Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Co się dzieje z promocją naszego miasta?
PostNapisane: 22 listopada 2012, o 17:57 

Simar

Piszesz, że pod względem historycznym miasto nie jest promowane (lub słabo promowane). Ta wypowiedź trochę mnie zdziwiła bo przecież osoba odpowiedzialna między innymi za to, była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana w wielu plebiscytach (mam na myśli ostatni plebiscyt) właśnie przez Ciebie :D

Panie Marku tylko proszę mojej wypowiedzi nie odbierać negatywnie, po prostu nie mogłem się powstrzymać aby tego nie napisać :)

Mimo to Simar ma rację, że za mało promujemy Nasze Krzyżackie miasto pod względem historycznym. Można by w tym temacie wiele napisać, ale czy to coś da.

Żeby coś fajnego stworzyć potrzeba lat, zgranych ludzi z pasją i przede wszystkim współpracy. Jak te warunki zostaną spełnione to i miasto lub inne instytucje się przyłączą. Wszystko małymi kroczkami a sukces murowany :grin:

Sam mam wiele ciekawych pomysłów związanych z historią, niestety miasto na chwilę obecną nie jest zainteresowane. Szkoda

Jednak się nie poddaję i chcę niektóre z nich pomału realizować ;)

PostNapisane: 22 listopada 2012, o 18:30 

martin napisał(a):

Sam mam wiele ciekawych pomysłów związanych z historią,

Tego nie musisz mówić!
Nie da się ukryć :)

martin napisał(a):
niestety miasto na chwilę obecną nie jest zainteresowane. Szkoda

Szkoda! :sad:

martin napisał(a):
Jednak się nie poddaję i chcę niektóre z nich pomału realizować ;)

Wydaje mi się że niektóre już realizujesz i to z niezłym skutkiem. ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 22 listopada 2012, o 20:22 
Przyjaciel forum

Skoro Gniew chwali się "swoją" bitwą, o czemu my nie możemy pochwalić swoją : http://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_pod_Trzcian%C4%85
a najlepiej zrobić coś wspólnie.
Połączy nas most to i może połączy historia.
Jeżeli się uczyć to od najlepszych, to żaden wstyd.

PostNapisane: 22 listopada 2012, o 20:37 
simar napisał(a):
1. A ja myślałem, że wszyscy wiemy do kogo kieruje się pytania na forum.
2. Widocznie lepiej gdyby tytuł wątku brzmiał następująco: "Pomysły na promocję miasta". Wtedy nie byłoby zbędnego obruszenia się, a trend propagandy sukcesu byłby zachowany.
3. Ten wątek może być pomocny dla ludzi zajmujących się w naszym mieście zawodowo promocją (nawet jeżeli są w tym względzie "mistrzami świata").

1. Na forum, kieruje się pytanie do forumowiczów. Czyż nie? Jaki sens miałoby kierowanie pytań do innych adresatów, którzy nie czytają forum. :?
2. Nie zauważyłem tutaj obruszenia ale trend promocji miejskiego tabloidu zauważam.:D
3. Wiesz dobrze jakie są zasady podziału budżetu miasta. Chyba, że się mylę ale kilka przebytych kadecji w radzie miejskiej do czegoś zobowiązuje albo tak interesowałeś się tym.
Zasady dotacji dla wszystkich stowarzyszeń jest takie same. Wszyscy mogą składać projekty a potem je realizowac. Nie rozumiem dlaczego akurat to stowarzyszenie miałoby być wyróżnione ominięciem obowiązujacych zasad. Trudno jest wkładać pieniądze w każdą wyciągniętą rękę, opartą na obietnicach sukcesu. Dlaczego miasto miałoby finansować tylko jakąś grupę rekonstrukcyjną a nie bractwo rycerskie albo jakiś zakon krzyżacki(na forum były pomysły utworzenia takowych)?
Co do zamku w Gniewie to byłem w tym roku, pierwszy raz, na Vivat Vasa i bardzo mi się podobało choć słyszałem, wśród publiczności, wiele głosów ostrej krytyki bo podobno dokonono wiele zmian w porównaniu do poprzedniej edycji. Poza tym trzeba przypomnieć, że zamek w Gniewie od trzech lat jest miejscem komercyjnym, sp. z o.o., należy do grupy Mlekpol. Jeśli Żółty regiment ma takich sponsorów to i o sukces nie trudno. Choć poczatki były takie, że sami za własne pieniądze szyli sobie odziez, zdobywali repliki broni itd. Żeby w naszym mieście powstało coś na podobieństwo Gniewu, musiałyby znaleść się osoby, zdetermowani zapaleńcy, które zechciałyby działać w tym kierunku a nie stękać, że nikt im nic nie daje... za darmo.

PostNapisane: 23 listopada 2012, o 11:59 

Tylko przy pierwszym punkcie się nie pomyliłeś. W pozostałych dwóch kwestiach nie zamierzam się wchodzić w polemikę dotycząca np. przebytych kadencji, bo Twoje istnienie (a nawet praca) w strukturach samorządowych jest równie długie. Jednak na jedno fundamentalne złe założenie muszę zwrócić uwagę. Dlaczego zakładasz, że tylko stowarzyszenia są od pracy na rzecz promocji miasta?

PostNapisane: 23 listopada 2012, o 12:54 
simar napisał(a):
Tylko przy pierwszym punkcie się nie pomyliłeś. W pozostałych dwóch kwestiach nie zamierzam się wchodzić w polemikę dotycząca np. przebytych kadencji, bo Twoje istnienie (a nawet praca) w strukturach samorządowych jest równie długie. Jednak na jedno fundamentalne złe założenie muszę zwrócić uwagę. Dlaczego zakładasz, że tylko stowarzyszenia są od pracy na rzecz promocji miasta?
Bo rozmawiamy o stowarzyszeniu jak w artykule. Chyba, że obaj panowie z artykułu założyli dzialalnośc gospodarczą. Możnaby też wspomnieć o wolontariacie. Ja wiesz tylko ta druga forma może być dotowana. Działalność gospodarcza na zasadach prawa zamowień publicznyć i nie ma innego sposobu żeby włożyć w kieszeń osoby fizyczej pieniędzy publicznych na jego zainteresowania czy hobby a to chyba chodzi. Nasz staż jest podobny dlatego zdziwiłem się, że nie znasz zasad przyznawania środków ale oczywiście zgadzam się z Tobą i nie będę wchodzić w polemikę bo jeszcze moglibyśmy się pokłócić a za bardzo cenie sobie znajomośc z Tobą.

PostNapisane: 23 listopada 2012, o 13:50 

Pojechałeś z tym, że nie znam zasad przyznawania środków. To żeby zweryfikować Twoje niesprawiedliwe stwierdzenie - przywołam tylko jeden fakt, który możesz sprawdzić w UM. Otóż... przez osim lat byłem członkiem komisji (składającej się również z pracowników etatowych urzędu), która weryfikowała, oceniała i wnioskowała o przyznanie określonych kwot poszczególnym zadaniom z dziedziny kultury i sportu. Resztę pozostawiam bez komentarza.

A teraz ku dalszym Twoim trafnym przemyśleniom zacytuję zapisy jednego działu - wydatków z budżetu otwarcia 2012 r. (porównaj jedną kwotę z niego, bo w dniu 16 listopada ogłoszono konkurs na kwotę 100.000 zł z zakresu upowszechniania kultury przez stowarzyszenia w 2013 r.).

Dział 921
Na wydatki bieżące w tym dziale zaplanowano łącznie kwotę 5.198.360 zł tj. na poziomie
90,5% planowanych wydatków bieżących roku 2011, z przeznaczeniem:
Na realizację zadań gminy z zakresu upowszechniania kultury przez stowarzyszenia -
400.000 zł.
Na dotację podmiotową, na wydatki bieżące dla Kwidzyńskiego Centrum Kultury, które
prowadzone jest jako instytucja kultury planuje się kwotę 3.711.100 zł.
Na dotację podmiotową dla Biblioteki Miejsko - Powiatowej planuje się kwotę w wysokości
1.015.760 zł. Z kwoty tej 68.360 zł przeznaczone jest na zadania biblioteki powiatowej, na
którą zaplanowano dotację z Powiatu Kwidzyńskiego.
Na dotacje z budżetu na dofinansowanie prac remontowych i konserwatorskich obiektów
zabytkowych planuje się 27.000 zł, na aktualizację programu opieki nad zabytkami 8.500 zł
oraz 2.000 zł na tabliczki informacyjne na budynki zabytkowe.
Na nagrody Burmistrza za szczególne osiągnięcia w dziedzinie kultury dla dzieci, młodzieży
i osób dorosłych planuje się kwotę w wysokości 24.000zł. Na koszty uroczystości wręczania
nagród planuje się 2.000 zł.
Na opłacenie składki członkowskiej z tytułu przynależności do stowarzyszenia Polskie Zamki
Gotyckie planuje się kwotę 8.000 zł.

PostNapisane: 23 listopada 2012, o 14:21 

MACIEKZB napisał(a):
Bo rozmawiamy o stowarzyszeniu jak w artykule.

A mi się wydaje, że tematem tego wątku jest promocja Miasta, zaś wspomniany artykuł miał pokazać, że są ludzie, którzy mają pomysły i chęć działania, a to można w owej promocji wykorzystać. Jak już wcześniej wspominałem, moim zdaniem, Kwidzyn nie ma żadnej promocji, czy to turystycznej, czy też inwestycyjnej. A to właśnie Miasto powinno dbać o taką promocję, zaś do tej promocji wykorzystywać współpracę z takimi osobami, jak te wspomniane w artykule - takie, którym sie po prostu "chce". Odnoszę wrażenie, że w latach 90-tych, po wykupie przez amerykanów celulozy, i powstaniu zakładów Brabork/Philips (późniejszy Jabil), czy paru innych, nasi włodarze, zadowoleni z takiego obrotu spraw, rozsiedli się wygodnie na stołkach. Stan ten trwał kilkanaście lat, a teraz, gdy upada Jabil, nie wiadomo jak sobie radzić z tą sytuacją. Nie wiadomo jak przyciągnąć nowych inwestorów, których pojawienie się w pewnym stopniu zniwelowałoby negatywne skutki sytuacji w Jabilu. Wobec rosnącego bezrobocia to z pewnością i przydałyby się miejsca pracy w branży turystycznej, czy też pieniążki, jakie owa branża, w formie podatków, odprowadzałaby do Miasta. Niestety, w tym mieście włodarze chyba nigdy nie byli zainteresowani rozwojem turystyki...

PostNapisane: 23 listopada 2012, o 17:29 
Przyjaciel forum

simar i młyniu zadam krótkie pytanie. Co Wy zrobiliście na rzecz promocji miasta Kwidzyn?
Ale tak szczerze.

PostNapisane: 23 listopada 2012, o 18:07 

Jeżeli wydawanie dla Ciebie lokalnej gazety przez 10 lat nie jest promocją miasta, to ja się zupełnie wycofuję zupełnie z tej bezprzedmiotowej dyskusji. Jak pojawisz się w redakcji to pokażę Ci w różnej formie podziękowania za możliwość czytania poza Kwidzynem naszego wydawnictwa.

PostNapisane: 23 listopada 2012, o 18:24 

Darku, nie raz i nie dwa zachwalałem to Miasto, jego zabytki, jego historię wśród znajomych. Robiłem to pokazując zdjęcia, filmiki czy, jak była ku temu okazja, oprowadzając ich po mieście. A więc myślę, że zrobiłem tyle, na ile może sobie pozwolić zwykły, szary mieszkaniec Kwidzyna... :)
Twoje pytanie Darku jest trochę prowokacyjne - co ja zrobiłem?? Można rzec, że nic, że to samo może zrobić każdy. Dlaczego się więc udzielam, skoro nic nie robię??? Może dlatego, iż uważam, że problem promocji Miasta, a raczej jego braku, rzeczywiście istnieje. Skoro więc taki temat pojawił się na Naszym Forum, to wypowiedziałem tu swoje zdanie, które, akurat w tej kwestii, od bardzo dawna się chyba nie zmienia :)

PostNapisane: 23 listopada 2012, o 18:31 
Przyjaciel forum

No i fajnie, moje pytanie nie było złośliwe tylko sondujące.
Ja uczestniczę w promocji miasta oficjalnie od 2006 roku. A tak prywatnie to zbudowany przeze mnie jacht też nosi imię Kwidzyn, choć z Kwidzynem zupełnie nic mnie poza kilkoma ludźmi nie łączy. :)

PostNapisane: 23 listopada 2012, o 18:49 
Przyjaciel forum

Bez chwalidupstwa, pływający po Zalewie Wiślanym i Jezioraku, piękny jacht o nazwie "Kwidzyn", to jedna z większych promocji
naszego miasta jaką wykonał prywatny człowiek, a że wykonał to i stosuje Warszawiak, to już w zasadzie - piękne kuriozum :)

PostNapisane: 23 listopada 2012, o 18:52 
Przyjaciel forum

oki44, a tak na marginesie, to już kończą się nalepki promujące miasto Kwidzyn, które kiedyś od Ciebie dostałem :D

PostNapisane: 23 listopada 2012, o 18:54 
Przyjaciel forum

Darek napisał(a):
oki44, a tak na marginesie, to już kończą się nalepki promujące miasto Kwidzyn, które kiedyś od Ciebie dostałem :D

Jak będziesz w Kwidzynie to odezwij się i przypomnij - zostało mi jeszcze kilka :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1