Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 543 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 37  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Dyskusje - Budowa mostu koło Kwidzyna w ciągu DK90
PostNapisane: 22 marca 2013, o 20:46 

No to po co było, głupoty gadać i straszyć ludzi? ;) :D

anduel napisał(a):
Krzyżak, mnie wychodziło w pierwszych obliczeniach na wszystkie wanty 96 tygodni czyli równy rok. Tak wychodziło bo pierwsze dwie naciągano równo tydzień.
.

Dużo tygodni ma ten twój równy rok. :D
To nie dziwota że te terminy potem są takie a nie inne. :D

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 22 marca 2013, o 22:35 
Przyjaciel forum

Bo to ruski rok. Oj tam, oj tam, wyglądało na nyndzę na samym początku i mnie trochę poniosło. Teraz mnie też ponosi ale z innego powodu - grają NASI i to jak (jak zwykle).

PostNapisane: 22 marca 2013, o 22:44 

anduel napisał(a):
- grają NASI i to jak (jak zwykle).

Tak grali, bo cholernie zimno było :grin: . Oj jak mi ich żal :( . Im tez należy się wcześniejsza emerytura :D

PostNapisane: 22 marca 2013, o 22:45 

anduel napisał(a):
Bo to ruski rok.

A to co innego :601:

anduel napisał(a):
Teraz mnie też ponosi ale z innego powodu - grają NASI i to jak (jak zwykle).

No to czym się tu denerwować? :583:

:D :D

PostNapisane: 22 marca 2013, o 22:58 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Wolałbym to od napuszonej celebry, no ale do tego trzeba społecznej wyobraźni.

No, trzeba. I także minimum ochoty. Dwukrotnie informowałem na naszym forum o rozgrywanych meczach (w nogę i siatę)
pracowników Budimexu i Kwidzyniaków. Była okazja i nieskrępowana możliwość na spotkanie i rozmowy, nawet bardzo prywatne.
Niestety, e-forumowiczów na tych spotkaniach nie widziałem... Nie, żebym miał jakieś obiekcje, ale gadać łatwo, robić...

A gdyby ktoś zechciał stwierdzić, że na wszystko przyjdzie czas, to powiem, że niekoniecznie. Mostowa robota to trudna i brutalna zabawa.
Z różnych przyczyn - obecnie na budowie pracuje już tylko dwóch przedstawicieli kadry inżynierskiej, która pracuje od początku budowy.
Możliwe, że ewentualne gratulacje będą odbierali już ludzie, którzy tak naprawdę, tego mostu nie budowali...

PostNapisane: 22 marca 2013, o 23:17 

oki44 napisał(a):
Z różnych przyczyn - obecnie na budowie pracuje już tylko dwóch przedstawicieli kadry inżynierskiej.

Może to i dobrze nie będą sie kłócić, i po butach sobie deptać. :grin:
oki44 napisał(a):
Możliwe, że ewentualne gratulacje
będą odbierali już ludzie, którzy tak naprawdę, tego mostu nie budowali...

A mało to jest w naszym kraju takich sytuacji? :x
To jest normalne! :roll:
Najwięcej laurów, pochwał, zasług, gratulacji, orderów, premii, nagród itd... zbierają-przypisują sobie ci co najmniej, albo nic nie robią.

PostNapisane: 22 marca 2013, o 23:26 
Przyjaciel forum

Ktoś już to napisał, "Zwycięstwo ma stu ojców, ale klęska jest sierotą".

PostNapisane: 23 marca 2013, o 06:33 
Przyjaciel forum

Oki, masz rację, staliśmy się aspołeczni i żadne inicjatywy mające na celu integrację nie przechodzą. Jednak nic nie dzieje się bez przyczyny, forum przestało być medium porozumiewania się, jest raczej miejscem projekcji własnego ego. Taki styl na nim od pewnego czasu dominuje, sam się z tą falą zabrałem bo mam dosłownie i w przenośni grubą skórę i sobie we własnym mniemaniu tu jakoś radzę. Nie mniej jednak w każdym z pewnością tli się potrzeba zrobienia czegoś dla ogółu z tym że może być tak, że niewielu czyta to co tu piszemy i ten głos może być wołaniem na puszczy. No dobra, posypałem sobie głowę popiołem ale zapewniam że od tej chwili nie stanę się barankiem. Niech no mi tylko ktoś nadepnie na odcisk, to tak p.......
- żartowałem.

PostNapisane: 23 marca 2013, o 07:28 

krzyzak napisał(a):
A ja przypomnę pesymistom, jak jeszcze nie tak dawno (bodaj że na początku lutego) wyliczali obliczali ( jak znawcy i fachowcy od budowy mostów) że potrzeba co najmniej stu dwudziestu dni na samo wciągniecie want. I nie ma na to siły!!!

A możesz wskazać mi, gdzie taki zapis jest? Konkretnie. Bo o ile sobie przypominam, pisałem, że z obliczeń wychodzi, a nie, że nie ma na to siły i napewno szybciej wanty nie zawisną. Więc po raz kolejny interpretujesz wypowiedzi innych po swojemu.
Tak czy inaczej pisałem również, że ewidentnie roboty przyspieszyły i widać obecnie duże zaangażowanie po stronie wykonawcy. Czy można było zmobilizować załogę wcześniej? Pewnie można było ale widocznie były jakieś powody, żeby się nie spieszyć. Dyskusję o budowie można prześledzić i gdzieśtam pojawiła się wypowiedź, że zapewne wykonawca wie, że nie zapłaci żadnych kar za opóźnienie. Prorok jakiś to był, czy zgadł ot tak?
No dobra. Żeby nie było, że jestem taki pesymista. Widok oko cieszy. Mi tam ten most już natychmiast potrzebny nie jest, ale jak już będzie będę bardzo zadowolony. Chociażby z tego, że będę sobie mógł szybciej dostać się na kaszuby o każdej porze dnia i nocy. Obstawiłem termin oddania na 23 czerwca, mam nadzieję , że odchyłka nie będzie zbyt duża.

PostNapisane: 23 marca 2013, o 07:39 

Żyjemy w wolnym kraju. Jeśli macie ochotę w jakiś szczególny sposób uhonorować bohaterską pracę mostowych budowlańców, to nikt nie może wam tego zabronić. Mnie, jak i pewnie wielu innym wydaje się, że nie ma czego świętować. Termin oddania dawno minął, końca nie widać. Z czego tu się cieszyć? Za co dziękować?

Cytuj:
Prorok jakiś to był, czy zgadł ot tak?

Nie prorokowałem, to przecież była oczywista, oczywistość :D

PostNapisane: 23 marca 2013, o 07:49 
Przyjaciel forum

kapec napisał(a):
Obstawiłem termin oddania na 23 czerwca, mam nadzieję , że odchyłka nie będzie zbyt duża.

Jeśli się spóźnią o miesiąc minus jeden dzień to wstrzelą się w tradycyjny termin oddawania wszystkiego. Niekumatym przypominam, 22 lipca - Dzień Odrodzenia Narodowego, byłe święto państwowe w którym należało oddać do użytkowania coś wielkiego nawet jeśli tak naprawdę to coś było niegotowe a najlepiej przed terminem. W naszym wypadku nie da się zrobić tego przed terminem ale całkiem przypadkiem można się wstrzelić w tą wiekopomną datę.

PostNapisane: 23 marca 2013, o 07:53 
Najgorzej, że nie wiadomo jak sobie zaplanować urlop żeby taka wiekopomna chwila nie umknęła :D

PostNapisane: 23 marca 2013, o 08:03 
Przyjaciel forum

MACIEKZB napisał(a):
Najgorzej, że nie wiadomo jak sobie zaplanować urlop żeby taka wiekopomna chwila nie umknęła :D

No co Ty? To nie było święto ruchome, bierz śmiało 22.VII br. Do tego czasu może padnie hasło "sztandar wprowadź", bo eksperyment neoliberalny jakoś się nie sprawdza. Historia kołem się toczy, wszystko jest możliwe.

PostNapisane: 23 marca 2013, o 09:30 

kapec napisał(a):
krzyzak napisał(a):
A ja przypomnę pesymistom, jak jeszcze nie tak dawno (bodaj że na początku lutego) wyliczali obliczali ( jak znawcy i fachowcy od budowy mostów) że potrzeba co najmniej stu dwudziestu dni na samo wciągniecie want. I nie ma na to siły!!!

A możesz wskazać mi, gdzie taki zapis jest? Konkretnie. Bo o ile sobie przypominam, pisałem, że z obliczeń wychodzi, a nie, że nie ma na to siły i napewno szybciej wanty nie zawisną. Więc po raz kolejny interpretujesz wypowiedzi innych po swojemu.
.

Tak właśnie napisałem że :niektórzy wyliczali, obliczali!!
przepraszam że nie napisałem: "że z obliczeń wychodzi",
kapec napisał(a):
Dziś na wycieczce rowerowej w okolicach mostu byłem. Wisi o ile pamiętam 12 want, dwie mniejsze były rozciągane. Wychodzi wanta dziennie, czyli jak oczywiście nic sie nie obsunie, za jakieś 120 dni most będzie olinowany ;)

kapec napisał(a):
oki44 napisał(a):
Na jednym pylonie będzie ich 9. Razy dwa pylony - 18. Razy trzy podpory = 54. I tak je liczą budowlańcy.

Zatem poprawiam błąd. Na jedną wantę potrzeba dwóch dni, czyli w dalszym ciągu wychodzi coś koło 120 dni na komplet.

viewtopic.php?f=130&t=8070&hilit=budowa+mostu&start=2235
Nie wiem co masz na myśli pisząc że interpretuję wypowiedzi po swojemu.

anduel miał chociaż na tyle cywilnej odwagi i honoru że jak sam przyznaje:
-"posypałem sobie głowę popiołem"-

PostNapisane: 23 marca 2013, o 12:07 

krzyzak napisał(a):
Nie wiem co masz na myśli pisząc że interpretuję wypowiedzi po swojemu.

Chodzi mi o dopisek " I nie ma na to siły", bo to sugeruje, że robota będzie trwała najmniej 120 dni i napewno nie podgonią. Jak widać podgonili, oby tak dalej.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 543 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 37  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1