Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2612 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119 ... 175  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Budowa mostu koło Kwidzyna w ciągu DK90
PostNapisane: 11 lipca 2012, o 20:34 

Widać nowa ekipa budownicza przybyła ;]

PostNapisane: 12 lipca 2012, o 05:38 

Ja pisałem całkiem serio:

"Tak, termin grudniowy jest zagrożony. Wszystko w rękach wykonawcy. Pragnę jednak zaznaczyć, że jest jeszcze szansa, by przy odpowiedniej mobilizacji wykonawcy most został oddany do użytku w grudniu br. Zapewniam, że jako inwestor tej instytucji robiliśmy i robimy wszystko, by termin był dotrzymany." - Piotr Michalski, rzecznik GDDKiA.
To, że my mamy kiepskich wykonawców po naszej stronie - nie tak, mamy tych samych co po Waszej, ale przede wszystkim ten sam nadzór - ZBM. To tylko na fotkach budowlana rzeczywistość tej inwestycji wygląda tak kolorowo :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 12 lipca 2012, o 09:20 
Przyjaciel forum

Grzegorz Gniew napisał(a):

Grzegorz Gniew - obudź się. Informację, którą chcesz nam przekazać, podawała już cała prasa: radio, tv, i była oczywiście rozważana na naszym forum.
A informację, że dojazdówkę po Waszej i po naszej stronie wykonuje ta sama firma - muszę sprawdzić, być może :)

PostNapisane: 12 lipca 2012, o 11:06 

Panowie nie ma sensu się spierać, o to czy dane informacje są wiarygodne czy nie i czy będą opóźnienia, czy może się wyrobią przed pierwszym śniegiem. Na razie faktem jest tylko to, że nawierzchnia lewobrzeżnych dojazdówek jest do wymiany (wystarczy pojechać na budowę i zobaczyć). Samej konstrukcji mostu na razie nic nie zagraża. Do powodzi droga daleka, choć gdyby wystąpiła to nikt nie powinien tym faktem być zaskoczony. Lipcowe wezbrania na Wiśle, to norma. Ale po co dyskutować o czymś, czego na razie nie ma. Może po prostu Wykonawca ma szczęście ;)

PostNapisane: 12 lipca 2012, o 14:56 

Ja sie bardziej obawiam o to, czy przypadkiem Budimex nie pojdzie w slady innych firm drogowo budowlanych i sie nie wylozy finansowo. Wtedy bylaby lipa na calego.

PostNapisane: 12 lipca 2012, o 15:13 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Może po prostu Wykonawca ma szczęście ;)

Wykonawca, to "dwa, co mówię - trzy dziecki szczęścia". Tak duża budowa, tak różne pogody, tak dużo czasu, tak wielu ludzi... i zero nieszczęść :)
Oby tak pozostało na zawsze. Budimex zasłużył sobie na to. Za to, nad Waszym forumowym reporterem zbierają się chmury burzowe...

Dziś na moście zwykły postęp prac. Konstruowane są pylony, konstruowane poprzecznice wantowe. Zauważcie wystającą brązową rurę osłonową
od przeprowadzenia want wewnątrz poprzecznicy (tak sądzę). Jak zwykle - konstruowana jest belka, w tym przypadku - przedostatniego segmentu
nad wodą. Ostatnią fotkę dostałem od kierownictwa Budimexu. Nasze czworonożne przyjaciółki rzeczywiście odwiedziły budowę :D :D :D

Załączniki:
most_01.JPG
most_01.JPG [ 160.2 KiB | Przeglądane 105468 razy ]
most_02.JPG
most_02.JPG [ 154.07 KiB | Przeglądane 105468 razy ]
most_03.JPG
most_03.JPG [ 153.14 KiB | Przeglądane 105468 razy ]
most_04.JPG
most_04.JPG [ 120.26 KiB | Przeglądane 105468 razy ]
most_05.JPG
most_05.JPG [ 159.73 KiB | Przeglądane 105468 razy ]
most_06.JPG
most_06.JPG [ 253.04 KiB | Przeglądane 105468 razy ]
most_07.JPG
most_07.JPG [ 247.41 KiB | Przeglądane 105468 razy ]
most_08.JPG
most_08.JPG [ 296.64 KiB | Przeglądane 105468 razy ]
most_09.JPG
most_09.JPG [ 162.59 KiB | Przeglądane 105468 razy ]
most_10.JPG
most_10.JPG [ 103.96 KiB | Przeglądane 105468 razy ]
most_11.JPG
most_11.JPG [ 218.77 KiB | Przeglądane 105468 razy ]
most_12.JPG
most_12.JPG [ 120.83 KiB | Przeglądane 105468 razy ]
most_13.JPG
most_13.JPG [ 140.56 KiB | Przeglądane 105468 razy ]
most_14.JPG
most_14.JPG [ 113.67 KiB | Przeglądane 105468 razy ]

PostNapisane: 13 lipca 2012, o 06:35 

oki44 napisał(a):

Grzegorz Gniew - obudź się. Informację, którą chcesz nam przekazać, podawała już cała prasa: radio, tv, i była oczywiście rozważana na naszym forum.
A informację, że dojazdówkę po Waszej i po naszej stronie wykonuje ta sama firma - muszę sprawdzić, być może :)

Oki44 - dzięki za pobudkę! Wszystko mi wyjaśniłeś :) Skoro z Waszych rozważań wyszło, że wszystko na budowie jest ok i termin nie jest zagrożony, a Budimex - jak piszesz, to niemal bohater wojenny, tylko dlatego, że buduje ten most i że pozwala Ci robić zdjęcia na budowie to ok! Nie protestuję. Ja mam trochę inne informacje, pewnie mniej propagandowe od Ciebie. W końcu rozumiem, jesteś często na budowie, często nosisz kamizelkę budimeksu więc mówisz też coraz częściej ich językiem. Ktoś napisał o powodzi. To wcale nie jest główny problem, że to czy inwestycja będzie w terminie czy nie zależy od powodzi. Zależy od wielu innych czynników. Sami widzicie - przygotowywane są formy pod pylony - a gdzie ich wylewanie? Gdzie "liny"?, gdzie wykończenia? Gdzie drogi dojazdowe, które trzeba poprawiać? Sprawdź jaka firma robi po Waszej stronie. Mnie wydaje się, że przetarg wygrała Budimex i Ferrovial - i to na dwóch brzegach Wisły. Nikogo nie interesuje jak pracują ich podwykonawcy. Odpowiada Budimex, a nadzór prowadzi ZBM. Efekty widać, tylko mniej nagłośnione:
- Dotarliśmy do informacji dotyczących błędów wykonawczych w kilku ważnych elementach całej inwestycji - tj. na drodze dojazdowej od drogi nr 91 oraz na jednym z segmentów estakady (chodzi o jakość betonu)? Zauważyliśmy też, że z dróg dojazdowych zdejmowano już położony asfalt. Czy może Pan wyjaśnić co dzieje się na budowie i czy doszło do błędów?

Piotr Michalski rzecznik GDDKiA:
Badania kontrolne podbudowy bitumicznej na drodze krajowej nr 90 wykazały zbyt małą zawartość wolnych przestrzeni. Wykonawca otrzymał polecenie rozebrania tego fragmentu podbudowy i wykonanie go ponownie na własny koszt.

Jeśli chodzi o estakady to tam wszystko jest w porządku.

Wcześniej dotarłem do informacji, że jest problem z osiągnięciem B80 na jednym z segmentów mostu. Tu wszyscy zaprzeczają.
Nieoficjalnie wiem, że na drodze krajowej nr 90 stanowiących element nowej przeprawy wykonawca zastosował niezgodny ze specyfikacją beton asfaltowy stanowiący podbudowę bitumiczną drogi. Zostało to zauważone przez nadzór i wykonawca będzie je musiał wykonać ponownie na własny koszt.
Tak więc - oki44 - nie śpię! CZUWAM!!!

PostNapisane: 13 lipca 2012, o 07:52 

Oki44 - dzięki za pobudkę! Wszystko mi wyjaśniłeś :) Skoro z Waszych rozważań wyszło, że wszystko na budowie jest ok i termin nie jest zagrożony, a Budimex - jak piszesz, to niemal bohater wojenny, tylko dlatego, że buduje ten most i że pozwala Ci robić zdjęcia na budowie to ok!..

Grzegorz Gniew, jak będziesz tak pisał to Budimex się obrazi i mostu nie będzie!

PostNapisane: 13 lipca 2012, o 08:25 

Nie, jak dalej jedynym kryterium wyboru w przetargach będzie cena, to tak dalej będą wyglądały inwestycje w Polsce i kolejne firmy podzielą losy tych, które "przeinwestowały". To jest forum o budowie mostu i nigdzie nie było powiedziane, że mamy do końca i mimo wszystko dziękować Bogu, że most się buduje. Mamy też prawo do śledzenia inwestycji i do prawdziwych informacji, bo to chyba budowla z naszej kasy jest - podatników. Myślę, że na forum przyda się też trochę drugiej strony medalu, a nie tylko teksty i zdjęcia chwalebne :) Nie zapominajmy, że nadal potrzebna jest presja społeczna. Tymbardziej, że opinia publiczna karmiona jest trochę sprzecznymi komunikatami na temat inwestycji. Moim zdaniem Kwidzyn i Gniew muszą zorganizować Euro (np. w bieganiu po mostach), które rozpocznie się 20 grudnia 2012 i wtedy most będzie w terminie :) Budimex nie ma się na co obrażać, po prostu pierwsze 2lata inwestycji zawaliła kadra kierownicza. Z tego co wiem teraz jest już nowa. Nie wiem czy lepsza :)

PostNapisane: 13 lipca 2012, o 12:01 

Mówiłem że znajdą się tacy którzy będą narzekać i szukać dziury w całym. ;) :D

PostNapisane: 13 lipca 2012, o 13:23 
Przyjaciel forum

E, tam. Grzegorz Gniew znów rozpoczyna kampanię wyborczą - dość wcześnie tym razem. Zaraz zorganizuje nam komisję śledczą
(no bo to z naszych pieniędzy inwestycja), i pomaszerujemy sobie polskim piekiełkiem na drugi brzeg.

Trzeba być bardzo naiwnym, sądząc że tak rozległa budowa przy tak innowacyjnej technologii będzie przebiegała bez żadnych problemów.
Trzeba nie posiadać doświadczeń w budowaniu czegokolwiek, by uważać że codzienne kłopoty przy prowadzeniu takiego przedsięwzięcia
to element: złej woli?, nieumiejętności?, może sabotażu? Problemy są codziennie, i codziennie muszą być na nowo rozwiązywane.
Podwykonawca wykonał źle drogę po gniewskiej stronie, ZBM jej nie odebrał, podwykonawca będzie musiał poprawiać, w czym problem?
Beton nie trzyma normy? To się go nie wyleje, bo jego jakość jest każdorazowo sprawdzana, znów ryzyko wykonawcy. Pytam, co nam do tego?

Nam "do tego" byłoby, gdyby czynnik sprawdzający, czyli ZBM - nieprawidłowo wykonywał swoją pracę i przepuszczał buble. Jak dotychczas,
nie mam takiej informacji czy choćby podejrzeń. Nie ma "ludzi-aniołów", nigdzie, ani w Budimexie, ani w Kwidzynie, ani w Gniewie. Ale, jeśli są
mechanizmy kontroli które nie przepuszczą lipy, to możemy spać spokojnie. Co najwyżej, nie przejedziemy jeszcze mostem w tegorocznego Sylwestra.

PostNapisane: 13 lipca 2012, o 15:37 

Grzegorz Gniew taka drobna uwaga,drugi rok budowy mija w listopadzie.
To jak kierownictwo (stare) mogło zawalić pierwsze 2 lata?

PostNapisane: 13 lipca 2012, o 17:23 

oki44 napisał(a):
E, tam. Grzegorz Gniew znów rozpoczyna kampanię wyborczą - dość wcześnie tym razem. Zaraz zorganizuje nam komisję śledczą
(no bo to z naszych pieniędzy inwestycja), i pomaszerujemy sobie polskim piekiełkiem na drugi brzeg.

hmm.. no trzeba przyznać, że ten cytat powyżej to atak personalny na poziomie Niesiolowskiego (admin nie reaguje?).

A ja wszedłem tu żeby dowiedzieć się co z budową mostu. jestem głodny kolejnych zdjęć z budowy. super że znalazły się na poprzedniej stronie zdjęcia panoramicznie. to dużo dla osób, które mogą oglądać co się dzieje tylko za pośrednictwem forum.

Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczenie do krytyki, panie, tu nikomu tak nie podoba się. Tak więc... tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda, punktów, które stworzymy.

PostNapisane: 13 lipca 2012, o 21:13 
Przyjaciel forum

Ruby blue,
Nie podejrzewam oki-ego o żadną złośliwość w stosunku do innych forumowiczów i odbieram to jako żart z jego strony, ale poczekam, niech sam oki44 się wypowie. Tobie oczywiście dziękuje za zgłoszenie postu.

PostNapisane: 14 lipca 2012, o 00:41 

Panowie,są Wykonawcy,określone terminy i kary umowne na wypadek opóźnień.Budowa realizowana jest przez fachową kadrę z uprawnieniami budowlanymi odpowiadającą karnie za swoje podpisy.Dla wielu z nich nasz most to również wyzwanie i realizacja swoich ambicji zawodowych.Przy tak dużej inwestycji występują różne problemy w tym również błędy projektowe i nie powinni tego komentować ludzie ,którzy mają o tym delikatnie mówiąc mgliste pojęcie.
Żywotność naszego mostu zakładana jest na minimum 200 lat ! Cóż więc znaczą jakieś ewentualne opóżnienia ?
Jeżeli nawet nie pojedziemy w grudniu b.r. a np. w marcu 2013 r. to co się takiego stanie ?
( z tego co wiem w grudniu nie planuje się olimpiady w Kwidzynie !!!!!)
A tak na poważnie to będzie za kilka miesięcy w Kwidzynie przepiękny most i tego możemy być pewni.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2612 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119 ... 175  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1