Niezależne forum mieszkańców Kwidzyna i nie tylko :-)

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Złodziejska kwesta- ku przestrodze
PostNapisane: 11 lipca 2013, o 11:27 

Spotkałam dziś na deptaku "wolontariusza", który z góry wydał mi się jakiś podejrzany. Traf chciał, że postanowił podejść do mnie i poprosić o wsparcie finansowe dla jakiejś tam fundacji. Ja oczywiście chętnie, ale patrzę na ten identyfikator, niby wszystko gra, ale nazwa fundacji jakaś zupelnie nieznana (nie pamiętam- Słońce nadziei, coś w ten deseń- logo jak z clipartów Worda). Więc drążę temat- "na co pan konkretnie zbiera." No i się zaczęło : na dzieci z białaczką, na leczenie, "niech pani zobaczy ilu ludzi już dało" no i tekst, że pan oczywiście ma zezwolenie. Myślę sobie- super, jest czas, jest okazja, skoro mi pokazuje na odległość to zezwolenie to wyciągam po nie rękę.

I tu niespodzianka! -"Gdzie mi tu pani to do ręki bierze"
Ja: Chcę przeczytać dokument. Zalaminowane to sie nie zniszczy.
"wolontariusz": to nie gazeta poranna, to dla straży miejskiej
Ja: Ale chcę wiedzieć czy ma pan zezwolenie nie zbiórkę publiczną- jeśli tak, to chętnie pomogę
"wolontariusz": a weź się babo odczep

Także... niech wasze dobre serce nie zaćmi zdrowego rozsądku i czujności. :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Złodziejska kwesta- ku przestrodze
PostNapisane: 11 lipca 2013, o 11:45 

Parafrazując Kwintę z "Vabank" - Jeżeli komuś nie chce się pracować i wyciąga od ludzi pieniądze, to wolę już by robił to jako, par excellence menel odprowadzający wózki pod Kauflandem, niż jako wolontariusz, człowiek "dobrej" woli, polityk, ...

PS. By ubiec Darka - "ksiądz"

PostNapisane: 11 lipca 2013, o 12:14 
Przyjaciel forum

Michał napisał(a):
PS. By ubiec Darka - "ksiądz"

Ubiegłeś :D

PostNapisane: 11 lipca 2013, o 12:16 

Lilith, No to ciekawa historia .. Szok, że ludzie są zdolni do tego .. Szczerze to jakoś nigdy nie wierzyłem takim osobom co chodzą po mieście i zbierają kasę, chodzi mi oczywiście o takie pojedyncze osoby. Na twoim miejscu po zakończeniu takiej rozmowy odszedł kawałek i zadzwonił na policję. To chyba było by najlepsze rozwiązanie takiej sprawy..

PostNapisane: 11 lipca 2013, o 12:30 

siklerspiotr, kiedy teraz o tym myślę, to też sądzę, że powinnam zrobić dokładnie tak jak napisałeś... Ale na gorąco zupełnie o tym nie pomyślałam. Mój błąd. Ale myślę, że jeszcze będę miała okazję się poprawić i prawidłowo zareagować. Co dziwne... ten jego kwitek wyglądał nawet na prawdziwy, bo z daleka można było zauważyć jakieś wymienione paragrafy, nagłówek mówi o zbiórce publicznej itd, stąd i w szklanym pojemniku miał sporo ...

PostNapisane: 11 lipca 2013, o 13:23 

Lilith, mogę Ci wyprodukować tonę takich "kwitów", że nawet Policja będzie się długo zastanawiać, czy są prawdziwe. To jeszcze nic nie znaczy. Wszelkim "zbieraczom" sprzedającym cegiełki, krzyżówki, święte obrazki wyraźnie odmawiam.

Sami zbieramy w ramach Motomikołajów, ale robimy to raz w roku, jest nas dużo, robimy to lokalnie i ludzie nas rozpoznają, bo znają nas osobiście. Jeśli nam ufają, to wrzucą parę groszy. Załatwiamy stosowne pozwolenia u burmistrza i rozliczamy akcję każdego roku.

PostNapisane: 11 lipca 2013, o 13:29 

Piotr_J, a tak swoją drogą to "zaatakowali" Cię kiedyś o pozwolenie?
Mnie raz i to moja była nauczycielka :572:

Obrazek

PostNapisane: 11 lipca 2013, o 13:30 

Nie, ale mieliśmy przy sobie w razie czego. Musiała Cię bardzo lubić w szkole. :D

PostNapisane: 11 lipca 2013, o 14:26 

Cóż, niekoniecznie ta osoba chciała "wyłudzić" pieniążki - po prostu taka "praca". Zaraz po szkole sam próbowałem czegoś takiego - firma była z Malborka, dawała identyfikatory i wszelkie inne niezbędne do tego typu "działalności" rzeczy, i wypuszczała ludzi w teren. Na koniec dnia w siedzibie owej firmy dochodziło do rozliczenia i 1/3 uzbieranej sumy szła do mojej kieszeni. Po jednym dniu zrezygnowałem m.in. dlatego, że ludzie krzywo na mnie patrzyli podczas "zbiórki", a także że faktycznie to były grosze z tej "pracy" - więcej wydałem na dojazd niż "zarobiłem". Teraz omijam takie "zbiórki", ponieważ sam się przekonałem, jak to wygląda od wewnątrz. Lepiej dać pieniążki na WOŚP czy Caritas, które są znane, rozpoznawane i widać efekty działania takich organizacji...

PostNapisane: 11 lipca 2013, o 15:40 

Piotr_J napisał(a):
Nie, ale mieliśmy przy sobie w razie czego. Musiała Cię bardzo lubić w szkole. :D

Też miałem "kwita" na szczęście bo go dobrze przewertowała :D
Swoją drogą mam miłe z nią wspomnienia, katowała mnie zawsze, bo noszę takie samo nazwisko jakie ona miał przed ślubem :D

Obrazek

PostNapisane: 11 lipca 2013, o 19:29 

mlyniu, wiesz co.... ja nie pracuje od jakiegoś czasu, robię naprawdę różne rzeczy by zarobić, łącznie z ciężką, fizyczną pracą. Dlatego jestem zdziwiona, że ktokolwiek może wyłudzać pieniądze powołując się na chorobę dziecka, wpływając na sumienie. Więc... jak Ty do cholery mogłeś robić takie rzeczy i teraz usprawiedliwiać tego pana? Praca, to wykonywanie danej czynności w celach zarobkowych, a nie podszywanie się pod wolontariat. Dla mnie takie zachowanie jest chyba bardziej obrzydliwe niż puszczanie się dziewczyn przy drogach.

PostNapisane: 11 lipca 2013, o 19:40 

Lilith jakbyś uważniej czytała, to byś doczytała, że "pracowałem" tak przez jeden dzień. Wielu ludzi chwyta się różnych zajęć, byle tylko zarobić, często utrzymać rodzinę, a z pracą jest u nas różnie. Raczej na potępienie powinny zasługiwać firmy, które trudnią się takim procederem - pod pretekstem zbiórki na szczytne cele wysyłają ludzi do "zbiórki" i same de facto się dorabiają. Mając takie, osobiste, doświadczenie teraz omijam takie osoby - nie dlatego, że nie chcę dać - tylko dlatego, że uważam, że lepiej podjąć się innej pracy, nawet bardzo ciężkiej fizycznie, a pieniążki, jak wcześniej wspomniałem, przekazać na WOŚP czy Caritas...

PostNapisane: 11 lipca 2013, o 19:46 

mlyniu, i dopiero teraz muszę się z Tobą zgodzić. A potępiam zarówno osoby tak "pracujące" jak i te, które je zatrudniają.

PostNapisane: 11 lipca 2013, o 20:04 
mlyniu napisał(a):
Caritas [...] widać efekty działania takich organizacji...

no aż oplułem klawiaturę śledziem w musztardzie.... :roll:

PostNapisane: 11 lipca 2013, o 20:11 

jankowskimich napisał(a):
mlyniu napisał(a):
Caritas [...] widać efekty działania takich organizacji...

no aż oplułem klawiaturę śledziem w musztardzie.... :roll:

To polecam o tej godzinie nie jeść śledzi w musztardzie gdyż musztarda faktycznie nie jest zdrowa :wink:.

Caritas jest atakowany z uwagi na to że jest to katolicka instytucja. Faktycznie widać efekty działania, jeżeli parafia jest gospodarna to naprawdę daje to duże efekty. Zresztą podziwiam każdego wolontariusza, każdą osobę która robi coś na rzecz innych a nie dla siebie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1