Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 294 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 20  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Szpital w Kwidzynie
PostNapisane: 13 kwietnia 2012, o 23:08 

MACIEKZB napisał(a):
I ja się z tym zgadzam i powiem więcej, że nawet likwidacja szpitala w wielu przypadkach wyszłaby na zdrowie kwidzyniakom.

Wiesz co piszesz?

Chcesz jeździć z najmniejszym złamaniem do Gdańska?
Chcesz żeby na każdym oddziale było po 1 pielęgniarce?
Chcesz żeby połowa załogi szpitala straciła zatrudnienie?
Mam pisać dalej?

Świat byłby bezpieczniejszy, gdyby przed wejściem do samolotu trzeba by było zjeść kawałek bekonu.
NDIE

PostNapisane: 14 kwietnia 2012, o 04:52 
Przyjaciel forum

punky napisał(a):
MACIEKZB napisał(a):
I ja się z tym zgadzam i powiem więcej, że nawet likwidacja szpitala w wielu przypadkach wyszłaby na zdrowie kwidzyniakom.

Wiesz co piszesz?

Chcesz jeździć z najmniejszym złamaniem do Gdańska?
Chcesz żeby na każdym oddziale było po 1 pielęgniarce?
Chcesz żeby połowa załogi szpitala straciła zatrudnienie?
Mam pisać dalej?

A może tak:
-Nie chcę jeździć do Grudziądza , Sztumu , Prabut , Gdańska z byle pierdołą jak nie rzadko jest teraz.
- ( minimalny stan personelu w oddziałach szpitalnych regulują odpowiednie przepisy ), więc może pielęgniarki, które zostaną lepiej będą wykonywały swoje obowiązki.
- małe przewietrzenie personelu z pewnością by się przydało ( a tak na marginesie ,część ludzi chodzących przy referendum właśnie obawia się utraty pracy)
Mam pisać dalej ???

Podsumowując :
Każdy z nas obawia się zmian, jest to rzeczą naturalną. Ja akurat nie mówię NIE dla oddania naszego szpitala w fachowe ręce jednak chciałbym znać więcej argumentów ZA i PRZECIW.
Patrząc na przychodnię przy I.P Kwidzyn, która od dawna jest prywatna nie obawiam się prywatyzacji , w dalszym ciągu płatnikiem za moje leczenie jest NFZ.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 14 kwietnia 2012, o 07:24 

aszastra napisał(a):

A może tak:
-Nie chcę jeździć do Grudziądza , Sztumu , Prabut , Gdańska z byle pierdołą jak nie rzadko jest teraz.
- ( minimalny stan personelu w oddziałach szpitalnych regulują odpowiednie przepisy ), więc może pielęgniarki, które zostaną lepiej będą wykonywały swoje obowiązki.
- małe przewietrzenie personelu z pewnością by się przydało ( a tak na marginesie ,część ludzi chodzących przy referendum właśnie obawia się utraty pracy)
Mam pisać dalej ???

No to po sprzedaży szpitala na pewno będziesz musiał.

Jeśli kupi go ten klient który jest najpewniejszym (najgroźniejszym kupcem) to zostaną w naszej placówce 4 oddziały z minimalną obsadą pielęgniarską i lekarską.

Świat byłby bezpieczniejszy, gdyby przed wejściem do samolotu trzeba by było zjeść kawałek bekonu.
NDIE

PostNapisane: 14 kwietnia 2012, o 12:13 
Przyjaciel forum

Komin napisał(a):
Jestem za referendum, ale jeśli miasto chce sprzedać, to nic na siłę.

Ciekaw jestem wyniku takiego referendum :?:

Jak niby miałoby to wyglądać?
Zadając pytanie prostym ludziom:

Czy jesteś za sprzedażą lub prywatyzacją szpitala TAK NIE
Czy jesteś za tym, aby szpital funkcjonował nadal jak dotychczas TAK NIE

Pomysł bomba :D

MACIEKZB napisał(a):
I ja się z tym zgadzam i powiem więcej, że nawet likwidacja szpitala w wielu przypadkach wyszłaby na zdrowie kwidzyniakom. Całość pieniędzy przekazałbym szpitalowi w Prabutach gdzie na każdym kroku czuć troskę lekarzy o pacjenta.

To bardzo ciekawa wypowiedź, może od razu zaorać działkę na którym stoi szpital i utworzyć tam cmentarz, wielu ludziom to zaoszczędzi cierpienia nerwów i zapewne skróci drogę do nieba.

Zapewne nie chodzi o całkowitą likwidację szpitala, lecz oddanie go w prywatne ręce aby poprawić rentowność i jakość obsługi pacjentów.
Oddanie szpitala w prywatne ręce, niesie pewne ryzyko, taka placówka nie miała by tu żadnej konkurencji i robiłaby wszystko, co jej się żywnie podoba.
Manager szpitala miałby jedynie w głowie cyferki a nie dobro klienta, bo wtedy pacjent staje się klientem a nie pacjentem.
Co innego, jeśli są dwa lub trzy szpitale prywatne, wtedy na pierwszym miejscu stawia się dobro i obsługę pacjenta i walka o niego, im lepiej zostanie obsłużony, tym więcej szpital ich pozyskuje.
Może to być dobrym rozwiązaniem, tylko żeby ktoś tego nie spieprzył.
Przede wszystkim pacjent powinien być w pierwszej wizycie dobrze zdiagnozowany, Kompleksowe badania adekwatne do dolegliwości, a nie jak jest dzisiaj: recepta antybiotyk i następny proszę….

Co to znaczy, że brakuje leków dla chorych na raka :?: :evil:
Co to znaczy, że na badanie USG czeka się 3 miesiące :?: :evil:
I wreszcie co to znaczy, że szpitale muszą się sądzić z NFZ, bo nie otrzymują środków na czas tylko z pół rocznym opóźnieniem :?: :evil:

To trzeba naprawić w tym systemie, lepiej jest wyleczyć pacjenta, niż go podleczać na chwilę.
W ten sposób nie poprawi się stan zdrowia naszej służby, bo to ona jest właśnie chora…

TEN SYSTEM TEŻ NIE DZIAŁA

Może trzeba by zapytać co działa „dobrze” w tym naszym kochanym kraju ?
Chyba tylko fotoradary :lol: Zdrowia wszystkim życzę :D :D :D

PostNapisane: 14 kwietnia 2012, o 12:23 

A szpital w Prabutach był publiczny, nie skomercjalizowany jak nasz kwidzyński i było lepiej. Czyli to nie forma własności jest problemem, tylko inne czynniki. Prywatny właściciel zaraz nam ustali, które usługi refundowane przez NFZ są najbardziej zyskowne a które nie, bo prywaciarzowi nie chodzi o to, by pacjent miał pełny dostęp do usług, tylko by leczenie tego pacjenta przynosiło zyski. Żadne to dobrodziejstwo, jak pozamykają oddziały i trzeba będzie jeździć nie wiadomo gdzie.

PostNapisane: 14 kwietnia 2012, o 12:28 
Przyjaciel forum

Didi napisał(a):
bo prywaciarzowi nie chodzi o to, by pacjent miał pełny dostęp do usług, tylko by leczenie tego pacjenta przynosiło zyski..

A niby NFZ postępuje inaczej?

PostNapisane: 14 kwietnia 2012, o 12:42 

Zgadzam się z opinią Didi. O wszystkim decydują ludzie i jakośc ich pracy.

PostNapisane: 14 kwietnia 2012, o 12:51 
Przyjaciel forum

MIKS napisał(a):
Zgadzam się z opinią Didi. O wszystkim decydują ludzie i jakośc ich pracy.

Tylko że to wszystko należałoby przebudować od samej góry, począwszy od polityków, urzędników, lekarzy, skończywszy na pielęgniarkach. Leczyć po odpowiednio postawionej diagnozie a nie eksperymentować, wprowadzając drastyczne plany prywatyzacji i obserwować "Uda się czy się nie uda" :?:

PostNapisane: 14 kwietnia 2012, o 13:30 
Przyjaciel forum

Sebek36 napisał(a):
Tylko że to wszystko należałoby przebudować od samej góry :?:

Najważniejsze to najpierw mieć plan tylko, że jego nie ma i chyba nie będzie.

PostNapisane: 14 kwietnia 2012, o 14:06 
punky, wczytaj się dobrze wmoje słowa. Szpital sam w sobie jako gmach jest całkiem niezły ale lekarze tylko nie liczni są z powołania. Żeby coś się w nim zmieniło to należy zmienić osoby, które tworzą opinię o tym szpitalu... negatywną opinię. Po za tym i tak nie przeszkadzałoby mi jeżdżenie do Prabut. Podejrzewam, że znacznie szybciej ze złamanym palcem byłbym w domu niż czas oczekiwania na lekarza w kwidzyńskim oddziale ratunkowym.

PostNapisane: 14 kwietnia 2012, o 14:52 

Wczytałem się.
Dla mnie sprzedaż szpitala do nowego zarządcy to obcięcie wszystkiego - od lekarzy, ilości oddziałów po salowe i pielęgniarki oraz pogorszenie standardu usług (tak to możliwe) wystarczy poczytać co stało się w Wąbrzeźnie gdy tamten szpital przejęła ta sama spółka.
W żadnym bądź razie nie twierdzę że teraz jest kolorowo, bo nie jest.
Ale będzie tak jak napisała Didi jeśli Godzik sprzeda szpital.

NDIE

PostNapisane: 14 kwietnia 2012, o 19:32 

A kto jest inicjatorem referendum, bo chyba mi umknęło?

PostNapisane: 14 kwietnia 2012, o 19:45 

Niestety to jest chyba największy błąd tego przedsięwzięcia - szefostwo kwidzyńskiego PIS'u.

NDIE

PostNapisane: 14 kwietnia 2012, o 19:56 

punky napisał(a):
Niestety to jest chyba największy błąd tego przedsięwzięcia - szefostwo kwidzyńskiego PIS'u.

A nie PEŁOOOOOOO ????

PostNapisane: 14 kwietnia 2012, o 20:02 

Dla mnie, jeśli sprawa jest słuszna to mogę gadać nawet z korwinowcami. Niestety nie każdy patrzy na zagadnienia polityki lokalnej w ten sposób. OPZZ i Solidarność zachowują się, jakby walczyli o różne prawa pracownicze. SLD ma alergię na PiS i vice versa. Cyrk na kółkach. A inicjatywa potrzebuje dość dużego wsparcia, bo na zebranie podpisów czasu dużo nie ma, a chodzi chyba o jakieś 7 tysiaków podpisów mieszkańców powiatu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 294 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 20  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1