Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Publiczny remont prywatnej szkoły.
PostNapisane: 19 września 2012, o 11:22 

Nie, że się nakręcam po prostu jestem zawistna i chcę żeby publiczne gimnazja miały zbliżone warunki do społecznego :smile: . Jeśli nie pod względem zagranicznych wycieczek i wysublimowanych dyscyplin sportowych, to chociaż małych klas. Spójrz na współczynnik zmianowości przedstawiony w uzasadnieniu. 0,71 lub 0,87, to górna granica. Faktycznie gimnazjum nr 1 na ich tle ma współczynnik nieporównywalnie mniejszy, ale może warto na problem spojrzeć z innej strony. Podoba mi się fragment o wybudowaniu nowej szkoły w okolicach Osiedla-Północ. Taka szkoła przydałaby się już dzisiaj, wtedy może tak bardzo nie byłoby mi żal gim. 1, bo hipotetyczny mieszkaniec łąkowej i miejscowości pod Kwidzynem miałby po drodze, a dzieciaki z centrum mogłyby się udać do gim. 2 lub 3. Niż demograficzny to zjawisko chwilowe. Kobiety z wyżu demograficznego 1979-1983 i 1984-1988 są w szczytowej formie :) Więc trzecia szkoła jest potrzebna. Według władz miasta za jakiś czas, a według mnie teraz.Ogólnie uważam gimnazjum za wymysł szatana. Jak przypominam sobie siebie w wieku 13-15 lat, to szczerze współczuję swoim rodzicom. Kwidzyn to duże miasto i sobie nie wyobrażam szkoły, w której od godzin porannych do popołudniowych przewija się 780 bomb hormonalnych. Tzn. wyobrażam sobie, jeżeli osoby odpowiedzialne za ten stan rzeczy miały w planach katastrofę humanitarną. Uzasadnienie brzmi bardzo fachowo, ale kto nie uczęszczał do gimnazjum nie wie, z czym musi się zmierzyć. W tabelkach zostało uwzględnione wszystko, poza czynnikiem ludzkim i tym jak on zareaguje na zmiany.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 19 września 2012, o 11:27 
Przyjaciel forum

Didi napisał(a):
Nie, że się nakręcam po prostu jestem zawistna .

Odwaga godna pochwały, zazwyczaj nikt się nie przyznaje. :)

PostNapisane: 19 września 2012, o 12:02 

catani napisał(a):

1-pomiedzy gorsza edukacja w publicznych gimnazjach, a lepszymi mozliwosciami w spolecznych jest jednak duza roznica-a tylko to mialam na mysli.
wlasnie w zwiazku z rownouprawnieniem nie mozna tak latwo pozbyc sie holoty ze szkoly i to nie jest z mojej strony zarzut do gimnazjow publicznych, bo to nie ich wina a wiec logicznym jest, ze nie mam zastrzezen.
2-oczywiscie
moj tekst o paleniu fajek dotyczyl Twojego stwierdzenia o biedzie, dla mnie jak kogos stac na fajki to stac go rowniez na czesne a ze ma inne priorytety to naprawde nie moja sprawa. ale moglabys rownie namolnie jak za ten temat wziac sie wlasnie za to, bylyby wtedy szanse na jakis pozytek bo tutaj to tylko ja o chlebie Ty o niebie :))
3-mam inne zdanie na ten temat i nawet nie musze poslugiwac sie tutaj przykladami "ludzkimi"
nawet w kynologii jest oczywiste, ze geny maja najwiekszy wplyw na zachowanie przyszlych pokolen psow, dlatego tez od wielu lat m.in. rottweilery sa badane pod katem cech psychicznych i te "stukniete" sa z hodowli usuwane?
ciekawe po co skoro Ty twierdzisz ze wszystko zalezy od wychowania 8)
4-na tym, ze za uczniem ida pieniadze a mamy niz demograficzny
5- na pewno rozwinelas go niepotrzebnie, gdyz uwiklalas w to dzieci a to nie powinno miec miejcsa

1. Przejrzyj swoje wpisy, wyraźnie napisałaś o gorszej edukacji.
2.Myślę, że jednak większy wpływ mam na decyzje, które zapadają w gronie przedstawicieli, których wybrałam niż na fakt, że jakiś procent społeczeństwa pali.
3."W świetle współczesnych nauk kognitywistycznych i genetycznych sam korzystny układ genów nie jest gwarancją ukształtowania osobnika pod kątem maksymalnego wykorzystania wrodzonych cech[18], gdyż niebagatelny wpływ na takie ukształtowanie mają tzw. czynniki środowiskowe"- wikipedia. Kolejny cytat o psychopatii " Przyczyny antyspołecznego zaburzenia osobowości leżą zarówno w czynnikach genetycznych jak i środowiskowych." Determinizm genetyczny to przeżytek jednym słowem :) Psy nie są istotami społecznymi w przeciwieństwie do ludzi, dlatego nie można ich porównywać.
4- Dla mnie zysk jest wtedy, gdy dziecko może się więcej nauczyć a nauczyciel ma dla niego czas.
5-Dlaczego? Obraziłam kogoś? Ciężko nie mówić o dzieciach, poruszając temat szkoły. Społeczna szkoła z wszystkimi oddziałami ma niewiele uczniów więcej niż miałoby gim. 1. 150 uczniów przegoniono i wyremontowano budynek za 4 mln dla 170 uczniów. Jak mam o tym napisać bez wikłania dzieci (uczniów)? Ale mniejsza z tym. Mam nadzieję, że budynek będzie służył i nie odnotujecie tendencji spadkowej, bo jeszcze urząd miasta każe się Wam wyprowadzić.

PostNapisane: 19 września 2012, o 12:06 
Didi napisał(a):
catani napisał(a):

1-pomiedzy gorsza edukacja w publicznych gimnazjach, a lepszymi mozliwosciami w spolecznych jest jednak duza roznica-a tylko to mialam na mysli.
wlasnie w zwiazku z rownouprawnieniem nie mozna tak latwo pozbyc sie holoty ze szkoly i to nie jest z mojej strony zarzut do gimnazjow publicznych, bo to nie ich wina a wiec logicznym jest, ze nie mam zastrzezen.
2-oczywiscie
moj tekst o paleniu fajek dotyczyl Twojego stwierdzenia o biedzie, dla mnie jak kogos stac na fajki to stac go rowniez na czesne a ze ma inne priorytety to naprawde nie moja sprawa. ale moglabys rownie namolnie jak za ten temat wziac sie wlasnie za to, bylyby wtedy szanse na jakis pozytek bo tutaj to tylko ja o chlebie Ty o niebie :))
3-mam inne zdanie na ten temat i nawet nie musze poslugiwac sie tutaj przykladami "ludzkimi"
nawet w kynologii jest oczywiste, ze geny maja najwiekszy wplyw na zachowanie przyszlych pokolen psow, dlatego tez od wielu lat m.in. rottweilery sa badane pod katem cech psychicznych i te "stukniete" sa z hodowli usuwane?
ciekawe po co skoro Ty twierdzisz ze wszystko zalezy od wychowania 8)
4-na tym, ze za uczniem ida pieniadze a mamy niz demograficzny
5- na pewno rozwinelas go niepotrzebnie, gdyz uwiklalas w to dzieci a to nie powinno miec miejcsa

1. Przejrzyj swoje wpisy, wyraźnie napisałaś o gorszej edukacji.
2.Myślę, że jednak większy wpływ mam na decyzje, które zapadają w gronie przedstawicieli, których wybrałam niż na fakt, że jakiś procent społeczeństwa pali.
3."W świetle współczesnych nauk kognitywistycznych i genetycznych sam korzystny układ genów nie jest gwarancją ukształtowania osobnika pod kątem maksymalnego wykorzystania wrodzonych cech[18], gdyż niebagatelny wpływ na takie ukształtowanie mają tzw. czynniki środowiskowe"- wikipedia. Kolejny cytat o psychopatii " Przyczyny antyspołecznego zaburzenia osobowości leżą zarówno w czynnikach genetycznych jak i środowiskowych." Determinizm genetyczny to przeżytek jednym słowem :) Psy nie są istotami społecznymi w przeciwieństwie do ludzi, dlatego nie można ich porównywać.
4- Dla mnie zysk jest wtedy, gdy dziecko może się więcej nauczyć a nauczyciel ma dla niego czas.
5-Dlaczego? Obraziłam kogoś? Ciężko nie mówić o dzieciach, poruszając temat szkoły. Społeczna szkoła z wszystkimi oddziałami ma niewiele uczniów więcej niż miałoby gim. 1. 150 uczniów przegoniono i wyremontowano budynek za 4 mln dla 170 uczniów. Jak mam o tym napisać bez wikłania dzieci (uczniów)? Ale mniejsza z tym. Mam nadzieję, że budynek będzie służył i nie odnotujecie tendencji spadkowej, bo jeszcze urząd miasta każe się Wam wyprowadzić.

nie bede juz kontynuowac dyskusji, bo uwazam ja za bezcelowa. podsumuje tylko temat stwierdzeniem:
Didi napisał(a):
Nie, że się nakręcam po prostu jestem zawistna i chcę żeby publiczne gimnazja miały zbliżone warunki do społecznego :smile: .

jakby publiczne gimnazja "dogonily" atrakcyjnoscia spoleczne to spoleczne chcac pozyskac uczniow beda zmuszone zaproponowac cos wiecej. obawiam sie wiec, ze bedziesz musiala na ten temat pisac posty na forum do konca zycia

PostNapisane: 19 września 2012, o 13:08 

Didi napisał(a):
Kobiety z wyżu demograficznego 1979-1983 i 1984-1988 są w szczytowej formie :)

A to przepraszam, trzeba jakies specjalne szkoly konczyc, zeby stwierdzic, ile dzieci bedzie uczeszczac do gimazjum za 10 lat? Przeciez wystarczy spojrzec na to ile dzieciakow w tym wieku mieszka obecnie w miescie. I cos mi sie zdaje, ze ten Twoj wyz demograficzny niespecjalnie mysli o rozmnazaniu, bo im w glowie teraz kryzys, brak roboty, wygodniactwo w postaci checi pozwiedzania swiata czy pobalowania tu i owdzie.
Zapytam z przekory - ile zamierzasz miec dzieci? Bo chyba jeszcze nie masz, prawda? Jedno? Trzy? Piec? Osiem? No i kiedy? Tak za jednym strzalem rok po roku, czy bedziesz rozkladac sobie w czasie, co z oczywistych powodow spowoduje, ze wszystkie na raz nie beda w wieku gimnazjalnym?

PostNapisane: 19 września 2012, o 13:40 

A myślisz, że na podstawie czego są robione prognozy? Gdy kobiety z wyżu demograficznego wchodzą w fazę rozrodczą, to jest więcej dzieci, niż gdy w fazie rozrodczej jest niż. Specjalnej szkoły kończyć nie trzeba, by to wiedzieć. Wybacz, ale nie podzielę się z tobą moimi planami prokreacyjnymi. Rozumiem, że więcej uwag nie masz? Jak by były niejasności, to zasady działania niżu i wyżu demograficznego, również w kryzysie, mogę rozrysować.

-- 19 wrz 2012, 2012 12:53 --

Catani, mój wymarzony system oświaty i szkolnictwa wyższego wygląda tak http://finlandia.2taj.net/Edukacja . Też wątpię byśmy doścignęli kiedykolwiek ten ideał, więc uzbrajam się w cierpliwość, by móc marudzić do końca świata na forum.

PostNapisane: 19 września 2012, o 13:58 
Didi napisał(a):
A myślisz, że na podstawie czego są robione prognozy? Gdy kobiety z wyżu demograficznego wchodzą w fazę rozrodczą, to jest więcej dzieci, niż gdy w fazie rozrodczej jest niż. Specjalnej szkoły kończyć nie trzeba, by to wiedzieć. Wybacz, ale nie podzielę się z tobą moimi planami prokreacyjnymi. Rozumiem, że więcej uwag nie masz? Jak by były niejasności, to zasady działania niżu i wyżu demograficznego, również w kryzysie, mogę rozrysować.

Didi napisał(a):
W tabelkach zostało uwzględnione wszystko, poza czynnikiem ludzkim i tym jak on zareaguje na zmiany.
Widzę, że bierzesz pod uwagę te czynniki, które akurat są Ci wygodne, zupełnie jak nasza władza :razz: Nie rozrysujesz a jeśli nawet to będą to przewidywania jak na pogodę na Święta Bożego Narodzenia. Musisz wziąć czynnik ludzki i wziąć pod uwagę, że teraz młodzież wkraczając w dorosłe życie rozpoczyna tzw. wyścig szczurów i nie w głowie im zakładanie rodzin, dodatkowo wchodzi w grę świadome macieżyństwo, dostęp i wiedza na temat środków antykoncepcyjnych itd. czyli zupełnie inne poglądy niż 30 lat temu gdzie przewidywano, że będzie nas po 2000 roku około 50 mln. No chyba, że zniknie internet, telefony komórkowe padną i zaczną wyłączać prąd ze względu na któryś tam stopień zasilania to i wyż demograficzny zacznie rosnąć :D

PostNapisane: 19 września 2012, o 14:29 

Didi napisał(a):
A myślisz, że na podstawie czego są robione prognozy? Gdy kobiety z wyżu demograficznego wchodzą w fazę rozrodczą, to jest więcej dzieci, niż gdy w fazie rozrodczej jest niż.

Strasznie to odkrywcze. Niemniej jednak zanim siegniesz po te wyssane z palca argument proponuje przestudiowac liczbe urodzen dzieci w naszym kraju w ciagu ostatniego dwudziestolecia. Aaaa... no chyba ze uwazasz, ze nasze miasto to kraina mlekiem i miodem plynaca i tu dzieci sie bedzie rodzic 2x tyle.

PostNapisane: 19 września 2012, o 14:44 

MACIEKZB napisał(a):
Didi napisał(a):

Didi napisał(a):
W tabelkach zostało uwzględnione wszystko, poza czynnikiem ludzkim i tym jak on zareaguje na zmiany.
Widzę, że bierzesz pod uwagę te czynniki, które akurat są Ci wygodne, zupełnie jak nasza władza :razz: Nie rozrysujesz a jeśli nawet to będą to przewidywania jak na pogodę na Święta Bożego Narodzenia. Musisz wziąć czynnik ludzki i wziąć pod uwagę, że teraz młodzież wkraczając w dorosłe życie rozpoczyna tzw. wyścig szczurów i nie w głowie im zakładanie rodzin, dodatkowo wchodzi w grę świadome macieżyństwo, dostęp i wiedza na temat środków antykoncepcyjnych itd. czyli zupełnie inne poglądy niż 30 lat temu gdzie przewidywano, że będzie nas po 2000 roku około 50 mln. No chyba, że zniknie internet, telefony komórkowe padną i zaczną wyłączać prąd ze względu na któryś tam stopień zasilania to i wyż demograficzny zacznie rosnąć :D

Zbyszku :) Jedyne co może powodować zmniejszenie liczby ludności to emigracja. Liczba dzieci dotychczas nie zmniejszała się pod wpływem oświecenia młodzieży, tylko tego że młodzież wyjechała szukać szczęścia gdzie indziej. Gdy dla całej Polski wskaźnik przyrostu naturalnego w 2008 roku wynosił 0,5 promila, to w Kwidzynie wynosił 2,8 promila. Problem polega na tym, że przyrost naturalny bilansuje się z saldem migracji, które jest ujemne :smile:

A na echo wyżu demograficznego nie ma rady, chyba że spodziewacie się wyjazdu reszty młodych z Kwidzyna. Nawet przy założeniu, że na rodzinę przypada jedno dziecko- co jest racjonalne, bo jedna rodzina ma 2 dzieci a inna wcale, kobiety z wyżu rodzą więcej dzieci. Załóżmy, że w jednym roku na ulicy urodzi się 10 dziewczynek(wyż) po 10 latach na tej samej ulicy rodzi się 5 dziewczynek(niż). Średnio każda z nich docelowo w wieku rozrodczym dorobi się po 1 dziecku- żadne baby boom, postępują zgodnie z trendem. Gdy zaczną rodzić panie z wyżu- wyjdzie z tego 10 dzieci, gdy panie z niżu-5. I jedne i drugie są świadome, wiedzą co to gumka, wolą kupić samochód niż mieć gromadkę dzieci, z tym, że liczniejsze pokolenie rodziców daje także liczniejsze pokolenie dzieci :) Więc liczby dzieci nie podam ale mogę przewidzieć, w jakim okresie wzrośnie liczba urodzeń. Magia, co nie? :grin:

PostNapisane: 19 września 2012, o 15:05 

Cytuj:
Magia, co nie? :grin:

Jak jeszcze uda Ci się zrobić wykresy trendu wiekowego na poszczególnych ulicach, to już w ogóle będzie bomba. :D Starzejące się całe dzielnice, to norma. Kiedy ja byłem w wieku szkolnym osiedle Spółdzielcze było pełne dzieciaków. Teraz to spółdzielnia emerytów. To samo jest z całym Stary Miastem. Powoli starzeje się os. Hallera. Wymiana pokoleń na osiedlach nie następuje już tak szybko, jak kiedyś, bo kiedyś młodzi z braku mieszkań zostawali u rodziców. Teraz szukają własnego kąta.

PostNapisane: 19 września 2012, o 15:30 

Piotr_J napisał(a):

To samo jest z całym Stary Miastem.

O wypraszam sobie, jestem jeszcze młodzieniaszek :D

Świat byłby bezpieczniejszy, gdyby przed wejściem do samolotu trzeba by było zjeść kawałek bekonu.
NDIE

PostNapisane: 20 września 2012, o 23:37 

punky napisał(a):
Piotr_J napisał(a):

To samo jest z całym Stary Miastem.

O wypraszam sobie, jestem jeszcze młodzieniaszek :D

Ale mimo iż jesteś w wieku rozrodczym jeszcze się nie rozmnożyłeś ;) a to jest ujma dla naszego wyżu demograficznego, że nie zostawimy po sobie kolejnej górki w słupkach statystycznych. Co spowoduje ujemny przyrost gotówki w budżecie, w firmach ubezpieczoniowych (celowo nie pisze tylko o ZUSie, bo Tobie on zwisa i powiewa tak jak mi w tej chwili)

Więc punky! do roboty, bo pogłebiasz kryzys narodowy :-P I za to proponuje szklaneczkę na wieczór - bursztynowego trunku :)

PostNapisane: 21 września 2012, o 07:23 

Zastanawiam się tylko czy powinienem się rozmnażać :D

Ale dzieci moje poślę do prywatnej szkoły podstawowej i gimnazjum, za to studia tylko państwowe - muszą się przecież nauczyć życia :d

Świat byłby bezpieczniejszy, gdyby przed wejściem do samolotu trzeba by było zjeść kawałek bekonu.
NDIE

PostNapisane: 9 października 2012, o 19:49 

Raport o polskim systemie edukacyjnym dla ciekawych mojego punktu widzenia :)

http://fae.pl/przemyslaw-sadura-raport- ... e.pdf-2169

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1