Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 15  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wysokość opłat za odbiór odpadów
PostNapisane: 6 czerwca 2013, o 10:09 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Jakt to jest że najniższą ofertę daje firma Sita Pomorze z Kościerzyny i im to sie opłaci a nasze firmy lokalne dają ceny prawie dwa razy większe.

Bo zużywały dużo więcej smaru-If you know what I mean...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 6 czerwca 2013, o 10:12 
makovy napisał(a):
czyli rzeczywiście dla większości będzie o 2 zł mniej

Dla większości nie mieszkającej w blokach.
U mnie w bloku jest około 80 rodzin i nie wierzę w to,że każda będzie surowo przestrzegać segregacji .Nie wiem jak zostanie rozwiązany ten problem,ale mentalnie juz jestem przygotowany do maksymalnej opłaty z odbiór odpadów.

PostNapisane: 6 czerwca 2013, o 10:16 
Przyjaciel forum

Słyszałem że mają zakładać gdzieniegdzie monitoring śmietników-ale ze śmiechu nie usłyszałem już jak to ma działać dalej... Może będzie trzeba się odbijać imienną kartą na wejście do budki ze śmietnikami?

PostNapisane: 6 czerwca 2013, o 10:34 
Był nawet pomysł żeby każdemu zważyć śmieci przy odbiorze do śmieciarki.

PostNapisane: 6 czerwca 2013, o 10:45 
Przyjaciel forum

Zastanawiam się jak będzie oceniane to czy śmieci są wystarczająco posegregowane? Czy jest to jakoś unormowane regulaminowo? I kto a także kiedy będzie to kontrolował-czy to będzie komisja złożona z operatorów śmieciarki czy ktoś inny sobie rączki będzie musiał ubrudzić? A teraz wersja która może zmartwić mieszkańców-co jeśli to wszystko będzie załatwiane na gębę i firma która wygrała przetarg ma zaplanowane że nawet Ci co segregują nagle nie będą segregować i zapłacą wyższą stawkę?

PostNapisane: 6 czerwca 2013, o 10:59 
Obawiam się, że tego nie wie nikt a wszystko okaże się po czasie i cała ta ustawa śmieciowa pójdzie do kosza tylko nie wiem do którego: z makulaturą czy z nieposegregowanymi. Dzisiaj gdzieś przeczytałem, że w W-wie mieszka 600 tys. ludzi według deklaracji śmieciowych...

PostNapisane: 6 czerwca 2013, o 11:11 
Przyjaciel forum

Cytuj:
a teraz ma być 36 - czyli rzeczywiście dla większości będzie o 2 zł mniej

A nie wydaje Ci się, że to zależy od ilości mieszkańców? Wcześniej zniżka było tylko dla gospodarstw jednoosobowych. Teraz stawka jest oddzielna dla jedno, dwu i wieloosobowych. Myślę, że bardzo dużo ludzi na tym skorzysta, chociażby starsi ludzie, którzy do tej pory łapali się na stawkę 39 za dwie osoby. Teraz będą mieli 24 a to już 15 zł mniej.

PostNapisane: 6 czerwca 2013, o 11:13 
Zgadza się.
Może Gmina Kwidzyn tez wdroży te rozwiązanie. :roll:

PostNapisane: 18 czerwca 2013, o 15:01 
Przyjaciel forum

Odświeżę troszkę temat:
Obawiam się , że w Kwidzynkowie od początku lipca zacznie się koszmar śmieciowy :razz: . Z broszurek które dostaliśmy jakiś czas temu (domki jednorodzinne) dowiedzieliśmy się jakie ważne jest segregowanie śmieci , jak mamy je segregować i do kiedy mamy wpłacić pierwszą opłatę z tytułu ich wywozu
Minęły ponad dwa miesiące, w między czasie opłata się zmieniła a my w dalszym ciągu nie wiemy oficjalnie na jaki numer konta należy wpłacić należności i jakie powinny być , co z pojemnikami na śmieci , co ile będą kosze wypróżniane itp itd?

Kilka dni temu w Nasze Miasto Kwidzyn ukazał się artykuł ( nie mogę go znaleźć) w którym redaktor informował o jak najszybszym zgłoszeniu się do firmy Sita w celu podania informacji czy chce się kosz na śmieci dzierżawić czy kupić , problem w tym, że adres mailowy w tym artykule jest błędny.

Kto w naszym Urzędzie Miejskim zajmuje się tymi sprawami ???

PostNapisane: 18 czerwca 2013, o 15:06 

aszastra napisał(a):
Odświeżę troszkę temat:
Kilka dni temu w Nasze Miasto Kwidzyn ukazał się artykuł ( nie mogę go znaleźć) .

Ten?
http://kwidzyn.naszemiasto.pl/artykul/1 ... 8df,1,3,60

PostNapisane: 18 czerwca 2013, o 15:16 
@aszastra mówisz i masz :D

Cytuj:
Kwidzyn: Od 1 lipca każda nieruchomość musi być wyposażona w pojemnik na odpady

W związku ze zmianą zasady zagospodarowania śmieciami, od 1 lipca obowiązują nowe pojemniki na odpady - informuje na swojej stronie internetowej Urząd Miasta.
Obowiązkiem właściciela nieruchomości jest wyposażenie posesji w pojemnik na odpady komunalne zmieszane, którego pojemność powinna odpowiadać iloczynowi liczby zamieszkałych osób x 30 l. Firmy, które obecnie odbierają odpady od właścicieli nieruchomości, z chwilą ostatniego opróżnienia pojemnika w miesiącu czerwcu, zabiorą również z posesji pojemnik będący na wyposażeniu nieruchomości, który jest własnością firmy a jest dzierżawiony przez właściciela posesji - czytamy w komunikacie.

Jak informuje Urząd, firmy Gaminex i Majerowicz umożliwią swoim dotychczasowym klientom wykupienie pojemników (będących w ich posiadaniu) w cenie:

Gaminex: pojemnik plastikowy 120l = 70 zł; pojemnik metalowy 110l = 50 zł; pojemnik metalowy 110l (do remontu) 30 zł
Majerowicz: od 40-95 zł za pojemnik 110-120l

W nowe pojemniki można zaopatrzyć się także w firmie (Sita Pomorze Sp. z o.o. z siedzibą przy ul. Przemysłowej 10, 83-400 Kościerzyna), która od 1 lipca będzie odbierała odpady komunalne od mieszkańców Kwidzyna. Firma oferuje sprzedaż bądź dzierżawę pojemników w cenach:

Sprzedaż:
1) pojemnik 120l (65,45 zł netto/80,50 zł brutto),
2) pojemnik 240l (96,25 zł netto/118,39 zł brutto),
3) pojemnik 1100l (pokrywa płaska) (489,50 zł netto, 602,09 zł brutto)
4) pojemnik 1100l (pokrywa wypukła) (671,00 zł netto, 825,33 zł brutto)

Dzierżawa:
1) pojemnik 120l (3,97 zł netto, 4,88 zł brutto)
2) pojemnik 240l (5,83 zł netto, 7,18 zł brutto)
3) pojemnik 1100l (29,67 zł netto, 36,49 zł brutto)
4) pojemnik 1100l (40,67 zł netto, 50,02 zł brutto)

Zamówienia pojemników w firmie SITA Pomorze należy dokonać w trybie pilnym!
Kontakt do firmy: tel. 693-706-787; e-mail: miastokwidzyn@sitapolska.com.pl.

- By od 1 lipca system mógł prawidłowo funkcjonować, już w ostatnim tygodniu czerwca, nieruchomości muszą być wyposażone w pojemnik na odpady komunalne zmieszane - informuje Urząd Miasta.

Kolorowe pojemniki lub worki na odpady segregowane (papier, szkło, makulatura, odpady zielone), zapewni mieszkańcom Urząd.

PostNapisane: 18 czerwca 2013, o 17:33 
Przyjaciel forum

NOWY(L),

Dzięki - artykułu nie mogłem znaleźć ponieważ na stronie http://kwidzyn.naszemiasto.pl/ nie ma ( nie widzę :) ) funkcji znajdź :grin:
ale:
1- wysyłając pocztę na szereg kombinacji adresu miastokwidzyn@sitapolska.com.pl dostaję info o niemożliwości dostarczenia mojej poczty -( spróbuję jeszcze raz ).
2- na jaki numer konta mam przesłać pieniążki za śmieci ?
3- po pojemniki na śmieci mam jechać do Kościerzyny ? -a może zwycięska firma powinna otworzyć punkt sprzedaży takowych przedmiotów w mieście.
4- Gaminex pojemników nie sprzedaje obcym :)
5- PUS swoich starych klientów ma w d_pie.
6- Ile razy w miesiącu będzie mój pojemnik opróżniany?
7- Ile razy w miesiącu odbierane będą surowce wtórne z mojej posesji ?- do tej pory było to co każdy czwartek

Dlatego pytałem się na forum o osobę odpowiedzialną z ramienia miasta aby zadać jej parę interesujących mnie pytań :)

Tytuł: Re: Odp: Wysokość opłat za odbiór odpadów
PostNapisane: 18 czerwca 2013, o 17:39 
Daj 2-3 dni i odpowiedzi będziesz miał na kwidzyn naszemiasto.
Pozdrawiam redaktora :grin:

PostNapisane: 18 czerwca 2013, o 19:49 
Przyjaciel forum

A jak sprawa wygląda w gminie Kwidzyn? np. w miejscowości Tychnowy? Na stronie gminy nie znalazłem takich informacji.

Czy ta ostatnia obniżka cen za wywóz nieczystości obejmowała tylko miasto Kwidzyn czy gminę także?
Kto będzie odbierał odpady z selektywnej zbiórki?
Jak często?
Czy będą do nas dostarczane worki na odpady z selektywnej zbiórki?
Co jaki czas będą odbierane odpady komunalne?
:?:

PostNapisane: 18 czerwca 2013, o 20:06 
Ja szukałem informacji na ten temat.
W gminie przetarg na wywóz odpadów wygrał PUS.
Obniżka cen niestety na chwile obecną obejmuje tylko miasto.
Np w Nowym Dworze już od dłuższego czasu obowiązywała segregacja odpadów.Worki były dostarczane przez PUS,a odpady odbierane były dwa razy w tygodniu. Jednego dnia papier,innego szkło itp.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1