Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Likwidacja przychodni FEMINA ul. Kołłątaja!!!!! Podpisy!
PostNapisane: 19 czerwca 2013, o 11:31 
Cytuj:
Femina otrzymała stosunkowo mało punktów z tytułu deklarowanego czasu pracy, a do tego nie posiada certyfikatu ISO oraz nie jest w stanie zapewnić pomieszczenia sanitarnego przystosowanego dla potrzeb osób niepełnosprawnych, a były to elementy dodatkowo punktowane w konkursie. NFZ w uzasadnieniu przesłanym do naszej redakcji wskazał również m.in. na brak mammografu oraz kolposkopu z możliwością pobrania materiału do badań z oceną histopatologiczną.

czyli jednak jakieś powody były....

PostNapisane: 19 czerwca 2013, o 11:37 
Cytuj:
Pomorski Narodowy Fundusz Zdrowia nie podpisał nowego kontraktu ze specjalistyczną przychodnią ginekologiczną Femina przy ul. Kołłątaja. To największa tego typu placówka w Kwidzynie, która miesięcznie przyjmowała ok. 2500 osób. Jeśli NFZ nie zmieni stanowiska, to pracę straci 11 osób personelu medycznego, a tysiące kobiet zostaną pozbawione dostępu do bezpłatnej opieki ginekologicznej. Dlatego kwidzynianie zaczęli zbierać podpisy pod protestem w tej sprawie. Poparło go już ok. tysiąc osób. Jeśli ktoś chce się dołączyć, jedna z list jest dostępna w naszej redakcji.

W Feminie pracuje 5 lekarzy, 5 położnych i jedna pani w recepcji, razem 11 osób. Wszyscy możemy stracić pracę, jeśli NFZ nie podpisze z nami kontraktu - alarmuje Barbara Hyla, położna z Feminy.

Decyzją pomorskiego oddziału NFZ zszokowani są również lekarze.
- Wedle moich wyliczeń w ciągu ostatnich 13 lat obsługiwaliśmy ok. 70 proc. pacjentek ginekologicznych na terenie powiatu. Codziennie razem z moimi kolegami przyjmowaliśmy ok. 120 pań. Decyzja NFZ jest dla nas niezrozumiała, a do tego Fundusz na razie prezentuje dość sztywne stanowisko w tej sprawie - relacjonuje Artur Wroński, lekarz ginekolog.
Dwaj lekarze z Feminy w czwartek jadą do Gdańska na spotkanie z przedstawicielami NFZ. Na miejscu mają się dowiedzieć, dlaczego ich przychodnia przegrała konkurs na świadczenie usług ambulatoryjnych. Nas rzecznik Funduszu, Mariusz Szymańskim poinformował, że w postępowaniu konkursowym Femina otrzymała stosunkowo mało punktów z tytułu deklarowanego czasu pracy, a do tego nie posiada certyfikatu ISO oraz nie jest w stanie zapewnić pomieszczenia sanitarnego przystosowanego dla potrzeb osób niepełnosprawnych, a były to elementy dodatkowo punktowane w konkursie. NFZ w uzasadnieniu przesłanym do naszej redakcji wskazał również m.in. na brak mammografu oraz kolposkopu z możliwością pobrania materiału do badań z oceną histopatologiczną.
Pacjentki stoją jednak murem za przychodnią.
- W trakcie obu moich ciąż byłam pacjentką przychodni i bardzo sobie chwalę opiekę. Miłe położne, mili lekarze i naprawdę dobra obsługa - z tym kojarzy mi się Femina i dlatego jestem oburzona decyzją NFZ - tłumaczy Anna Gwizdał, która w maju urodziła drugiego synka, a na następną wizytę w przychodni jest umówiona pod koniec miesiąca.

Oburzonych jest więcej i dlatego w ciągu niecałych dwóch dni pod protestem przeciwko decyzji NFZ podpisało się już ok. 1000 osób.

- Nie ma znaczenia czy korzystacie z tej przychodni czy nie, ale myślę, że warto się przyłączyć do protestu przeciwko takiej paranoi. Trzeba jak najszybciej podpisać listę i liczyć na to, że miasto Kwidzyn coś zdziała w tej sprawie - apeluje w mailu do swoich koleżanek i kolegów Magdalena Blokowska, ciężarna z Jabila.

Kwidzyn naszemiasto.pl

PostNapisane: 19 czerwca 2013, o 12:05 
czy to jest jedyna kasochorowa poradnia ginekologiczna na terenie naszego miasta?

PostNapisane: 19 czerwca 2013, o 17:35 

jankowskimich napisał(a):
Cytuj:
Femina otrzymała stosunkowo mało punktów z tytułu deklarowanego czasu pracy, a do tego nie posiada certyfikatu ISO oraz nie jest w stanie zapewnić pomieszczenia sanitarnego przystosowanego dla potrzeb osób niepełnosprawnych, a były to elementy dodatkowo punktowane w konkursie. NFZ w uzasadnieniu przesłanym do naszej redakcji wskazał również m.in. na brak mammografu oraz kolposkopu z możliwością pobrania materiału do badań z oceną histopatologiczną.

czyli jednak jakieś powody były....

Przepraszam, a gdzie w Kwidzynie jest przychodnia dla kobiet, która spełnia te wszystkie punktowane warunki? Lepiej zamknąć istniejącą i bardzo dobrze działającą przychodnię nie dając nic w zamian :evil:

PostNapisane: 19 czerwca 2013, o 17:50 

Byłam dziś w Feminie złożyć podpis i zapytać co i jak- kobiet masa, kolejka wielka, bo z usług lekarzy ginekologów można korzystać tylko do końca czerwca. Jest możliwość dostania się do doktorów, o ile zostaną numerki- o tym można dowiadywać się dzwoniąc około godziny 7. Zapytałam co dalej, jak to będzie wyglądało jeśli Femina nie dostanie pieniędzy z NFZ, pani z recepcji powiedziała, że tak samo, Femina będzie, ale już prywatnie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 19 czerwca 2013, o 18:04 

:( czyli większość kobiet nie będzie miała możliwości leczenia się u ginekologa.

PostNapisane: 19 czerwca 2013, o 18:25 

Nie chce tu nikogo oskarżać bo nie mam prawa i nie znam dokładnie całej sytuacji.
A może winni całego tego zamieszania, są zarządcy FEMINY. Może niewłaściwie się przygotowali.
Wiedzieli jakie są kryteria i warunki podpisania umów-kontraktów z NFZtu. Ktoś tego nie dopilnował.
Bo faktycznie jak by to wyglądało, gdyby przychodnia nie spełniała warunków, kryteriów, została otwarta w stodole bez zaplecza sanitarnego, bez porządnych gabinetów, beż sprzętu itd...a potem się miało pretensje do NFZ że nie przyznali kontraktu.
Może ktoś to zaniedbał a może zrobił to z premedytacją, żeby można było to sprywatyzować i leczyć pacjentów prywatnie i odpłatnie.
Ale żeby pacjenci nie mieli do nich pretensji zaistniałą sytuacja to całą winę zrzucono na NFZ.

Może faktycznie (tak jak ktoś już tutaj pisał) należy wysłuchać drugiej strony żeby mieć rozeznanie i znaleźć winnych całego zamieszania.

Ale żeby nikt do mnie nie miał pretensji:
to jest tylko takie moje gdybanie, i są tylko moje takie prywatne przemyślenia.

A jak znam życie, to stracą w tym konflikcie, jak zwykle tylko i wyłącznie Bogu Ducha winni pacjenci.

Tytuł: Re: Odp: Likwidacja przychodni FEMINA ul. Kołłątaja!!!!! Pod
PostNapisane: 19 czerwca 2013, o 18:32 
Mam podobne odczucie co krzyzak .
Może faktycznie jest to akcja pt"Zmieniamy szyld i jedziemy dalej ".Tylko za większą kasę .

PostNapisane: 19 czerwca 2013, o 18:41 

NOWY(L) napisał(a):
Mam podobne odczucie co krzyzak .
Może faktycznie jest to akcja pt"Zmieniamy szyld i jedziemy dalej ".Tylko za większą kasę .

Gdyby tak było to czy lekarze jeżdzili by do Trójmiasta wyjasniać sytuacje i pozwolono by w przychodni zbierać podpisy?Nie wspominając juz o obawie straty pracy...

PostNapisane: 19 czerwca 2013, o 18:45 

Hmm ja może się nie znam. tzn. na pewno się nie znam, ale nie zauważyłam też by w Feminie coś działo się źle. Zawsze byłam miło przyjęta, z uśmiechem na twarzy pani recepcjonistki i doktora. Zawsze cierpliwie mi wszystko tłumaczono, sprzęt był dezynfekowany, badania robione błyskawicznie i USG także bez problemu. Więc nie wiem gdzie jest lepiej. A jak wygląda sprawa ginekologa na celulozie? Kto tam przyjmuje?

PostNapisane: 19 czerwca 2013, o 19:21 
Ale ja nie twierdzę ,że tak akurat było .
Aczkolwiek zarządcy przychodni wiedzieli chyba wcześniej jakie warunki stawia NFZ .Nikt ich nie zaskoczył stawiając pewne wymagania .

PostNapisane: 19 czerwca 2013, o 20:01 
NOWY(L) napisał(a):
Ale ja nie twierdzę ,że tak akurat było .
Aczkolwiek zarządcy przychodni wiedzieli chyba wcześniej jakie warunki stawia NFZ .Nikt ich nie zaskoczył stawiając pewne wymagania .
Może myśleli, że jakoś się prześlizną tanim kosztem.

PostNapisane: 19 czerwca 2013, o 20:52 

Oczywiście, że nie powinno być tak, że rzutem na taśmę maja to dofinansowanie.... Ale cholera, skoro tutaj się nie przyznaje dotacji z NFZ, to powinno być drugie miejsce, gdzie pacjentki z Feminy mogłyby się udać. (nie prywatnie)

PostNapisane: 19 czerwca 2013, o 21:21 
Przyjaciel forum

Z tego co wiem to kontrakt dostał Palmed w którym przyjmuje Plewiński.

PostNapisane: 19 czerwca 2013, o 22:58 

Myślę że to będzie w końcu tak, że jedni się odwołają drudzy odpuszczą, nakazując uzupełnienie, usunięcie jakiś tam usterek, nieprawidłowości, i wszystko będzie dobrze.
Dogadają się!!
Myślę że w tym przypadku był to pokaz sił i racji.
Jak znam życie, to pewnie chodziło o pieniądze, a raczej o ich ilość. ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1