Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Cmentarz żydowski przy ul. Kościuszki- co z chodnikiem?
PostNapisane: 23 lipca 2012, o 20:51 

Cytuj:
Cmentarz żydowski w Kwidzynie powstał w 1815 roku. Zlokalizowany jest przy ulicy Grudziądzkiej.

Zależy, z której strony patrzeć. Działka przylega zarówno do Grudziądzkiej, jak i Kościuszki. Opisujący po prostu wybrał jedną z tych ulic.

Działki 81/6 i 81/26 również należą do FODŻ.

Załączniki:
Cm_Gr_Kos.jpg
Cm_Gr_Kos.jpg [ 92.08 KiB | Przeglądane 4698 razy ]

PostNapisane: 23 lipca 2012, o 21:58 

Piotr_J napisał(a):
Cytuj:
Cmentarz żydowski w Kwidzynie powstał w 1815 roku. Zlokalizowany jest przy ulicy Grudziądzkiej.

Zależy, z której strony patrzeć. Działka przylega zarówno do Grudziądzkiej, jak i Kościuszki. Opisujący po prostu wybrał jedną z tych ulic.

Działki 81/6 i 81/26 również należą do FODŻ.

W opisie podane jest rónież, że obecnie znajduje się tam plac zabaw i "obelisk", więc z pewnością chodziło mu dokładnie o park za totolotkiem :D Do tego pierwotnie działka 81/25 przypisana jest do ulicy Kościuszki... co więcej jak sięgam pamięcią kilka lat wstecz ... to od ulicy Grudziądzkiej niegdyś nie było przejścia i schodów... a jedynie murek i niski płot lub żywopłot :P

Działka 81/6 raczej zawiera się w obrysie ogrodzenia wokoło budynku, więc przypuszczam, że nie ma związku z Fundacją :grinka:

Przypuszczam, że mój mail do Fundacji już wylądował w spamie lub w koszu, ale cierpliwie oczekuję odpowiedzi :roll:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 23 lipca 2012, o 23:30 
(@Strzyżuj- wczytaj się w lokalizację podaną przez Piotra_J. - unikniesz nieporozumień))

Nie wiem, czy płyty chodnikowe z żydowskiego cmentarza przy Kościuszki ktoś zaiwanił, czy może po prostu służby miejskie wymieniają tam nawierzchnię. Wkrótce zostanie to wyjaśnione.
Jest pewna „tradycja” dewastacji tego miejsca, po tym gdy jego gospodarze zostali zmuszeni do opuszczenia miasta w latach 30-tych ub. wieku.

Po przekazaniu władzy w mieście Marienwerder zwolennikom Adolfa Hitlera (1933) przystąpiono także tutaj do realizacji jego programu. Różne szykany i napaści lokalnych bojówek młodych socjalistów narodowych (HJ), także aktywistów S.A. oraz szykan władz miejskich, wypędziły z Kwidzyna wszystkie żydowskie rodziny, od lat prowadzące tu swoje interesy. (Martin dokładnie opisuje ich domy towarowe i sklepy na swoim blogu. ) Obrazek
Kryształowa noc zajarzyła także w Kwidzynie, gdy w 1938 r. mieszkańcy miasta mogli podziwiać jak pali się nowa kwidzyńska synagoga pomiędzy kinem a pocztą. Towarzyszyła temu asysta lokalnej straży pożarnej pilnującej, by ogień nie rozprzestrzenił się na aryjską okolicę. Nie minął rok i lokalna gazeta „Weichsel Zzeitung” donosiła już, że „Marienwerder jest czysty od Żydów”.

We wspominanych przeze mnie latach (lata 1980-te) miałem zakaz interesowania się sprawami publicznymi (całkiem podobnie jak to już teraz panuje na Forum e -Kwidzyn), zajmowałem się więc „drobiazgami” i przynosiłem na biurko komendanta MO słoiki z wodą z Liwy zatrutą przez „Celulozę” i inne okazy, łącznie z czaszką turlającą się w wykopach na Kościuszki przy cmentarzu żydowskim. Mam nawet w swoich szpargałach pismo, w którym pan komendant informuje mnie, że ta czaszka pochodzi z tak odległych czasów, że nie może być przedmiotem dochodzenia kryminalnego.
Ta interwencja w niczym nie zmieniła wyglądu tego skweru do czasu „nastania demokracji” w Kwidzynie, aż do czasu rewindykacji gmin żydowskich, o czym nie mam wyczerpujących informacji.
Moje ustalenia historyczne jednoznacznie zaświadczają tylko, że kwidzyński cmentarz żydowski przy Kościuszki został zdemolowany poprzez poprzewracanie tam nagrobków (macew) w czasie ekscesów antyżydowskich w czasach hitlerowskich. Natomiast dopiero po wojnie, w trakcie zasiedlania Kwidzyna, zaczęły z tego cmentarza, jak i z innych poniemieckich kwidzyńskich nekropolii znikać nagrobki wykorzystywane przez osiedleńców jako praktyczny budulec w gospodarstwach przydomowych.
Nie tak dawno „miasto” odkupiło kilka macew od pomysłowego kwidzyniaka, który wymurował sobie nimi podjazd do swego garażu (a nie miał daleko).
Te macewy ( są bezpiecznie zmagazynowane ) przewidziane są do wmurowania w budynek „Starej Synagogi”, i nawet podobno jest na to zgoda właściciela, czyli stosownej gminy żydowskiej.
Tenże właściciel odsprzedał już synagogę swemu współwyznawcy, który ma podobnież zgodę upoważnionego rabina na tak porażający pomysł biznesowy w tymże budynku , że mimo zapewnień o jego „koszerności” nie powtórzę go tutaj. Szalom.

PostNapisane: 25 lipca 2012, o 10:09 

Cytuj:
W opisie podane jest rónież, że obecnie znajduje się tam plac zabaw i "obelisk",

Przypominam, że w budynku przy ulicy Grudziądzkiej 23 mieścił się swego czasu dom dziecka, który posiadał plac zabaw częściowo zlokalizowany na terenie dawnego cmentarza. Nie wiem z jakiego okresu pochodzi opis i na ile jest dokładny, ale sam pamiętam pozostałości metalowych huśtawek w pobliżu działki 81/25.

Obelisk jest (zdjęcie poniżej), więc nie wiem dlaczego uparcie próbujesz "przesunąć" lokalizację.
Polecam lekturę obu haseł:
http://kwidzynopedia.pl/index.php?title ... _Kwidzynie
http://kwidzynopedia.pl/index.php?title ... _Kwidzynie

Obrazek

PostNapisane: 25 lipca 2012, o 13:52 

Piotr_J ... zwracam honor :D
Teraz zrozumiałem... Wcześniej nie interesowałem się tym miejscem, więc i rys historyczny nie jest mi znany...
Swój post ograniczam zatem do hasła "bałagan", bo właśnie taki obraz widuję spacerując w tej okolicy... Dziękuję za bardziej rzeczowe informacje :oops:

PostNapisane: 30 lipca 2012, o 11:27 

W dniu dzisiejszym otrzymałem odpowiedź na maila, którego wysyłałem do fundacji kilka dni temu. Potwierdza się zatem, że opiekę nad obiektem sprawuje Fundacja Ochrony Dziedzictwa Żydowskiego.

Jako puentę wątku zamieszczam treść informacji jaką otrzymałem:

Cytuj:
Szanowny Panie,

Na prośbę Dyrektor Fundacji informuję, że nasz pracownik był na miejscu w kwidzyn iu i nie zgłosił większych zagrożeń stanu cmentarza. Ubolewamy, że nie jest on w stanie idealnym, w Polsce jest jednak 1200 cmentarzy żydowskich i bez współpracy z lokalnymi władzami i organizacjami pozarządowymi, nasza fundacja i 9 gmin żydowskich nie jest w stanie skutecznie zapewnić im wszystkim 100% opieki.

Z poważaniem,
Weronika Litwin
Koordynator Projektu

Fundacja Ochrony Dziedzictwa Żydowskiego
http://www.fodz.pl
http://www.zamosc.fodz.pl

PostNapisane: 30 lipca 2012, o 21:14 
Przyjaciel forum

I na tym koniec sprawy? Nic się tam nie dzieje?

PostNapisane: 30 lipca 2012, o 22:53 

Obecnie nic się tam nie dzieje...
Z informacji jaką otrzymałem z fundacji wnioskuję, że nie są w stanie w tej chwili podjąć działań renowacyjnych na tym cmentarzu, ponieważ nie mają na ten cel przewidzianych środków finansowych oraz wsparcia odpowiednich organizacji i władz lokalnych.
W ocenie pracownika fundacji, który skontrolował sytuację na tym cmentarzu... nie występuje zagrożenia dewastacji obiektu, a więc sprawa nie wymaga priorytetowego organizowania działań naprawczych.

Pozostaje nam czekać na rozwój sytuacji.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1