Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 334 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 23  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Bezrobocie Powiat Kwidzyn
PostNapisane: 24 maja 2012, o 07:16 

Śmiechu warte... Komentarze niektórych ludzi są "fantastyczne"

PostNapisane: 24 maja 2012, o 08:08 

z tymi opiniami to,no cóż.....sama prawda!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 24 maja 2012, o 11:20 

Hubson napisał(a):
Śmiechu warte...

Śmiechu warta , to jest ta cała firma :D :D :D :D

PostNapisane: 24 maja 2012, o 11:25 

Kropka, masz rację... większego cyrku, to chyba nigdzie nie ma.
Szkoda, że niektórych ludzi zmusza życie do podejmowania takiej pracy. Niewykluczone, że i ja kiedyś
będę na ich miejscu (czego sobie nie życzę).

PostNapisane: 24 maja 2012, o 11:32 

Lilith napisał(a):
Niewykluczone, że i ja kiedyś będę na ich miejscu (czego sobie nie życzę).

Również Ci tego nie życzę , więc jeśli jesteś młoda z zapałem do nauki i masz możliwości , to ucz się dalej , żebyś nigdy nie pluła sobie w twarz , że nie zrobiłaś czegoś za młodu :)

PostNapisane: 24 maja 2012, o 11:38 

Kropka, zapału do nauki, to zbyt wielkiego nie mam, ale wiem, że każdy jest kowalem swego losu.
Dlatego trzeba zakasać rękawy, robić kursy, studia, szlifować język.

Juz kiedyś to pisałam, ale napiszę jeszcze raz.
Wszyscy na ten Jabil strasznie narzekają (i słusznie, bo są ku temu podstawy), ale zamiast szukać
jakiejś pracy, spróbować inaczej sobie poradzić, to są na każdy telefon- dzwonią: "przyjdź"- i lecą.
Bo zawsze to jakaś praca. Ale po co narażać się na wieczną nerwówkę z serii "przedłużą- nie przedłużą"
i tak co miesiąc czy 2 tyg. (różnie bywa). Oczywiście to nie tyczy się wszystkich pracowników Jabila,
niektórzy próbują, inni nie mają szans nigdzie indziej dostać zatrudnienia. Ale bywają też tacy (znam kilku osobiście),
którzy, mimo że strasznie im ta praca nie na rękę, to nie chcą zmian.

PostNapisane: 24 maja 2012, o 12:10 

Lilith,jak pójdziesz żyć na własny rachunek(nie rodziców)i będziesz jeszcze do tego mieć na utrzymaniu dziecko,dzieci to porozmawiamy o tych na każde zawołanie.

PostNapisane: 24 maja 2012, o 12:18 

Hejka czeka mnie rozmowa z liderem jakie są warunki zwolnień dla osób zwalnianych z umowami na czas nieokreślony jaki okres wypowiedzenie i za ile miesięcy zapłacą odprawy gratis

PostNapisane: 24 maja 2012, o 12:33 

pepik29, czytaj ze zrozumieniem. Napisałam o trochę innych przypadkach, także...
Przeczytaj, 3 oddechy i przeanalizuj na chłodno.

PostNapisane: 24 maja 2012, o 19:57 

Pracuje, a w sumie pracowałem w tej fabryce prawie 9 lat. Były lepsze i gorsze chwile, ale jakoś ten czas przeleciał. Wydaje mi się że dobrą radą jest to żeby wiele rzeczy brać na luźno, nie brać do tzw. bani ( bez aluzji). W tak dużych korporacjach zawsze znajdą się karierowicze i trzeba się z tym liczyć. Co do komentarzy w zamieszczonym linku to nie mogę się ze wszystkimi zgodzić:) Nie mówię że takie sytuacje się nie zdarzają ale nie są jakimś standardem.

Co do samej sytuacji nie jest kolorowa i ludzie mają prawo się denerwować, ale muszą również pamiętać że praca w korporacjach nie jest wieczną pracą i takie sytuacje się zdarzają nie tylko w Jabilu. W ostatnim czasie w wielu innych korporacjach dochodzi do zwolnień grupowych oraz do ograniczania produkcji. Taka sytuacja na rynku.

Mam wrażanie że ludzie boją się zmian i wolą narzekać. Obawiają się tego że w nowym miejscu pracy się nie odnajdą i dlatego wybierają to narzekanie.
Ja sam podjąłem taką decyzję i nie żałuje. Odchodzę z Jabila i nie żałuje.

PostNapisane: 24 maja 2012, o 19:59 

Hej wyszperałem przepisy obowiązujące od tego roku dla zwolnień grupowych i odpraw może komuś się to przyda:
http://biznes.interia.pl/praca/news/od- ... ch,1716395

22 tysiące 500 złotych wyniesie w 2012 r. najwyższa odprawa wypłacana na podstawie ustawy o tzw. zwolnieniach grupowych.
Wysokość odprawy zależy od minimalnego wynagrodzenia za pracę, w 2012 r. wyniesie - 1500 zł (Dz.U. z 2011 r. nr 192, poz. 1141).

Maksymalna odprawa pieniężna to 15-krotność minimalnego wynagrodzenia, co oznacza, że w 2012 r. zwolniona osoba nie dostanie więcej niż 22 tysiące 500 złotych. W 2011 r. maksymalna odprawa wynosi 20 790 zł.

Obowiązek wypłaty odprawy w związku z rozwiązaniem stosunku pracy ma każdy pracodawca, który zatrudnia co najmniej 20 pracowników, a zwolnienie (czy też porozumienie stron) następuje w związku z sytuacją leżącą po stronie zakładu pracy.
Staż

Wysokość odprawy jest uzależniona od stażu pracy i wynosi równowartość:

1-miesięcznego wynagrodzenia - w razie zatrudnienia przez mniej niż 2 lata,

2-miesięcznego wynagrodzenia - gdy pracownik jest zatrudniony od 2 do 8 lat w danym zakładzie pracy,

3-miesięcznego wynagrodzenia - gdy zakładowy staż pracy wynosi powyżej 8 lat.

PostNapisane: 24 maja 2012, o 20:02 
Cytuj:
Pracuje, a w sumie pracowałem w tej fabryce prawie 9 lat. Były lepsze i gorsze chwile, ale jakoś ten czas przeleciał. Wydaje mi się że dobrą radą jest to żeby wiele rzeczy brać na luźno, nie brać do tzw. bani ( bez aluzji)

Święte słowa. :!:

PostNapisane: 24 maja 2012, o 21:18 
Przyjaciel forum

Najciekawsze jest to, że w ostatnim numerze Echa (darmowej gazetki rozdawanej na mieście) czytałem, że związki zawodowe wciąż są w sporze z firmą i podtrzymują swoje postulaty o podwyżki.
Czy w takie sytuacji związki nie powinny dla przykładu zaproponować przejście pracowników na np 3/4 etatu w zamian za utrzymanie większej liczby stanowisk? Moim zdaniem związki i odprawy za zwolnienie to gwóźdź do trumny tej firmy.

PostNapisane: 24 maja 2012, o 21:31 
Cytuj:
Czy w takie sytuacji związki nie powinny dla przykładu zaproponować przejście pracowników na np 3/4 etatu w zamian za utrzymanie większej liczby stanowisk

Była taka opcja.
Związki nie pytając o zdanie pracowników nie zgodziły się na to żądając dalej podwyżek. :twisted:

PostNapisane: 25 maja 2012, o 06:07 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Związki nie pytając o zdanie pracowników nie zgodziły się na to żądając dalej podwyżek. :twisted:

Może czas je odwołać? One Wam chyba bardziej szkodzą niż pomagają.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 334 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1