Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Odp: Nowy podział miasta i nowe reguły przy wyborach do
PostNapisane: 28 października 2012, o 22:06 

Niestety, ale takie jest podejście milionów ludzi w Polsce. Nie rozmawiać o problemach.
Dobrze pan prawi dział "polityczny" wymagał stalowych nerwów i dystansu, którego niestety wielu z nas forumowiczów nie posiada lub nie potrafi wykorzystać.
Szczerą prawdą jest także stwierdzenie, iż miasto Kwidzyn umiera. Ja rzekłbym, że umiera i pustoszeje. Uciekają ludzie, firmy. Pęka niczym mydlana bańka mit Kwidzyna postrzeganego głównie przez Kwidzyniaków jako "bogate miasto". Dzieje się to jakoby na tle upadającego mitu Polski zielonej wyspy - narodu wybranego.
I niestety nic nie zapowiada rychłej poprawy sytuacji zarówno w naszym mikroregionie jak i w naszym kraju. Jak już pisałem w innym wątku miasta nie uratuje most, gdyż jest budowany 10 (lub nawet więcej) lat za późno.
Kiedyś wszyscy wrzeszczeli na pewną amerykańską korporację, która w chwili swojej najwyższej "prosperity" dawała pracę ponad 6000 osobom. Jak dziś pamiętam wpisy na tym forum zateudnionych tam ludzi. "Słabo płacą nie będę wykonywał swojej pracy należycie". Nasza Polska bylejakość u podstaw można rzec. Przekłada to się oczywiście dalej - moim zdaniem rzeczona firma jest zarządzana przez nieudolnych ludzi, którzy nie chcą / nie potrafią umiejętnie rządzić firmą i zatrudnionym w niej personelem. Cóż innego mogę powiedzieć gdy jeden z przedstawicieli zarządu tej firmy dyrektor jednego z działu nie znał różnicy pomiędzy importem a eksportem. Takich kwiatków za czasów mojej pracy w owym zakładzie bądź co bądź produkcyjnym mogę podać więcej. Niestety nie uratuje to już tego tonącego giganta.
Taka sama bylejakość ukazuję się w zarządzaniu miastem czy powiatem. Bo czy ktoś może mi przybliżyć jakiś sukces władz lokalnych? Prawda jest taka, iż owi wybrańcy narodu nie wiele wiedzą co ze swoją władzą czynić i na ślepo a przy tym nieudolnie wydają pieniądze. Do sukcesów nie mogę nie potrafię i nie chcę zaliczać utrzymania się przez bez mała 30 lat na swoich stołkach i stoałeczkach.
Co do zarzutu o to, że każdy może zgłosić się jako kandydat w wyborach. Znany jest mi przypadek naszej forumowiczki, która próbowała ale nikt nie chciał zagłosować na kogoś nowego. Wszyscy boimy się zmian, bo nie ważne, że coś idzie byle jak - ważne, że zgodnie z planem.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Nowy podział miasta i nowe reguły przy wyborach do RM
PostNapisane: 29 października 2012, o 01:35 

A miało być o nowym podziale miasta i nowych regułach wyborczych, a tu wykreowały się jeszcze inne podziały. Rozpocząłem ten wątek, żeby zwrócić uwagę nas wszystkich (bo forum to posiada duże pole rażenia) na JOW-y, które mogą posłużyć w mieście do częściowego przemeblowania rady miejskiej (tak dotychczas upolitycznionej). Przecież samorząd (szczególnie gminny) powinien przede wszystkim zajmować się sprawami swoich mieszkańców, a nie polityką. Jednomandatowe okręgi wyborcze mogą pomóc w neutralizacji polityki i dlatego zachęcam do aktywności, bo nikt tego za nas nie zrobi.

PS
Autonomię stowarzyszenia trzeba szanować, lecz nie wyklucza to udziału członków w różnych konfiguracjach wyborczych. Tym bardziej, że macie inne spojrzenie na wiele istotnych spraw dla miasta - a to jest kapitał, który powinno się wykorzystać.

Tytuł: Re: Odp: Nowy podział miasta i nowe reguły przy wyborach do
PostNapisane: 29 października 2012, o 08:17 

beria napisał(a):
Znany jest mi przypadek naszej forumowiczki, która próbowała ale nikt nie chciał zagłosować na kogoś nowego.

A nie wpadles na to, ze byc moze ta forumowiczka miala niewiele do powiedzenia? Ot wystartowala, zeby wystartowac. A tak sie nie da. Poza tym trzeba jeszcze zwrocic uwage na fakt, ze niekoniecznie gloszone, populistyczne hasla da sie przekuc w czyn i ludzie swiadomi o tym wiedza (slynne 100 milionow pana W chociazby).
Nie mam nic do ludzi mlodych, sam chyba nie jestem specjalnie stary. A jak sie zdobywa glosy, zeby dostac sie do rady miasta? Wystarczy np byc handlarzem samochodow, sprzedac/sprowadzic wielu ludziom z miasta auta i juz mamy pare glosow w kieszeni. A czy to idzie w parze z jakoscia pelnionego stanowiska? Czy radny J mial cos konstruktownego do wniesienia? Czy nalezycie i kreatywnie wypelnial swoj mandat? Czy przypadkiem nie wystartowal w wyborach "dla jaj", zeby sobie udowodnic, ze sie da, przy okazji jeszcze zasilajac comiesiecznie swoj budzet dietami radnego? To pozostawmy pod osad wyborcow.
Pisanie, mowienie o tym, ze zbyt dlugo u sterow w naszym miescie sa ci sami ludzie. Moze i tak, moze przydalby sie doplyw swiezej krwi. Ale pamietajmy, ze czasy sa trudne. Ucieczka ludzi z malych miast i wsi do metropolii to trend ogolnoswiatowy, szczegolnie w dobie kryzysu. Jezeli ktos ma pomysl, jak sobie z problemem poradzic niech interpeluje, niech startuje w wyborach, niech glosi realny program wyborczy, moze sie uda cos zmienic.

PostNapisane: 31 października 2012, o 13:14 

Może nie mam nic do powiedzenia, a może mam. Proponowałabym pozostawić to do oceny ludziom, którzy mieli ze mną do czynienia na żywo i mieli okazję wysłuchać moich publicznych wystąpień :) Marek, stawiam żołędzie przeciw orzechom, że przemeblowania nie będzie, a jak będzie to takie że porzucisz wiarę w JOW-y na dobre :smile:

PostNapisane: 31 października 2012, o 13:41 

Mogą wchodzić w rachubę dwa rodzaje przemeblowań rady. Jeden wąski (personalny), a drugi szeroki (zmiana proporcji ugrupowań). Na chwilę obecną jestem pewien, że ten pierwszy wariant jest nieuchronny (i chwała Bogu), a drugi zależy od aktywności zupełnie nowych środowisk, które potrafią zawiązać własne komitety wyborcze oraz przeprowadzą skuteczną kampanię wyborczą.

Wariant 1:
JOW-y nie pozwolą na otrzymanie mandatu kandydatom, którzy w poprzednich wyborach zostali radnymi z poparciem niespełna 100 głosów (a takich w obecnej kadencji jest kilku). Przy aktualnie zmniejszonych okręgach (średnio stanowią one 25% dotychczasowych) nikt z 25 głosami nie będzie reprezentował mieszkańców swojego okręgu. I to personalne przemeblowanie jest pewne.

Wariant 2:
Aktualnie w radzie miasta jest 1 radny Kwidzyniaków, 4 z SLD, 4 z PiS, 12 z PO. I rzeczywiście JOW-y mogą te proporcje powtórzyć - jeśli nie wykreuje się dodatkowa siła, która będzie wyraźną alternatywą dla dotychczasowych ugrupowań. Chociaż i bez takiej reprezentacji można się spodziewać małej korekty w podziale mandatów i to kosztem SLD (dzisiaj widzę tylko dwóch radnych) oraz PiS (góra trzy mandaty).

PostNapisane: 31 października 2012, o 14:05 

Żeby nie było tak, że ześle się kandydatów PO do okręgów zupełnie im obcych i przez sam fakt bycia członkiem PO, z gości którzy poprzednio mieli 100 głosów, staną się faworytami. Coś na zasadzie: SLD, PiS-u i "realnej alternatywy" nie lubię, więc zagłosuję na tego z Platformy, którego nie znam i to nic, że czyta z kartki i przyklepuje każdą uchwałę, bez najmniejszego namysłu.

PostNapisane: 31 października 2012, o 14:21 

Didi napisał(a):
Może nie mam nic do powiedzenia, a może mam.

I ktos tu sie dziwi, ze poleglas w wyborach? To nie jest randka w ciemno, trzeba ludzi przekonac do siebie przed wyborami a nie po. Samym kolkiem rozancowym w postaci wlasnych znajomych i w dodatku przekonanych do slusznosci wyglaszanych przez kandydatke tez, jak widac wyborow wygrac sie nie da. I gadanie, ze ludzie nie chca glosowac na mlodych/nowych to pitolenie o szopenie, bo nikt rozsadny nie odda glosu na kogos, kto moze do powiedzenia cos ma a moze nie ma. Proste.
A to, ze ludzie glosuja tak jak glosuja. Pare razy zdarzylo mi sie ogladac sesje rady miasta i wystepy panow z klubu pis. Ja nie wierze, nie chce wierzyc w to, ze ktos majacy odrobine oleju w glowie wybiera takich delikwentow jako swoich przedstawicieli swiadomie. Ludzie glosuja na partie bez zastanowienia, kto w tej radzie zasiadzie. Dramatem jest to, ze nie interesuja sie, kto zacz i co ma do powiedzenia. Wystarczy, ze jest z pisu wiec trzeba na niego zaglosowac. A moim zdaniem w temacie spolecznosci lokalnej i wlasnych, lokalnych interesow, partyjniactwo powinno zostac odlozone na polke.

PostNapisane: 31 października 2012, o 14:48 
kapec,

Cytuj:
a nie wierze, nie chce wierzyc w to, ze ktos majacy odrobine oleju w glowie wybiera takich delikwentow jako swoich przedstawicieli swiadomie.

Znowu "szufladkujesz" ludzi.Ostrożnie z ocenami.

PostNapisane: 31 października 2012, o 15:13 

A gdzie tu widzisz szufladkowanie? Ogladales sesje rady, o ktorych mysle? Kolejne wojenki polsko-polskie rozpoczynane przez radnych pis? Znasz kogos, kto swiadomie powie - tak, to moj kandydat, na niego glosowalem, bo jest .... (i tu nastepuje szereg wypunktowan jaki to on jest fajny)? Widzisz, w tej radzie z ramienia tejze partii byl (bo chyba juz nie jest teraz) moj kolega, dobry kolega ze szkoly. Kolega, ktoremu pomimo wspolnego spozywania piwa nie raz i nie dwa prosto w oczy powiedzialem, ze pogadac o tym czy owym mozemy i owszem, piwa sie napic tez, ale jest ostatnia osoba, na ktora oddalbym swoj glos. Nawet sie nie obrazil specjalnie. Dlatego mam wrazenie, ze wielu ludzi idacych na wybory samorzadowe oddaje glos po linii partyjnej nie zastanawiajac sie tak naprawde na kogo glosuja.

PostNapisane: 31 października 2012, o 15:17 

kapec napisał(a):
...bo nikt rozsadny nie odda glosu na kogos, kto moze do powiedzenia cos ma a moze nie ma.
(...)
zdarzylo mi sie ogladac sesje rady miasta i wystepy panow z klubu pis. Ja nie wierze, nie chce wierzyc w to, ze ktos majacy odrobine oleju w glowie wybiera takich delikwentow jako swoich przedstawicieli swiadomie. Ludzie glosuja (...) bez zastanowienia, kto w tej radzie zasiadzie.

No więc jak to. Młodzi/nowi muszą mieć gotową odpowiedź i rozwiązanie na wszystko już 6 miesięcy przed wyborami, a 5 minut po wyborach mają już efektywnie wykonywać swój program? Ale starym betonowym partyjniakom wszystko przystoi?? Czy też może uważasz, że ludzi głosujący to tępi debile?

Brak logiki w tej Twojej wypowiedzi.

PostNapisane: 31 października 2012, o 15:39 

kapec napisał(a):
Didi napisał(a):
Może nie mam nic do powiedzenia, a może mam.

I ktos tu sie dziwi, ze poleglas w wyborach? To nie jest randka w ciemno, trzeba ludzi przekonac do siebie przed wyborami a nie po. Samym kolkiem rozancowym w postaci wlasnych znajomych i w dodatku przekonanych do slusznosci wyglaszanych przez kandydatke tez, jak widac wyborow wygrac sie nie da. I gadanie, ze ludzie nie chca glosowac na mlodych/nowych to pitolenie o szopenie, bo nikt rozsadny nie odda glosu na kogos, kto moze do powiedzenia cos ma a moze nie ma. Proste.
A to, ze ludzie glosuja tak jak glosuja. Pare razy zdarzylo mi sie ogladac sesje rady miasta i wystepy panow z klubu pis. Ja nie wierze, nie chce wierzyc w to, ze ktos majacy odrobine oleju w glowie wybiera takich delikwentow jako swoich przedstawicieli swiadomie. Ludzie glosuja na partie bez zastanowienia, kto w tej radzie zasiadzie. Dramatem jest to, ze nie interesuja sie, kto zacz i co ma do powiedzenia. Wystarczy, ze jest z pisu wiec trzeba na niego zaglosowac. A moim zdaniem w temacie spolecznosci lokalnej i wlasnych, lokalnych interesow, partyjniactwo powinno zostac odlozone na polke.

Wiesz, forum e-kwidzyn, to nie jest dla mnie miejsce do wystawiania sobie samej laurek, dlatego napisałam, że odpowiednimi osobami, które mogą oceniać to, czy mam coś do powiedzenia są ludzie, którzy mnie poznali osobiście, a Ty do nich nie należysz. Jesteś niekonsekwentny, z jednej strony piszesz, że trzeba dać się poznać i wtedy się wygrywa, a z drugiej przyznajesz, że ludzie głosują na partię a nie na postaci (a więc w domyśle na jedynki list partyjnych). Prawda jest taka, że wyborcy utożsamiają się z partiami, a nie wspólnotami lokalnymi, doskonałym przykładem na to, jest wynik komitetu Kwidzyniacy w 2010 roku.

PostNapisane: 31 października 2012, o 15:55 
Przyjaciel forum

Nie znam się za bardzo na polityce, socjologi i innych psychozach. Ale czy to nie jest tak że ludzie po prostu boją się głosować np na przywołany tu przez Ciebie komitet Kwidzyniacy bo po prostu nie znają tej marki. Żyjemy w kraju gdzie od dawna bój toczą ze sobą dwie duże partie polityczne. Społeczeństwo jest podzielone i raczej nie wierzy że grupa ludzi pod nazwą komitet wyborczy X nie ma nic wspólnego z jedną lub drugą partią.

Kim jestem i czym się zajmuję? Jacek Chmurzyński, nie jestem sprzedawcą, jestem rodzicem interesującym się bezpieczeństwem dzieci, który postanowił działać lokalnie na rzecz poprawy bezpieczeństwa dzieci w samochodach.

PostNapisane: 31 października 2012, o 16:07 

Jest to obawa przed oddaniem "straconego głosu", czyli wyboru osoby, która w mniemaniu głosującego ma nikłe szanse na dostanie się do wybieranego organu. Do tego dochodzi społeczny dowód słuszności. Polega to na obserwacji sondaży lub zapoznaniu się z opinią znaczących innych. Po tych doświadczeniach możesz umocnić się w przekonaniu, że większość głosuje inaczej, wobec tego ta większość wie coś, czego ty nie wiesz. Kierując się instynktem stadnym, głosujesz jak oni. Dodatkowo każdy lubi być w obozie zwycięzców stąd sympatia dla tych co wygrywają i zabetonowanie sceny politycznej zarówno lokalnej jak i centralnej.

PostNapisane: 31 października 2012, o 16:24 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Prawda jest taka, że wyborcy utożsamiają się z partiami, a nie wspólnotami lokalnymi, doskonałym przykładem na to, jest wynik komitetu Kwidzyniacy w 2010 roku.

Czy na pewno zawsze? Śp.Józio Żarczyński mógłby kandydować z dowolnej partii i miałby wystarczającą pulę zwolenników.

PostNapisane: 31 października 2012, o 16:38 

oki44 napisał(a):
Cytuj:
Prawda jest taka, że wyborcy utożsamiają się z partiami, a nie wspólnotami lokalnymi, doskonałym przykładem na to, jest wynik komitetu Kwidzyniacy w 2010 roku.

Czy na pewno zawsze? Śp.Józio Żarczyński mógłby kandydować z dowolnej partii i miałby wystarczającą pulę zwolenników.

Wyjątek potwierdzający regułę. Byłam na sesji, widziałam co tam się dzieję. Martwe dusze na sali, które znalazły się tam przypadkiem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1