Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Praca w nowo wybudowanej hali sportowej
PostNapisane: 3 stycznia 2012, o 00:23 

Ja znam jeszcze ciekawsze cele, na które można by te pieniądze przeznaczyć. Takie inwestycje to jak kupowanie Maybacha przez przedstawiciela klasy średniej. Jeszcze zobaczymy ile będzie kosztować przyjemność użytkowania tego. Bo tak według moich kalkulacji, nawet licząc 10 zł od osoby od godziny( co powinno być optymalną opłatą w obiektach pożytku publicznego-), to wychodzi że tygodniowo, na basen powinno uczęszczać 20 tysięcy osób. Chyba, że znajdą się tacy co przez cały rok będą od rana do wieczora zjeżdżać na rurze. Oczywiście mogę się mylić. Jest późno a z matematyki orłem nie byłam. Ale odnoszę wrażenie, że te 30% to jakaś bujda na resorach;)

-- 2 sty 2012, 2012 23:43 --

oki44 napisał(a):
Didi napisał(a):
"Szacujemy, że z nowego obiektu miasto osiągnie dochody, które pokryją około 30 % rocznych jego kosztów - wyjaśnia Krzysztofiak.

"

czyli, że 70% kosztów będzie pokrywać samorząd? Trochę nie rozumiem.

Didi, idąc tokiem Twojego rozumowania, i posiadając wiedzę że do hali i pływalni trzeba będzie co roku sporo dopłacać - miasto nigdy nie powinno nawet pomyśleć
o budowie tego kompleksu. Tak było by lepiej?

Myślę, że na razie nie jest to wydatek niezbędny. Rozumiem, że dla niektórych to kwestia prestiżu, ale w gruncie rzeczy o wiele bardziej sensowne jest wydawanie pieniędzy na służbę zdrowia, edukację, tworzenie miejsc pracy niż na zjeżdżalnie, która się znudzi jak tylko spowszednieje. Takie są kwidzyńskie realia. Bywały mecze na których hala na Mickiewicza była nie do końca zapełniona. Po co nam wobec tego hala na 1600 miejsc siedzących? W potlacz się bawimy?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 3 stycznia 2012, o 09:39 

Didi, zapomniałaś o przychodach za wynajem kompleksu na różnego rodzaju imprezy. Hala, to nie tylko basen.

Cytuj:
tworzenie miejsc pracy

Takie właśnie powstają. Może niezbyt wiele, ale jednak. :) Wystarczy dobry marketing i stworzenie 2 turniejów np. piłki ręcznej juniorów i pracy będzie mnóstwo, bo drużyny trzeba zakwaterować, nakarmić, zapewnić opiekę itd.

Cytuj:
na zjeżdżalnie

Zjeżdżalnia, to pewnie mniej niż 1% wartości inwestycji, więc nie czepiajmy się szczególików. :)

Cytuj:
W potlacz się bawimy?

W potlacz się bawimy obowiązkowo. Wszak tak działa janosikowe, nieprawdaż? :razz:

PostNapisane: 3 stycznia 2012, o 11:05 

No tak Piotrek, zapomniałam o tych częstych wydarzeniach kulturalnych, które przyciągają w Kwidzynie tłumy i pozwalają, by wyłożona kasa się zwróciła (tak, ironizuję:)

PostNapisane: 3 stycznia 2012, o 11:18 
Nie wiem ile osób będzie mogło wejść jednorazowo na nowy basen ale na ten na Słowackiego dostać się jest obecnie trudno.
Didi, obecnie z wydarzeń kulturalnych na świecie to chyba tylko Hollywoodzkie produkcje zarabiają na siebie i to nie wszystkie.

PostNapisane: 3 stycznia 2012, o 11:49 
Przyjaciel forum

Didi, wnioskuję z Twoich wypowiedzi, że z basenu nie korzystasz. Ja ostatnio poszedłem w poniedziałek o 16 z córką na brodzik i miła pani mnie poinformowała, że pierwszy wolny termin na brodzik jest w środę na 19 :570: . Stary basen okupowany jest przez szkoły, szkółki, kluby sportowe a szary człowiek może sobie popływać we względnym spokoju o 6 rano albo o 21.30. Mi takie godziny nie odpowiadają i mam nadzieję, że nowy basen rozładuje tłumy na Słowackiego. Zgodnie z zapewnieniem władz miasta grupy zorganizowane mają pozostań na starej pływalni a nowy obiekt będzie dla cywilów, którzy chcą się popluskać z dzieciakami, pojeździć w rurce czy posiedzieć w dżakuzi.
Mam również wielką nadzieję, że posiadając taki obiekt jego władze pomyślą o organizacji imprez sportowych na szczeblu krajowym czy biletowanych koncertów fajnych wykonawców.

-- 3 sty 2012, o 11:49 --

Didi, wnioskuję z Twoich wypowiedzi, że z basenu nie korzystasz. Ja ostatnio poszedłem w poniedziałek o 16 z córką na brodzik i miła pani mnie poinformowała, że pierwszy wolny termin na brodzik jest w środę na 19 :570: . Stary basen okupowany jest przez szkoły, szkółki, kluby sportowe a szary człowiek może sobie popływać we względnym spokoju o 6 rano albo o 21.30. Mi takie godziny nie odpowiadają i mam nadzieję, że nowy basen rozładuje tłumy na Słowackiego. Zgodnie z zapewnieniem władz miasta grupy zorganizowane mają pozostań na starej pływalni a nowy obiekt będzie dla cywilów, którzy chcą się popluskać z dzieciakami, pojeździć w rurce czy posiedzieć w dżakuzi.
Mam również wielką nadzieję, że posiadając taki obiekt jego władze pomyślą o organizacji imprez sportowych na szczeblu krajowym czy biletowanych koncertów fajnych wykonawców.

PostNapisane: 3 stycznia 2012, o 12:08 

Ja mam jedynie nadzieję, że obiekt będzie potrafił sam się utrzymać i nie okaże się, że za chwilę trzeba będzie zamykać jakiś inny obiekt, albo przemieszczać w budżecie pieniądze, bo miasta nie będzie stać.

PostNapisane: 3 stycznia 2012, o 12:33 
Przyjaciel forum

Didi napisał(a):
Myślę, że na razie nie jest to wydatek niezbędny. Rozumiem, że dla niektórych to kwestia prestiżu, ale w gruncie rzeczy o wiele bardziej sensowne jest wydawanie pieniędzy na służbę zdrowia, edukację, tworzenie miejsc pracy

Do SENSOWNYCH Twoim zdaniem wydatków na służbę zdrowia ( ile byś w nią nie wpakowała pieniędzy to i tak będzie za mało )dodałbym jeszcze : emerytów , rencistów , bezdomnych, PKP ,PKS , wojsko ,służbę więzienną , policję , związki kombatantów, organizacje pozarządowe , fundacje Polsat i TVN itp itd :razz:

reflexes napisał(a):

,,Mam również wielką nadzieję, że posiadając taki obiekt jego władze pomyślą o organizacji imprez sportowych na szczeblu krajowym czy biletowanych koncertów fajnych wykonawców."

Jeśli halą i nowym basenem będzie zarządzała osoba kompetentna ( nie z nadania) to myślę sobie, że obiekt może być bardziej rentowny niż 30 % :)

Co do basenu , już jakiś czas temu pisałem (viewtopic.php?f=61&t=5477&hilit=+basen), że nasza jedyna kryta pływalnia w wakacje jest zamknięta. W tamtym roku tak naprawdę w okresie wakacyjnym dni słonecznych z w miarę ciepłą wodą do pływania było bardzo mało , dużo do życzenia mają też okoliczne plaże nad naszymi jeziorkami. Także ja osobiście cieszę się, że powstanie basen który mam nadzieję, że nie będzie zamykany na lato :D

Didi -Staram się raz w tygodniu udać na basen , przepływam sobie 1100 m w 0,5 godzinki i czuję się jak nowo narodzony, więc i Ty spróbuj skosztować tej przyjemności, a może się przekonasz, że powstawanie tego rodzaju budowli ma sens ( a tak na marginesie: jakby hipotetycznie wszyscy zaczęli dbać o zdrowie , pływając , biegając ,ćwicząc na siłowni to z pewnością niedofinansowana wiecznie służba zdrowia miała by dużo mniej do robienia :razz: ).

PostNapisane: 3 stycznia 2012, o 13:40 

Problemem służby zdrowia nie są tacy młodzicy jak my, tylko ludzie starsi. Gra w squasha w niczym im nie pomoże. Pytanie dlaczego tak oblegany basen, zamyka się na okres wakacji? Może dlatego, że gdy nie przychodzą szkoły, to nie opłaca się dla garstki klientów trzymać obiektu w gotowości? A jeśli temu basenowi się nie opłaca, to czemu z nowym ma być inaczej?:) jaka jest tak naprawdę skala zapotrzebowania? Ilu jest takich sportsmanów jak Wy?:)

PostNapisane: 3 stycznia 2012, o 14:28 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Pytanie dlaczego tak oblegany basen, zamyka się na okres wakacji? Może dlatego, że gdy nie przychodzą szkoły, to nie opłaca się dla garstki klientów trzymać obiektu w gotowości?

Jest jeszcze kilka prywatnych szkółek pływackich i klub sportowy całkiem prężnie działający a i pogoda raczej nas nie rozpieszcza więc myślę, że nie jest to argument za zamykaniem.
Na przestrzeni kilku ostatnich lat w tym okresie jest on namiętnie remontowany. Basen został wykonany w czasach w których do jakości prac nie przykładało się większej wagi, technologia budowlana była wtedy też dużo mniej zaawansowana niż dzisiaj i w tak specyficznym obiekcie jakim jest basen odbija się to uporczywą czkawką do dzisiaj.

PostNapisane: 30 stycznia 2012, o 12:45 

Dla zainteresowanych: http://www.kcsir.ckj.edu.pl/komunikaty% ... 0KCSiR.doc

źródło: http://www.kcsir.ckj.edu.pl/

PostNapisane: 16 lutego 2012, o 07:49 

Tak z ciekawości pytam dostał ktoś się na rozmowę lub otrzymał już etat w naszej nowej hali ?

PostNapisane: 16 lutego 2012, o 09:54 

Ja niestety nie

PostNapisane: 16 lutego 2012, o 13:04 

siklerspiotr napisał(a):
Tak z ciekawości pytam dostał ktoś się na rozmowę lub otrzymał już etat w naszej nowej hali ?

viewtopic.php?p=160664#p160664

:|

PostNapisane: 16 lutego 2012, o 14:56 

Witam, Byłam dziś na rozmowie. Co dalej ...to czekać na werdykt jury :grin: Do końca przyszłego tygodnia mają się odezwać :?

PostNapisane: 16 lutego 2012, o 22:36 

Nie liczył bym na to z tego co wiem już dzisiaj kilka osób dostały odpowiedz Pozytywną

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1