Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 147 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wielka Dziura
PostNapisane: 29 kwietnia 2013, o 14:09 
Przyjaciel forum

LisuCFH napisał(a):
To widać wszędzie, w każdym mieście, w Kwidzynie także.

Nawet w rodzimym stowarzyszeniu, zobaczcie ilu ludzi chce cokolwiek robić. Policzyć można na palcach.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 29 kwietnia 2013, o 16:20 

LisuCFH napisał(a):
Pewne zjawiska przestały mnie dziwić, bardziej niepokojącym jest fakt bierności ludzi na zmianę tego, co jest dookoła nich. Tak jak Darek wspomniał, problem leży w lenistwie ludzi, by cokolwiek zrobić. Ludziom nie chce się podejmować wielu inicjatyw, wielu trzeba nakłaniać żeby coś zrobili. To widać wszędzie, w każdym mieście, w Kwidzynie także.

Nie zgodzę się z wami.
To jest pogląd i opinia ludzi którym się udało, którzy trafili , którzy mieli szczęście ,odwagę intuicję itd...

Macie wiele racji ale nie tak do końca.
To nie jest tylko lenistwo, to jest także strach.
Ludzie sie boją!

Znam wielu ludzi którzy próbowali .
Próbowali wziąć sprawy w swoje ręce. Nie wyszło, nie potrafili, nie udało się,
powodów było wiele.
Wyszło wręcz przeciwnie.....
Dzisiaj są na marginesie życia, w skrajnej biedzie, zadłużeni, czasami bez środków, do życia a nawet bezdomni, w totalnej, głębokiej depresji na skraju załamania, są wrakami ludzi, którzy stracili oszczędności swojego życia, które zainwestowali, są zadłużeni, pozbawieni jakiejkolwiek pomocy, żyjących czasami tylko dlatego że są utrzymankami swoich starych schorowanych rodziców, (którzy mają rentę lub emeryturę). Są wrakami ludzi, z długami i komornikami na karkach.
Ludzie zniszczeni przez nowe, przez rynek, system, kapitalizm, a także (przede wszystkim) bezduszność urzędników i prawo w naszym kraju.

PostNapisane: 29 kwietnia 2013, o 17:16 
Przyjaciel forum

krzyzak napisał(a):
To nie jest tylko lenistwo, to jest także strach.
Ludzie sie boją!.

Masz rację, ale ja mam na myśli młodych, nie takich w moim wieku.
Strach rośnie z wiekiem, może nie strach ale przesadna ostrożność.
Tyle co człowiek dostał po tyłku, nie warto nawet opowiadać bo młodsi i tak nie uwierzą.

PostNapisane: 29 kwietnia 2013, o 17:37 

Oczywiście!!
Nie wszyscy się ugotowali.
Wiem też że Ty, na swój statut i pozycję w biznesie, też musiałeś ostro zapracować .
Samo nie przyszło, I z nieba Ci nie spadło.Nie ma co do tego wątpliwości.
Wielu ludziom się udało nie przeczę,
ale też wielu niestety ..... jak już napisałem wyżej.
Dzisiaj rynek jest tak mocno nasycony ,panuje ogromna konkurencja, ludzie się po prostu boją.
Jeżeli nie wymaga to inwestowanie ogromnych środków, to próbują , ale jeżeli wchodzi w to kapitał i ryzyko, bardzo mocno sie zastanawiają.

PostNapisane: 29 kwietnia 2013, o 18:37 
Przyjaciel forum

Tak jakoś odeszliśmy od tematu co nie znaczy że krytyczne uwagi na temat stanu polskiej gospodarki i finansów państwa nie są na temat i niestety mają wpływ na decyzje szarych obywateli, jak wydawać swoje pieniądze. Nie chwaląc się byłem przeszło tydzień temu w państwie i mieście które to według naszej propagandy pogrążone jest w permanentnym kryzysie. Ja tego tak nie widzę, byłem też tam w zeszłym roku kiedy to u nas jeszcze byliśmy jakąś zieloną wyspą z szansą na efekt Barcelony po zorganizowaniu Euro 2012. Efektu nie ma, są pękające i puste stadiony a ludzie pozamykali się w swoich mieszkaniach. inaczej jest w stolicy Katalonii, ciągle knajpy pełne zadowolonych z życia mieszkańców tego pięknego miasta. Żeby nie było że ciągle mnie się marzy przesiadywanie w knajpach to dorzucam parę zdjęć z Barcelony sprzed tygodnia z okładem. Miasto zorganizowało w Parku Cytadeli piknik z promocją zdrowego stylu życia, gdzie o dziwo piwo i wino też było dostępne. Było gotowanie na słońcu, rowery, hulajnogi, łodzie na parkowym stawie, prelekcje, tańce przy muzyce zasilanej z prądnic rowerowych, itp.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wiem, wiem, Kwidzyn to nie Barcelona, ale jest tak że ludzi zawsze ciągnie w lecie do zielonego i do wody. U nas nikt nie pomyślał o wyznaczeniu jakiegoś błonia nad Wisłą do prowadzenia jakiejś knajpki pod parasolami, o stworzeniu zasilania prądem z licznikami dla ewentualnych chętnych poprowadzenia tego typu biznesu. Korzeniewo ma miejsce do parkowania aut, wprawdzie jest to teren IP, ale chyba nie byłoby problemu żeby formalnie na okres lata IP użyczyło tego terenu. Tak, tak, wystarczy trochę dobrej woli i małego nakładu finansowego, policji która to radarem by sprowadziła na ziemię szczęśliwych pryszczatych posiadacz starych beemek i golfików i mogłoby być miło i bezpiecznie. To mówiłem ja, anduel.

PostNapisane: 29 kwietnia 2013, o 21:20 

krzyzak napisał(a):
To jest pogląd i opinia ludzi którym się udało, którzy trafili , którzy mieli szczęście ,odwagę intuicję itd...

Nie do końca tak jest. Ja sam nie jestem jeszcze na tyle ustawiony, żeby w pełni samemu sobie radzić w życiu. Nie przekonałem się na własnej skórze, jak to jest pewne rzeczy doświadczyć, wszystko jest w zasadzie przede mną. Jeszcze mam studia na głowie, chcę zdobyć tytuł, a nawet nie wiem czy po tym kierunku, na którym jestem, trafię tam, gdzie docelowo mam pracować. Może mnie tak na dobrą sprawę ponieść los gdzieś indziej. Może nawet zostanę w Kwidzynie i będę tu pracował i się na swój sposób rozwijał.

Jednak jeśli chodzi o sam Kwidzyn - rozmawiając ze znajomymi, którzy postanowili walczyć z systemem i utrzymać się w swoim rodzinnym mieście, dochodzę do wniosku, że jest ciężko z pracą, to najbardziej boli ludzi młodych - właśnie praca w Kwidzynie. Jest garstka ludzi, którzy mają odpowiednie zaświadczenia i chcą pracować i się już ustawiać, jednak co ma powiedzieć człowiek, jeśli na naprawdę niszowe stanowisko firmy oczekują kilku lat doświadczenia i kilku porobionych kursów. Tak samo jest z praktykami/stażami, przyjmą na 3-4 miesiące za darmo albo za niską stawkę i nie wiadomo, co potem. Taki 20-latek, który dopiero skończył technikum całkiem dobrze, mając do czynienia z takim sytuacjami, ma ochotę stąd wyjechać, nie ma czego tu szukać. Dlatego niech nikt się nie dziwi, że spora część młodych wybywa stąd zaraz po średniej szkole, a miasto pustoszeje. Widocznie firmy/instytucje, które tu funkcjonują, nie potrafią zagwarantować odpowiedniej pracy, dającej dobrą przyszłość i perspektywy na rozwój.

krzyzak napisał(a):
Znam wielu ludzi którzy próbowali .
Próbowali wziąć sprawy w swoje ręce. Nie wyszło, nie potrafili, nie udało się,
powodów było wiele.
Wyszło wręcz przeciwnie.....
Dzisiaj są na marginesie życia, w skrajnej biedzie, zadłużeni, czasami bez środków, do życia a nawet bezdomni, w totalnej, głębokiej depresji na skraju załamania, są wrakami ludzi, którzy stracili oszczędności swojego życia, które zainwestowali, są zadłużeni, pozbawieni jakiejkolwiek pomocy, żyjących czasami tylko dlatego że są utrzymankami swoich starych schorowanych rodziców, (którzy mają rentę lub emeryturę). Są wrakami ludzi, z długami i komornikami na karkach.
Ludzie zniszczeni przez nowe, przez rynek, system, kapitalizm, a także (przede wszystkim) bezduszność urzędników i prawo w naszym kraju.

Po prostu Ci ludzie nie potrafili się dostosować do nowych warunków, jakie nastały po '89 roku. Niestety byłem za mały, by dowiedzieć się czegoś na ten temat, znam problem transformacji ustrojowej jedynie z opowiadań starszych ludzi albo z lekcji historii. Fakt faktem, było ciężko, wielu ludzi popadło w skrajną nędzę i ubóstwo. To, co jest nie do pomyślenia, to fakt, że wielu można byłoby z tego dołka uratować, jednak wydaje mi się, że nie było pomysłu i w zasadzie do tej pory nie ma odpowiedniego rozporządzenia, które ustalałoby, jak można pomóc takim osobom popadającym w ruinę. Nie każdy może mieć firmę i nie każdy ma predyspozycje do tego samego zawodu, co inni. Owszem, kursy na poszczególne zawody są organizowane, ale nie każdy ma pieniądze, by wyłożyć od razu 2, 3, 4, 5 tys. zł na szkolenia. Tu pojawia się problem polityki państwa odnośnie socjalu i rozwoju osobistego i w tym kontekście dyskusja powinna zahaczyć o te tematy. O ile mnie pamięć nie myli, odnośnie Kwidzyńskiego podwórka, kiedy IP przejmowało celulozę, zwolnili z pracy ok 1,5 tys. pracowników. Jestem ciekaw, co z nimi się stało, czy odnaleźli się w nowych warunkach?

PostNapisane: 29 kwietnia 2013, o 21:54 

W Kwidzynie ze względu na położenie geograficzno klimatyczne nie ma szans na wydłużenie sezonu plenerowego.
Tu nie chodzi o wyznaczenie jak pisze anduel jakiejś błonio nad Wisłą. Nie wszystkie brzegi Wisły należa do IP. Tu musi znależć się ktoś kto za swoje pieniądze poprowadzi plenerową knajpkę. Była taka właściwie portowa tawerna w Korzeniewie przy której podczas imprez z okazji Dni Morza były tańce na zewnatrz w ogrodzie . Jeszcze w latach 60-70 tych świętowano nad Wisłą Dnio Morza bo takowe były obchodzone w kraju.

Ciekawe jestem jak mieszkańcy Kwidzyna będą świetowali najbliższe dni . Bo Sztum też dziura a może większa od Kwidzyna ma taki program:

http://sztum.naszemiasto.pl/artykul/gal ... 6234,1,3,8

Myślę ze tylko trzeba chcieć!

A wracajac jeszcze do czasów minionych nieodlegle to nie zawsze zdarzaja się takie farty jak prywatyzacja Celulozy na której wielu mieszkańców Kwidzyna nieżle się odkuła sprzedając akcje Celulozy.

PostNapisane: 30 kwietnia 2013, o 00:32 

MIMAK napisał(a):
A wracajac jeszcze do czasów minionych nieodlegle to nie zawsze zdarzaja się takie farty jak prywatyzacja Celulozy na której wielu mieszkańców Kwidzyna nieżle się odkuła sprzedając akcje Celulozy.

Pamiętam!
W mieście aż się gotowało od imprez i zabaw!
Mówiło sie wtedy że : :P
-"Kwidzyn to miasto sexu i biznesu.-" ;)

:D

PostNapisane: 30 kwietnia 2013, o 07:22 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Pamiętam

Dzieciak byłem ale pamiętam jak świętej pamięci znajomy mojego ojca, wtedy już człowiek dość leciwy, powtarzał widząc znajomych w nowych lśniących furach "Wczoraj jak jeździł na składaku* to kłaniał mi się w pas, dzisiaj jak jeździ Golfem to mnie już nie poznaje". :D

*) dla tych jeszcze młodszych ode mnie, tłumaczę, że to potoczna nazwa kultowego w owych czasach roweru Wigry 3.

Sorry za OT ale tak jakoś bardzo mnie ta historia do dzisiaj bawi i uważam, że dobrze odzwierciedla naszą polską mentalność.

PostNapisane: 30 kwietnia 2013, o 07:31 
Co robiliście w miniony weekend? Pozamykaliście się w domach? No tak, pogoda nie sprzyjała ale to wina Tuska a naprawdę wiele się działo. :neutral:

PostNapisane: 30 kwietnia 2013, o 07:41 

reflexes napisał(a):
Sorry za OT ale tak jakoś bardzo mnie ta historia do dzisiaj bawi i uważam, że dobrze odzwierciedla naszą polską mentalność.

Dzisiaj rano odkryłem co jest kluczem do sukcesu w tym naszym mieście. Gdy wyjrzałem przez okno po raz kolejny zobaczyłem przy wiacie śmietnikowej wypasioną furę. Z wypasionej fury wyszedł wypasiony facet w średnim wieku. Z wypasionego bagażnika wypasionej fury wyciągnął wypasiony wór ze śmieciami. Otworzył sobie wiatę i wyrzucił wór, po czym odjechał. To jest sytuacja nagminna. Rano miejsce pod osiedlową wiatą śmietnikową często gości wypasionych gości.

I wtedy mnie olśniło. To jest to – KLUCZYK do sukcesu. Nie wystarczy, że masz wypasioną furę. Nie wystarczy, że masz wypasiony dom. To wszystko mało, gdy nie masz kluczyka. I co z tego, że mentalnie jesteśmy w czarnej dziurze?

PostNapisane: 30 kwietnia 2013, o 08:21 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Co robiliście w miniony weekend?

W piątek po południu byłem na oficjalnym otwarciu olimpiad specjalnych. W sobotę rano byłem torze na Bądkach, popołudniu na ślubie i paradzie motokwidzyniaków.

W niedzielę byłem na pikniku rodzinnym nad Liwką :)

PostNapisane: 30 kwietnia 2013, o 08:51 
Przyjaciel forum

drosik napisał(a):

Nie nadajesz się do wielkiej dziury, przyjeżdżaj do stolicy. Ja od piątku dzień w dzień uprawiam rolę, będą ładne kwiatki do fotografowania.

PostNapisane: 30 kwietnia 2013, o 08:55 

drosik napisał(a):
Cytuj:
Co robiliście w miniony weekend?

W piątek po południu byłem na oficjalnym otwarciu olimpiad specjalnych. W sobotę rano byłem torze na Bądkach, popołudniu na ślubie i paradzie motokwidzyniaków.

Przecież nic się u nas nie dzieje.

PostNapisane: 30 kwietnia 2013, o 09:26 

Kwidzyn - wielka dziura na wielkiej górze i ani jednego wyciągu ,toru
saneczkowego , czy trasy zjazdowej .W lecie wielka zjeżdżalnia wodna .
Takiego krajobrazu w tle z zamkiem w całej europie nie znajdziecie .
Lepiej ponarzekać .

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 147 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1