Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 334 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Bezrobocie Powiat Kwidzyn
PostNapisane: 11 sierpnia 2012, o 06:11 

electro_nick napisał(a):
pierwsze-zmniejszyć "timeout" dla wywołania danego numerka do jednej minuty-albo jest na miejscu albo nie ma-nikt nie idzie choćby na "szybkiego sika" gdy w pokoju jest osoba z numerkiem mniejszym o jeden...

tak jest teraz:D (przeważnie)
electro_nick napisał(a):
Po drugie zwiększyć czas pomiędzy kolejnymi "wydaniami" numerków-przyznam że nie wiem dokładnie jak obecnie działa system, ale skoro są konkretne numerki do konkretnych biurek to raczej nikt nie zna ich na pamięć i nikt nie będzie potrafił w 5 czy 10 sekund wybrać cel wizyty... Wg mnie to jest bardzo proste do wdrożenia i mogłoby całkiem dobrze poprawić działanie-jakieś sugestie?

a tu się mylisz... na ekranie masz 8 guzików z numerem pokoju i napisem np. rejestracja, informacja itp. wiec wybór jest bardzo szybki, szczególnie jak już raz z automatu korzystałeś... a zwiększyć czas pomiędzy kolejnymi numerkami, ciężko bo często ludzie w grupach przychodzą i jak 3 razy korzystałem z automatu już to 2 razy bylem co najmniej 3 w kolejce do nie go:D
co można poprawić to szybkość z jaką obsługują petentów:D ostatnio byłem to na osobę przypadało średnio 7-10 min:D pani kierownik wyszła i powiedziała ze tam pełno ludzi jeszcze czeka a była już 14 i o dziwo prędkość przeszła do 4 min na osobę,:D więc bez zwiększania liczby pracowników jednak się da:D

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 12 sierpnia 2012, o 16:56 

beria napisał(a):
administracja też coś chce zrobić dla ludzi. Ale jeśli jakieś centralne twory na to nie pozwalają...
No niestety, prawo mamy takie, jakie mamy, a możliwości jego zmiany, mimo że w teorii istnieją, to w praktyce są iluzoryczne.

beria napisał(a):
A co jest? Skoro w/w dostali opinię negatywną?
Cóż, opinia to... opinia ;), a nie zgoda lub jej brak.
Brzmiała mniej więcej tak:
"Chcecie, to róbcie. Ale w przypadku naruszenia ochrony danych lub kontroli trzeba będzie wykazać zgodność stosowanej procedury z przepisami. Nic nie wskazuje na to, że uda się wam obronić wasze stanowisko."

beria napisał(a):
A co z danymi bezrobotnych? Przecież je gromadzicie i przetwarzacie - chociażby w celu wykonania statystyk itp...? Do tego GIODO się nie czepia? Ponadto chyba gromadzicie też CV kandydatów i je jakoś przetwarzacie?
No przecież napisałem: "musi to być niezbędne dla zrealizowania uprawnienia lub spełnienia obowiązku wynikającego z przepisu prawa."
Na PUP nakłada podstawowe obowiązki i określa jego uprawnienia ustawa o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, a zasady prowadzenia rejestrów i ewidencji w PUP określa rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy w sprawie rejestracji bezrobotnych i poszukujących pracy. Obowiązki i uprawnienia wynikają też z kilkudziesięciu innych ustaw i rozporządzeń.

beria napisał(a):
Bo np ja też podpadam pod przetwarzanie danych gromadząc w pamięci komputera/telefonu dane kontaktowe do znajomych. Takie podejście GIODO jest wg mnie lekką nadinterpretacją.
To zależy :)
Ustawa o ochronie danych osobowych, art. 3a ust 1: "Ustawy nie stosuje się do: pkt 1) osób fizycznych, które przetwarzają dane wyłącznie w celach osobistych lub domowych (...)"
Chyba, że zachodzi taki przypadek:
Art. 3 ust. 2: "Ustawę stosuje się również do: (...) pkt 2) osób fizycznych (...), jeżeli przetwarzają dane osobowe w związku z działalnością zarobkową, zawodową lub dla realizacji celów statutowych (...)"

beria napisał(a):
Myślę, że system rezerwacji internetowej i tak podpada pod przepisy gromadzenia i przetwarzania danych.
Nie podpada, bo nie ma prawa podpadać. Żadna regulacja na to nie zezwala.

beria napisał(a):
Tym bardziej, że takiż profil zaufany pozwala mi np założyć firmę siedząc w szlafroku i w kapciach przy komputerze. Więc czemu z jego pomocą nie mógłbym "zarazerwować" sobie czasu na spotkanie w takim czy innym urzędzie? Myślę, że "clue" to "CENTRALIZACJA"
To, do czego możesz wykorzystać profil zaufany w kontaktach z urzędami, określa ustawa o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne i rozporządzenia do niej.
Gwarantuję Ci, że nie znajdziesz tam nic na temat systemów kolejkowych w urzędach.
To, w jaki sposób możesz go wykorzystać jest zależne od systemów informatycznych, w których profil zaufany został zaimplementowany - systemy te w żaden sposób nie mogą naruszać istniejących przepisów.

Nawet jeśli 'sam z siebie' mimo wszystko zechcesz go do tego wykorzystać (bo Ci wolno, bo nie wiedziałeś, bo masz kaprys, etc.), a system by Ci na to pozwolił, to urząd nie ma absolutnie żadnego prawa wymagać tego od wszystkich.

Co prawda kornik w poniższych kwestiach już pisał, ale dodam też od siebie:
electro_nick napisał(a):
po pierwsze-zmniejszyć "timeout" dla wywołania danego numerka do jednej minuty
Tak to mniej więcej powinno działać, a przynajmniej tak było ustalone z pracownikami.

electro_nick napisał(a):
Po drugie zwiększyć czas pomiędzy kolejnymi "wydaniami" numerków-przyznam że nie wiem dokładnie jak obecnie działa system
Zaczynaliśmy od 2 sekund, było już 10, teraz jest 7. I według mnie jest to irytująco długo ;)

electro_nick napisał(a):
ale skoro są konkretne numerki do konkretnych biurek to raczej nikt nie zna ich na pamięć i nikt nie będzie potrafił w 5 czy 10 sekund wybrać cel wizyty...
To trochę nie tak - kolejne numerki są do poszczególnych pokoi. Do konkretnego biurka w danym pokoju trafiasz na zasadzie 'pierwsze wolne'.

kornik napisał(a):
(...) na osobę przypadało średnio 7-10 min:D pani kierownik wyszła i powiedziała ze tam pełno ludzi jeszcze czeka a była już 14 i o dziwo prędkość przeszła do 4 min na osobę,:D więc bez zwiększania liczby pracowników jednak się da:D
Z doświadczenia: kosztem zrobienia całej wymaganej od nich 'biurokracji' już po godzinach przyjmowania klientów...

PostNapisane: 12 sierpnia 2012, o 18:42 

Ciekawy wywiad z osobą prasującą w PUP http://www.kontestacja.com/?p=episode&e=1670

PostNapisane: 25 października 2012, o 05:32 

Taki liścik przesłał dziś do pracowników Krzysztof Mioduszewski;

Kwidzyn, 24.10.2012

Szanowni Państwo,

W związku z pogłębiającym się ogólnoświatowym kryzysem finansowym i gospodarczym, dotkliwie doświadczającym sektor ogniw fotowoltaicznych, nasi klienci poważnie ograniczają produkcję. Przekłada się to na wycofanie ze współpracy z Jabil naszych klientów Qcells oraz Sunpower. Mimo intensywnych starań Zarządu, by poprawić sytuację ekonomiczną spółki i utrzymać istniejący poziom zatrudnienia, na chwilę obecną nie jest to możliwe. Oznacza to konieczność rozpoczęcia procesu restrukturyzacji.
W dniu 22.10.2012 poinformowaliśmy Związki Zawodowe oraz Urząd Pracy o procesie zwolnień grupowych w spółkach Jabil Circuit Poland oraz Jabil Assembly Poland. Zwolnienia będą dotyczyły grupy 344 pracowników. Proces zwolnień w obu spółkach wynika z faktu, że pracownicy świadczący pracę na rzecz klientów solarnych są zatrudnieni zarówno w JCP jak i JAP. Pierwszym etapem jest uzgodnienie ze Związkami Zawodowymi Regulaminu Zwolnień Grupowych, gdzie będą określone kryteria oraz warunki finansowe zwolnień. Na uzgodnienie mamy 20 dni. O kolejnych etapach procesu będziemy Państwa na bieżąco informowali.
W dniu wczorajszym rozpoczęliśmy spotkania z pracownikami pracującymi na rzecz biznesów Qcells oraz Sunpower. W najbliższych dwóch tygodniach będziemy zapraszali wszystkich pracowników na spotkania kwartalne, na których przedstawimy sytuację.
Jeśli będą Państwo mieli pytania zapraszam do kontaktu z Szefami Funkcjonalnymi lub z Działem Personalnym.
Pomimo dużego wysiłku włożonego w optymalizację procesów i bardzo dobrych rezultatów, nie udało nam się zapewnić kontynuacji produkcji solarnej w najbliższych miesiącach. Pokładam nadzieję, że nasze starania w pozyskiwanie nowych biznesów przyniosą pozytywny efekt w przyszłości .

Dyrektor Operacyjny
Krzysztof Mioduszewski

To już koniec tej firmy na Kwidzyńskim rynku pracy :(

-- 25 października 2012, o 06:36 --

dla poprawy humoru polecam linki dotyczące pracowników, którzy poprzednio utrzymali się w pracy nic nie robią można wywnioskować na podstawie tego kogo zostawią w pracy:

http://www.gowork.pl/opinie_czytaj,514,0,0,5

PostNapisane: 25 października 2012, o 05:47 

Marco-Ma póki co to koniec solarów, a nie całej firmy. "Fajne" te opinie naprawde, zwłaszcza o tej Pani z kontroli jakości :shock: .

Tytuł: Re: Odp: Bezrobocie Powiat Kwidzyn
PostNapisane: 25 października 2012, o 07:27 
Wiesz stary nie ma co się oszukiwać .
To jest jak operacja na nieboszczyku.Efekt finalny i tak jest do przewidzenia . :x

PostNapisane: 25 października 2012, o 08:29 

No i jak na moje oko jezeli odstrzela sie znow partie grubo ponad 300 pracownikow majacych stale umowy, to ilu zatrudnionych przez agencje odpadnie?
Patrzac na to, ze w innych fabrykach jabila produkcja idzie a u nas pada nalezy sie zastanowic, dlaczego tak sie dzieje? Albo ktos z "gory", czyli szefostwa calego koncernu postanowil odstrzelic kwidzynski zaklad albo szefostwo nasze jest strasznie nieudolne i nie potrafi poradzic sobie z zapewnieniem kontrahentow.
Kiedys myslalem sobie, ze to proste. Firma pada, budynki i majatek kupuje inna firma, uruchamia swoja produkcje i panta rei. Ale teraz mysle inaczej. Skonczyly sie okresy ochronne, firma musi placic normalne podatki, wiec trzeba sie zwinac i produkcje przeniesc do innej specjalnej strefy ekonomicznej. To nie zaklad typu IP, gdzie przeniesienie infrastruktury to kolosalne przedsiewziecie. Takie zaklady jak jabil zawija sie w chwile i w chwile odpala w innym miejscu. Myslalem sobie, ze ktos to kupi, bo mamy wyuczona kadre w miescie. Tylu ludzi tam pracowalo, znaja sie na robocie. I znow chwila refleksji. Tego kwiatu to pol swiatu. W innych lokalizacjach tez sie wyszkoli. A ekonomika jest prosta. Bilans musi sie zgadzac. Niezaleznie od tego, co sie po sobie zostawi.

PostNapisane: 25 października 2012, o 11:52 

Po co robli te pokazówki na 20-lecie zakładu. Zarząd o takich zwolnieniach wiedział kilka, kilkanaście miesięcy wstecz. Osoby z umowami na stałe i przepracowanymi latami w tym zakładzie mają 2 razy większe stawki od pracowników nowo zatrudnionych i z umowami tymczasowymi, a pracują na tych samych stanowiskach. W końcu bańka pękła i teraz pozwalniają i zatrudnionią na nowych elastycznych warunkach.
p.s. Jabil się zwinie to zostanie duża ogrzewana hala, idealna na noclegownię ...

PostNapisane: 25 października 2012, o 12:00 

Chester nie jest powiedziane, że wszystko wiedzieli i wszystko mogli przewidzieć. Sam tam pracowałeś i wiesz jak jest, dzisiaj klient jest a za miesiąc, dwa klienta już nie ma. Ciągle są podejmowane próby pozyskiwania nowych klientów. Tyle razy już przepowiadałem koniec tej firmy i siebie w tej firmie, a ciągle tutaj siedze i praca jest. Przez ten cały czas nabrałem dystansu do tego wszystkiego, taki to już przemysł i na prace w takim przemyśle wielu się z Nas zdecydowało.

Tytuł: Re: Odp: Bezrobocie Powiat Kwidzyn
PostNapisane: 25 października 2012, o 13:22 
Dokładnie .
Z dystansem trzeba .
Zobaczymy co przyszłość przyniesie .

PostNapisane: 25 października 2012, o 13:32 
Przyjaciel forum

chester napisał(a):
Osoby z umowami na stałe i przepracowanymi latami w tym zakładzie mają 2 razy większe stawki od pracowników nowo zatrudnionych i z umowami tymczasowymi, a pracują na tych samych stanowiskach.

Moja żona pracuje ponad 17 lat ( w między czasie pracowała na prawie wszystkich stanowiskach od pakowania , montażu ręcznego , operatora , nauczyciela , motyla, sryla ..... itp itd) i zapewniam Cię, że nie ma stawki dwa razy większej niż pracujący krócej bądź od pracowników tymczasowych.
Jeśli nawet nieznacznie więcej zarabia to nie zapomnij, że przez kilkanaście lat oddała sporo zdrowia aby ta fabryka prosperowała do chwili obecnej.

PostNapisane: 25 października 2012, o 20:37 

Wiem, że każdy będzie swojego bronił, ale ja pracowałem z osobami, które miały większe stawki ode mnie (może przesadziłem, że 2 razy większe), i niestety ich praca była na tyle zlewająca, że człowiek pracując w normalnym trybie robił to samo 2 razy szybciej i dokładniej.
OK, zobaczymy co się wydarzy w przyszłym roku, ale mam nadzieję, że będzie lepiej, bo mam zamiar wrócić do pracy w Kwidzynie.

PostNapisane: 26 października 2012, o 03:16 

Rozumiem, że w pierwszej kolejności zwolnią szefów i liderów i ludzi nie produkcyjnych zatrudnionych w biznesie solarnym w ramach dużych oszczędności a nie jak do tej pory będą tworzyć dla nich sztuczne stanowiska pracy. Ponadto proponuję likwidację połowy pozostałych szefów bo po tyle ma siedzieć niech się pozostali wykażą swoją wiedzą i doświadczeniem na stołkach szefowskich - ich pensje to krocie i jakie oszczędności dla Jabila, po co mamy pracować na ludzi tylko pierdzących w stołki nic nie robiących. Jak na razie szefowie :569: wykazali się umiejętnością szastania kasą firmy, nadmiarem ludzi zatrudnianych w każdym dziale i tworzeniem sztucznych stanowisk typu pomocnik - pomocnika i plażą ogólnie panującą w całej firmie, chyba zapomnieli, że za co im firma płaci i jaki mają zakres obowiązków :D

PostNapisane: 26 października 2012, o 07:37 

Marco-Ma napisał(a):
Rozumiem, że w pierwszej kolejności zwolnią szefów i liderów i ludzi nie produkcyjnych zatrudnionych w biznesie solarnym w ramach dużych oszczędności a nie jak do tej pory będą tworzyć dla nich sztuczne stanowiska pracy. Ponadto proponuję likwidację połowy pozostałych szefów bo po tyle ma siedzieć niech się pozostali wykażą swoją wiedzą i doświadczeniem na stołkach szefowskich - ich pensje to krocie i jakie oszczędności dla Jabila, po co mamy pracować na ludzi tylko pierdzących w stołki nic nie robiących. Jak na razie szefowie :569: wykazali się umiejętnością szastania kasą firmy, nadmiarem ludzi zatrudnianych w każdym dziale i tworzeniem sztucznych stanowisk typu pomocnik - pomocnika i plażą ogólnie panującą w całej firmie, chyba zapomnieli, że za co im firma płaci i jaki mają zakres obowiązków :D

Najłatwiej jest zwolnić pracownika na najniższym stanowisku (pracownika produkcyjnego) niż kadrę zarządzającą.

PostNapisane: 26 października 2012, o 16:48 

Wycieczki personalne
mod electro

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 334 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1