Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Akcja "Nie kieruj jak łoś"
PostNapisane: 11 grudnia 2012, o 19:27 

krzychoo napisał(a):
Na filmiku widac że nie zaczełeś nawet hamowac a z daleka juz było widac że zaczyna skręcać tylko na styk omijałeś.Gdybys dał po heblach to napewno normalnie byś zatrzymał się.Ciekawe gdybyś nie miał kamerki czy tak samo byś to zrobił czy normalnie zwolnił?

Sorki, że się wtrącę. krzychoo, nie miałeś chyba do czynienia ze sprzętem z szerokokątnym obiektywem. Może wydawać się, że Astra była daleko. Błąd. Zerknij w "judasza" w drzwiach. Myślisz, że koleś za drzwiami dzwoni do Ciebie z 20 metrów?
Swoja drogą, dobrze, że taki filmik tu zamieszczono. Dlaczego nie pokazać takich zachowań? To, że zdarzają się często nie powinno być normą. Jeżeli kierowca lub kierowniczka owego "czerwonego diabła" zobaczy się w necie, jest szansa, że następnym razem się zastanowi. Niestety, tylko szansa.
Żeby nie było nudno, filmik, który już pokazywałem na forum:

Mam tego więcej. Czeka na montaż.
Kierujący mają różne charaktery. Na jednych takie akcje nie robią wrażenia, inni uważają, że tak być powinno. Akurat kadzimiedz jest z tych, których takie zachowania rażą. Podzielił się tym z nami i... dostał po głowie (!?!) Czy słusznie oberwał? Nie piszmy. Odpowiedzmy sobie sami w bezpiecznym zaciszu domowym.

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 11 grudnia 2012, o 21:28 

Faktem jest że osoba w Astrze wpasowała się.
Chodzi mi o to że często widzę jak osoba której ktoś specjalnie lub nie umyśnie wymusi pierwszenstwo dla postrachu chyba robi manewr wymijający na styk albo hamuje na samej dupie choć spokojnie i bez nerwów może przepuscić.

PostNapisane: 13 grudnia 2012, o 23:47 

krzychoo napisał(a):
Faktem jest że osoba w Astrze wpasowała się.
Chodzi mi o to że często widzę jak osoba której ktoś specjalnie lub nie umyśnie wymusi pierwszenstwo dla postrachu chyba robi manewr wymijający na styk albo hamuje na samej dupie choć spokojnie i bez nerwów może przepuscić.

Takie właśnie wrażenie odniosłem oglądając wstawiony na początku tematu film.

PostNapisane: 18 grudnia 2012, o 00:05 

Następnym razem jak nie spodoba się wam jakiś manewr innego kierowcy, to proszę nie postępujcie jak ten gościu w filmiku, bo będę bał się jeździć po mieście: http://youtu.be/MF0kKIyTmEA :shock: :)

PostNapisane: 18 grudnia 2012, o 05:54 

A to widzieliście :?: :lol:

PostNapisane: 18 grudnia 2012, o 12:51 

Czytam ten wątek od początku i coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że w filmie, który wstawił autor, to ON sam jest winny. Nie rozumiem waszego toku rozumowania, niestety. :|

PostNapisane: 18 grudnia 2012, o 13:14 

A ja nie rozumiem ludzi używających klaksonów (ciekawe czy autor filmu użył go, aby pokazać swoje oburzenie). Po prostu takie sytuacje się zdarzają i trzeba być wyrozumiałym. Mi ostatnio w ten sam sposób wyjechał samochód skręcający do Kauflandu i musiałem się na chwile zatrzymać, bo wysepka uniemożliwiała ominięcie i jakoś z tym żyje. Bez klaksonu, bez agresywnych gestów :smile:

PostNapisane: 18 grudnia 2012, o 15:32 
Archi88, nie życzę Ci broń boże,ale jeśli kiedyś ktoś Ci szkody narobi,to ciekawe czy będziesz wyrozumiały.
Ktoś jedzie po kielichu-jestem wyrozumiały ,przecież nic się nie stanie.Ktoś zapierdziela przez miasto jak wariat-jestem wyrozumiały.Przecież nikomu nie zrobił krzywdy.Aż w końcu ktoś przesadzi,wtedy wielkie oburzenie w społeczeństwie"bo jeździ jak wariat".
Dobrze Kamil ,że w tego typa nie uderzyłeś.Bo by się ludzie oburzyli na Ciebie,że hamulców nie potrafisz używać. :shock:

PostNapisane: 18 grudnia 2012, o 15:45 

NOWY(L), zaraz napiszą że trzymasz ze mną sztamę bo zwracasz się do mnie po imieniu i nie powinieneś być stroną. Zawsze "miło" czyta mi się tych wszechwiedzących. Mieliśmy tu na forum przykład mądrości niektórych w wątkach: mostowym, smoleńskim itp. Znali przyczyny, skutki i możliwości rozwiązania każdej sytuacji. Nie ma co dyskutować bo mądrzejsi od telewizora, pomimo że tam nigdy nie byli.

PostNapisane: 18 grudnia 2012, o 16:08 

Ludzie, co wy piszecie. Przecież ewidentnie winny jest kierowca, który wymusił pierwszeństwo i żadne gdybanie tego nie zmieni. Kogo uznałaby policja winnym w przypadku stłuczki? Na pewno nie kierowcę jadącego prawidłowo po swoim pasie. Nie widzę tu w ogóle powodu do dyskusji i dziwię się, że ktoś próbuje tu zwalić winę na wszystkich, tylko nie na winnego.

PostNapisane: 18 grudnia 2012, o 16:46 

dixi napisał(a):
Kogo uznałaby policja winnym w przypadku stłuczki? Na pewno nie kierowcę jadącego prawidłowo po swoim pasie.

Napewno?
Kilkanaście lat temu koleś ode mnie z pracy wziął mój wóz służbowy i pojechał do Katowic. Wrócił z obitym całym bokiem, od początku do końca.
Sytuacja wyglądała tak. Jechał w kolumnie samochodów. Pierwszy tir, sa nim ze 3 auta, on kolejny. Prosta, brak zakazu wyprzedzania. Włącza kierunek, wyprzedza jedno auto, dojeżdża do drugiego, zrównuje się z nim i w tym momencie facet w eskorcie wymijanym właśnie skręca kierownicą i wali mu w bok. Kolega wpada do rowu.
Przyjeżdża policja. Wina eskorta ewidentna. Kierowca nie przyjmuje mandatu, sprawa jest skierowana do sądu grodzkiego, albo kolegium do spraw wykroczeń, już nie pamiętam.
Rozprawa. Kolega zeznaje jak było. A chłop z eskorta mówi: wyskoczyła mi na drogę k*wa. Co miałem zrobić? Rozjechać? Nieważne, że nikt, ani kolega, ani policja, nikt owej K* nie widział. Sędzia strwierdza - nie ma winnych, każdy sobie sam samochód naprawia.
Więc pisanie w tym kraju, że coś jest oczywiste wcale oczywistym być nie musi. Dla mnie, patrząc na ten dokładnie film i sytuację, kierujący czerwonym autem owszem nie zachował ostrożności skręcając w lewo, ale twórca filmu nie zrobił kompletnie nic (gdyby lutnął w tego czerwonego oczywiście) żeby wypadkowi zapobiec. A to też jest karalne. Ba. Ostatnio było głośno o kolesiu bodaj z Wrocławia, który ponad 60 razy brał udział w kolizjach swoim samochodem. Zawsze jako poszkodowany. Okazało się, że znalazł sobie sposób na łatwy zarobek, właśnie w tak, że pomimo, że mógł uniknąć kolizji celowo do nich doprowadzał. Upodobał sobie szczególnie jakieśtam rondo. Można powiedzieć: miał pecha, że go tak wszyscy obijali. Prokuratura i ubezpieczyciele są innego zdania.

PostNapisane: 18 grudnia 2012, o 17:06 
Cytuj:
Kilkanaście lat

ale teraz mamy XXI wiek i sądy mogą inaczej podchodzić do takich wydarzeń.
kapec z Twoich wypowiedzi wnioskuję ,że albo byłeś albo nadal jesteś kierowcą zawodowym.Chyba zgodzisz się,że Twój punkt widzenia będzie "delikatnie " inny od punktu widzenia kierowcy zwykłej osobówki.
Cytuj:
ale twórca filmu nie zrobił kompletnie nic (gdyby lutnął w tego czerwonego oczywiście) żeby wypadkowi zapobiec.

Dobrze wiesz,że to są ułamki sekund.Poszedł chłopak w lewą stronę,czyli próbował uniknąć w jakiś sposób kolizji.Oczywiście mógł próbować hamować,wybrał inne wyjście.

PostNapisane: 18 grudnia 2012, o 18:15 

Nowy(L) napisał(a):
Archi88, nie życzę Ci broń boże,ale jeśli kiedyś ktoś Ci szkody narobi,to ciekawe czy będziesz wyrozumiały.

Wystarczy, że jeżdżę motocyklem i pomimo tego że powoli (bo zabytkowy), a szybkość jest głównym argumentem kierowców dlaczego nie widzą motocyklistów, to już miałem naprawdę groźne sytuacje, łącznie ze zjechaniem z jezdni przy prędkości 70 km/h, bo facet mnie nie widział i wyjechał prosto przede mnie, na hamowanie już nie było czasu. Nadal jestem wyrozumiały dla innych na drodze i nie traktuje kierowców jak wrogów :)

PostNapisane: 18 grudnia 2012, o 19:43 

NOWY(L) napisał(a):
Cytuj:
Kilkanaście lat

ale teraz mamy XXI wiek i sądy mogą inaczej podchodzić do takich wydarzeń.
kapec z Twoich wypowiedzi wnioskuję ,że albo byłeś albo nadal jesteś kierowcą zawodowym.Chyba zgodzisz się,że Twój punkt widzenia będzie "delikatnie " inny od punktu widzenia kierowcy zwykłej osobówki.
Cytuj:
ale twórca filmu nie zrobił kompletnie nic (gdyby lutnął w tego czerwonego oczywiście) żeby wypadkowi zapobiec.

Dobrze wiesz,że to są ułamki sekund.Poszedł chłopak w lewą stronę,czyli próbował uniknąć w jakiś sposób kolizji.Oczywiście mógł próbować hamować,wybrał inne wyjście.

NOWY(L) co ty dyskutujesz, z kierowcą który zjeździł Afrykę, Azję, Amerykę, Antarktydę i coś tam jeszcze...
Ja to się boję nawet ryja otworzyć :neutral:
A TY.....
Za głupiutki i za malutki jesteś. :P
Jak Ci posiwieją włosy, po jeżdżeniu po Afryce, to wtedy będziesz mógł dyskutować. :evil: :evil:

:D :D

PostNapisane: 18 grudnia 2012, o 20:01 
Ja problemu nie widzę w rozmowie z kolegą.
Ma prawo do swojego punktu widzenia i tyle.
Tylko zakrawa na kpinę fakt,że szuka tu się winy po stronie kadzimiedz,'a.
I szkoda ,że teraz raczej nie będzie już chętnych,żeby wrzucić tu podobne filmiki.A szkoda,bo to dobry temat.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1