Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2612 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130 ... 175  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Budowa mostu koło Kwidzyna w ciągu DK90
PostNapisane: 31 sierpnia 2012, o 11:10 

http://www.radiogdansk.pl/index.php/wia ... ponie.html
pozdrawiam!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 31 sierpnia 2012, o 11:29 
Przyjaciel forum

Agga napisał(a):
Witajcie, nie wiem czy to dobre miejsce na mój wpis, ale niech tam...
Jestem mieszkanką Kwidzyna od niedawna, w okolicy mieszkam od kilku lat i nie zdawałam sobie sprawy z tego jaki to ból żyć bez mostu. Teraz jak widzę zdjęcia, jak prace szybko się posuwają, jak Kwidzyniacy tym żyją, jaką to radość i inne emocje budzi, to mi się bardzo udziela. Zaczynam być dumna z tego miasta, z ludzi, którzy do tego doprowadzili, z ruchu społecznego, który wokół budowy powstał. Jestem pełna szacunku!!! Pochodzę z miasta, w którym przez wiele lat były tylko kłótnie i walka o stołki, sprawujący władzę niekoniecznie myśleli o jakimś sensownych rozwiązaniach...
Cieszę się z Wami i muszę powiedzieć, że coraz fajniej mi się tu mieszka...
Takie tam wzruszenia...Pozdrawiam, nowa forumowiczka

Droga Aggo, zachwyt który nam wyjawiłaś nad tym miastem jest miły, ale Kwidzyn zdaje się najlepsze lata ma już za sobą. Most który powstaje i miejmy nadzieję zostanie oddany wraz z całą infrastrukturą w terminie niewiele zmieni, trochę bliżej (szybciej) będzie do wielkich sklepów, tańszych stacji benzynowych, grzybów i jagód, itp. Kochasz nasze władze za to że doprowadziły do szczęśliwego miejmy nadzieje końca budowy i za to że w ogóle do niej doszło. Nie znam samorządowca który by się tej budowie sprzeciwiał, niezależnie od barwy politycznej. Do podjęcia tej budowy była potrzebna decyzja polityczna na górze. Traf chciał że mamy rządy PO a nasze władze miejskie są przez tą partię zdominowane. W nagrodę za wyniki wyborcze ta decyzja zapadła, sama zaś budowa tego mostu to pieniądze. Pieniądze podatnika z całej Polski, na nią nie daje PO czy burmistrz ze swojego skarbczyka, płaci za to Polska jak długa i szeroka, płaci z pustej kasy, tzn. zapożycza się i płacić będą pokolenia. Z dumą z miasta to byłbym trochę ostrożniejszy, dużo się zmieniło, pamiętam jak ja się tu pojawiłem w 1984r, to wydawało się że trafiłem do skansenu, po kilkunastu latach faktycznie miasto zaczęło się modernizować i coś na obraz dumy w sercu się malowało. Dzisiaj jest niestety inaczej, następuje szybka pauperyzacja społeczeństwa, pustoszeją knajpki, zamykają się sklepy a to dopiero początek. Jeżdżę dużo rowerem po mieście i okolicy i zgadzam się że Kwidzyn to miasto lombardów i polbruku. Polbruk - kto to wymyślił? Ścieżka do Korzeniewa zaczęła się rozłazić, całymi fragmentami są luźne cegły bo ktoś wydał miejską kasę i nie dopilnował żeby to zostało wykonane w jakimś reżimie technologicznym. Takich kwiatków jest wiele w mieście, remonty niektórych kamienic przypominają pudrowanie chorego na raka. Sam skromnie pojawiam się na tej sztandarowej budowie i jej kibicuję, ale widzę już oczyma wyobraźni jak to niektórzy zaczną sobie przypisywać zasługi jej zakończenia. To jest obrazek dobrze mi znany, byłem budowniczym Rafinerii w Gdańsku i Huty Katowice i rzecz jasna naszej Celulozy. Wiem jak wyglądają juble z otwarciem takowych związane. Nic się nie zmieniło, wizyty gospodarcze, media temu towarzyszące, wypinanie piersi zasłużonych, kiedyś budowniczych, teraz akuszerów budowy, sztandary i frazesy teraz dojdzie jeszcze kropidło. Ech... dawnych czasów czar. Było tak że budowy na których coś tam robiłem dawały miejsca pracy idące w tysiące, teraz przez nasz most parę osób pracę straci mam na myśli dwóch kapitanów żeglugi poprzecznej i ich pomocników - cześć ich pamięci. Nie mniej jednak się cieszę i proponuję rozpisać konkurs na ojca chrzestnego mostu i żeby zachęcić do podawania typów proponuję kolegę Okiego, bo on jak prawdziwy ojciec, dogląda i dokumentuje cud narodzin.

PostNapisane: 31 sierpnia 2012, o 11:59 

Mam małe pytanie...
W związku z budową nowej przeprawy mostowej planuje się montaż infrastruktury telekomunikacyjnej? Np. kable światłowodowe itp. ?
Most to w sumie dobry korytarz dla okablowania łączącego brzegi Wisły.

PostNapisane: 31 sierpnia 2012, o 12:23 

mysteq napisał(a):
Mam małe pytanie...
W związku z budową nowej przeprawy mostowej planuje się montaż infrastruktury telekomunikacyjnej? Np. kable światłowodowe itp. ?
Most to w sumie dobry korytarz dla okablowania łączącego brzegi Wisły.

Świetne pytanie też o tym myślałem.

PostNapisane: 31 sierpnia 2012, o 12:52 
anduel napisał(a):
Agga napisał(a):
Witajcie, nie wiem czy to dobre miejsce na mój wpis, ale niech tam...
Jestem mieszkanką Kwidzyna od niedawna, w okolicy mieszkam od kilku lat i nie zdawałam sobie sprawy z tego jaki to ból żyć bez mostu. Teraz jak widzę zdjęcia, jak prace szybko się posuwają, jak Kwidzyniacy tym żyją, jaką to radość i inne emocje budzi, to mi się bardzo udziela. Zaczynam być dumna z tego miasta, z ludzi, którzy do tego doprowadzili, z ruchu społecznego, który wokół budowy powstał. Jestem pełna szacunku!!! Pochodzę z miasta, w którym przez wiele lat były tylko kłótnie i walka o stołki, sprawujący władzę niekoniecznie myśleli o jakimś sensownych rozwiązaniach...
Cieszę się z Wami i muszę powiedzieć, że coraz fajniej mi się tu mieszka...
Takie tam wzruszenia...Pozdrawiam, nowa forumowiczka

Droga Aggo, zachwyt który nam wyjawiłaś nad tym miastem jest miły, ale Kwidzyn zdaje się najlepsze lata ma już za sobą. Most który powstaje i miejmy nadzieję zostanie oddany wraz z całą infrastrukturą w terminie niewiele zmieni, trochę bliżej (szybciej) będzie do wielkich sklepów, tańszych stacji benzynowych, grzybów i jagód, itp. Kochasz nasze władze za to że doprowadziły do szczęśliwego miejmy nadzieje końca budowy i za to że w ogóle do niej doszło. Nie znam samorządowca który by się tej budowie sprzeciwiał, niezależnie od barwy politycznej. Do podjęcia tej budowy była potrzebna decyzja polityczna na górze. Traf chciał że mamy rządy PO a nasze władze miejskie są przez tą partię zdominowane. W nagrodę za wyniki wyborcze ta decyzja zapadła, sama zaś budowa tego mostu to pieniądze. Pieniądze podatnika z całej Polski, na nią nie daje PO czy burmistrz ze swojego skarbczyka, płaci za to Polska jak długa i szeroka, płaci z pustej kasy, tzn. zapożycza się i płacić będą pokolenia. Z dumą z miasta to byłbym trochę ostrożniejszy, dużo się zmieniło, pamiętam jak ja się tu pojawiłem w 1984r, to wydawało się że trafiłem do skansenu, po kilkunastu latach faktycznie miasto zaczęło się modernizować i coś na obraz dumy w sercu się malowało. Dzisiaj jest niestety inaczej, następuje szybka pauperyzacja społeczeństwa, pustoszeją knajpki, zamykają się sklepy a to dopiero początek. Jeżdżę dużo rowerem po mieście i okolicy i zgadzam się że Kwidzyn to miasto lombardów i polbruku. Polbruk - kto to wymyślił? Ścieżka do Korzeniewa zaczęła się rozłazić, całymi fragmentami są luźne cegły bo ktoś wydał miejską kasę i nie dopilnował żeby to zostało wykonane w jakimś reżimie technologicznym. Takich kwiatków jest wiele w mieście, remonty niektórych kamienic przypominają pudrowanie chorego na raka. Sam skromnie pojawiam się na tej sztandarowej budowie i jej kibicuję, ale widzę już oczyma wyobraźni jak to niektórzy zaczną sobie przypisywać zasługi jej zakończenia. To jest obrazek dobrze mi znany, byłem budowniczym Rafinerii w Gdańsku i Huty Katowice i rzecz jasna naszej Celulozy. Wiem jak wyglądają juble z otwarciem takowych związane. Nic się nie zmieniło, wizyty gospodarcze, media temu towarzyszące, wypinanie piersi zasłużonych, kiedyś budowniczych, teraz akuszerów budowy, sztandary i frazesy teraz dojdzie jeszcze kropidło. Ech... dawnych czasów czar. Było tak że budowy na których coś tam robiłem dawały miejsca pracy idące w tysiące, teraz przez nasz most parę osób pracę straci mam na myśli dwóch kapitanów żeglugi poprzecznej i ich pomocników - cześć ich pamięci. Nie mniej jednak się cieszę i proponuję rozpisać konkurs na ojca chrzestnego mostu i żeby zachęcić do podawania typów proponuję kolegę Okiego, bo on jak prawdziwy ojciec, dogląda i dokumentuje cud narodzin.
Nie mogę się powstrzymać przed wyrażeniem satysfakcji z tego powodu, że zdarzają się na forum choć nieczęste przypadki wpisów takich jak choćby te powyższe. Logiczne i po polsku, bez wszechwładnego w sieci niechlujstwa językowego. Merytoryczne, bo zawierające jakąś myśl i bez dokumentacji ikonograficznej stanu emocjonalnego autora. Pozdrawiam.

PostNapisane: 31 sierpnia 2012, o 13:28 
Kiedyś było takich wpisów więcej,ale co niektórzy potrafią teraz tylko narzekać.

PostNapisane: 31 sierpnia 2012, o 13:36 
Przyjaciel forum

Nie cierpię narzekania.

PostNapisane: 31 sierpnia 2012, o 13:52 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Nie cierpię narzekania.

Ja też i zastanawiam się jak można w co drugim wątku na tym forum pisać o tym samym. Było jak było, teraz jest jak jest i albo się to toleruje albo ... nie :) .

PostNapisane: 31 sierpnia 2012, o 15:15 

anduel, WITAMY optymistę!!!
Oprócz ścieżki rowerowej do Korzeniewa z luźnymi cegłami, dodał bym jeszcze luźne dwie płyty chodnikowe na ul Piastowskiej, dziurę w asfalcie na Granicznej.
Masz rację władza wydaje nasze podatników pieniądze na budowę mostu, a nie powinna. Jak chce budować to niech buduje ale za swoje, a nie za nasze.

A tak w ogóle to wszystko by było pięknie i wyglądało by inaczej, a przede wszystkim ładniej by brzmiało, gdyby wybudowała to inna władza a nie ta obecna. :evil:

:grinka: :grinka:

PostNapisane: 31 sierpnia 2012, o 15:45 
Cytuj:
dziurę w asfalcie na Granicznej.

Akurat tam asfalt jest dobrej jakości.Aż do skrzyżowania z ulicą Koszykową.Tam jest dopiero dramat :lol:
Cytuj:
gdyby wybudowała to inna władza a nie ta obecna

A ja gupi chłop ze wsi żech myślał,że to Budimex buduje :D :D :twisted:
Władza minie(mam nadzieje,że już niedługo) a most pozostanie.

PostNapisane: 31 sierpnia 2012, o 15:50 
Przyjaciel forum

Niestety nie jestem optymistą, wiele bym dał żeby nim być. Optymizm to piękna cecha z jedną niedogodnością, musi być oparty na wiarygodnych przesłankach w innym wypadku to pospolita głupota. Czekałem tu na taki głos, jest on ważny bo oddaje dość powszechny stan świadomości w kraju nad Wisłą. Z wiadomych powodów nie zamierzam z kol. Krzyżakiem polemizować bo raczej to daremny trud. Innym powiadam raz jeszcze cieszę się z tego mostu jak jasna cholera, ale mam świadomość ceny jaką zapłacą za tą i inne inwestycje wszyscy. Dla tych którzy nie mają świadomości ile wynosi zadłużenie publiczne to przypominam jeden bilion złotych tj. tysiąc miliardów - mało? Jaka to suma na statystyczny łeb ano ok. 27 tysięcy złotych bez względu na to czy to starzeć któremu już wszystko zwisa, czy osesek które tego rozumnie, czy też wreszcie człowiek dojrzały dla którego to abstrakcja i woli szum szturmówek, procesje i górnolotne hasła. Sam most pod Kwidzynem rzecz jasna nie wygenerował tego zadłużenia, to jest długotrwały proces którego nadchodzi kres. Pozostanie po tym okresie radosnej twórczości kupa rachunków do zapłacenia i wspomnienie czasów jak to się budowało. Ktoś napisze książkę pt. Przerwane ćwierćwiecze, ktoś inny przeskoczy przez jakiś mur i będzie mnóstwo okazji do obchodzenia rocznic wydarzeń nadzwyczajnych i stawiania upamiętniających je pomników. Krzyżak czy ty sądzisz że jestem w SLD? Nie jestem, nie jestem w niczym i nie byłem i prawdopodobnie nie zdążę być, chociaż serce mam po lewej stronie.

PostNapisane: 31 sierpnia 2012, o 16:32 
Panowie. Tu jest dyskusja o Moście. Bez Polityki proszę.

PostNapisane: 31 sierpnia 2012, o 16:35 

poproszę admina o usunięcie tych malkontenckich wywodów, bo nie dotycza tematu a tylko forum zasmiecają

PostNapisane: 31 sierpnia 2012, o 16:37 

Po pierwsze, ja również nie mam zamiaru polemizować z Tobą.
Po drugie, po co komu były potrzebne te mosty, drogi, te wszelkie inwestycje.
Nie mieli byśmy dróg, mostów, stadionów, hal sportowych itd...., za to byli byśmy bogaci, i nie mieli byśmy długów.
Po trzecie, nie interesuje mnie gdzie jesteś ( w SLD czy gdziekolwiek), a tym bardziej nie interesuje mnie czy masz serce i po której stronie. ;)

A o mój dług się nie martw. Jakoś przeżyje. :P

PostNapisane: 31 sierpnia 2012, o 16:45 
Przyjaciel forum

beges napisał(a):
poproszę admina o usunięcie tych malkontenckich wywodów, bo nie dotycza tematu a tylko forum zasmiecają

beges to co napisałem jest na temat a Ty prawdopodobnie nie masz tylko argumentów żeby polemizować, więc sięgasz po najprostsze rozwiązania - gratuluję dobrego pomysłu.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2612 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130 ... 175  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1