jak księgowość ;))

PostNapisane: 15 lutego 2012, o 19:04 

http://kwidzyn.naszemiasto.pl/artykul/1 ... c2a1,1,3,3

W ciągu zaledwie miesiąca pracę straciło ponad 500 osób. To efekt kolejnej redukcji zatrudnienia w fabryce Jabila.

PostNapisane: 15 lutego 2012, o 19:17 
Przyjaciel forum

Czy jeszcze ktoś chciałby wrzucić tutaj tego linka? :572:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 15 lutego 2012, o 19:53 

electro_nick napisał(a):

Wygląda na to ,że dałem ciała. :grin: Nie czytałem wcześniejszych komentarzy.

PostNapisane: 15 lutego 2012, o 19:58 
Przyjaciel forum

Cytuj:
a on gada, to co gada i ma do tego podkładkę z takich właśnie kwitów opisujących nie tyle stan faktyczny, co rzeczywistość propagandową:

Bezrobocie rośnie i to jest fakt absolutnie niezaprzeczalny. Nie wiem jak można mówić, że jest odwrotnie. Ilość osób rejestrujących się w urzędach rośnie i nie ma znaczenia czy to z powodu zwolnień grupowych czy z powodu nieprzedłużania umów. Bezrobotny to bezrobotny. Poza tym aby być tak do końca uczciwym to trzeba by sprawdzić ile osób rejestruje się z innych możliwych powodów. Jestem pewny, że pan minister o tym wszystkim wie i ma to w szczerym poważaniu. Po prostu znalazł sobie świetne źródło finansowania deficytu budżetowego i do czasu gdy nie znajdzie sobie nowego tak będzie.

PostNapisane: 15 lutego 2012, o 20:38 

Smutny to fakt, ale niestety prawdziwy.

PostNapisane: 15 lutego 2012, o 21:59 
Przyjaciel forum

dreds11 napisał(a):
electro_nick napisał(a):

Wygląda na to ,że dałem ciała. :grin: Nie czytałem wcześniejszych komentarzy.

Widzisz, a warto czytać to co inni piszą. ;)

Co do Jabila i bezrobocia, to rozmawiałem dziś z dwoma pracownikami tej firmy i już powoli szukają nowego zajęcia... szczerze im współczuje takiego pracodawcy.
Pewnie za jakiś czas fabryka znowu ruszy pełną parą, ale co się ludzie nastresują to ich...

PostNapisane: 16 lutego 2012, o 01:49 

drosik napisał(a):
Co do Jabila i bezrobocia (...) szczerze im współczuje takiego pracodawcy.

To ja również dziękuję za współczucie :570:

drosik napisał(a):
Pewnie za jakiś czas fabryka znowu ruszy pełną parą, ale co się ludzie nastresują to ich...

Pytanie tylko , czy ludzie będą chcieli do niej wracać :?: Jeśli swoją działalność poszerzy firma Lacroix , to szczerze w to wątpię ... :D :D :D

PostNapisane: 16 lutego 2012, o 06:23 

Jeśli ludzie będą musieli to wrócą.Osoby pracujące dłuższy okres albo nie wyobrażają sobie że mogłyby robić coś innego w innej firmie albo po prostu nigdzie indziej nie mogą znaleźć zatrudnienia mimo szczerych chęci...

PostNapisane: 16 lutego 2012, o 07:32 
Kropka napisał(a):
drosik napisał(a):
szczerze im współczuje takiego pracodawcy.
... również dziękuję za współczucie :570:
drosik napisał(a):
Pytanie tylko , czy ludzie będą chcieli do niej wracać :?:

To co najbardziej przykre, to robienie jakichś złudzeń zwalnianym osobom, że kiedyś tam będzie lepiej.
Lepiej to już było i minęło. Jak na razie, to 600 osób nie będzie miało do czego tam wracać. Głównie tych zatrudnionych na tzw. "śmieciówkach" (nie wiem, czym można zastąpić to pogardliwe określenie).
W całym krajowym zatrudnieniu tego typu umowy obecnie stanowią już 27% (w całej Europie 14%) i nawet gdyby tyle osób straciło w Polsce pracę, to ministrowi Rostowskiemu nie zepsułoby to samopoczucia i nadal mówiłby swoje. Ten pan bardzo sprawnie wykonuje to, do czego się najął i kreatywnie kugluje finansami państwa. Kiedyś to się wysypie i nie chodzi mi tu o żadne Schadenfreude, czyli radość z nieszczęścia, ale o to, że im prędzej to nastąpi, tym powitanie kryzysu będzie u nas mniej greckie.
Pan Rostowski nie jest jedynym ministrem tego rządu, który miałby się tego obawiać, gdyż "na wszelki wypadek" także ma dom w Londynie i brytyjski paszport.

Rosnące bezrobocie jest skutkiem podejmowania lub zaniechania różnych konkretnych decyzji politycznych. Jak wiadomo, mówienie o polityce na forum jest zakazane, a tak ogólnie też niewskazane, gdyż dla lepszego samopoczucia należy nam się raczej więcej zabawy i igrzysk (stadiony, Euro itp.). Łatwiejsze byłoby trzymanie się z dala od polityki, gdyby politycy trzymali się z dala od państwowej (naszej) kasy. Chyba, że nic to nas nie obchodzi i wszyscy godzimy się na to.

PostNapisane: 16 lutego 2012, o 10:26 

Darek2K napisał(a):
Jeśli ludzie będą musieli to wrócą.Osoby pracujące dłuższy okres (...) nie wyobrażają sobie że mogłyby robić coś innego w innej firmie ...

Jeśli będą mieli wybór , to nie sądzę . Pracuje dłuższy okres czasu i wyobrażam sobie robić coś innego w innej firmie.

PostNapisane: 16 lutego 2012, o 11:07 

Z dnia na dzień coraz bardziej myślę o wyjeździe do Niemiec. Jak słyszę, że na jedno miejsce jest kilkudziesięciu chętnych, a nie ma się żadnej "wtyki" w danym zakładzie, to nie ma co się łudzić, że przyjmą do pracy.
Jeszcze odczekam kilka tygodni, gdyż trzyma mnie tu rodzinka, a szczególnie synek, bez którego nie widzę rozstania na dłuższy okres.
Człowiek szkoli się, nabiera doświadczenia zawodowego, brakuje tylko płynnej mowy w obcym języku. Więc czas ten język sobie przypomnieć, czyli wyjechać i wrócić jak w Polsce będzie lepiej.
Dlaczego po 10 latach pracy człowiek musi zaczynać życie od początku?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 334 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1