Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Nasze środowisko
PostNapisane: 26 stycznia 2007, o 09:05 
KrzaQ napisał(a):
konkretne badania dotyczące szkodliwości stacji benzynowych usytuowanych w mieście

Mogę w sumie coś dodać. Kończąc studia pisałem dyplom, którego częścią były wykonywane badania na zawartość metali ciężkich w glebie. Próbki gleb miałem z takich miejsc Kwidzyna jak: Stacja paliw Shell, parking dla samochodów ciężarowych pod IP, okolice przydrożne koło białej karczmy. Wyniki badań jak dla mnie były zaskakujące, gdyż w ani jednej próbce zawartości nawet nie zbliżyły się do minimalnych norm, były dużo dużo poniżej. O dziwo koło Shell'a była większa zawartość cynku, który nie występował z paliw, a z gleby nawiezionej koło stacji, najprawdopodobniej pochodziła z gruzowiska, bo ta forma cynku tylko w takich miejscach występuje.

Także twierdzenie że smrodzą, zanieczyszczają jest błędne, ze śmierdziuchem to mogę się tylko z tym zgodzić:
KrzaQ napisał(a):
ZCP dzisiejsze IP

Ostatnio edytowano 5 lutego 2007, o 20:34 przez Adamo, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 26 stycznia 2007, o 10:06 

Adamo napisał(a):
Także twierdzenie że smrodzą, zanieczyszczają jest błędne, ze śmierdziuchem to mogę się tylko z tym zgodzić:

Przyznam, że też jakiś czas temu widziałem badania stanu zanieczyszczenia środowiska
Kwidzyna i wbrew pozorom nie jest tak żle. W temacie zanieczyszczeń najlepszy jest "test porostu". Porosty są organizmami wyjątkowo wrażliwymi na wszelkie zanieczyszczenia, po prostu tam gdzie jest zanieczyszczone powietrze czy gleba porosty zanikają. Wystarczy rozejrzeć się po kwidzyńskich parkach jak i przydrożnych drzewach, porosty mają się dobrze, czyli nie ma obaw.
Inną sprawą jest istnienie największego truciciela czyli pracodawcy wielu naszych forumowiczów :grinka: .
Konia z rzędem temu kto uzyska wyniki badań na zawartość pierwiastków promieniotwórczych ze składowiska popiołów w Grabówku. W popiołach następuje znaczna koncentracja związków toru i uranu jak również toksycznych metali ciężkich w tym szczególnie niebezpiecznego kadmu. Od dwudziestu lat nie znajdziecie ogólnie dostępnych wyników badań na kontaminację składowiska i okolicznych terenów pod kątem ochrony radiologicznej. Za to w bezpośredniej okolicy można zaobserwować spore stada pasących się mlecznych krów :twisted:
W Kwidzynie nie ma odpowiedniej niezależnej organizacji, która wprost postawiła by pytanie o stan zanieczyszczenia okolic składowiska.
Kiedyś zadałem pytanie na ten temat pewnej osobie z IP dobrze zorientowanej w tym temacie i co?Odpowiedź była "wiem ale nie powiem".
I to by było na tyle :razz:

Porcellus

Tytuł:
PostNapisane: 26 stycznia 2007, o 10:27 

Porcellus, w Kwidzynie nie ma takiej organizacji, ale zawsze możemy wezwać Greenpeace. Z pewnością zajęliby się tematem :twisted:

Takich składowisk popiołów jest w Polsce sporo. Martwią mnie tylko te krowy.

Tytuł:
PostNapisane: 26 stycznia 2007, o 10:30 
Porcellus napisał(a):
Konia z rzędem temu kto uzyska wyniki badań na zawartość pierwiastków promieniotwórczych ze składowiska popiołów w Grabówku.

Nie jest taka prosta sprawa, w czasie pisania pracy wybrałem się do osoby pewnej w IP, chciałem zrobić badania z terenu IP i składowiska. Odpowiedź była bardzo znacząca, weź się odpi.... od tych badań.

Nawet zbierając próbki koło parkingu przywalił się strażnik co ja robie, skończyło się na dyskusji przynależności terenu czy jest zakładowy czy nie. Niestety ze względów, nie wiem czy bezpieczeństwa, czy z obawy, w pracy dyplomowej nie podałem że jest z tego miejsca, tylko innego.

Ostatnio edytowano 26 stycznia 2007, o 10:31 przez Adamo, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 26 stycznia 2007, o 10:30 
Przyjaciel forum

Porcellus napisał(a):
W temacie zanieczyszczeń najlepszy jest "test porostu".

Gdy sięgnę pamięcią właśnie ze 20 lat wstecz, był sobie taki Lucek, biolog, pracownik naukowy UMK w Toruniu, mój miły kolega.

Chadzał sobie Lucek po okolicznych kwidzyńskich polach i lasach, wąchał kwiatki i porosty, a wyniki jego badań finansowane przez ówczesne ZCP,
były studium wpływu zakładu na okoliczną florę.
Podczas każdej jego bytności w Kwidzynie, gościłem go w swoim domu. Wyniki jego badań wskazywały na w miarę nieszkodliwe oddziaływania ZCP na nasze środowisko.

Aż tu za którymś razem ZCP uzależniła dalszą umowę z UMK od wyników powyższych badań.
I tu praca badawcza naszych terenów, sympatycznego mego kolegi, się zakończyła :)
A szkoda, lubiłem go :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 26 stycznia 2007, o 10:34 
Piotr_J napisał(a):
w Kwidzynie nie ma takiej organizacji.

Chyba jest jakaś, albo wynajmują, bo miałem wgląd po znajomościach w UM do zawartości metali ciężkich w glebach na terenie Kwidzyna. UM bynajmniej takie wyniki posiada, lecz nie posiada ich z terenów różnych zakładów. Bynajmniej nie widziałem.

Tytuł:
PostNapisane: 26 stycznia 2007, o 11:04 

Oczywiście, że w Kwidzynie mamy tzw. organizacje ekologiczne.
Jakby nie patrzeć jest Stowarzyszenie Eko-Inicjatywa, jest Polski Klub Ekologiczny.
Niestety te organizacje niewiele mają wspólnego z ekologią raczej z ekonomią.

Cytuj:
ale zawsze możemy wezwać Greenpeace.

Może i byłaby w tym jakaś metoda, oszołomy czasami są skuteczni...
Przypalikowali by się razem z tymi atomowymi krowami i pili by tak długo
ich mleko, zagryzając trawą, aż zaczeliby świecić niczym robaczki świętojańskie :grinka:

Cytuj:
Takich składowisk popiołów jest w Polsce sporo.

I z tego powodu, rozumiem, mamy się przyzwyczaić i nic nie mówić.
Gdańszczanie mają swoją Wiślinkę, my Grabówko jest pięknie.

W temacie ekologii potrzebna jest wzorem społeczeństw obywatelskich oddolna inicjatywa.
Jeżeli już nas mają truć to niech przynajmniej powiedzą ile tej trucizny nam aplikują.
A tak od czasu do czasu jakaś karetka, jakaś hala sportowa i gawiedź się cieszy.
Moi drodzy nie ma nic za darmo :grinka:

Porcellus

Tytuł:
PostNapisane: 26 stycznia 2007, o 11:24 

Porcellus napisał(a):
Cytuj:
Takich składowisk popiołów jest w Polsce sporo.

[...] Gdańszczanie mają swoją Wiślinkę

Oprócz tych stosów fosfogipsów mamy też zasypane popiołami z elektrociepłowni piękne niegdyś jezioro Zaspa (Sasper See) (w googlach widać jezioro podzielone na 4 części i tylko w jednej jest jeszcze woda). Temat w mediach nieobecny, bo co to za nius: jezioro niszczone przez dziesięciolecia? :cry:

Tytuł:
PostNapisane: 26 stycznia 2007, o 11:34 

Corzano napisał(a):
mamy też zasypane popiołami z elektrociepłowni piękne niegdyś jezioro Zaspa

Fakt urosło to jezioro "w górę", niedługo można będzie zamienić je w stok narciarski :grinka:
Macie jeszcze składowisko popiołów w starorzeczu Wisły w miejscowości Szewce,
gdzie popioły są wysypywane prosto do wody :twisted:
Może faktycznie nie ma co narzekać, Wy Gdańszczanie to macie prze..chlapane.

Porcellus

Strefa czasowa: UTC + 1