Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 147 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wielka Dziura
PostNapisane: 24 kwietnia 2013, o 09:09 

beria napisał(a):
krzyzak napisał(a):
beria napisał(a):
Tu chyba nie chodzi o wymianę pokoleń tylko o zmianę mentalności :)

A jaką widzisz różnicę między jednym a drugim? :)

Dużą, a wręcz kolosalną. Na nic bowiem zda się młoda krew wychowana i wyuczona zachowań "daj ściągnąć", "bo mi się należy". Gdy jakiś czas temu poruszałem tu kwestie o tym jak się żyje w Skandynawii i o tym, że tam głęboka "komuna" zapewnia dostatnie życie swoim obywatelom, dostałem bęcki po głowie za głoszenie defetyzmu.

Masz racje! Jedni uczą się od drugich i co gorsza,najczęściej uczą się tego co złe!
Ale nadal wydaje mi sie że i pokolenie i mentalność idą w parze, zmienić powinno się i jedno i drugie.
Mentalność- żeby nie psuła pokolenia ,Pokolenie- żeby nie odziedziczyła mentalności.
Jedno z drugim jest bardzo mocno powiązane!

Na temat komuny tak jak Ty, tak i ja dostałem bęcki.
Kiedyś podczas luźnej dyskusji zażartowałem "Komuno Wróć" :roll:
Co niektórych to nawet obraziło! :evil: :evil:
viewtopic.php?f=122&t=6348&hilit=komuno+wr%C3%B3%C4%87
:D :D
Oczywiście nie jestem za komuną.
Pamiętam tamte czasy i byłem światkiem tego wszystkiego złego co spowodowała.
Nie chciał bym żeby to co było złe wróciło!

Ale byłem też światkiem dobrego, i dostrzegam te jej (komuny) dobre strony i dobre czasy, w których istniała.
Inaczej wyglądały stosunki między ludźmi, i tego chyba najbardziej mi żal.
Więcej było przyjaźni, koleżeństwa, pomocy. Brakuje mi tej zażyłości, życzliwości sąsiedzkich. Na osiedlach, podwórkach tętniło życie, sąsiedzi przesiadywali pod blokami we własnym towarzystwie, dzieci sąsiadów traktowało się jak swoje, (dzisiaj mieszka się w bloku piętnaście lat i sąsiadów się nie zna) inaczej się reagowało na ludzką krzywdę ,biedę, ludzie w stosunku do siebie byli bardziej życzliwi, nie było tyle nienawiści, zazdrości, pogardy, różnicy w jakości życia itd, itd, itd..... żyło się po prostu inaczej , inne były wartości tego naszego życia w tamtych czasach.
I to były te dobre strony. Żyło się ciężko, ale.......fajnie :)
Ale żeby to wszystko opisać żeby to każdy zrozumiał, potrzeba by czasu i miejsca na forum, a i tak znaleźli by się tak przeciwnicy jak i zwolennicy.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 24 kwietnia 2013, o 09:11 
Przyjaciel forum

kapec napisał(a):
Opinii opierających się pewnie na kontaktach z ludźmi w wieku przedemerytalnym albo i starszych. Śmieszne to jest i tyle.

To wcale nie jest śmieszne, przynajmniej kontaktują się z ludźmi inteligentnymi i kulturalnymi. Wiem kapec, że Ciebie to nie kręci. :D

PostNapisane: 24 kwietnia 2013, o 10:53 

Darek napisał(a):
To wcale nie jest śmieszne, przynajmniej kontaktują się z ludźmi inteligentnymi i kulturalnymi.

Nie schlebiaj sobie. To jest śmieszne. Po prostu.
Poza tym nie znamy się więc twoje pojęcie o tym, z kim się spotykam i w jakim celu jest tak samo mgliste jak o mieszkańcach tego miasta. No chyba, że tych paru ludzi, których tu znasz uważasz za głos ludu.

PostNapisane: 24 kwietnia 2013, o 13:37 
Cytuj:
Co niektórych to nawet obraziło

Oj tam. :oops: :oops:
Dawno i nieprawda.
Postawie dobre piwo i będzie zgoda :wink: :?:

PostNapisane: 24 kwietnia 2013, o 14:22 
Przyjaciel forum

kapec napisał(a):
Poza tym nie znamy się więc twoje pojęcie o tym, z kim się spotykam i w jakim celu jest tak samo mgliste jak o mieszkańcach tego miasta. No chyba, że tych paru ludzi, których tu znasz uważasz za głos ludu.

Opowiadasz pierdoły, to Ty twierdzisz że wiesz wszystko. I zawsze masz rację. Musisz być na co dzień nieciekawym człowiekiem. cóż podobno tacy są też potrzebni, tylko nie wiem po co. :sad:

PostNapisane: 24 kwietnia 2013, o 14:49 

Darek napisał(a):
podobno tacy są też potrzebni, tylko nie wiem po co. :sad:

Podobnie jak warszawscy trefnisie. Też są, też niewiadomo po co. No ale tytuł kasztaniarza (a może kaszaniarza) roku zobowiązuje, nie? ;)
A o mnie się nie martw, w przeciwieństwie do ciebie sporo osób w tym mieście i również z tego forum, zna mnie osobiście. Jakoś na brak kumpli nie narzekam.

PostNapisane: 24 kwietnia 2013, o 14:57 
Przyjaciel forum

Panowie, sio na pw!

PostNapisane: 24 kwietnia 2013, o 15:24 
Przyjaciel forum

drosik napisał(a):
Panowie, sio na pw!

Spokojnie niech się wyszaleje. :D

PostNapisane: 24 kwietnia 2013, o 20:23 

MACIEKZB napisał(a):
Aleksander napisał(a):
kapec napisał(a):
Aha. Tym, co Kwidzyn znają ze sporadycznych wizyt, zalecam dużą wstrzemięźliwość w wyrażaniu swoich opinii o życiu mieszkańców. Opinii opierających się pewnie na kontaktach z ludźmi w wieku przedemerytalnym albo i starszych. Śmieszne to jest i tyle.

Darek, Mirr - chyba dostalismy po łapach... :?
Aleksander, nie przejmuj się, kapec, jakby nie patrzeć też jest w wieku przedemerytalnym... właściwie wszyscy, którzy nie poszli jeszcze na emeryturę :razz:

No tak, ale On nie jest z tych, co "znają Kwidzyn ze sporadycznych wizyt" :grin: - nie ma sprawy - napisałem tylko jak to widać z zewnątrz i że wcale ten Kwidzyn na dziurę nie wygląda. Jeżli kapec i anduel mają inne zdanie, to przecież tylko inne zdanie, z którym się nie muszą zgadzać.
Natomiast opinię o życiu mieszkańców Kwidzyna mogę mieć swoją i ją wyrażać, podobnie jak opinię o mieszkańcach np. Nairobi, czy Honolulu. Jeżeli kapec się z moją opinią nie zgadzasz, to podyskutujmy, a nie zalecaj wstrzemięźliwość w w niegrzecznym tonie.
Kapec - też mnie nie znasz, też mam swoich kumpli (także w Twoim mieście) i na ich brak nie narzekam. Nie musisz mnie lubić, ale też nie musisz mnie pouczać niegrzecznym tonem.
EOT

PostNapisane: 28 kwietnia 2013, o 13:36 

Dla mnie papierkiem lakmusowym stwierdzającym, czy Kwidzyn to dziura, czy nie jest odsetek osób, które z niego wyjechały i nie zamierzają tu wracać.

Jednocześnie pragnę podkreślić, że Kwidzyn wpisuję się doskonale w charakterystykę całej Polski i nie jest ani mniejszą ani większą dziurą niż inne miejscowości o tym samym metrażu i gęstości tkanki ludzkiej.

Bardzo nie lubię gadania, o tym jak to wystarczy wstać od komputera i zacząć działać. Są rzeczy, które powinno zapewnić miasto. Ktoś za organizację życia kulturalnego bierze pieniądze. Ja się pytam, czemu gdy jest ciekawe wydarzenie w teatrze typu występ wokalno-taneczny ekipy kozackiej, to bilety są dystrybuowane tylko po rodzinie i znajomych królika? Dlaczego w trakcie festynów daje się nam rozrywkę bardzo niskich lotów? Może jestem snobką. Przykro mi, ale nie mam zamiaru podniecać się Niecikiem i Dodą oraz ławką rezerwowych teatru Wybrzeże.

Jeden problem to mentalność ludzka, drugi to nastawienie władzy, która myśli że ma do czynienia z kretynami, którzy plasują się na samym dnie piramidy potrzeb.

PostNapisane: 28 kwietnia 2013, o 14:13 
Przyjaciel forum

Didi napisał(a):
Dla mnie papierkiem lakmusowym stwierdzającym, czy Kwidzyn to dziura, czy nie jest odsetek osób, które z niego wyjechały i nie zamierzają tu wracać. .

Aleś pojechała, czyli Warszawa jak zwykle na pierwszym miejscu. A przecież ma tak gęstą tkankę ludzką. :D

PostNapisane: 28 kwietnia 2013, o 21:30 

Owszem, sama jestem warszawskim słoikiem. Doradził mi to mój niedoszły pracodawca na rozmowie rekrutacyjnej w Kwidzynie :)

PostNapisane: 28 kwietnia 2013, o 22:30 

Popieram berię - sądzę, że większy problem tkwi w mentalności polskiego społeczeństwa. Z poziomem rozrywki w Kwidzynie nie jest wcale tak źle, jakby mogło się wydawać; lokali jest trochę i jest gdzie usiąść, w innych miastach bywa gorzej. Problemem także jest znajdowanie rozrywki w grach komputerowych, TV czy internecie, a nie w wyjściu na spacer, do znajomych czy uprawianiu jakiegoś sportu. Sam jestem człowiekiem, który nie lubi siedzieć bezczynnie w domu i chcę wychodzić do innych, coś robić. Na szczęście mam kilku znajomych, na których mogę liczyć i z którymi umówię się na pogawędki, rowery, spacer, ognisko, grill czy coś podobnego, jednak mam sporą liczbę znajomych, którzy wolą pewne rzeczy załatwić chociażby przez facebooka, bo im tak jest wygodniej, bo nie chce im się ruszać zacnych czterech liter sprzed kompa. Przecież znacznie łatwiej jest popisać z 6 osobami przez godzinę na fejsie niż pofatygować się i wyjść na te głupie 15 minut przed klatkę, dom czy gdzieś indziej i zwyczajnie w świecie pogadać z kolegą/koleżanką.

Myślę, że powoli w polskim społeczeństwie zanika kultura spotykania się twarzą w twarz z innymi, co też zauważam w Kwidzynie. Kilka lat temu widywałem znacznie więcej ludzi na ulicy niż to ma miejsce teraz. Ludzie gonią za marzeniami/pracą/szkołą, a zapominają o tym, co się dzieje dookoła nich, co potem odbija się w późniejszych latach, a kiedy chce się coś naprawić, to okazuje się, że jest na to już za późno.

PostNapisane: 29 kwietnia 2013, o 11:52 
Przyjaciel forum

LisuCFH napisał(a):
Popieram berię - sądzę, że większy problem tkwi w mentalności polskiego społeczeństwa. .

Ja też popieram z tym, że widzę przyczynę. Czyli rozbuchane ambicje i oczekiwania, jednocześnie niespotykane lenistwo i brak kreatywności. :sad:

PostNapisane: 29 kwietnia 2013, o 14:03 

Przyczyn takiej zaistniałej sytuacji można doszukiwać się w wielu źródłach. Funkcjonowanie poprzedniego ustroju, które doprowadziło do "przyzwyczajenia" wielu polaków do życia w pewnych warunkach, obecny system państwa jaki funkcjonuje w kraju, stan gospodarki, działania rządu w zakresie rozwoju państwa. To wszystko wpływa na zachowanie i postępowanie społeczeństwa polskiego, na to jak odbierają nowinki z sejmu, jak reagują na wzrost cen, podatków, płace minimalne i jak to się przekłada na normalne życie. To jak wygląda obecnie w państwie Polskim, co się dzieje, każdy widzi. Pewne zjawiska przestały mnie dziwić, bardziej niepokojącym jest fakt bierności ludzi na zmianę tego, co jest dookoła nich. Tak jak Darek wspomniał, problem leży w lenistwie ludzi, by cokolwiek zrobić. Ludziom nie chce się podejmować wielu inicjatyw, wielu trzeba nakłaniać żeby coś zrobili. To widać wszędzie, w każdym mieście, w Kwidzynie także.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 147 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1