Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2612 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94 ... 175  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Budowa mostu koło Kwidzyna w ciągu DK90
PostNapisane: 5 kwietnia 2012, o 15:10 

budownik napisał(a):
Oczywiście lata pokażą :) , ale mamy tu super pewne posadowienie na palach wielkich średnic z iniekcją podstawy, która "wybierze" wszelkie możliwe luzy. Na mniejszych podporach są pale wbijane, a podczas wbijania monitoruje się ich nośność mierząc wpędy, czyli juz wiemy ile takie pale niosą. Dodatkowo nasz obiekt jest dość wiotki, podwieszony, tak więc wpływ nierównomiernych osiadań nie powinien być ważący.

Konkretnie, rzeczowo, jasno, i na temat.
To mi się podoba.
budownik Tak trzymać! ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 5 kwietnia 2012, o 16:11 

Krzyzak.I bardzo dobrze że znalazła się na tym forum osoba,która ma dużą wiedzę o fundamentach.
budownik,dzięki za informacje.Z tymi fundamentami masz dużo racji,bo w dobie komputerowego projektowania,można pewne rzeczy modelować,oczywiście,jak się ma odpowiednie programy.Dawno temu służył suwak logarytmiczny,tabele,doświadczenie i wiara,że będzie dobrze.

PostNapisane: 6 kwietnia 2012, o 13:27 

A ja dzisiaj z innej beczki. Odwiedziłem budowę, strzeliłem kilka zdjęć wideo i dowiedziałem się co-nie co. Dzisiaj ekipa naciągała liny ( struny, kable czy Bóg wie jak się to nazywa, bo nie chce mi się cofać i szukać odpowiedniej nazwy)zalane w segmencie. Oki nazwał to kiedyś wantami sprężającymi. Co ciekawe, aby naciągnąć komplet takich lin, używają do tego siłownika o wadze przeszło 1 tony, którego skok wynosi 25cm a ciśnienie dochodzi do 500(!) bar. Dla porównania - do przesuwania całej estakady (a to już ładnych kilkaset metrów) z drugiej strony Wisły używają ciśnienia 600 bar. Chłopaki się uwijali jak w ukropie bo święta za pasem. Jak zdążę to na szybkiego zmontuję kilka scen video z tej akcji. Dla ciekawskich, forma będzie z bardzo dużym prawdopodobieństwem przesuwana zaraz po świętach, czyli od rana we wtorek. Można pojechać i sobie pooglądać, choć demonem prędkości to ta konstrukcja nie jest. Jak zdążę to na szybkiego zmontuję kilka scen video z tej akcji

Obrazek

PostNapisane: 6 kwietnia 2012, o 18:10 

brzyadal.Idą święta i tak na wesoło.Co to jest "bar"?,bo moje pojecia biegają wokół piwa. :) :)
Czy nie lepiej napisać,że jest to ciśnienie(siła) 1 KG na cm kwadrat( nie mylić z masą).Siła " przepychania" nie jest tak do końca uzależniona od ciśnienia,ale też od średnicy cylindra siłownika. :wink: :wink:

PostNapisane: 6 kwietnia 2012, o 19:28 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Czy nie lepiej napisać,że jest to ciśnienie(siła) 1 KG na cm kwadrat

Może dlatego, że sprężarka to czyniąca, wyskalowana i oznaczona jest w barach :?: i nie ma potrzeby odkrywać odkrytego :?: :D

Załączniki:
IMG_2114a.jpg
IMG_2114a.jpg [ 165.95 KiB | Przeglądane 105426 razy ]

PostNapisane: 6 kwietnia 2012, o 21:59 

drosik napisał:A tak na koniec:
Nie bardzo kumam co mają "brandowane" łożyska do nauki, ale niech Ci będzie. Zapraszam do poznania mnie bliżej, może zmienisz o mnie zdanie i nie będziesz mnie uważał, za głąba, który podstawówkę skończył, bo była podstawowa.

Brandowanie-słowo mi obce,dociera do mnie słownik techniczny,a nie jakieś "nowoczesne" slangi,czy też zapożyczone anglojęzyczne słówka.
Z zaprosin nie skorzystam,ale dziekuję za zaprosiny.Pozdrawiam.Życzę Wesołych Świąt.Temat uważam za zakończoy,a most i drogi dojazdowe niech nam się budują i będą oddane w grudniu roku pamiętnego 2012. :D :D :D

PostNapisane: 7 kwietnia 2012, o 09:43 
Przyjaciel forum

Panie inżynierze mostowy, dbając o nasza edukacje techniczną, zadbaj proszę o nasze oczy i samopoczucie. O wiele łatwiej czytałoby się Twoje posty gdybyś cytując kogoś używał opcji "quote", w języku "technicznym" opcja "cytuj". Z góry dziekuję i życzę radosnych, pełnych spokoju i odprężenia świąt wielkanocnych. Tych i następnych. Gwoli wyjaśnienia, jestem jedynie marnym czytelnikiem wątku mostowego i jako odbiorca treści produkowanych przez szanownego kolegę proszę o jedno. Mniej bicia piany więcej treści.

Kim jestem i czym się zajmuję? Jacek Chmurzyński, nie jestem sprzedawcą, jestem rodzicem interesującym się bezpieczeństwem dzieci, który postanowił działać lokalnie na rzecz poprawy bezpieczeństwa dzieci w samochodach.

PostNapisane: 7 kwietnia 2012, o 13:05 

bitabob napisał(a):
Panie inżynierze mostowy, dbając o nasza edukacje techniczną, zadbaj proszę o nasze oczy i samopoczucie. O wiele łatwiej czytałoby się Twoje posty gdybyś cytując kogoś używał opcji "quote", w języku "technicznym" opcja "cytuj". Z góry dziekuję i życzę radosnych, pełnych spokoju i odprężenia świąt wielkanocnych. Tych i następnych. Gwoli wyjaśnienia, jestem jedynie marnym czytelnikiem wątku mostowego i jako odbiorca treści produkowanych przez szanownego kolegę proszę o jedno. Mniej bicia piany więcej treści.

Zgadzam się z kolegą bitabob.

Amator48 ... Nie sztuką jest sypać technicznym bełkotem... sztuką jest wyrazić tą skomplikowaną treść tak, aby była zrozumiana przez większość odbiorców, a nie wyłącznie przez panów "inżynierów".
Mnie osobiście nie obchodzi jak nazywa się fachowo każdy z elementów budowanego mostu... ogarniam to na swój prosty sposób... czerpię przyjemności z oglądania fotorelacji i czytania postów szanownych kolegów, a nie z wertowania sieci w celu wyjaśnienia skomplikowanych pojęć panie amator.
Załóż pan swoje forum i nie obrażaj tu innych.

Prośba do moderatora... ten wątek zaczyna przypominać wymianę złośliwości... nie da się usunąć jałowej treści i wrócić do przyjemnych konkretów?

PostNapisane: 7 kwietnia 2012, o 13:55 

Amator48 napisał(a):
brzyadal.Idą święta i tak na wesoło.Co to jest "bar"?,bo moje pojecia biegają wokół piwa. :) :)
Czy nie lepiej napisać,że jest to ciśnienie(siła) 1 KG na cm kwadrat( nie mylić z masą).Siła " przepychania" nie jest tak do końca uzależniona od ciśnienia,ale też od średnicy cylindra siłownika. :wink: :wink:

No faktycznie, wesoło mi się zrobiło. Zaczynam bać się pisać cokolwiek. Dojdzie do tego, że zamiast napisać o czymś co się zobaczyło tak po prostu, będę musiał wpierw zapisać się na jakąś uczelnie, skończyć fakultety w kierunku odpowiednim do tematu, potem opisać zajwisko i skonsultować to ze specjalistami. Po zatwierdzeniu przez nich materiału, napisać do ministerstwa budownictwa o zgodę na publikacje treści mogącej doszkolić pozostałych uczestników forum. Tylko czy wówczas będzie mi się jeszcze chciało coś napisać? A może po prostu (przepraszam forumowiczów i moderatorów za słowo którego użyje) oleje niektóre, zadziorne wpisy? Serio, przepraszam Cię kolego Amator48, ale czy jadąc samochodem X kilometrów na godzinę pokonam daną trasę szybciej niż jadący tak samo za mną pojazd z zegarem pokazującym w milach na godzinę? Może napiszę zamiast "z zegarem" prędkościomierz, bo znów będzie dym.
Osobiście, gdybym był na Twoim miejscu, napisałbym:
"W uzupełnieniu informacji kolegi brzydala, jako ciekawostkę rozwinę temat "bar-a" i wyjaśnię, że wspomniany "bar" to siła 1 kg na cm do kwadratu... " czy coś w tym stylu.
I fajniej by było i mniej zacięć. Ale to tylko moje osobiste odczucia...

Obrazek

PostNapisane: 7 kwietnia 2012, o 15:26 
Przyjaciel forum

brzydal, zapewniam Cię, że to nie tylko Twoje. odczucia. Ja myślę tak samo.

PostNapisane: 7 kwietnia 2012, o 17:37 

I ja też tak myślę. Do tej pory nic nie napisałem Tobie amator48, choć raz mnie zaczepiłeś. Słuchaj facet! dła większości z nas, pojęcia którymi operujesz są zupełnie obce. Fajnie, że naświetlasz niektóre sprawy, wkońcu człowiek uczy się całe życie. Nie wymagaj jednak rozmowy na swoim poziomie w tym temacie. Są dziedziny w których Ty pewnie mało się orientujesz (np. nie potrafisz użyć tak banalnie prostej funkcji "quote" do cytowania innych) i nikt Ci tego za złe meć nie będzie. Ja, jak i kilku moich kolegów możemy jedynie podziękować okiemu za te foto-relacje. Gdybyśmy tego nie robili, pewnie przestałby natychmiast. Ciebie boli to że jesteśmy mu wdzięczni-nie widzę powodu ku temu.Nazywasz nas kólkiem wzajemnej adoracji :571:
Pisz sobie dalej swoje wywody, nikt Ci w tym nie przeszkadza. Najwyżej, czytając ominie Twój post.
Uwierz mi, każdy z tych forumowiczów ma coś do powiedzenia w temacie gdzie Ty nie koniecznie musisz mieć pojęcie ale nie będzie Cię strofował jeśli będziesz się chciał udzielić. Najwyżej z uśmiechem naprowadzą, pomogą. Trochę ten temat zrobił się ponury przez te wzajemne zaczepki. Może zróbmy tak że każdy niech pisze co ma do napisania i tyle. Chyba że będzie kasztanił, to jest tu kilka czujnych osób które przeniosą posty w odpowiednie dla nich miejsce.

PostNapisane: 7 kwietnia 2012, o 18:58 

Dodałem jedną fotę na galerii, ale może ktoś ma ochotę na większy rozmiar więc:
http://imageshack.us/f/694/img8225panorama2.jpg/

Świat byłby bezpieczniejszy, gdyby przed wejściem do samolotu trzeba by było zjeść kawałek bekonu.
NDIE

PostNapisane: 7 kwietnia 2012, o 19:57 

punky napisał(a):
Dodałem jedną fotę na galerii, ale może ktoś ma ochotę na większy rozmiar więc:
http://imageshack.us/f/694/img8225panorama2.jpg/

Bardzo fajne zdjęcie. Obiektyw, jak mniemam, chyba 0.42? Fajnie, jak wrzucisz tę fotkę jako załącznik do tematu, wtedy nie zginie za trzy miesiące. Ale te chmurki nad mostem to wyglądają horrorowato co nie?

Obrazek

PostNapisane: 7 kwietnia 2012, o 20:07 

Forum nie przyjmuje tak dużych załączników niestety.
Co to znaczy obiektyw 0.42?

Świat byłby bezpieczniejszy, gdyby przed wejściem do samolotu trzeba by było zjeść kawałek bekonu.
NDIE

PostNapisane: 7 kwietnia 2012, o 20:40 

Mi również podoba się Twoja panoramka punky :D
W jakim programie składałeś fotki w panoramę? A może masz taką możliwość z poziomu aparatu?

Mniemam, że kolega brzydal miał na myśli mnożnik ogniskowej obiektywu.
Dla zainteresowanych link do wikipedii:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Mno%C5%BCnik_ogniskowej

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2612 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94 ... 175  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1