Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Nowy podział miasta i nowe reguły przy wyborach do RM
PostNapisane: 1 listopada 2012, o 11:08 

MACIEKZB napisał(a):
Dziwne, że jeszcze nie wpadli na pomysł stworzenia stref płatnego postoju

Przy ilości aut na Kwidzyńskich drogach i kompletnym braku miejsc parkingowych powinno się takie strefy utworzyć.

simar napisał(a):
Miasto niestety przespało okres prosperity i nie stworzyło silnych punktów tworzenia budżetu.

Doskonałe podsumowanie. Ale z drugiej strony czemu towarzystwo wzajemnego poklepywania się po plecach miało o tym pomyśleć? Pamiętam wiele conajmniej chybionych pomysłów typu wierzba energetyczna itp. Teraz KPPT, które nie wiedzieć czemu ma się skupić na energii odnawialnej (czy ktokolwiek z lokalnych władz zdaje sobie sprawę z tego, że bez zmian w prawie energetycznym ta gałąź przemysłu poprostu jest skazana na porażkę)
Był pan tam panie Marku, i ciągle jest pan w bliskim kontakcie z lokalną władzą, a jako miejscowy dziennikarz i wydawca jest pan w stanie patrzeć im na ręcę bardziej niż ktokolwiek z nas.
Potrzeba teraz silnej kontroli ze strony społeczeństwa (w końcu to nasz pieniądze są wydawane) i zastanawienia się czy w dobie kryzysu stać miasto na chybione wielomilionowe inwestycje?
Przy tak drastycznym obcięciu przychdów do budżetu miasta trzeba nad każdą złowóką zastanowić się kilka razy.
Miasta nie stać już na bylejakość.

oki44 napisał(a):
Zastanawiam się po prostu, czy dogadanie się z Gardeją jest kompletnie niemożliwe.

I co dalej? Miasto musiałoby naprawdę zainwestować w Bądki, co wydaje mi się kompletnie niemożliwe. Nie można ulegać kaprysowi kilku osób, którzy wierzą w to, że ich ziemia zyska na wartości a oni zarobią kokosy na jej sprzedaży.
Dla Bądek wcielenie do Kwidzyna oznacza, przede wszystkim większe podatki i warto omówić wszystkie aspekty takiego wcielania, komu się to opłaca i gdzie małym drukiem ukryte są haczyki.

simar napisał(a):
Dlaczego nie zauważamy wielu naturalnych i znajdujących się blisko nas możliwości rozwoju społeczności lokalnej

Głównie dlatego, że miasto umiera, pogrąża się w stagnacji i jak sam pan napisał - Kwidzyn przespał swój okres "Eldorado". Jak chciałem dowieść wcześniej nie da się wymienić rady i samorządu. "Nikt nie panikuje, kiedy wszystko idzie zgodnie z planem." Nawet jeśli ten plan jest bez sensu.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 1 listopada 2012, o 11:58 

Czekałem z utęsknieniem na ten wątek dotyczący moje aktywności samorządowej. Wystarczy zobaczyć jak głosowałem i jak spierałem się z Leszkiem Czarnobajem przy przekształceniu kwidzyńskiego szpitala, co mówiłem na temat KPPT, tzw. "starówki" i wykorzystania całej okolicy zamku do promocji turystycznej miasta. Nie wspomnę już o niezbędnej akcji STOP SPALARNI. Na ostatniej mojej sesji w długim wystąpieniu przekonywałem do utworzenia w śródmieściu parku z prawdziwego zdarzenia, który okalałby nowoczesny obiekt biblioteki (lekka i stosunkowo tania konstrukcja). Nic z tego... polityka wzięła górę i remontujemy teraz zdewastowane nieruchomości (nawet za 4 miliony złotych od sztuki), aby przekazać je w ręce, które z natury rzeczy muszą konsumować.
Mógłbym pisać na ten temat wiele. Stali czytelnicy Pulsu Kwidzyna znajdą oprócz niezbędnych laurek też sporo negatywnych ocen, ale wszystko musi być w określonych proporcjach. Teraz bardziej mnie zależy na uaktywnieniu zniechęconego młodszego pokolenia i stąd taka moja aktywność. Naprawdę jest szansa :idea:

PostNapisane: 1 listopada 2012, o 13:16 
Przyjaciel forum

Cytuj:
ale pokuś się o cenzurkę odnośnie dotychczasowych zabiegów samorządowców.

Niestety, od dawna już nie śledzę bieżącej lokalnej polityki i nie wypada mi się wymądrzać.
Obserwuję ją z boku, a to za mało by pokusić się na jakąś rozsądną opinię.

PostNapisane: 1 listopada 2012, o 14:33 
Przyjaciel forum

Simar, na pewno jest wielu młodych ludzi , którzy chcą działać dla dobra lokalnej społeczności. Problem w tym że mają oni często zgoła inne pomysły niż Ci do działania namawiający. I tak okazuje się ze ktoś kto działa, robi mniej niż ktoś kto gada, wg tych co gadają oczywiście... Pocieszające jest to że wierzysz w potencjał młodych ludzi, przynajmniej tak piszesz. Bo od ciągłego narzekania że obywatele Kwidzyna niesłusznie wybierają wciąż tę samą władzę i brak im zaangażowania i jeszcze czegoś tam, to już mnie wzdryga. Może dosyć podziałów. Przy każdej dyskusji na tym i nie tylko forum odzywa się kilka głosów nazywających mnie lemingiem, bezwolnym po pachołkiem, lub pisakiem i w dodatku doradza mniej tivienu. Nie jestem członkiem partii, poglądy mam umiarkowane, nie oglądam telewizorni. Gdy prosiłem o pomoc w słusznej wg mnie sprawie: cisza lub dowiedziałem się ze są sprawy ważniejsze. Napisałem więc projekt i pomogła mi władza. Więc proszę mi powiedzieć co ja mam o władzy myśleć. Może czas skończyć z myśleniem ze moja racja jest "najmojsza" i otworzyć się na innych a wtedy oni sami przyjdą? A jeśli chodzi o spalarnię to mam wrażenie że jest kilku "ojców sukcesu" i jakoś każdy uważa że to on.

Kim jestem i czym się zajmuję? Jacek Chmurzyński, nie jestem sprzedawcą, jestem rodzicem interesującym się bezpieczeństwem dzieci, który postanowił działać lokalnie na rzecz poprawy bezpieczeństwa dzieci w samochodach.

PostNapisane: 1 listopada 2012, o 18:13 

Niestety, wszystko jest tak skonstruowane, że od pomysłu trzeba zacząć. Znam wielu młodych kwidzyniaków, którzy kiszą fantastyczne idee, bo nie znajdują na rodzinnym gruncie właściwego wsparcia. Około 8 lat temu zgłosił się do mnie człowiek z listem intencyjnym Polskiego Związku Tenisowego oraz deklaracjami sponsoringu dwóch międzynarodowych koncernów. Miał zamiar utworzyć w Kwidzynie szkółkę tenisa i przygotował wszystkie projekty do zagospodarowania terenu za SP 4. Niestety napotkał taki opór materii, że nic z tego nie wyszło. Znam też wiele innych przykładów, gdzie "nasi ludzie" zmuszeni są realizować swoje pomysły poza ukochanym miastem. Już niedługo przeczytacie w PK o takich właśnie pasjonatach.
A teraz krótko na temat spalarni. Nigdy nie pretendowałem do miana ojca tej idei. Podłączyłem się do grupy inicjatywnej prawie w ostatniej fazie, bo czułem iż mogłem pomóc. Dzięki temu chociaż raz zawrzało na sesji rady miejskiej i zdezawuowani zostali spolegliwi samorządowcy. Jednak musiał to zrobić jakiś radny, a że innego nie było to wsparcia działań komitetu obywatelskiego - to już nie moja wina.

PostNapisane: 1 listopada 2012, o 18:34 

A ja mysle, ze obecny stan rzeczy jest wynikiem tego, ze ludzie badz co badz sa zadowoleni z obecnej wladzy. I tyle. Nie zmienia sie tego, co funkcjonuje w miare sensownie tylko dlatego, zeby zmienic, bo komus sie zdaje, ze ktos na stolku siedzi za dlugo. Porownuje dzialania naszych wlodarzy do innych miast i po prostu nie mam za bardzo sie do czego przyczepic. Owszem, byc moze swieza krew wnioslaby jakas nowa jakosc polityki samorzadowej, ale to sa tylko gdybania. Gloszone populistyczne idee bez pokrycia tez do mnie nie docieraja, bo potrafie rozroznic pomysly realne od wyssanych z palca. A co do realizacji pomyslow - zawsze tak bedzie, ze ktos bedzie niezadowolony i cos nie zostanie zrealizowane, bo na wszystko nie starczy pieniedzy.

PostNapisane: 2 listopada 2012, o 10:27 
simar napisał(a):
Jednak te czasy już się skończyły (za mojej ostatniej kadencji budżet sięgał prawie 170 mln złotych, a teraz Franciszek pokazuje mi pulę zaledwie 125 mln) i potrzebna jest silna dyscyplina, ale ponadto kierowanie tak środków finansowych, aby przysparzały one przyszłym budżetom przychody.
Wprowadzasz w błąd. Budżet Kwidzyna nigdy nie osiągnął 170mln. Najwyższy był chyba w 2010 - ok. 125mln. Po raz pierwszy budżet miasta przekroczył 100mln w 2007 roku.

PostNapisane: 2 listopada 2012, o 14:57 

Rzeczywiście trochę się pomyliłem, ale najważniejsze jest że przywołana przeze mnie tendencja występuje. Zwracam szczególną uwagę na wyróżnione pozycje w obu budżetach.

BUDŻET OTWARCIA - ROK 2010

1. Ustala się wydatki budżetu na rok 2010 w łącznej kwocie 133.049.614
– jak w załączniku nr 2.
2. Wydatki budżetu obejmują plan wydatków bieżących na łączną kwotę 93.321.964zł,
w tym:
1) wydatki bieżące jednostek budżetowych w kwocie łącznej – 60.688.622zł, z czego:
a) wydatki na wynagrodzenia i składki od nich naliczane – 31.110.440zł;
b) wydatki związane z realizacją zadań statutowych jednostek budżetowych –
29.578.182zł;
2) wydatki na dotacje na zadania bieżące – 17.227.218zł;
3) wydatki na świadczenia na rzecz osób fizycznych – 13.236.065zł;
4) wydatki bieżące na programy finansowane z budżetu Unii Europejskiej – 20.830zł;
5) wypłaty z tytułu spłaty poręczeń i gwarancji udzielonych przez Miasto Kwidzyn,
przypadające do spłaty w 2010r. – w kwocie łącznej 105.000zł;
6) wydatki na obsługę długu publicznego 2.044.229zł;
- zgodnie z załącznikiem nr 2.
3. Wydatki budżetu obejmują plan wydatków majątkowych na łączną kwotę 39.727.650zł,
z czego na inwestycje i zakupy inwestycyjne 39.727.650zł, a w tym na programy
finansowane z udziałem środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej –
31.545.740zł

BUDŻET OTWARCIA - ROK 2012

1. Ustala się wydatki budżetu na rok 2012 w łącznej kwocie 117.798.086
– jak w załączniku nr 2.
2. Wydatki budżetu obejmują plan wydatków bieżących na łączną kwotę 110.102.842 zł,
w tym:
1) wydatki bieżące jednostek budżetowych w kwocie łącznej – 76.634.678 zł, z czego:
a) wydatki na wynagrodzenia i składki od nich naliczane – 35.798.036 zł;
b) wydatki związane z realizacją zadań statutowych jednostek budżetowych –
40.836.642 zł;
2) wydatki na dotacje na zadania bieżące – 15.308.672 zł;
3) wydatki na świadczenia na rzecz osób fizycznych – 15.317.420 zł;
4) wydatki bieżące na programy finansowane z budżetu Unii Europejskiej – 291.812 zł;
5) wypłaty z tytułu spłaty poręczeń i gwarancji udzielonych przez Miasto Kwidzyn,
przypadające do spłaty w 2012 r. – w kwocie łącznej 879.260 zł;
6) wydatki na obsługę długu publicznego 1.671.000 zł;- zgodnie z załącznikiem nr 2.
3. Wydatki budżetu obejmują plan wydatków majątkowych na łączną kwotę 7.695.244 zł,
w tym:
1) wydatki na inwestycje i zakupy inwestycyjne 7.495.244 zł;
2) wniesienie wkładów do spółek prawa handlowego 200.000 zł;

Aby być pewnym materiałów źródłowych skopiowałem z uchwały budżetowej zamieszczonej w BiP.

PostNapisane: 2 listopada 2012, o 16:02 

Trochę?Dla Ciebie ponad 35 milionów,to pikuś.Budżet w 2010r.był wyższy,bo smorząd pozyskał środki z UE.

PostNapisane: 2 listopada 2012, o 16:29 
suchy napisał(a):
Trochę?Dla Ciebie ponad 35 milionów,to pikuś.Budżet w 2010r.był wyższy,bo smorząd pozyskał środki z UE.
Zgadza się i za to miasto musiało zapłacić janosikowe. Kwoty podane przez Simara to wydatki, które różnią zdecydowanie od przychodów.

PostNapisane: 3 listopada 2012, o 01:21 

Tu nie chodzi o "pikuś" lecz o tendencję. Podobnie jest z przychodami (chodzi w tym tylko o jedno - czy budżet się zmniejszył?). Tematu "janosikowego" lepiej nie ruszajcie, bo wyjdzie w tym temacie przewidywalność i operatywność samorządu miejskiego. A te środki UE, które zostały wykorzystane niestety nic nie pomnożą :(

PostNapisane: 5 listopada 2012, o 13:28 
Przyjaciel forum

Czas jeszcze na zmiany przepisów wprowadzające wybory bezpośrednie na starostę.
Po głosowaniu widać ewidentnie, że nasz obecny starosta miałby bardzo nikłe szanse na utrzymanie stanowiska.

PostNapisane: 5 listopada 2012, o 22:34 
Przyjaciel forum

W wywiadzie z burmistrzem Krzysztofiakiem możemy prześledzić: (drugi temat) jakie potencjalne zmiany przynieść mogą
nowe reguły wyborcze do Rady Miasta. Pierwszy temat to przejęcie dworca od PKP
http://www.tv-kwidzyn.pl/embed/L21lZGlh ... X0FLLm1wNA

Niestety, myślałem że link zadziała również na naszym forum. Jeśli jest to możliwe, to proszę adminów o jego poprawne wklejenie.

Ostatnio edytowano 5 listopada 2012, o 22:41 przez drosik, łącznie edytowano 1 raz
podminiłem link

PostNapisane: 5 listopada 2012, o 22:42 
Przyjaciel forum

Na tą chwilę nie ma takiej opcji, ale poszperam za odpowiednią modyfikacją. Może coś się uda wymyślić.

PostNapisane: 23 listopada 2012, o 11:42 

Obiecywana wcześniej symulacja: http://www.pulskwidzyna.pl/index.php?art=1450#article

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1